#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/11/2013 08:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψηφιακές καινοτομίες που φέρνουν κοινωνική αλλαγήΑπό την εύρεση χαμένων παιδιών στην Κίνα, ως την ανταλλαγή εμπειριών μιας ασθένειας  και τη χρήση τηλεφώνων «unsmart» για την καταπολέμηση της διαφθοράς - η Nominet Trust, μια από τις κορυφαίες βρετανικές εταιρίες σχετικά με την εφαρμογή των τεχνολογιών στην κοινωνία, παρουσίασε τις 100 πρωτοποριακές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας. Κριτήριο  είναι το πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να επιλύσουν σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις. Ιδού κάποιες από αυτές:

Arduino - arduino.cc

Το Arduino είναι σαν το Lego για τα ηλεκτρονικά. Ο πυρήνας σε ένα Arduino είναι ένα απλό, υπερ-χαμηλού κόστους κύκλωμα, που βασίζεται σε έναν σχεδιασμό ανοιχτού κώδικα και είναι εξοπλισμένος με έναν μικροεπεξεργαστή ο οποίος μπορεί να προγραμματιστεί με απλά εργαλεία λογισμικού από τον χρήστη. Η ιδέα είναι ότι ο καθένας θα μπορεί να μετατρέψει ένα Arduino σε μια απλή ηλεκτρονική συσκευή, όπως έναν διακόπτη και αισθητήρα φωτός. Το έργο ξεκίνησε από μια ομάδα στο Interaction Design Institute στην Ιβρέα στην Ιταλία ως ένας τρόπος για να κάνουν οι άνθρωποι τα δικά τους ηλεκτρονικά, με απλά εργαλεία λογισμικού όπως το Scratch, ένα έργο που γεννήθηκε στο MIT Media Lab. Αν το Arduino ακολουθήσει το δρόμο του Scratch σε λίγο θα υπάρχει παντού: η ιστοσελίδα του Scratch έχει σήμερα περισσότερα από δύο εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και τέσσερα εκατομμύρια κοινά σχέδια.

biNu - binu.com

Είναι δύσκολο να υποτιμήσουμε την επίδραση που η τεχνολογία του internet είχε στην κινητή τηλεφωνία. Ωστόσο, περισσότερο από το 70 τοις εκατό της αγοράς κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από βασικά τηλέφωνα, αυτά που είναι με ένα πλαστικό περίβλημα, κουμπιά και μια μικρή οθόνη.
Μία υπηρεσία διαδικτύου από την Αυστραλία που ονομάζεται biNu βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να κλείσει το χάσμα μεταξύ του smartphone και του βασικού τηλεφώνου. Το biNu, που ιδρύθηκε από τους επαγγελματίες της IT Gour Lentell και Dave Turner, έχει εφαρμογές και άλλες υπηρεσίες σε ένα απομακρυσμένο «σύννεφο» και τις παραδίδει αμέσως σε κινητά τηλέφωνα. Επιτρέπει την εύκολη μετάφραση σε διαφορετικές γλώσσες, με αμελητέα χρήση δεδομένων και με χαμηλό κόστος. Η υπηρεσία χρησιμοποιείται από περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και άλλες αναδυόμενες αγορές και η εταιρεία αναπτύσσεται κατά 400 τοις εκατό κάθε χρόνο.

