#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2013 10:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπέρ της απελευθέρωσης της μαριχουάνας ο Γιώργος ΠαπανδρέουΜε άρθρο που φέρει τον τίτλο: «Μια κίνηση υποδειγματική για τη μαριχουάνα» το οποίο ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συγχαίρει την κυβέρνηση της Ουρουγουάης που αποφάσισε να δώσει μία πρωτοπόρα, όπως γράφει ο ίδιος, λύση στο θέμα της μαριχουάνα. Διαβάστε το κείμενο:

Μια κίνηση υποδειγματική για τη μαριχουάνα

Γιώργος Α. Παπανδρέου • 11 Δεκεμβρίου 2013, 15:22

Κανείς δεν μπορεί παρά να επικροτήσει το θάρρος, τους συμβολισμούς και τη θέληση της κυβέρνησης της Ουρουγουάης να δώσει πρωτοπόρα λύση στο θέμα της μαριχουάνας απεγκλωβίζοντας τους χρήστες από τα κυκλώματα και τα καρτέλ ναρκωτικών που μαστίζουν την Νότιο Αμερική. Αναγνωρίζοντας ότι η διαρρύμιση της χρήσης είναι πιο σημαντική από την όποια καταστολή η Ουρουγουάη έδωσε το σαφές αναγκαίο παράδειγμα, προς όλες τις χώρες της υφηλίου, για μια υποδειγματική και πρωτίστως ανθρώπινη αντιμετώπιση για την κάνναβι.

Στη πράξη πλέον πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των θεμάτων χρήσης ναρκωτικών αποδεικνύεται η Ουρουγουάη θεσπίζοντας ένα νόμο σύμβολο για την ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος. Πρόκειται για νέο νόμο που ρυθμίζει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης στην Ουρουγουάη, υπό την εποπτεία του κράτους, ο οποίος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας την Τρίτη, σε μια ενέργεια παγκόσμιας εμβέλειας από τον αριστερό πρόεδρο Χοσέ Μουχίκα. Μια ενέργεια που πρέπει να μελετηθεί σε βάθος από όλες τις χώρες και πρωτίστως εκείνες που αξιολογούν τη χρήση της μαριχουάνας ως «βαθύ κοινωνικό πρόβλημα».

Ο νόμος  σε γενικές γραμμές επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω να αγοράζουν έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνα ανά μήνα από φαρμακεία ή να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης εφόσον εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες.  Ο νόμος προβλέπει για τους ενήλικες να αγοράζουντα 40 γραμμάρια μαριχουάνα σε μηνιαία βάση από φαρμακεία, ή οι ίφιοι να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης σε έναν χρόνο, αν εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες. Θα λειτουργγούν επίσης κλαμπ μαριχουάνας θα αποτελούνται από 15 έως 45 μέλη, και θα μπορούν να αναπτύσσουν έως 99 φυτά κάνναβης ανά ομάδα. Η χρήση μαριχουάνας από ανηλίκους και ξένους απαγορεύεται. Εναπομένει πλέον να εκδοθούν τα εκτελεστικά διατάγματα για την πλήρη απελευθέρωση, βάσει των παραπάνω κανόνων της χρήσης κάνναβις.

Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός-το Ινστιτούτο ρύθμισης και ελέγχου της κάνναβης (IRCCA)- το οποίο θα διαχειριστεί την παραγωγή και διανομή και επίσης θα επιβλέπει την εφαρμογή του νόμου. Έτσι ενήλικοι καταναλωτές, κάτοικοι της Ουρουγουάης, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μητρώο χρηστών, θα μπορούν να αγοράζουν ως και 40 γραμμάρια το μήνα από φαρμακεία.

