#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/11/2013 17:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φυσικές καταστροφές: Τα χειρότερα έπονταιΗ πρώτη φυσική καταστροφή που μπορεί να έχει πάνω από ένα εκατομμύριο θύματα θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγα χρόνια.

Κανένας τυφώνας, πλημμύρα ή ξηρασία οπουδήποτε στον κόσμο δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά η αδυσώπητη άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι ένας δείκτης ότι τα χειρότερα έπονται. Κυκλώνες, τυφώνες και τυφώνες είναι φαινόμενα που εξαρτώνται από τη θερμοκρασία. Γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα, καθώς οι θερμοκρασίες της θάλασσας ανεβαίνουν. Καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την πιθανότητα ολοένα και περισσότερο ακραίας θερμοκρασίας τοπικά. Το ίδιο και η εξάτμιση και με η ικανότητα του αέρα να μεταφέρει  όλο και μεγαλύτερες ποσότητες υδρατμών. Έτσι, το μάθημα του τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες με απαράμιλλη μανία την Παρασκευή, είναι ότι θα έρθουν κι άλλα, με περισσότερους θανάτους, περισσότερη καταστροφή, πιο διαλυμένες οικονομίες.

Αυτό θα ήταν αλήθεια ακόμη και χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού μπορεί να μειώθηκε, αλλά κάθε 60 λεπτά υπάρχουν επιπλέον 8.000 άτομα στον κόσμο: περίπου 75 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο και δεδομένου ότι τόσο μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι μέσα και γύρω από τους τροπικούς, όπου οι κυκλώνες είναι ένας εποχιακός κίνδυνος, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερα πιθανά θύματα στην πορεία, σε κάθε καταστροφή που σχετίζεται με το κλίμα.

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, οι περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις πόλεις και δεν είναι διασκορπισμένοι στην ύπαιθρο, ενώ η συγκέντρωση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι σχεδόν τα δύο τρίτα όλης της ανθρωπότητας να ζει στις πόλεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τυφώνας που χτυπά μια αστική περιοχή θα βρίσκει περισσότερους ανθρώπους στο δρόμο του.

Αλλά περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να επιβιώσουν με εισόδημα που δεν υπερβαίνει το 2 δολάρια την ημέρα  και αυτοί επίσης συνωστίζονται σε πόλεις μέσα και κοντά στους τροπικούς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, κάποιες από τις οποίες κατασκεύασαν ξεδιάντροπα και πρόχειρα άπληστοι ιδιοκτήτες και οι οποίες εγκρίθηκαν από διεφθαρμένους αρχές, ή σε παραγκουπόλεις σε ασταθείς ή περιθωριακές εκτάσεις που κινδυνεύουν από πλημμύρες και κατολίσθηση κάθε φορά που ανοίγουν οι ουρανοί. Τα σχολεία που κατασκευάζονται για τα παιδιά τους, ενδέχεται να καταρρεύσουν σε σεισμό ή κυκλώνα, τα νοσοκομεία που διαθέτουν είναι πιθανό να γίνουν ερείπια, μαζί με τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, με μια μακρά και σκληρή εμπειρία στους τυφώνες, είχε μια ολοκληρωμένη στρατηγική καταστροφών, επαρκή προειδοποίηση και ήξερε τι να περιμένει. Το δεύτερο δίδαγμα από τον Χαϊγιάν είναι ότι ακόμη και εκείνοι που είναι έτοιμοι για τις κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να χτυπηθούν από κάτι ακόμα χειρότερο.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, αργά ή γρήγορα, κάποια απαράμιλλη καταστροφή θα φτάσει με μια ελάχιστη ή χωρίς καμία προειδοποίηση σε κάποια πολυσύχναστη πόλη, που θα διοικείται από μια τυφλή αρχή σε μια χώρα που θα διοικείται από μια διεφθαρμένη ή βάναυση ολιγαρχία. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη καταστροφή που θα σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα μπορούσε να συμβεί εντός των προσεχών ετών. Μπορεί να υπάρχουν και χειρότερα και όχι μόνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

theguardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 12/11/2013 17:54:01

