#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2012 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Tα φάρμακα είναι απάτη"«Tα φάρμακα είναι απάτη. Οι γιατροί που τα γράφουν δεν το ξέρουν και φυσικά ούτε οι ασθενείς. Οι κατασκευάστριες εταιρείες όμως το ξέρουν και φυσικά δεν το λένε»: αυτά υποστηρίζει εν ολίγοις ο γνωστός βρετανός συγγραφέας και ιατρός Ben Goldacre στο νέο του βιβλίο «Bad Pharma: How drug companies mislead doctors and harm patients» (Κακή φαρμακευτική: πως οι φαρμακευτικές εταιρείες παραπλανούν τους γιατρούς και βλάπτουν τους ασθενείς -εκδ. Fourth Estate).

Ο Goldacre, ο οποίος εκτός από συγγραφέας best seller είναι και ψυχίατρος, αναφέρει στο βιβλίο του ένα παράδειγμα για τη ρεβοξετίνη. Όπως γράφει, είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τις αρμόδιες Αρχές της Αγγλίας το οποίο έχει συνταγογραφήσει και ο ίδιος.  Τον Οκτώβριο του 2010, μια ομάδα ερευνητών έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία από επτά δοκιμές του φαρμάκου που το σύγκριναν με ένα εικονικό φάρμακο –κάποιες αδημοσίευτες. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό. Μόνο μία, από τους 254 ασθενείς, είχε δείξει θετικό αποτέλεσμα.  Έξι επιπλέον δοκιμές που έγιναν σε δεκαπλάσιο αριθμός ασθενών έδειξαν ότι η ρεβοξετίνη είχε τα ίδια αποτελέσματα με ένα «χαπάκι» ζάχαρης. Περαιτέρω έρευνες, αδημοσίευτες οι περισσότερες, έδειξαν ότι το φάρμακο είχε και αρκετές παρενέργειες.

«Κανείς δεν παρανόμησε σε αυτή την περίπτωση, η ρεβοξετίνη είναι ακόμη στην αγορά και το σύστημα που επέτρεψε να συμβούν όλα αυτά λειτουργεί ακόμα, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αρνητικά στοιχεία εξαφανίζεται, για όλες τις θεραπείες, σε όλους τους τομείς της επιστήμης. Οι ρυθμιστικές αρχές και οι επαγγελματικοί φορείς από τις οποίες θα αναμέναμε να εξαλείψου αυτές τις πρακτικές μας έχουν απογοητεύσει» γράφει ο Goldacre.

«Τα φάρμακα δοκιμάζονται από τους ανθρώπους που τα κατασκευάζουν, σε κακοσχεδιασμένα δοκιμές, σε απελπιστικά μικρό αριθμό ανθρώπων, και αναλύονται με τη χρήση τεχνικών που είναι εσφαλμένη από το σχεδιασμό, έτσι ώστε να υπερβάλλουν με τα οφέλη των θεραπειών. Όπως είναι αναμενόμενο, οι δοκιμές αυτές έχουν την τάση να παράγουν αποτελέσματα που ευνοούν τον κατασκευαστή. Όταν το αποτέλεσμα δεν αρέσει στις εταιρείες, έχουν κάθε δικαίωμα να το κρύψουν από τους γιατρούς και τους ασθενείς, έτσι ώστε να βλέπουμε μια διαστρεβλωμένη εικόνα των πραγματικών επιπτώσεων των φαρμάκων» συνεχίζει.

«Μετά από 40 χρόνια πρακτικής αφού αποφοιτούν από την ιατρική σχολή, οι γιατροί ακούν σχετικά με το τι λειτουργεί ad hoc, από τις πωλήσεις, τους συναδέλφους και τις επιστημονικές επιθεωρήσεις. Οι συνάδελφοί τους όμως μπορεί να δουλεύουν για μια φαρμακευτική εταιρεία και οι επιστημονικές επιθεωρήσεις μπορεί να ανήκουν σε αυτές. Το ίδιο και οι ομάδες ασθενών. Και τελικά, οι επιστημονικές έρευνες, που όλοι θεωρούν αντικειμενικές, συχνά σχεδιάζονται κρυφά και γράφονται από ανθρώπους που εργάζονται άμεσα για τις εταιρείες, χωρίς να φαίνονται. Μερικές φορές ολόκληρες επιστημονικές επιθεωρήσεις ανήκουν εξ ολοκλήρου σε κάποια φαρμακευτική εταιρεία. Πέρα από όλα αυτά, για πολλά από τα πιο σημαντικά και διαρκή προβλήματα στον τομέα της ιατρικής, δεν έχουμε ιδέα ποια είναι η καλύτερη θεραπεία επειδή δεν είναι προς το οικονομικό συμφέρον κανενός να διεξάγει οποιεσδήποτε δοκιμές».