Patients Like Me - patientslikeme.com

Ο Stephen Heywood διαγνώστηκε με ALS (επίσης γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα), στην ηλικία των 29 . Είναι μια καταστροφική και εξουθενωτική κατάσταση, που αφήνει λιγότερο από το 4 τοις εκατό των ασθενών με περισσότερα από 10 χρόνια για να ζήσουν: ο Stephen πέθανε στα 37 του. Σε αυτά τα οκτώ χρόνια, ο ίδιος και η οικογένειά του έψαξαν μάταια για επιτυχείς νέες θεραπείες μέσω μιας βασανιστικά αργής διαδικασίας δοκιμών και λαθών. Ο Ben και ο James, αδελφοί του Stephen, ίδρυσαν το Patients Like Me (Ασθενείς όπως εγώ) το 2004 , λίγο πριν τον θάνατό του. Στόχος τους ήταν να επιτρέπουν  στους ασθενείς και τις οικογένειές τους να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από θεραπείες, συμπτώματα και πηγές υποστήριξης. Το μοντέλο του ALS ενέπνευσε και άλλες οικογένειες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Μέχρι το 2013, το Patients Like Me είχε περισσότερα από 200.000 μέλη, μια 200μελή ισχυρή ομάδα και αναφορές για  περισσότερες από 2.000 υποθέσεις.
Το Patients Like Me βασίζεται σε ένα συνδυασμό αμοιβαίας στήριξης, κοινωνικών δικτύων και δεδομένων. Τα μέλη ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν δεδομένα (ιστορικό θεραπείας, παρενέργειες, συμπτώματα, βάρος, διάθεση, ποιότητα της ζωής), με συγκεκριμένους τρόπους. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται, ώστε να μπορούν εύκολα να συγκρίνουν τις εμπειρίες τους σε όλη την ομάδα. Είναι επίσης μια πλούσια και αναπτυσσόμενη πηγή για τους ιατρικούς ερευνητές. Η ερευνητική ομάδα έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και το site αναφέρεται σε χιλιάδες δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα.

Catraca Livre - catracalivre.com.br/sp

Η βραζιλιάνικη ιστοσελίδα Catraca Livre θέλει τους ανθρώπους να κοινωνικοποιηθούν πιο φθηνά. Ιδρύθηκε το 2011 από τον δημοσιογράφο και κοινωνικό ακτιβιστή Gilberto Dimenstein με την υποστήριξη του MIT Media Lab. Το  Catraca Livre, που σημαίνει «δωρεάν τουρνικέ», έχει γίνει τόσο δημοφιλές που το όνομά του χρησιμοποιείται στην αργκό για να περιγράψει κάθε ελεύθερη εκδήλωση. Η ιστοσελίδα, η οποία ξεκίνησε στο Σάο Πάολο, ήταν ήδη μία από τις 10 πιο δημοφιλείς στη Βραζιλία καιρό πριν εξαπλωθεί σε 12 ακόμη πόλεις.
Η αποστολή του Catraca Livre, να προτείνει δραστηριότητες που είναι δωρεάν και αξίζουν, αντανακλά την πεποίθησή του Dimenstein ότι οι πόλεις μπορούν να γίνουν «κοινότητες μάθησης» μέσω της προώθησης της ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.
Οι επισκέπτες του Catraca Livre, το οποίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, για κινητά τηλέφωνα και σε οθόνες στα περισσότερα λεωφορεία του Σάο Πάολο, μπορούν να περιηγηθούν σε δωρεάν συνομιλίες, συναυλίες και εκθέσεις, να βρουν μαθήματα γιόγκα και γιατρούς έτοιμους να παρέχουν δωρεάν συμβουλές σε άπορους ασθενείς.

Medicall Home - medicallhome.com

Ένα μονότονο κτίριο γραφείων σε ένα πολυσύχναστο προάστιο της Πόλης του Μεξικού είναι το επίκεντρο μιας από τις πιο επαναστατικές προσεγγίσεις για την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο. Μια ομάδα από 20 νοσοκόμους, ντυμένοι με κολλαριστές λευκές στολές, κάθονται σε καμπίνες και περιμένουν να απαντήσουν σε τηλέφωνα. Οι γιατροί υποστηρίζονται από συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, φορτωμένα με πρωτόκολλα που συγκεντρώνονται από μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο για να τους βοηθήσουν να κάνουν διάγνωση. Αυτό το μικρό τηλεφωνικό κέντρο είναι η καρδιά του Medicall Home, που δημιουργήθηκε από έναν επιχειρηματία telemarketing, τον Pedro Yrigoyen, και παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε περίπου πέντε εκατομμύρια Μεξικανούς για μόλις 5 δολάρια το μήνα, που καταβάλλουν μέσω του λογαριασμού του κινητού τους.
Η πρόσβαση σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι περιορισμένη, ιδίως στις φτωχότερες αγροτικές περιοχές του Μεξικού. Το Medicall Home παρέχει μια χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση. Τα δύο τρίτα των θεμάτων που προκύπτουν από όσου καλούν έχει επιλυθεί από το τηλέφωνο, το οποίο σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να επισκεφθούν έναν γιατρό με κόστος τουλάχιστον 30 δολάρια και να  χάσουν μια ημέρα εργασίας. Αν το Medicall Home συστήσει στον ασθενή να πάει στο γιατρό ή να κάνει μια εξέταση αίματος, τότε τον συνδέει σε ένα από το δίκτυο των 6.000 διαπιστευμένων γιατρών ή των 3.000 παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σε 233 πόλεις, όπου μπορεί να έχει έκπτωση από 5 ως 50 τοις εκατό. Τα κινητά δίκτυα εξαπλώνονται σε όλη τη Λατινική Αμερική, όπως και το Medicall Home, αρχής γενομένης από την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού.