  Το οτι οι Φιλιππινες μαζι με την Ινδονησια που πληγηκε απο το φοβερο τσουναμι, ειναι οι χωρες που κρατουν τα σκηπτρα στη παιδικη πορνεια το σκεφτηκε ο guardian; Το οτι ο ξενοδοχος μαζι με το τασακι σου προσφερει και το οχταχρονο παιδι του για ¨διασκεδαση" περασε απο το μυαλο του;
  Πραξη φιλανθρωπιας του Θεου για τα πλασματα που βασανιζονται και κολασμου γι αυτους που ευθυνονται. Για τους υπολοιπους παραδειγματισμος ισως; Μπααα,
  ακραια καιρικα φαινομενα με "επιστημονικη" εξηγηση ειναι. Οι Θεομηνιες και η οργη Θεου ειναι ξεπερασμενα πραγματα στον 21ο αιωνα......

  • Valter avatar
   Valter @ Ρηνα 12/11/2013 18:13:05

   Φοβερή η λογική σου.
   Ο τυφώνας παραδείγματος χάριν θα σκοτώσει δέκα χιλιάδες άτομα , οι πέντε χιλιάδες πεθαίνουν για να πληρώσουν και οι άλλοι πέντε για να γλιτώσουν?
   Αυτό λες?
   Ωραία δικαιοσύνη .... θύτης και θύμα στο ίδιο καζάνι.

   Και η Γερμανία που αιματοκύλισε τον κόσμο πως τιμωρήθηκε?
   Με 60 χρόνια ευημερία? Θα μου πεις με τόσα λουκάνικα κλείνουν οι αρτηρίες! Ιδιοφυές το σχέδιο του μεγαλοδύναμου!

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Valter 12/11/2013 19:29:22

    Για τη Γερμανία, περίμενε πρώτα να σφυρίξει και μετά, ας χλευάσει η σιελ συνιστώσα σας τον Μεγαλοδύναμο.

    • Valter avatar
     Valter @ ΚΜ 12/11/2013 20:31:35

     Τι είναι βρε ο Μεγαλοδύναμος για να σφυρίξει?
     Ο Κάκος?

  • Κούκος avatar
   Κούκος @ Ρηνα 12/11/2013 19:17:00

   You are hallucinating Dear...

  • Γιαδικιάρογλου avatar
   Γιαδικιάρογλου @ Ρηνα 12/11/2013 20:48:41

   Ρήνα εγώ είμαι μαζί σου.
   Πράγματι ξεχάσαμε τα Σόδομα και Γόμορα και την
   διάσωση της Νινευϊ μετά από προσευχή.
   Οπως ακριβώς το λές. Είναι ντεμοντέ να αποδίδεις
   τα του Θεού τω Θεώ.
   "Ανοίξαντός σου την χείρα τα σύμπαντα πλησθήσονται χρηστότητος αποστρέψαντός σου δε το πρόσωπον ταραχθήσονται..."

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Ρηνα 12/11/2013 22:07:18

   Ἀγαπητή μου Ρήνα,ἡ λέξη ''θεομηνία'' δέν εἶναι χριστιανική,οὔτε χωρᾶ ἡ ἔννοια ''ὀργή'' στήν οὐσία τοῦ Θεοῦ γιά τά δημιουργήματά του,ἀλλά ἀπέραντη εὐσπλαγχνία. Ὅλες αὐτές οἱ καταστροφές εἶναι ἀποτέλεσμα ὄχι τῆς ἐγκατάλειψης τῶν ἀνθρώπων ἀπό τό Θεό,ἀλλά τό ἀντίθετο.Καί τῆς καταστροφικῆς μανίας πού ἔχει κυριεύσει τόν ἄνθρωπο κατά τῆς φύσης,δυστυχῶς.

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ Ρηνα 13/11/2013 08:45:55

   Θα έπρεπε τότε να πλήξει τις δυτικές χώρες το τσουνάμι, γιατί οι Δυτικοί πάνε εκεί για " διακοπές" . Μην τα θέλει η προτεσταντική λογική μας όλα... Άκου πράξη φιλανθρωπίας του θεού... Γενικά μην ανακατευουμε το θεό όπου μας συμφέρει. Θα μας κρίνει στην ώρα μας.

