#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2013 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Der Spiegel: Στη Γερμανία η ελίτ των Ευρωπαίων μεταναστώνΜια νέα γενιά μεταναστών καταφθάνει στη Γερμανία, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα από τις χώρες τις οποίες έχει χτυπήσει η κρίση. Είναι νέοι, μορφωμένοι, πολύγλωσσοι και «ακριβώς αυτό που η γερμανική οικονομία χρειάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχία της στο μέλλον» γράφει το Der Spiegel.

Πολλοί διαπιστώνουν ότι δεν έχουν καμία προοπτική στη χώρα τους και πηγαίνουν στη Γερμανία, ακριβώς όπως έκαναν και οι παππούδες τους πριν από μισό αιώνα, αναφέρει το περιοδικό. Στη δεκαετία του ‘60, οι εργάτες από τη νότια Ευρώπη ήταν η πρώτη μεγάλη ομάδα μεταναστών που αναζήτησε δουλειά στη Γερμανία. Σήμερα τα εγγόνια τους συνθέτουν το δεύτερο μεγάλο κύμα προς τη χώρα. Με τη διαφορά όμως ότι οι σημερινοί μετανάστες εργάζονται στα εργαστήρια πανεπιστημίων και όχι στις γραμμές παραγωγής. Αντί να αναλαμβάνουν τις δουλειές που σνομπάρουν οι Γερμανοί, εργάζονται σε πολυτελή γραφεία, γίνονται γιατροί και σχεδιάζουν τα προϊόντα που συναρμολογούν άλλοι στις γραμμές παραγωγής. Έχουν καλύτερη μόρφωση και περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και γι’ αυτόν τον λόγο δεν αισθάνονται ούτε επισκέπτες ούτε εργατικά χέρια. Αισθάνονται ευρωπαίοι πολίτες και θεωρούν δεδομένο ότι ανήκουν οπουδήποτε στην Ευρώπη και ότι θα φύγουν αν βρουν αλλού καλύτερα. Αποτελούν την ελίτ των σημερινών μεταναστών και αλλάζουν την εικόνα της κοινωνίας για τους μετανάστες.

Στο παρελθόν, οι μετανάστες στη Γερμανία ήταν πολύ λιγότερο μορφωμένοι από εκείνους που επέλεγαν να μεταναστεύσουν σε μια άλλη χώρα. Σήμερα, για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, σχεδόν οι μισοί από τους νεοαφιχθέντες διαθέτουν δίπλωμα πανεπιστημίου και καταφθάνουν μαζικά. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μετανάστευσαν στη Γερμανία μόνο το πρώτο μισό του 2012.

Μόλις εγκαθίστανται στη χώρα, διαπιστώνουν ότι η κοινωνία συνειδητοποιεί σιγά σιγά ότι οι μετανάστες δεν απειλούν την ευημερία της Γερμανίας αλλά, αντίθετα, τη διατηρούν. «Η νέα ποιότητα των μεταναστών είναι θεόσταλτη’, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν. ‘Βοηθάει την χώρα μας, κάνοντάς τη νεότερη, πιο δημιουργική και πιο διεθνή. Επωφελούμαστε όλοι: οι νέοι επειδή ξεκινούν μια καριέρα και η κοινωνία μας επειδή επαγγελματίες επανδρώνουν κενές θέσεις». Σχόλια πρωτόγνωρα για έναν πολιτικό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, σχολιάζει το περιοδικό.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, ο πλούτος της Γερμανίας θα συρρικνωθεί χωρίς τους νέους μετανάστες. Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να συντηρούν έναν αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων. Ακόμη και αν περισσότερες γυναίκες και ηλικιωμένοι εργάζονται με πλήρες ωράριο την επόμενη δεκαετία, το εργατικό δυναμικό δεν θα είναι αρκετό για να συντηρήσει την επιτυχημένη λειτουργία της οικονομίας.

Οι δημογράφοι υπολογίζουν ότι η Γερμανία θα διατηρήσει την δύναμή της μόνο αν εισροή μεταναστών ξεπερνάει την εκροή κατά 400.000 άτομα τον χρόνο. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί επί αρκετά χρόνια. Διαφορετικά, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα συρρικνωθεί περισσότερο απ’ όσο σε κάθε άλλη βιομηχανοποιημένη χώρα.

Το περιοδικό τέλος, επισημαίνει ότι ποτέ δεν υπήρξε μια κουλτούρα θετικής αντιμετώπισης των μεταναστών στη Γερμανία, κάτι που προφανώς πρέπει να αλλάξει. «Αντί να τους ρωτάνε ‘πότε θα φύγεις;’ Θα έπρεπε να τους λένε ‘σε παρακαλώ μείνε’» σχολιάζει το περιοδικό.

spiegel

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αναξαγορας avatar
  Αναξαγορας 02/03/2013 13:05:36

  χαρειτε χαρειτε ωραια μου πουλακια την αναπτυξη σας με τα δανεικα μυαλα
  αποδειξατε οτι ειστε κοντοφθαλμοι

  σε 2-3 δεκαετιες που θα ψηφιζουν τα παιδια των μεταναστων ενα πιθανο κομμα της Νοτιου Ευρωπης (σαν να λεμε ισλαμικο) η εκδικηση θα ειναι γλυκια!