TES Connect tes.co.uk

Ο Jon Wallace είναι ένας δάσκαλος παγκόσμιας φήμης: μέσα σε δύο χρόνια, οι 218 εργασίες, δραστηριότητες, παιχνίδια και δοκιμασίες που έχει ανεβάσει στο TES Connect έχουν «κατέβει» σχεδόν 200.000 φορές από 65.800 εκπαιδευτικούς σε 173 χώρες. Είναι μόνο ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες όσων συνέβαλαν ώστε  το TES Connect, μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από την Times Educational Supplement, να γίνει μια τεράστια αποθήκη πηγή διδασκαλίας, που δημιουργήθηκε για τους εκπαιδευτικούς από τους εκπαιδευτικούς. Η ιστοσελίδα είχε 667.867 πηγές διδασκαλίας τον Οκτώβριο του 2013, αλλά αυξάνεται ανά 20.000 είδη την εβδομάδα. Κατά τις ώρες αιχμής , υπάρχουν 3,7 εκατομμύρια downloads την εβδομάδα.
Το Times Educational Supplement ξεκίνησε την πρώτη ιστοσελίδα το 1997 και γρήγορα άρχισε να παρέχει φόρουμ συζήτησης για το δασκάλους που αναζητούν νέες μεθόδους.  Καθώς η τεχνολογία - και η βάση χρηστών - αναπτύχθηκε, το φόρουμ άρχισε να χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτικούς ανεπίσημα για να μοιράζονται τις πηγές διδασκαλίας. Καθώς ο αριθμός των εκπαιδευτικών που πόσταραν, αντάλλασσαν και κατέβαζαν πηγές αυξήθηκε, το TES ανταποκρίθηκε και το 2006 συστάθηκε μια «τράπεζα πηγών» που έγινε πολύ δημοφιλής και οδήγησε στην πρώτη υλοποίηση του TES το 2008 .

Baby Come Home baobeihuijia.com

Στις 17 Μαρτίου, ένας  21χρονος ονόματι Xu Yang ξαναβρήκε την οικογένειά του μετά από 15 χρόνια, έπειτα  από την εγγραφή του στην κινεζική ιστοσελίδα Baby Come Home.
Όταν ήταν πέντε, ο Xu και ο αδελφός του βγήκαν για ψώνια με τη μητέρα τους, όταν μια ομάδα ανδρών την οδήγησαν σε ένα στενό και τη σκότωσαν. Τα παιδιά στη συνέχεια διακινήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και πουλήθηκαν σε διαφορετικές ανάδοχες οικογένειες. Περισσότερα από 20.000 παιδιά το χρόνο εξαφανίζονται στην Κίνα και πωλούνται σε απελπισμένους ενήλικες που θέλουν τα παιδιά, ή, ακόμη χειρότερα, ωθούνται σε καταναγκαστική εργασία, πορνεία ή επαιτεία. Για τους γονείς, η εύρεση των παιδιών τους σε μια χώρα του μεγέθους της Κίνας είναι σχεδόν αδύνατη.
Το Baby Come Home βοηθά τις οικογένειες καταρχήν δημοσιεύοντας το προφίλ των αγνοούμενων στην περιοχή - την ιστορία του Xu είδαν 100.000 φορές. Μία εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο επιτρέπει στον καθένα που έχει smartphone να γίνει εθελοντής αναζήτησης, μόνο με τη λήψη μιας φωτογραφίας ενός παιδιού που υποπτεύονται ότι μπορεί να έχει απαχθεί. Η εφαρμογή στη συνέχεια συγκρίνει τη φωτογραφία του αγνοούμενου με τη βάση δεδομένων των προσώπων που χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν στιγμιαία. Υπήρξαν 686 επιτυχημένες επανασυνδέσεις μέχρι σήμερα και 13.167 άνθρωποι εξακολουθούν να ψάχνουν για τους χαμένους τους συγγενείς μέσω του site.