 2. πορτες ασφαλειας avatar
  πορτες ασφαλειας 13/11/2013 00:08:11

  Ο πλανήτης κάνει αυτόν τον κύκλο ζωής-θανάτου χιλιάδες χρόνια τώρα! οι πόλοι γυρίζουν , αλλάζει η θερμοκρασία, μετεωρίτες και διάφορα άλλα... σίγουρα κάποιο πρέπει να πεθάνουν ιδιαίτερα αυτοί που καταστρέφουν τα παιδάκια.. αλλά ας μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι!!

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 13/11/2013 17:23:40

  Στενοχωριεμαι οταν διαπιστωνω ποσο μακρυα ειναι οι αποψεις μας που εκφραζουν τα θελω μας η τα διαμορφωμενα απο το εγω πιστευω μας, απο την αναλλοιωτη Ορθοδοξια και τα πατερικα κειμενα.
  Η βαση της θρησκειας μας ειναι η ανταποδοτικη δικαιοκρισια. Αλιμονο αν δεν ειχαμε αυτη την ελπιδα. Οι Παπικοι και οι Προτεσταντες πιστευουν οτι ο καλος Θεουλης στο τελος ολους θα τους συγχωρησει και θα τους αποκαταστησει στον Παραδεισο, τραλαλα παλαμακια και σπιριτσουαλς στις εκκλησιες....
  Μονο που αυτη η "αποκατασταση" θα γινει με βαση τα πεπραγμενα μας και τη μετανοια και αν αυτα ειναι ορθα τοτε ναι η αγαθοτητα Του συγχωρει και αποκαθιστα την πρωτη στολη. Αλλιως θα συγχωρουσε και την παρακοη των Πρωτοπλαστων και δεν θα τους εδιωχνε, ως αγαθος και φιλανθρωπος που ειναι. Και το εκανε σε ολους τους αιωνες ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΣΑΝ. Ομως η Παντοδυναμια Του γνωριζει ποιοι τελικα θα μετανοησουν και ποιοι θα συνεχισουν να φορτωνονται αμετανοητοι αμαρτιες, ποιοι στην επομενη στροφη θα κανουν μια φοβερη πτωση η ποιοι θα πορευτουν με αυταπαρνηση σε ψηλοτερες κορυφες και με βαση τις πραξεις μας που τις οριζει το αυτεξουσιο, επεμβαινει φιλανθρωπα οταν βλεπει ο,τι ειναι συμφεροτερο για καποιους να κοψει το νημα της ζωης. Για αλλους εσαει αμετανοητους για να μην επιβαρυνθουν στην Κολαση-γιατι και εκει υπαρχουν καταταξεις-και για αλλους για να μην περιπεσουν σε κατι κακο που βλεπει οτι ερχεται και να τους ευεργετησει με το να μην χασουν τον Παραδεισο, τους σεσωσμενους. Υπαρχει και αλλη μεγαλη κατηγορια που βλεπει οτι ανερχονται διαρκως πνευματικα και τους αφηνει να δοκιμαστουν εις αιωνια παραδειγματα, περνουν δια πυρος και σιδηρου σ αυτη τη ζωη αλλα βλεπει οτι αντεχουν και οτι η δοξα που θα απολαυσουν θα ειναι μεγαλη στην αλλη, εδω μιλαμε για Αγιοτητα.
  Ακομα λοιπον και ο θανατος βλεπουμε οτι κρυβει φιλανθρωπια και αγαπη εκ μερους του Θεου,( γιατι οντως ειναι "απαθης",χωρις παθη, οργη κλπ αυτα ειναι ανθρωπομορφες εκφρασεις αλλα δειχνουν σεβασμο-φοβο Θεου) απλα εμεις τον εισπραττουμε ως κακο γιατι πραγματι ο ανθρωπος πλαστηκε αθανατος και εισεπραξε τον θανατο ως τιμημα μετα το προπατορικο αμαρτημα. Ομως η φιλευσπλαχνια Του ενηργησε ετσι ωστε ναι μεν υπαρχει η τιμωρια για την παρακοη αλλα με το βαπτισμα και την μετανοια ερχεται και το ελεος που προσεφερε με την ελευση του Χριστου.
  Τωρα οι ενεργειες Του ...αβυσσος. Ποιος μπορει να εξερευνησει; Απο αιωνες παρατηρησεων και απο Αγιους Πατερες μονο μπορουμε να πουμε οτι αλλοτε ενεργει σ αυτη τη ζωη και αλλοτε περιμενει να ανταποδοσει πληρως στην αλλη κι αυτο γιατι ειναι ο ΜΟΝΟΣ που γνωριζει τη ψυχη και τις διαθεσεις του καθενα μας και πως πρεπει καλυτερα να τον εκπαιδευσει, παντα με το σκεπτικο της καλυτερης καταταξης οπουδηποτε κι αν βρεθει (-εν τη οικια του Πατρος Μου πολλαι μοναι εισι-) Και ναι, απαντωντας σε καποιο σχολιο, πραξη ευσπλαχνιας ειναι να σε παιρνει απ αυτη τη ζωη στα 40 αφου βλεπει οτι δεν θα σταματησεις να εκδιδεις το παιδι σου αμετανοητα, παρα να σε αφησει να ζησεις επαναλαμβανοντας απειρες φορες την αμαρτια και να βυθιζεσαι βαθυτερα, οσο για το παιδακι πραξη σωτηριας ειναι να το εξασφαλισει ως αθωο κοντα Του γλυτωνοντας το απο μια τετοια ζωη. Αυτο το παραδειγμα εχει πλειστες εφαρμογες σε εκατομμυρια ανθρωπων γιατι ισως τελικα μας διαφευγει οτι ο Θεος για την εξασφαλιση της αιωνιοτητας ενδιαφερεται κυριως και αυτη τη ζωη τη δινει για να βγαλουμε το εισιτηριο για το που θα παμε μετα. Αλλο αν εμεις εχουμε αναγαγει τα λιγα χρονια εδω ως την υψιστη επιδιωξη.