  • nk avatar
   nk @ Αναξαγορας 02/03/2013 16:00:33

   Οι γερμανοί δεν χαρίζουν υπηκοότητες για τα ψηφαλάκια. Χαρακτηριστικά, από έξι εκατ. Τούρκους έχουν δώσει διαβατήριο σε τετρακόσιες χιλιάδες. Ένα ελάχιστο ποσοστό δηλαδή των εγγονών των αρχικών μεταναστών. Οι δε παράνομοι φυλακίζονται και επαναπατρίζονται.

   • φευγατος avatar
    φευγατος @ nk 20/03/2013 23:36:42

    8 χρόνια συνεχόμενης νόμιμης εργασίας και πιστοποιημένη γνώση γερμανικών (επίπεδο Β1) είναι οι προϋποθέσεις. Φεύγω σύντομα για Γερμανία και το έψαξα. Οι Γερμανοί έχουν αποβάλει την ξενοφοβία τους, αντίθετα με εμάς που ψηφίζουμε μορφώματα τύπου ΧΑ. Όσο για τους Τούρκους που αναφέρεις, οι περισσότεροι είναι αγράμματοι, άρα δεν εκπληρούν το κριτήριο της επαρκούς γνώσης γερμανικών.

 2. Νικόλας avatar
  Νικόλας 02/03/2013 13:40:21

  Ευχάριστα νέα για όσους από εμάς σχεδιάζουμε μια ζωή στην Ευρώπη :-)

 3. Neo avatar
  Neo 02/03/2013 13:41:26

  Έτσι είναι, όχι μονο βέβαια στη Γερμανία! Εγώ για παράδειγμα εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Ολλανδία. Πολύς κόσμος έχει πάει Αγγλία και Σουηδία!

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ Neo 03/03/2013 02:04:04

   @ Neo , να τη χαίρεσαι την Ολλανδία...καλά κουράγια σου εύχομαι.
   Ούτε στον εχθρό μου.
   Και μην ξεχνάς πόσο ανθέλληνες είναι.

 4. panas avatar
  panas 02/03/2013 18:24:37

  Στην Γερμανία υπάρχουν πολλά ερευνητικά κέντρα που συνεργάζονται και συνδιαμορφώνουν την πολιτική της χώρας λαμβάνοντας πολλές παραμέτρους υπόψη, όπως το δημογραφικό, την τεχνολογική εξέλιξη, την ανταγωνιστικότητα, το σωστό μείγμα κράτους και ιδιωτικού τομέα και έτσι ανιχνεύουν εκείνες τις πολιτικές που δίνουν ένα μελλοντικό προβάδισμα στην Γερμανία.
  Οι εκάστοτε υπουργοί τους και καγκελάριοι βαδίζουν πάνω σε σταθερές γραμμές επιλέγοντας το καλύτερο για την Γερμανία σενάριο ανάμεσα σε πολλά εναλλακτικά...
  Οι δικοί μας πολιτευτές με τον ερασιτεχνισμό τους, τον σχεδιασμό "στο γόνατο" και τους επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ ισάξιοι διαπραγματευτές με τους γερμανούς.
  Για έναν απλό λόγο: Δεν υπάρχει καθόλου υποστήριξη από του ειδικούς μας, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μάθει μόνο να παπαγαλίζουν ή να αμπελοφιλοσοφούν...
  3 χρόνια μετά την χρεοκοπία δεν έχω διαβάσει ούτε μια μελέτη από κάποιο ερευνητικό ελληνικό κέντρο για την όποια επίπτωση της όποιας πολιτικής απόφασης. Ακόμα και για τα σενάρια της εξόδου από το ευρώ, γερμανικά ερευνητικά κέντρα έχουν ήδη μελετήσει πολλά διαφορετικά σενάρια...

  Με μια δόση υπερβολής φυσικά όλα αυτά και με πολύ παράπονο...

 5. Ρηνα avatar
  Ρηνα 02/03/2013 21:41:46

  Μηπως να τα κλειναμε τα ρημαδια τα Πανεπιστημια; αφου η χωρα δεν κερδιζει τιποτα μονο πληρωνει . Επιστημονες δεν απορροφα, εργοστασια δεν εχει, τι τους θελει τους επιστημονες να τους σπουδαζει για να τους στελνει εξω;
  Δεν ειναι πιο καλα με μια κουπα ρυζι και στα χωραφια και οι υπολοιποι να πλεκουν καλαθια; θα γλυτωσουμε κι απ τους μεταναστες κι απ τη ΧΑ.

 6. MCA avatar
  MCA 03/03/2013 01:37:32

  Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι,μπορεί να γράφουν ότι θέλουν.Αμφιβάλω όμως εάν θα μπορέσουν να πείσουν τον Γερμανικό λαό,ειδικά τώρα με αυτά που του ετοιμάζει η κυβέρνηση του στο άμεσο μέλλον.

 7. kat avatar
  kat 03/03/2013 16:48:27

  Περισσότερο απο τους Ελληνες?Δεν νομίζω...Μια ματιά στο
  Σουφλί που έβγαλαν με την πρώτη δήμαρχο τον γνωστό απο την ιστορία της Χαράς Νικοπούλου ακατανόμαστο και μια αλλη ματιά στις 3 λίστες με τις επιχειρήσεις που απασχολούν στην Ρόδο παρανομους μετανάστες που αναδημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο 'Παραπονα Ρόδου' θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς.

 8. ΚΜ avatar
  ΚΜ 04/03/2013 11:18:11

  Η κατρακύλα της Γερμανίας έχει ήδη κλειδώσει. Σε λίγα χρόνια, όλοι αυτοί, όσο γρήγορα ήρθαν, τόσο γρήγορα θα φύγουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.