Zooniverse zooniverse.org

Το Zooniverse είναι η πιο δημοφιλής επιστημονική πλατφόρμα πολιτών του Διαδικτύου, όπου επαγγελματίες επιστήμονες καλούν εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές να τους βοηθήσουν στην έρευνά τους. Περίπου 880.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα. Σε ένα σχέδιο για να χαρτογραφήσουν την επιφάνεια του Άρη συμμετείχαν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, ταξινομώντας τέσσερα εκατομμύρια εικόνες. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε από τη Citizen Science Alliance, μια συνεργασία επιστημόνων, προγραμματιστών λογισμικού και εκπαιδευτικών, και περιλαμβάνει ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Nottingham, το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και το Πλανητάριο Adler στο Σικάγο.
Το Zooniverse έχει τόσο μεγάλη επιτυχία που έχει ήδη γεννήσει ένα παρακλάδι, ένα έργο που ονομάζεται Cellslider και βοηθά τους ερευνητές του καρκίνου να βρουν «κακά» κύτταρα. Με τη χρήση χιλιάδων πρόθυμων βοηθών, πολλοί από αυτούς φοιτητές, οι επιστήμονες γεμίζουν με δεδομένα, κάνοντας την έρευνά τους πιο γρήγορα. Οι εθελοντές, επίσης, μαθαίνουν από την ενεργή εμπλοκή τους στην πραγματική επιστημονική έρευνα.

HemoGlobe bit.ly/PdEYZs

Η αναιμία θεωρείται αναπόφευκτη στον αναπτυσσόμενο κόσμο: κάθε χρόνο, 115.000 γυναίκες και 600.000 βρέφη πεθαίνουν κατά τον τοκετό λόγω της αναιμίας που προκαλείται από την έλλειψη της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Το HemoGlobe, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση λύσης: μετατρέπει ένα κινητό τηλέφωνο σε μια ελαφριά, φορητή και χαμηλού κόστους αναλυτή αιμοσφαιρίνης, έτσι ώστε οι γυναίκες μπορούν να έχουν εύκολα τη σωστή διάγνωση και να αρχίσουν να παίρνουν τα συμπληρώματα σιδήρου που απαιτείται για να σώσουν τις ζωές τους.
Τα παραδοσιακά τεστ αναιμίας απαιτούν μια εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια να συντάξει το αίμα και έναν τεχνικό εργαστηρίου, που εργάζεται σε ελεγχόμενες συνθήκες, να το αναλύσει. Η HemoGlobe χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται παλμική οξυμετρία για να διαβάσει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης ρίχνοντας φως μέσα στα μέρη του σώματος.
Το λογισμικό επιτρέπει στην υπολογιστική ισχύ του κινητού τηλεφώνου να μεταφράσει τις μετρήσεις αιμοσφαιρίνης σε έγχρωμα γραφικά: πράσινο για ήπια αναιμία, κίτρινο για μέτρια, κόκκινο για σοβαρή.

