Επιστήμονες στα χνάρια του Big Brother
02/11/2015 19:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστήμονες στα χνάρια του Big Brother

Ποιες είναι οι ρίζες της ανθρώπινης συμπεριφοράς και πώς επηρεάζουν την υγεία μας; Πώς λαμβάνουμε αποφάσεις και ποιες δυνάμεις τις υποκινούν; Αυτά και άλλα ερωτήματα φιλοδοξεί να απαντήσει μια τεράστια, πρωτοποριακή έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Kavli, μέσω του προγράμματος HUMAN (Human Understanding through Measurement and Analysis - Ανθρώπινη Κατανόηση μέσω Μέτρησης και Ανάλυσης).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε ενάμιση περίπου χρόνο, 2.500 νοικοκυριά -συνολικά 10.000 άνθρωποι- στη Νέα Υόρκη μπορεί να λάβουν την ασυνήθιστη πρόσκληση: να επιτρέψουν σε μια ομάδα επιστημόνων να «καλωδιώσουν» τα σπίτια τους και τους ίδιους, έτσι ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η καθημερινή ζωή τους. Τα πάντα - που πάνε, τι τρώνε, σε ποιον μιλάνε, τι αγοράζουν, πώς μεγαλώνουν- θα καταγράφονται για 20 ολόκληρα χρόνια!

Φιλοδοξία του HUMAN είναι να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων θα έχουν στη διάθεσή τους προς αξιοποίηση. Οι 10.000 εθελοντές που θα δεχθούν να εκθέσουν τη ζωή τους σε συνεχή παρακολούθηση θα δίνουν επίσης δείγματα αίματος, σάλιου, τριχών και κοπράνων ανά τριετία, ώστε να παρακολουθείται, εκτός από τη συμπεριφορά τους, και η εξέλιξη ζωτικών βιοδεικτών τους. Επίσης, θα επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση των επιστημόνων στα προσωπικά ιατρικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά αρχεία τους. Μέσα από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνά τους, θα καταγράφουν συνεχώς το πού βρίσκονται και τί κάνουν, ενώ θα τους ζητούν να απαντούν σε ερωτηματολόγια κάθε εβδομάδα.

Υπεύθυνος του προγράμματος HUMAN είναι ο νευροεπιστήμονας και ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Πολ Γκλίμτσερ. Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε την έως τώρα προετοιμασία της και τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, σε μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων στο περιοδικό «Big Data».

http://kavlihumanproject.org/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.