Είναι γεγονός, και αυτό πέτυχε η κυβέρνηση της Ουρουγουάης, ότι Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην αναζήτηση αποτελεσματικών μεθόδων και πολιτικών για ένα πολύπλοκο κοινωνικό ζήτημα και αυτό είναι το ζήτημα των ναρκωτικών. Να ανοίξουμε διάλογο ώστε να φωτίσουμε αυτή την πολύ ουσιαστική δημόσια συζήτηση στις κοινωνίες μας, να διαπαιδαγωγήσουμε, τόσο τους πολιτικούς όσο και τους πολίτες, αλλά κυρίως τη νεολαία και έτσι να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να πάρουμε αποφάσεις.

Οι απόψεις ποικίλουν και είναι όλες σεβαστές, απαιτείται όμως να διαπαιδαγωγηθούμε, να βγούμε από τις φοβίες και τις προκαταλήψεις και να αντιμετωπίσουμε τους χρήστες με ανθρωπιά, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας. Και πάνω από όλα να διδαχθούμε από το παράδειγμα της Ουρουγουάης και να αντλήσουμε συμπεράσματα από τη πρακτικής της. Το ζητούμενο είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπρακτοι και με κλειστά τα μάτια, το θέμα μας αφορά όλους, ως πολίτες, ως γονείς, ως κοινωνία. Ήδη στην Ελλάδα αποποινικοποιήθηκε η χρήση και εναπομένει να αντιμετωπίσουμε την όλη θεματική με θάρρος και σοφία παραδειγματιζόμενοι και από τα όσα συμβαίνουν στην Ουρουγουάη, μια χώρα που δεν είναι τόσο μακρυά, αλλά τουναντίον πολύ κοντά.

Βασικά ερωτήματα, που πρέπει να τεθούν σε διάλογο είναι η μείωση της ζήτησης, πρώτα από όλα, πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως στη νεολαία. Δεύτερον είναι ο περιορισμός της βλάβης – αν δεν γίνεται απόλυτος περιορισμός της χρήσης, τουλάχιστον να περιορίσουμε τη βλάβη στην υγεία, να αποφύγουμε την περιθωριοποίηση του ανθρώπου, που έκανε ή κάνει χρήση ναρκωτικών ή ακόμα, αν βρίσκεται σε κατάσταση εξάρτησης. Και τρίτο βεβαίως τη μείωση της προσφοράς, της διακίνησης και εμπορίας παράνομων ουσιών κατά τέτοιο τρόπο που να πλήξουν πραγματικά το οργανωμένο έγκλημα και τους εγκληματικούς κύκλους, το παράνομο κέρδος, την τεράστια οικονομική δύναμη που δημιουργείται, τη σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος στη διακίνηση των ναρκωτικών και με άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι η διακίνηση ανθρώπων και όπλων, όπως είναι και η τρομοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λύσανδρος Ἀλεξανδρίδης avatar
  Λύσανδρος Ἀλεξανδρίδης 13/12/2013 10:51:47

  Ἔτσι, ἔτσι... εἰς ὀσμὴν εὐωδίας πνευματικῆς.
  Καλημέρα σας, Φάκτορα.

 2. aris avatar
  aris 13/12/2013 10:52:32

  Ως συνήθως μια ακόμα κλεμμένη ιδέα του Γ.Α.Π. αλλά όπως πάντα, καταστροφική. Τα ναρκωτικά μόνο αν νομιμοποιηθούν ΟΛΑ ανεξαιρέτως και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ απ' όλα τα κράτη, και οι ναρκομανείς ως ασθενείς τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα, τότε θα καταρρεύσουν οι βιομηχανίες και το εμπόριό τους. Ο διαχωρισμός σε σκληρά-μαλακά γιγαντώνει το ναρκοεμπόριο διότι απο τα μαλακά γίνεται πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση στα σκληρά όπως απεδείχθη αδιαμφισβήτητα όπου νομιμοποιήθηκαν τα μαλακά. Βεβαίως απο τέτοιου είδους ¨νομιμοποιήσεις" οι διεθνείς νταβατζήδες και οι μιζαδόροι πολιτικοί τους κερδίζουν πολλά λεφτά...

  • Marlo avatar
   Marlo @ aris 13/12/2013 11:55:11

   Προφανώς φίλτατε δεν έχετε ιδέα από ουσίες και φυτά και το τι θα πει ναρκομανής.

