14/10/2009 23:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

61η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Με διαχρονικό μότο «Είσαι ό,τι διαβάζεις. Διαβάζεις, άρα υπάρχεις», άνοιξε τις πύλες της για μία ακόμη χρονιά η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο. Ο λόγος για την 61η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, από την οποία «παρελαύνουν» κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 299.000 άνθρωποι. Στα περίπτερα της φετινής διοργάνωσης, τιμώμενη χώρα της οποίας είναι η Κίνα έχοντας ως σύνθημα «Παράδοση και Καινοτομία», θα εκτεθούν βιβλία 6.900 εκθετών που προέρχονται από εκατό και πλέον χώρες.

«Να αναπτυχθεί ενδιαφέρον για την Κίνα χωρίς προκαταλήψεις», ζήτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εγκαινίασε την έκθεση το βράδυ της Τρίτης. Μπορεί όλα τα φώτα να πέσουν στην τιμώμενη χώρα, ωστόσο η Καγκελάριος τόνισε τη σημασία που έχουν γενικά τα βιβλία για την ελευθερία. «Η απελευθερωτική τους δυναμική είναι τεράστια» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «την έχει βιώσει η ίδια ως πολίτης της Ανατολικής Γερμανίας».

Ολες αυτές οι δηλώσεις δεν είναι τυχαίες. Οι διοργανωτές της έκθεσης κατέβαλαν προσπάθειες από το 1994 να πείσουν τους Κινέζους να εμφανιστούν ως τιμώμενη χώρα, ωστόσο αυτό δεν συνέβη τόσα χρόνια παρά μόνο φέτος. Η εν λόγω επιλογή ωστόσο θεωρείται αμφιλεγόμενη, καθώς κάθε χρόνο η Κίνα απαγορεύει την κυκλοφορία εκατοντάδων βιβλίων, λογοκρίνοντας τους ίδιους της τους συγγραφείς.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στην απόφαση των διοργανωτών να συμπεριληφθούν στον κατάλογο της έκθεσης δύο αντιφρονούντες συγγραφείς. Εχοντας αυτό ως δεδομένο, μέρος στην έκθεση θα λάβουν όσοι Κινέζοι συγγραφείς κατάφεραν να «απεγκλωβιστούν» από τη «δαγκάνα» λογοκρισίας που η ίδια η χώρα τους τους επιβάλει.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί περίπου 500 μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις σχετικά με τον κινεζικό πολιτισμό, οι οποίες φέρουν τον τίτλο »Τα εκατό πρόσωπα του έθνους». Σε αυτές θα συμμετάσχουν συγγραφείς και καλλιτέχνες από τη Λαϊκή Κίνα, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και το Θιβέτ, όπως και κινέζοι συγγραφείς της Διασποράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιλογές που έκανε η Κίνα, καθώς δεν επικεντρώθηκαν στο παρελθόν, δηλαδή στον Κομφούκιο και τους μεγάλους ποιητές της δυναστείας των Τανγκ. Αντίθετα, επέλεξε νεότατους συγγραφείς.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, αποκλειστικά το Σαββατοκύριακο. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται κυρίως για εμπορική έκθεση, στην οποία έχει βέβαια θέση το ευρύ κοινό, ωστόσο οι συμφωνίες που κλείνουν οι εκδοτικοί είναι το κυρίαρχο ζητούμενο. Χθες, ωστόσο, πρώτη μέρα ύστερα από τα εγκαίνια, τα βλέμματα όλων εκδοτών, στράφηκαν στα γραπτά του Μαντέλα. Από χθες, χειρόγραφα, ημερολόγια, επιστολές καθώς και προσωπικές σκέψεις του Νέλσον Μαντέλα διατίθενται προς πώληση. Ο ατζέντης του Νοτιοαφρικανού ηγέτη καλεί εκδότες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να αγοράσουν το ανέκδοτο μέχρι στιγμής χειρόγραφο, που αποτελείται από 100.000 λέξεις και καλύπτει τα 27 χρόνια φυλάκισής του 91χρονου σήμερα Μαντέλα και τα πέντε χρόνια της θητείας του ως Προέδρου της Νότιας Αφρικής. Το χειρόγραφο έχει χαρακτηριστεί «το βιβλίο της Εκθεσης» και αναμένεται να γίνει παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Ηδη ο εκδοτικός όμιλος Pan MacMillan ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα της έκδοσης στη Βρετανία «έναντι σημαντικού ποσού».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.