Crowdring kck.st/WdOezN

«Κάνε μου μια αναπάντητη κλήση» είναι μέρος της καθημερινής επικοινωνίας για εκατομμύρια απλούς ινδούς καταναλωτές. Φανταστείτε δύο άνθρωποι να σχεδιάζουν να συναντηθούν. Το πρώτο πρόσωπο που φτάνει στο ραντεβού καλεί το άλλο, αλλά σκόπιμα τερματίζει την κλήση πριν απαντήσει. Η κλήση εμφανίζεται στο «αναπάντητη κλήση» του παραλήπτη, ο οποίος ξέρει ότι ο φίλος του έχει φτάσει, αλλά κανένας από τους δύο δεν χρεώνεται για την κλήση. Είναι μια πολύ βασική, ελεύθερη μορφή επικοινωνίας.
Ο ακτιβιστής Anna Hazare έχει μετατρέψει την αναπάντητη κλήση σε ένα εργαλείο για τον πολιτικό ακτιβισμό που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Το 2011, πίεσε για την υιοθέτηση μιας νομοθεσίας κατά της διαφθοράς, ζητώντας από το λαό να στείλει ένα μήνυμα κειμένου για την υποστήριξη της εκστρατείας: έφτασαν 80.000 μηνύματα. Ο Hazare αποφάσισε ότι δεν ήταν αρκετά κι έτσι ζήτησε από τους ανθρώπους να ενταχθούν στο κίνημα, στέλνοντας μια αναπάντητη κλήση στους τοπικούς αριθμούς της εκστρατείας. Σε δύο εβδομάδες πήρε πάνω από 35 εκατομμύρια κλήσεις.
Χρησιμοποιούμενη με αυτόν τον τρόπο, η αναπάντητη κλήση επιτρέπει στους ανθρώπους να δείξουν την υποστήριξή τους σε μια καμπάνια, ενώ η ομάδα της εκστρατείας κρατά τους αριθμούς τους, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να στείλουν πληροφορίες με κείμενο. Είναι ένας εξαιρετικά χαμηλού κόστους τρόπος για να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων. Χάρη σε μια εκστρατεία για την Kickstarter, την πλατφόρμα crowdfunding, το Crowdring μετατρέπεται σε μια ανοιχτή πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε. Εφαρμόζεται πιλοτικά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Μπανγκαλόρ και το Ναϊρόμπι.

Viki viki.com

Η ιστορία του Pandaman, του ηρωικού ντετέκτιβ από την Κορέα που προσπαθεί να αποτρέψει μια εγκληματική συμμορία από το να καταλάβει τον κόσμο χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ελέγχει το μυαλό, μπορεί να μην φαίνεται σαν μια πολλά υποσχόμενη θέση για να ξεκινήσει μια παγκόσμια κοινότητα όπου μοιράζεσαι τη λαϊκή κουλτούρα. Ωστόσο το Pandaman είναι μόνο μία από τις χιλιάδες τηλεοπτικές εκπομπές από όλο τον κόσμο που είναι διαθέσιμες στο Viki, ένα site με βάση τη Σιγκαπούρη, στο οποίο μανιώδεις οπαδοί μπορεί να μεταφράσουν περιεχόμενο για άλλους οπαδούς που δεν μιλούν τη γλώσσα στην οποία έγινε το υλικό.
Το Viki, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 ως ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ από  μεταπτυχιακούς φοιτητές, προσελκύει δεκάδες εκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα, οι οποίου βλέπουν ανταλλάσσουν τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, μουσικά βίντεο και άλλο περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και τα οποία μεταφράζονται σε 160 γλώσσες. Το Viki προβάλλει περιεχόμενο με άδεια χρήσης σε ένα από τα κανάλια του και υπάρχουν υπότιτλοι από μια ομάδα εθελοντών, υπό την άδεια του Creative Commons που χρησιμοποιεί μεταφραστικό λογισμικό που αναπτύχθηκε για την εταιρεία. Με περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια streams βίντεο και 400 εκατομμύρια λέξεις να έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα, το Viki, μια ιδιωτική εταιρεία, φέρνει την  παγκόσμια υψηλής τηλεθέασης ψυχαγωγία σε νέα ακροατήρια και ξεκλειδώνει νέες αγορές και ευκαιρίες εσόδων για τους ιδιοκτήτες περιεχομένου.

http://www.ft.com/intl/cms/s/2/64203e92-4747-11e3-b4d3-00144feabdc0.html#axzz2k3VCTKjw

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.