Το 2010, υποστηρίζει ο Goldacre, ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Τορόντο συγκέντρωσαν  όλες οι δοκιμές φαρμάκων σε πέντε μεγάλες κατηγορίες –αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για έλκος, κλπ- και  μέτρησαν δύο βασικά χαρακτηριστικά: αν είναι θετικές και αν χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία. Όπως προέκυψε από τις 500 και πλέον δοκιμές που συγκέντρωσαν, το 85% των δοκιμών που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ήταν θετικές. Όσον αφορά τις κυβερνητικά χρηματοδοτούμενες δοκιμές, το ποσοστό φτάνει μόλις το 50%. Και ο κατάλογος πάει λέγοντας. «Τα ελλιπή στοιχεία δηλητηριάζουν το γενικό καλό. Αν ποτέ γίνουν κατάλληλες μελέτες, εάν κρατούνται κρυφές οι δοκιμές με αρνητικά αποτελέσματα, τότε απλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις πραγματικές επιπτώσεις των θεραπειών που χρησιμοποιούμε. Τα στοιχεία στην ιατρική δεν είναι μια αφηρημένη ακαδημαϊκή ενασχόληση. Όταν τα στοιχεία δεν είναι σωστά παίρνουμε λανθασμένες αποφάσεις, προκαλώντας περιττό πόνο, ταλαιπωρία και τον θάνατο σε ανθρώπους σαν κι εμάς» καταλήγει ο Goldacre.

Πυθία

http://www.guardian.co.uk/business/2012/sep/21/drugs-industry-scandal-ben-goldacre

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παύλος avatar
  Παύλος 24/09/2012 15:20:01

  Οι ανόητες γενικεύσεις και οι χρησμοί δίκην Πυθίας (ουδεμία σχέση με τον αρθρογράφο), είναι εξίσου , αν όχι περισσότερο, καταστροφικές με τα επικίνδυνα ή μη ωφέλημα φάρμακα και κάποιες "στημένες" μελέτες !
  Κατά τα άλλα, είναι ολοφάνερο ότι ο εν λόγω ψυχίατρος,
  χρειάζεται έναν καλό ψυχίατρο !!

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Παύλος 24/09/2012 15:32:55

   +1

 2. spirtoylis avatar
  spirtoylis 24/09/2012 15:33:36

  Το Μάρκετινγκ της Τρέλας
  http://www.youtube.com/watch?v=Cg1x1P9-VmQ

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 24/09/2012 16:08:39

  Δεν νομίζω!πειραματόζωα μας καναν οι φαρμακευτικές

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 24/09/2012 16:54:51

  Τι τα χρειαζόμαστε τα φάρμακα, όταν υπάρχουν κομποσκοίνια;

 5. Δαναός avatar
  Δαναός 24/09/2012 17:49:56

  Άσε τα κομποσκοίνια κι άκου:www.youtube.com/watch?v=MPMx5-20CBM

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/09/2012 19:33:09

  Γιά κάποια συγκεκριμένα καί αμφισβητούμενα εμβόλι όμως........άκρα τού τάφου σιωπή στό ακροατήριο!

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ ειδωλοκλάστης 24/09/2012 22:08:38

   Δεν εξιδανικεύσαμε καμία κατάσταση ειδωλοκλάστη (και 'συ και οι άλλοι), αλλά , από το να λέμε ότι υπάρχει απάτη πίσω από συμφέροντα που σχετίζονται με τα φάρμακα, μέχρι του να λέμε "τα φάρμακα είναι απάτη", υπάρχει χαώδης διαφορά !!!!!
   Μπορείς να αφήσεις το μυαλό σου να κάνει ένα ρημάδι κλικ παραπέρα και να την κατανοήσεις ;;;; Έλεος, με την αβάσταχτη επιπολαιότητα !
   Εκτός αν το λες συνειδητά, οπότε προφανώς, αν πάθεις πνευμονία (σου εύχομαι, βεβαίως, ποτέ να μην αρρωστήσεις), θα πιείς ....γαΐδουρόγαλο για να γίνεις καλά προκειμένου να μην πέσεις στα νύχια της απάτης !;!;

