#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/04/2013 12:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bitcoin: ο «νέος χρυσός» ή μια εικονική φούσκα;Bitcoin είναι ένα εικονικό νόμισμα, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμπτουν τις τράπεζες και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως. Η τιμή του ανήλθε σε $147, σε σχέση με κάτω από τα $20 στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η Ρωσία είναι η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο για το Bitcoin. Είναι όμως μια νέα διαδικτυακή ισοτιμία ή μια κυβερνο-φούσκα;

Τι είναι το Bitcoin;

Είναι ένα νέο νόμισμα, ειδικά σχεδιασμένα για συναλλαγές online. Δύο πράγματα το ξεχωρίζουν από τα άλλα νομίσματα. Κατ 'αρχάς, δεν υπάρχει κυβέρνηση ή κεντρική τράπεζα πίσω από αυτό: δημιουργήθηκε από άτομα και τώρα τρέχει, στην πραγματικότητα, ως μια online διεθνής συνεργασία. Δεύτερον, οι σχεδιαστές του έχουν θέσει ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των Bitcoins που μπορεί να δημιουργηθεί - που αποκλείει εκ των προτέρων το είδος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ή την εκτύπωση χρήματος που έχει ανησυχήσει τους αποταμιευτές σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Γιατί το αγοράζουν;


Ο φόβος της ποσοτικής χαλάρωσης που κατατρώει την πραγματική αξία των νομισμάτων είναι ένας λόγος. Άλλοι αγοραστές απλά ρισκάρουν. Μερικοί σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin για να αγοράζουν πράγματα online.

Ποιος το ελέγχει;


Οι κανόνες πίσω από το Bitcoin τέθηκαν σε εφαρμογή το 2009 από τον Satoshi Nakamoto, για το οποίο πολύ λίγα είναι γνωστά. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει νέα Bitcoins.

Αυτό δεν το καθιστά άνευ αξίας;

Οι δημιουργοί του Bitcoin έχουν συνειδητοποιήσει πως για να είναι κάτι πολύτιμο, θα πρέπει να υπάρχει κάποια έλλειψη. Έτσι το Bitcoin μπορεί να δημιουργηθεί δύσκολα. Χρειάζεται ισχυρούς υπολογιστές για να το φτιάξουν, ενώ η διαδικασία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Κάποιοι το συγκρίνουν με τον χρυσό. Το μέταλλο είναι πολύτιμο μόνο επειδή είναι σπάνιο και η εξόρυξή του είναι δαπανηρή και δύσκολη. Η δημιουργία νέων Bitcoin ονομάζεται «εξόρυξη» για να τονίσει αυτό το σημείο.

Αλλά ακόμα και αν κάποιος - ένας προγραμματιστής, εμπειρογνώμονας ή χάκερ, ας πούμε – βρει έναν τρόπο για να κάνει πιο εύκολα Bitcoins, υπάρχει ένα όριο 21 εκατομμυρίων, στον αριθμό των νομισμάτων που μπορεί να υπάρχουν. Κάθε μονάδα του νομίσματος παρακολουθείται από το δίκτυο του υπολογιστή για να διασφαλιστεί ότι το όριο δεν μπορεί να παραβιαστεί.

Πώς μπορείτε να το κατέχετε;


Η συναλλαγή του γίνεται online σε sites όπως το eBay και άλλους ειδικούς. Οι τιμές του μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

Είναι μια καλή επένδυση;


Η τιμή του έφτασε στο αποκορύφωμά της πρόσφατα. Κάποιοι κατηγορούν την κρίση στην Κύπρο, η οποία υπονόμευσε την πίστη στις κανονικές καταθέσεις μετρητών, αν και η τεράστια επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

Τι λένε οι ειδικοί;


Ο Alistair Cotton της Currencies Direct, που ασχολείται με ξένο συνάλλαγμα, δήλωσε: «Η ιδέα είναι καλή. Με την ταχεία τεχνολογική πρόοδο, τα ψηφιακά νομίσματα είναι ένα λογικό βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση των πληρωμών online και, αργότερα, και εκτός διαδικτύου. Αλλά τα νομίσματα, είτε ψηφιακά είτε φυσικά, υπόκεινται πάντα στο ενδεχόμενο κερδοσκοπίας και οι τιμές διακύμανσης μπορεί να είναι ακραίες. Οι κυβερνο-απειλές στην ασφάλεια επίσης απειλούν το Bitcoin. Εάν το «ψηφιακό πορτοφόλι» σας πέσει στα χέρια χάκερ, δεν υπάρχει Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, ή κάτι αντίστοιχο για να σας ασφαλίσει».

Και προσθέτει: «Η χρήση του Bitcoin θα συνεχίσει να είναι ελκυστική για πολύ καιρό, ακόμα και αν οι τιμές επανέλθουν σε πιο λογικά επίπεδα, αλλά η αγορά του Bitcoin για κερδοσκοπία συνοδεύεται από μια σοβαρή προειδοποίηση του πλούτου».

