#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/10/2012 13:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Οι Έλληνες ζητούν καταφύγιο στο Άγιον Όρος"Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ντάνιελ Στάινφορθ για το Spiegel Online, το Άγιον Όρος δέχεται πολύ μεγαλύτερη εισροή Ελλήνων επισκεπτών απ' ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια - και δεν αναφερόμαστε μόνο σε ευσεβείς πιστούς, αλλά και σε ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν απλώς ένα ολιγοήμερο καταφύγιο από την Ελλάδα της κρίσης.

Ο δημοσιογράφος δεν επικεντρώνεται τόσο στους αριθμούς των επισκεπτών, όσο στην προσωπική εντύπωση που του έκανε η επίσκεψή του στο όρος. Όπως συχνά συμβαίνει με τους ευρωπαίους επισκέπτες, δεν είχε δει ποτέ ξανά τίποτα παρόμοιο: η λιτή ζωή «εκτός τόπου» και «εκτός χρόνου», η παρθενία της φύσης, η απουσία οποιαδήποτε πολυτέλειας ή ακόμα και ηλεκτρισμού σε κάποιες μονές και σκήτες, το άβατο όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και τα θηλυκά θηλαστικά πλην γατών, η ανυπακοή των μοναχών στην ευρωπαϊκή ένωση. Τον εντυπωσιάζει η δυνατότητα των μοναχών να ζουν εκτός χρόνου: η προσωπική τους σχέση και ευλάβεια με τους Ρωμαίους αυτοκράτορες της Κωνσταντινουπόλεως, η καχυποψία απέναντι στους δυτικοευρωπαίους λόγω της πρώτης Αλώσεως της Πόλεως 800 χρόνια πίσω. Η παρουσία της σημαίας μιας αυτοκρατορίας που δεν υπάρχει πια δίπλα στην σημαία ενός σύγχρονου έθνους κράτους. Η άλλη ημερομηνία και ο άλλος τρόπος καταμέτρησης των ωρών, μόλις περάσει κανείς το όριο της Ουρανούπολης.

Μιλά με τον επιχειρηματία που έρχεται στο Όρος για «να ξεχάσει τον υλικό κόσμο». Με τον διαμένοντα στην Γερμανία Ρουμάνο, που θα παραμείνει για ένα τρίμηνο στην σκήτη Αγίου Ανδρέου διακονώντας το μοναστήρι, θεωρώντας το Όρος «ό,τι πιο κοντά στον παράδεισο».

Το άρθρο δεν θα μπορούσε παρά να περιέχει αναφορά στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Και, εν τέλει, διαπνέεται από μια αμηχανία. Το Spiegel δεν ξέρει πώς ακριβώς να χειριστεί την «ιδιαιτερότητα» του Όρους - και γι' αυτό περιορίζεται στην περιγραφή του. «Όλο το σκηνικό είναι γαλήνιο μέχρις τελειότητος», γράφει.

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/10/2012 13:50:43

  Ακόμη και η "εξώκοσμη" Αθωνική Πολιτεία αλλάζει ανάλογα με τους ρυθμούς του Ελλαδικού κόσμου.
  Στην δεκαετία του 2000, δεκαετία της παρατσιτωμένης νεοελληνικής φούσκας, δεν υπήρξε μόνον το υπερφίαλο κοσμικό business plan στο Βατοπαίδι.
  Το Όρος ειχε αρχίσει τότε να γεμίζει πολύ μπετόν, λιμενικά έργα, οδικές υποδομές, ελικοδρόμια...
  Καταφύγια για την ψυχή το αρχικό κίνητρο, αλλά σε κάθε περίπτωση, ήταν επενδύσεις στον τριτογενή τομέα...
  Πάνε αυτά, sic transit gloria mundi...

 2. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 17/10/2012 14:43:00

  Παρατηρώ πως το antinews αρχίζει και παραμυρίζει... παστίτσιο τώρα τελευταία. Συν τους άλλοις και παπάς-παπάς (Σαμαράς-Σαμαράς) και ζευγάς-ζευγάς (αντιμνημόνιο-αντιμνημόνιο). Να δούμε τί σόι πράμα θα βγει από το τσουλάλι τελικά...

 3. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 17/10/2012 14:43:31

  προφανώς, τσουκάλι

 4. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 17/10/2012 15:12:51

  Ἐξ ὅσων γνωρίζω, τὸ Antinews εἶναι πολυτασικὸ μὲ συνεκτικὲς ἀρχές, πάντως δὲν εἶναι πολὶτ-μπιρό.

  • Γιώργος Π avatar
   Γιώργος Π @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 19/10/2012 12:51:20

   Όπου να ναι θα γίνει και ...πολυπολιτισμικό

 5. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 17/10/2012 16:19:02

  Γραμμή πάντως έχει και αυτή κάνει εσχάτως κρά. Μην το παίζουμε και αφελείς τώρα...

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ Διαφωνών 18/10/2012 01:04:46

   Γραμμή; Ναι, τηλεφωνική... :)

 6. Στέφανος avatar
  Στέφανος 17/10/2012 22:57:51

  Έχει γεμίσει και το Όρος με αλλοδαπούς(πρώην ανατολικοευρωπαίους κυρίως) εργαζόμενους στα διάφορα έργα που λαμβάνουν χώρα εκεί και στις καλλιέργειες των μοναχών. Χωρίς καμία διάθεση ρατσισμού, Έλληνες άνεργοι που θα ήθελαν να εργαστούν εκεί δεν υπάρχουν; Γιατί και εκεί επικρατεί η λογική του μικρότερου κόστους όπως εδώ στον κόσμο; Γιατί κάποιοι Αγιορείτες Ηγούμενοι σκέπτονται όπως οι μεγαλοκατασκευαστές, οι εργολάβοι και οι μεγαλοξενοδόχοι που προσλαμβάνουν κατά κόρον ξένους; Και εκεί το κέρδος;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Στέφανος 18/10/2012 10:17:31

   Γιατί το budget των μονών και των έργων "κουρεύεται" και στο Όρος, όπως στην λοιπή Ελλάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.