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ Παύλος 24/09/2012 22:10:59

    καλά,

 7. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/09/2012 19:33:44

  εμβόλιΑ

  • Arianos avatar
   Arianos @ ειδωλοκλάστης 24/09/2012 23:01:06

   εμόλιΑβ

 8. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 24/09/2012 21:44:42

  Δε θέλει πολλή σκέψη: όπου υπάρχει χρήμα, και εδώ υπάρχει ΠΟΛΥ, η απάτη και η παρανομία και η εξαγορά υπαλλήλων που θα έπρεπε να ελέγχουν και να τα ανακαλύπτουν είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ! Απλά οι περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία μας είναι ακόμη πιο σοβαρές σε επιπτώσεις. Ο καπιταλισμός είναι ανήθικος από τη γέννησή του άλλωστε. Και μην πάρουν θάρρος οι κομμουνιστές. Και εκεί οι ηγέτες που διαχειρίζονται το χρήμα γίνονται υπερφίαλοι σατράπες και καταντούν κόκκινοι φασίστες με πλήθος παραδειγμάτων. Με λίγα λόγια: χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται... (Φίοντορ Ντοστογιέφσκι)

 9. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 25/09/2012 00:28:23

  Γενναίες και πικρές αλήθειες.

 10. TARAMAS avatar
  TARAMAS 25/09/2012 00:35:04

  Eίναι δείγμα του νεοβαρβαρισμού που έχει ενσκύψει, η επίκληση αντιδραστικών και αντιεπιστημονικών απόψεων του 19ου αιώνα, για την απαξίωση ίσως του μεγαλύτερου επιτεύγματος της σύγχρονης ιατρικής, του προληπτικού εμβολιασμού. Εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους την ύπαρξη των εμβολίων και δεκάδες ασθένειες εξαφανίστηκαν εξ αιτίας της. Η μόδα ξεκίνησε από κάποιους φανταμεταλιστικούς κύκλους (που αλλού) τις ΗΠΑ και από κομπογιαννίτες ομοιοπαθητικούς, βελονιστές, πυραμιδολάτρες, κ.α. νεο-εποχίτες νεο-βάρβαρους και έφτασε και στο Ελλάντα (αλλά και αλλαχού εν Εσπερία), με ακόμη μεγαλύτερη απλοϊκότητα και χονδροειδή διαστρέβλωση, ανακατεμένη με λίγες δόσεις συνομωσιολογίας, επιστημοφοβία, (και που δεν υπάρχουν άλλωστε) και άλλο να παίρνει η μπάλα τα πάντα ή έστω ότι δε γουστάρουμε, η δεν ότι δεν συμβαδίζει με την καρμίρικη κοσμοθεωρία μας.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ TARAMAS 25/09/2012 00:38:00

   Ορθή επανάληψη της τελευταίας πρότασης: ... Άλλο να λέμε ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από το φάρμακο (και που δεν υπάρχουν άλλωστε) και άλλο να παίρνει η μπάλα τα πάντα, ή έστω ότι δε γουστάρουμε, η δεν ότι δεν συμβαδίζει με την καρμίρικη κοσμοθεωρία μας.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ TARAMAS 25/09/2012 00:54:03

   "Εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους την ύπαρξη των εμβολίων και δεκάδες ασθένειες εξαφανίστηκαν εξ αιτίας της." ναι γιατρέ μου, δίκιο έχεις. Αλλά για κάθε μια ασθένεια που εξαφανιζόταν με τον προληπτικό εμβολιασμό, εμφανίζονταν άλλες δυο μοδάτες και ολοκαινούργιες ασθένειες, για τις οποίες όχι μόνο εμβόλιο πρόληψης δεν ανακαλύφθηκε, αλλά ούτε καν, θεραπευτική αγωγή. Σαν την λερναία ύδρα ένα πράγμα.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ roadrunner 25/09/2012 01:40:24

    Εσύ όμως σαμάνε μου, δεν έχεις δίκιο. Ευλογιά: υπολογίζεται ότι προκάλεσε 300-500 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως τον 20ο αιώνα. Πες μας ποια "μοδάτη και ολοκαίνουρια" ασθένεια ξεπετάχτηκε στη θέση της και πόσους θανάτους προκάλεσε και ποιά η σχέση της με το εμβόλιο της ευλογιάς.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ TARAMAS 25/09/2012 02:11:01