Ο Liam Halligan, ο οποίος γράφει σε μια οικονομική στήλη της Telegraph, σχολιάζει: «Η ραγδαία εξάπλωση του Bitcoin είναι ένα  σκληρό σύμπτωμα του γεγονότος ότι οι επενδυτές συνειδητοποιούν  τελικά ότι το παραστατικό χρήμα  απαξιώνεται σκόπιμα και υποτιμάται από τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις».

telegraph

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 09/04/2013 14:26:29

  «Ιλιγγιώδης η άνοδος του εικονικού νομίσματος bitcoin. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εκτόξευση από τα 20 στα 147 δολάρια μέσα σε δύο μήνες, ίσως σχετίζεται με ρωσικά ή κυπριακά κεφάλαια.» (Καθημερινή - Tρίτη, 9 Aπριλίου 2013).

  Το bitcoin, είναι το νέο πνευματικό παιδί του ΜΙΤ.
  Συνδυαστικά, είναι ψηφιακό νόμισμα, πρωτόκολλο και λογισμικό, όλα σε ένα.
  Διαδικτυακά, χρησιμοποιείται πλέον ευρέως, παίρνοντας μεγάλα μερίδια αγοράς από τον γίγαντα Επεξεργαστή Πληρωμών, PayPal*

  *Ο γίγας PayPal, είναι παιδί του παγκόσμιου διαδικτυακού πωλητή eBay..**
  ** Ο eBay, ξεκίνησε τη παγκόσμια νικηφόρα πορεία του, πουλώντας φυτικά γλειφιτζούρια σ’ εκπληκτικά σχέδια και χρώματα, σε Α1 ποιότητας πολύχρωμα, φανταχτερά περιτυλίγματα, που ξετρέλλαιναν και συνεχίζουν να ξετρελλαίνουν τα πιτσιρίκια (από τους πλέον υπολογίσιμους και "κατασταλαγμένους" πελάτες).

 2. Νιόβη avatar
  Νιόβη 09/04/2013 14:45:46

  «Ο Alistair Cotton της Currencies Direct, που ασχολείται με ξένο συνάλλαγμα, δήλωσε: [...] τα ψηφιακά νομίσματα είναι ένα λογικό βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση των πληρωμών online και, αργότερα, και ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ».

  Η αχρήματη οικονομία που γεννιέται, εντελώς συμπτωματικά μαζί με την απαξίωση του τραπεζικού και νομισματικού συστήματος και τους «κινδύνους» πια που ελλοχεύει η κατοχή χρήματος (έστω και άνευ αντικρύσματος). Το ίδιο το χαρτονόμισμα πια στα χέρια οποιουδήποτε στον κόσμο των φτωχών αρκεί για να τον καταστήσει ύποπτο στα μάτια της κοινής γνώμης για ό,τι πρέπει κάθε φορά η κοινή γνώμη να πιστέψει: ξεπλύματα, καταθέσεις που στην πραγματικότητα είναι «επενδύσεις», φοροδιαφυγή... Και θα δίνει ο κόσμος τα μετρητά του για να αγοράσει εικονικό νόμισμα (κώδικα σε υπολογιστή), που και αυτό - αυτή κι αν είναι σύμπτωση - πάλι λίγοι και συγκεκριμένοι θα μπορούν να το «κόψουν» και με περιορισμούς. Α, και κάπου διάβασα και μια πρόταση για την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 Ευρώ γιατί είναι...όπλο στα χέρια των οικονομικών εγκληματιών.

  Τι ωραία όμως που γίνονται όλα μαζί, τι συγχρονισμένα.

 3. Serenata avatar
  Serenata 09/04/2013 17:26:45

  Ένα ανταλλακτικό μέσο, είτε είναι χειροπιαστό είτε νούμερα μέσα σε Η/Υ, δεν παύει να έχει την αξία του ως τέτοιο. Το Bitcoin δημιουργήθηκε για να λύσει αφενός το σημαντικό πρόβλημα της απάτης μέσω των αναστρέψιμων ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πιστωτικές κάρτες) και να παρέχει αφετέρου τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συναλλάσσονται χωρίς ενδιάμεσους. Όλα στο Bitcoin είναι διάφανα, από τον κώδικα μέχρι τις συναλλαγές. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όπως ένα μαχαίρι κουζίνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φονικό όπλο, έτσι και το Bitcoin μπορεί να βλάψει αν επιλέξουν οι άνθρωποι να το χρησιμοποιήσουν με τον λάθος τρόπο.

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 10/04/2013 08:54:13

  Κι αν, λεω αν, με μια πυρηνικη εκρηξη η μια ηλεκτρομαγνητικη καταιγιδα χασει η γη τους υπολογιστες και την ηλεκτρικη της ενεγεια για μεγαλο διαστημα, τι γινεται τοτε;

  • Serenata avatar
   Serenata @ Ρηνα 26/07/2013 18:07:34

   Θα συμβεί το ίδιο ακριβώς που θα συμβεί και με τα ευρώ ή τα δολάρια ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που αποτελεί ουσιαστικά νούμερα σε κάποιον υπολογιστή, τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχουν καμία αξία. Η επιβίωση χωρίς υπολογιστές και ειδικά χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Το λιγότερο που θα μας απασχολεί τότε θα είναι τα «χρήματα».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.