Έργο του Κώστα Βαρώτσου
Έργο του Κώστα Βαρώτσου
23/12/2017 14:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αυλαία» στην Πάφο 2017

Έκθεση-εικαστική παρέμβαση στο Μαρκίδειο Θέατρο

Συμμετέχουν οι Θεόδουλος Γρηγορίου, Άγγελος Μακρίδης, Νίκος Κουρούσιης, Γιάννος Οικονόμου, Ανδρέας Σάββα και Γιούλα Χατζηγεωργίου από την Κύπρο, η Δανάη Στράτου, ο Κώστας Βαρώτσος, η Πέγκυ Κλιάφα, η Γιασεμή Ράπτη και η Βάλλυ Νομίδου από την Ελλάδα, ο Vince Briffa από τη Μάλτα.

28 Δεκεμβρίου 2017– 14 Ιανουαρίου 2018

Εγκαίνια: Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, 18.00

Στην αμφίσημη λειτουργία της «Αυλαίας» παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης-εικαστικής παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο του καινούριου Μαρκιδείου Θεάτρου της Πάφου, η οποία εγκαινιάζεται στις 28 Δεκεμβρίου αναδεικνύοντας μέσα από εγκαταστάσεις και βίντεο 12 κορυφαίων εικαστικών από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα, την έννοια της θεατρικότητας και ταυτόχρονα θίγοντας ζητήματα της σύγχρονης Ευρώπης.

«Αυλαία» στην Πάφο 2017 275505 photo
Γιασεμή Ράπτη: Loss Production

Πρόκειται ουσιαστικά για την εκδήλωση που επέλεξε ο Οργανισμός «Πάφος 2017» για να παραδώσει επισήμως τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στις επόμενες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν ανακηρυχθεί Πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2018, στην πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα και στην ολλανδική Leeuwarden δηλαδή.

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίος ο τίτλος «Αυλαία» που καθώς συνδέεται υπογείως με τον γνωστό στίχο του Τ.Σ.Ελιοτ «στην αρχή μου είναι το τέλος μου και στο τέλος μου η αρχή μου» παραπέμπει καταρχάς σε μία παράσταση που ίσως να σηματοδοτεί μία έναρξη ή μία λήξη, πάντως χωρίς τίποτα από τα δύο να είναι οριστικό. Και πράγματι με την έκθεση «Αυλαία», η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποχαιρετά την παλιά Πάφο και καλωσορίζει την καινούρια πόλη που αναδύθηκε μέσα από ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, εκατοντάδες δράσεις και ανταλλαγές, γνώσεις, εμπειρίες και δίκτυα, καθώς και νέους χώρους που ορίζουν πια την όψη του νέου σύγχρονου αστικού τοπίου. Με μία διαφορετική ανάγνωση του τίτλου της έκθεσης και του συμβολισμού του κάτι ανάλογο ισχύει και για την σύγχρονη Ευρώπη και την ιστορία της. Κάθε τέλος (ιστορικών περιόδων, ιδεολογιών, κοινωνικών ή πολιτιστικών κινημάτων) κυοφορεί μία νέα αρχή και κάθε αρχή εμπεριέχει το τέλος.

«Αυλαία» στην Πάφο 2017 275506 photo
Θεόδουλος Γρηγορίου: Κύτταρα - Νοητική Γεωγραφία

Αυτές είναι οι έννοιες τις οποίες, συνδεδεμένες πάντα με την εικόνα της σύγχρονης Ευρώπης και όσων την καθορίζουν, πραγματεύονται με τα έργα τους οι 12 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση. Είναι οι Θεόδουλος Γρηγορίου, Άγγελος Μακρίδης, Νίκος Κουρούσιης, Γιάννος Οικονόμου, Ανδρέας Σάββα και Γιούλα Χατζηγεωργίου από την Κύπρο, η Δανάη Στράτου, ο Κώστας Βαρώτσος, η Πέγκυ Κλιάφα, η Γιασεμή Ράπτη και η Βάλλυ Νομίδου από την Ελλάδα, ο Vince Briffa από τη Μάλτα. Την οργάνωση και την επιμέλεια της έκθεσης έχει η εικαστικός Γιούλα Χατζηγεωργίου, ενώ την σύνταξη και τεκμηρίωση των κειμένων που συνοδεύουν τον κατάλογο έχει κάνει η ιστορικός τέχνης Σωζήτα Γκουντούνα.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, όλοι από την περιοχή της Μεσογείου, προτείνουν συμβολικές λύσεις στην εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης, όταν η πίστη έχει εξαντληθεί και οι παλιές ουτοπίες έχουν αποτύχει. Επιπλέον, αποκαλύπτει προβληματισμούς για τις εθνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές συμβάσεις που κυριαρχούν στην πολιτική και γεωγραφική μας πραγματικότητα. Η «Αυλαία» τους ανοίγει (ή κλείνει) από το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης στην Πάφο για να φωτίσει το σύνθετο παρελθόν, τον κόσμο της μετανάστευσης, τις πολιτικές και γεωγραφικές μετατοπίσεις και την αποσύνθεση της πραγματικότητας όπως την ξέρουμε. Επίσης αποκαλύπτει την κοινή και διαρκώς αναδιατυπωμένη ιστορία μας. Η Αυλαία είναι μια φαντασίωση στην ιστορία!

Η έκθεση γίνεται με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, Valletta 2018, Ελευσίνα 2021.

«Αυλαία» στην Πάφο 2017 275507 photo
Δανάη Στράτου: Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα

«Αυλαία» στην Πάφο 2017 275508 photo
Γιάννος Οικονόμου: Difficult Journeys

«Αυλαία» στην Πάφο 2017 275509 photo
Βάλλυ Νομίδου: Plaster Girl

«Αυλαία» στην Πάφο 2017 275510 photo
Ανδρέας Σάββα: Get Ready (again)

«Αυλαία» στην Πάφο 2017 275511 photo
Vince Briffa: Kiss the Sky