     Δεν είμαι σαμάνος, ούτε κάν βοηθός φακίρη.
     Αλλά γιατρέ μου, η καινούργια και μοδάτη "ασθένεια " γνωστή ως ΑΙDS προκάλεσε 2,4 εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως μόνο το 2007 !
     Για να εκτιμήσεις τον αριθμό θυμάτων στην εκατονταετία θα πρέπει να συνεκτιμήσεις ότι:
     α) εμβόλιο προληπτικό δεν υπάρχει (σε αντίθεση με την ευλογιά)
     β) θεραπευτική αγωγή δεν υπάρχει (ομοίως)
     γ) το βιωτικό επίπεδο και το επίπεδο υγιεινής/φαρμακευτικής περίθαλψης έχει φθίνουσα πορεία ακόμη και σε μέχρι πρότεινος αναπτυγμένες χώρες, λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της μετακίνησης πληθυσμών (αφρασιατικών πχ προς Ευρώπη).
     Αν κάνεις τις πράξεις θα βγάλεις μια εκτίμηση του αναμενόμενου αριθμού θανάτων λόγω AIDS τουλάχιστον ίσο με αυτό της ευλογιάς.
     Άρα τι μοιάζει ; Εξαφανίζεις την ευλογιά, ξεφυτρώνει AIDS. Εκατομμύρια νεκροί και πάλι. Λοιπόν ? Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε ?

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ roadrunner 25/09/2012 11:11:06

      Σαφώς η ανθρωπότητα κέρδισε, διότι το AIDS είναι άσχετο από το εμβόλιο της ευλογιάς και αν δεν υπήρχε αυτό το εμβόλιο, θα είχαμε διπλάσιους θανάτους ΚΑΙ από τη ευλογιά ΚΑΙ από το AIDS.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ TARAMAS 25/09/2012 15:55:29

      «θα είχαμε διπλάσιους θανάτους»: βαρύγδουπο, αν και νόμιζα ότι είσαι γιατρός, μιας και κάποτε είχες σωστά μαντέψει πως χρειάζομαι γυαλιά. Κανείς δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει έναν τέτοιο υπερσυντέλικο με απόλυτους αριθμούς. Το βέβαιο και σταθερό είναι ότι παρά τα τρις που δαπανώνται κατ’ έτος, πανταχόθεν, εκατομμύρια κόσμου έχασαν τη ζωή τους, από επιδημικές νόσους, που δεν μπορούν (;) να προληφθούν, ούτε και να αντιμετωπιστούν δραστικά. Έχεις λοιπόν, δυο τεράστια πάγια νούμερα: από τη μια ένα ετήσιο πάγιο του παγκόσμιου ΑΕΠ εγγυημένα να αποδίδεται ως καθαρό κέρδος, στη σχετική βιομηχανία και όλους τους εμπλεκόμενους. Από την άλλη ένα σταθερό ετήσιο πάγιο σε θύματα επιδημικών, (συνήθως νεοεμφανιζόμενων, αν και όχι πάντα) νόσων. Και είναι υπερβολικά σταθερή η κατάσταση αυτή σε βάθος χρόνων, για να πειστώ ότι είναι εντελώς τυχαία. Θα ανέμενα η τεράστια χρηματική δαπάνη τόσων δεκαετιών, να έχει εξαλείψει πλήρως τη θνησιμότητα, τουλάχιστον λόγω επιδημικών νόσων.

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ roadrunner 25/09/2012 23:29:17

      Ειλικρινά δε σας καταλαβαίνω, για ποιο "σταθερό ετήσιο πάγιο σε θύματα επιδημικών, (συνήθως νεοεμφανιζόμενων, αν και όχι πάντα) νόσων" μιλάτε. Έχετε υπ΄όψη σας ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα; Μήπως αυτό σας διαψεύδει;

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ TARAMAS 25/09/2012 23:42:56

      9.564.269 Θάνατοι που προκλήθηκαν από μεταδοτικές ασθένειες φέτος
      1.238.51 Θάνατοι που προκλήθηκαν από τον ιό HIV/AIDS φέτος
      722.662 Θάνατοι που προκλήθηκαν από ελονοσία φέτος
      9.564.248 Θάνατοι που προκλήθηκαν από μεταδοτικές ασθένειες φέτος
      5.600.058 Θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών φέτος

      Αυτό το ετήσιο πάγιο εννοώ, που για φέτος αθροίζει γύρω στα 22,5 εκατομμύρια.