   Κάντε καμιά φούντα να χαλαρώσετε ή κανένα μανιτάρι για να ανοίξει το μυαλό και ξαναπεράστε να τα πούμε.

   • maverick avatar
    maverick @ Marlo 13/12/2013 15:47:47

    Δυστυχώς η ξευτίλα του Εφιάλτη - ΜΠΑΦΟΠΑΣΟΚ, τώρα που είναι κυβέρνηση, διαχέεται στην ελληνική κοινωνία, είτε με τα σύμφωνα συμβίωσης, τις άκριτες ελληνοποιήσεις και τώρα πάλι με την ναρκοκουλτούρα, προκειμένου να μην μείνει όρθιο τίποτε, στο τόπο αυτό.

   • aris avatar
    aris @ Marlo 13/12/2013 19:05:58

    Απεναντίας φίλε Marlo εγώ είμε ανοιχτός σε κάθε είδους νέα εμπειρία. Γι αυτό δεν έχω πρόβλημα να δοκιμάσω και τον Τσίπρα . Εσείς? Φοβάστε οτι θα χάσετε και αυτά που σας επέμειναν και αποφασίζετε οτι είναι χειρότερος χωρίς δοκιμή?
    Εν πάσει περιπτώσει, άκουσα τη συμβουλή σας και έκανα ένα πολύ ωραίο μανιτάρι και είμαι στη διάθεσή σας με ανοιχτό μυαλό να τα πούμε, ανα πάσα στιγμή.

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 13/12/2013 10:58:44

  Σίγουρα ἀνάμεσα στά τσιγαριλίκια τά 'γραψε αὐτά!
  Ἀπό τή μιά συγχαίρει τήν ἀπελευθέρωση τῆς μαριχουλού κι ἀπό τήν ἄλλη ζητᾶ νά τεθεῖ σέ διάλογο ἡ ἀνάγκη γιά μείωση τῆς ζήτησης,ὁ περιορισμός τῆς βλάβης ἀπ' τά ναρκωτικά καί ἡ μείωση τῆς προσφορᾶς...
  Καί νά διαπαιδαγωγήσουμε τή νεολαία μας...Πώς; ἀπελευθερώνοντας τήν κάνναβη...,μάλιστα...

 4. Νιόβη avatar
  Νιόβη 13/12/2013 11:02:17

  Και στην Ουρουγάη τώρα που μιλάμε κόβουν τούρτα σε ανοιχτή δεξίωση με τον λαό για να γιορτάσουν τους επαίνους που δέχτηκε η κυβέρνηση από τον Γιώργο. Αναμένεται όπου να ᾽ναι και δελτίο τύπου από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, στο οποίο θα ανακοινώνεται ότι με απέραντη τιμή δέχεται ο Γιώργος την πρόταση της κυβέρνησης της Ουρουγάης να συμμετάσχει και στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα της χώρας για την εκπαίδευση των εγγεγραμμένων χρηστών στην καλλιέργεια της νομιμοποιημένης καννάβεως. Τον είδαν που φύτευε την ελιά στην Τουρκία, σου λέει, και θάμαξαν.

  • GLAD avatar
   GLAD @ Νιόβη 13/12/2013 11:30:01

   Πάντως και στην Τουρκία απέδειξε ότι ξέρει καλά μόνο από γλάστρες.

 5. θηραία avatar
  θηραία 13/12/2013 11:53:46

  Εδώ ο κόσμος χάνεται κάτω από τα πόδια μας,
  με τον νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο
  ... εκείνος ασχολείται με την μαριχουάνα!!!

  Ισως να θεωρεί, ότι αφού ο κόσμος πεινάει, κρυώνει, ανησυχεί για το παρόν και το μέλλον του... μόνο η μαριχουάνα θα τον συνεφέρει!!!!