  ΥΓ Ειναι πολυ δυσκολη η προσπαθεια κατανοησης απο ανθρωπους που δεν εχουν θρησκευτικα βιωματα .Το μονο που μπορω να συστησω ειναι πολλη μελετη πατερικων κειμενων και παραλληλα προσευχη και ταπεινο φρονημα (ο Θεος τοις υπερηφανοις αντιτασσεται τοις δε ταπεινοις διδωσι χαριν). Ετσι καπως ξεκινησαμε ολοι και στη πορεια ο Θεος φωτιζει αναλογα με τη διαθεση και τη προσπαθεια. Συμβαινουν πολλα γυρω μας για οσους ενδιαφερονται να εμβαθυνουν, παρα πολλα....

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Ρηνα 13/11/2013 17:51:17

   Ρήνα καλησπέρα.Προσωπικά δέν περίμενα ἐπεξηγηματικό σου σχόλιο,γιά νά καταλάβω τί-ὁλόσωστα- πιστεύεις καί συμφωνῶ ἀπολύτως μαζί σου.
   Θέλησα μέ τήν ταπεινή μου παρατήρηση νά στοχεύσω στίς ''ἀνθρωπόμορφες'' ἐκφράσεις «θεομηνία» καί «ὀργή Θεοῦ»,πού χρησιμοποίησες καί πού ὅπως καί ἐσύ διαπίστωσες,εὔκολα παρεξηγοῦνται ἀπό ἀνθρώπους ὄχι τόσο ἐμβαθύνοντες στά πνευματικά.

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 14/11/2013 08:18:20

  Αγαπητε μου Κυθηριε καλημερα, γνωριζω οτι γνωριζεις και δεν στοχευα σε σενα.
  Αλλωστε ακομα και αν δε γνωριζες εχεις το πλεονεκτημα της πολυτεκνιας και της εμπρακτης εμπιστοσυνης στο θελημα Του που σωζει απο μονο του.
  Ευχομαι να μην απομακρυνθεις για κανενα λογο απο τα πιστευω σου στα δυσκολα χρονια που ερχονται για μας και τα παιδια μας. Καλη Σαρακοστη.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Ρηνα 14/11/2013 10:30:58

   Δέν θά μποροῦσες νά μοῦ δώσεις καλύτερη εὐχή καλή μου Ρήνα!
   Εὐχαριστῶ πολύ καί καλή Σαρακοστή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.