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ TARAMAS 26/09/2012 00:28:19

      Και πως λοιπόν διπλασιάστηκε το μέσο προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου; Μήπως ο καθαρότερος αέρας; Οι έντονες προσευχές; Η τρύπα του όζοντος; Τα φάρμακα και τα εμβόλια δε φαντάζεστε να είχαν καμία σχέση ε;

     • akenaton avatar
      akenaton @ roadrunner 25/09/2012 23:47:02

      Δεν έχω καταλάβει τη σχέση του εμβολίου κατά της ευλογιάς με το AIDS!!!! Αν μπορούσατε να μου την εξηγήσετε θα σας ήμουν ευγνώμων ....

   • akenaton avatar
    akenaton @ roadrunner 25/09/2012 01:49:26

    Τα εμβόλια έσωσαν εκατομμύρια ανθρώπους από απλές αλλά δολοφονικές νόσους (ευλογιά, πολυομυελίτιδα, ιλαρά, κοκκύτη, κλπ) και ΔΕΝ ευθύνονται τα ίδια για καμιά καινούρια._

  • akenaton avatar
   akenaton @ TARAMAS 25/09/2012 01:50:32

   Απόλυτα σύμφωνος γιατρέ μου !!!!!!!!!!!

 11. δημης avatar
  δημης 25/09/2012 00:56:07

  Πάντως η..."φαρμακευτική" είναι πιό μεγάλη καί από την "αμυντική" βιομηχανία στην Αμερική...

 12. roadrunner avatar
  roadrunner 26/09/2012 00:41:26

  Προς TARAMAS 26/09/2012 στις 12:28 am
  Το προσδόκιμο ζωής δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μια στατιστική προσέγγιση της εκτίμησης του χρόνου ζωής, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, ομαδοποιημένες κατά το δοκούν, από τους διενεργούντες τους υπολογισμούς. Αν μαζί με ακρίβεια (που ελέγχεται κατά τη γνώμη μου) των μαθηματικών προσεγγίσεων που εφαρμόζουν, λάβεις υπόψην και την πιθανότητα , το επίπεδο διαφανούς και χρηστής λειτουργίας των υπηρεσιών τους, να ανταγωνίζεται πχ την ΕΛΣΤΑΤ , τότε καλύτερα κράτα μικρό καλάθι, για το πόσο ακριβή νούμερα δίνουν.
  Σε αντίθεση, τα νούμερα που έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο μου στο akenaton, παραπάνω, είναι πραγματικά. Άλλωστε υπάρχει κάτι πιο βέβαιο από το θάνατο σε αυτή τη ζωή ;

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ roadrunner 26/09/2012 01:09:22

   Ε τώρα είναι σίγουρο ότι μας δουλεύεις. Ούτε στα αυτονόητα δε μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι οι άνθρωποι ζούνε περισσότερα χρόνια, η παιδική θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλότερη, ότι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ μέσος όρος αναμενόμενου χρόνου ζωής κατά τη γέννηση, από 31 έτη το 1900 έφτασε τα 67 το 2000 (η παιδική θνησιμότητα υπολογισμένη);

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ TARAMAS 26/09/2012 01:16:48

    Τίποτε δεν είναι αυτονόητο, αντίθετα όλα πρέπει να αποδεικνύονται. Έχω όμως περιέργεια να μάθω ποια ήταν η υπηρεσία ή ο οργανισμός, που το 1900 υπολόγισε το προσδόκιμο ζωής στα 31 χρόνια , θα μπορούσες να με διαφωτίσεις ;

 13. TARAMAS avatar
  TARAMAS 26/09/2012 11:12:57

  Μια ματιά σε μια εγκυκλοπαίδεια θα σας διαφώτιζε. Για ακόμη πιο πρόσφατα στοιχεία, το ίδιο ή και περισσότερο διαφωτιστικά, μια και συμπίπτουν πάνω κάτω με το μεγάλο μπουμ των φαρμάκων, βλ. Department of Economic and Social Affairs του ΟΗΕ, που αναφέρει στην αναφορά του 2006 ότι το 1950-1955 το προσδόκιμο ζωής (μέσο παγκοσμίως) στη γέννηση ήταν 46 έτη, ενώ το 2005-2010 εκτινάχτηκε στα 67 έτη. Για τις αναπτυγμένες χώρες οι μέσοι όροι βέβαια είναι πολύ ψηλότερα (66 και 76.5 αντίστοιχα).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.