 6. sender avatar
  sender 13/12/2013 12:31:41

  Ο Γαπ φροντίζει ώστε ο λαός,που τον ανέδειξε κάποτε,να την βρίσκει με παυσίπονα και νεφέλες τεχνικών παραδείσων.Βρέθηκε η κατά Γαπ αντιμετώπιση της κόλασης που ο ίδιος προκάλεσε.Η Ελλάς ευγνωμονούσα.

  • sender avatar
   sender @ sender 13/12/2013 13:41:26

   [τεχνητών..διόρθωση]

 7. sender avatar
  sender 13/12/2013 13:44:30

  [με σύγχισε πάλι!]

 8. occultist avatar
  occultist 13/12/2013 15:26:00

  Πόσο κοντή μνήμη έχουμε σαν Ελληνες. Αυτός, ο ακατανόμαστος, δεν προέτρεπε να φυτεύουμαι φούντες σε γλάστρες για αποκλειστικά ιδία χρήση;; Τι περιμέναμε να αλλάξει γνώμη;; Αλλως τε άμα μας πετύχει πάνω ή αμέσως μετά το τσιγαριλίκι μπορεί να νας πείσει να τον ξαναψηφίσουμε.

 9. Νίκη avatar
  Νίκη 13/12/2013 15:57:09

  Ο Παπανδρέου είναι Σοφός και ξέρει ότι μόνο η Μαριχουάνα θα νικήσει την πείνα στην Ελλάδα. Το σύστημα δεν θέλει τους πεινασμένους πολίτες ευτυχισμένους χασικλήδες. Δώστε ναρκωτικά στον φτωχό Λαό και όχι ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και τώρα!

 10. Ουφ! avatar
  Ουφ! 13/12/2013 17:45:41

  ''The least toxic drug known to humans is now illegal. The most toxic is available at Safeway. None of this makes any sense at all. And yet we continue to imprison people for ingesting substances far less harmful than others freely available. One has to wonder what the prohibitionists are smoking. Maybe nutmeg.''

  Η ν1 ουσια που σκοτωσε περισσοτερους ανθρωπους περυσι σε ολο το πλανητη ητανε το Αλκοολ
  ''Υπαρχει στα ιατρικα χρονικα κατεγραμμενος θανατος απο χρηση κανναβης?''
  ΠΟΤΕ

  Η κανναβη ειναι ισως το πιο ευεργετικο φυτο για τον ανθρωπο πανω στο πλανητη.
  Αυτες οι πολιτειες Ψηφισανε υπερ της χρησης φαρμακευτικης κανναβης και σε καποιες πολιτειες απο αυτες ειναι ελευθερη η χρηση στο σπιτι σου για ψυχαγωγικους σκοπους...

  2 Medical cannabis by state

  2.1 Alaska
  2.2 Arizona
  2.3 Arkansas
  2.4 California
  2.5 Colorado
  2.6 Connecticut
  2.7 Delaware
  2.8 Hawaii
  2.9 Illinois
  2.10 Iowa
  2.11 Maine
  2.12 Maryland
  2.13 Massachusetts
  2.14 Michigan
  2.15 Montana
  2.16 New Hampshire
  2.17 Nevada
  2.18 New Jersey
  2.19 New Mexico
  2.20 New York
  2.21 Oregon
  2.22 Rhode Island
  2.23 Texas
  2.24 Vermont
  2.24.1 Amendments
  2.25 Washington
  2.26 Washington DC

  Εμεις εδω τραβολογαμε στα δικαστηρια ανθρωπους επειδη ειχανε πανω τους 2 τσιγαρα...επειδη απλα δε γουσταρουνε να καπνισουνε camel kai malboro....
  150 χρονια πισω....

 11. Μιστοκλης avatar
  Μιστοκλης 13/12/2013 23:09:55

  Οτι πει η τρελλοπαρεα των μαστουρηδων της μπιλντεμπεργκ.

 12. kyriakos avatar
  kyriakos 14/12/2013 00:29:17

  Γλυκια η παρακμη.

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 14/12/2013 08:47:07

  «Ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς οξυγόνο μερικά δευτερόλεπτα,
  χωρίς νερό ημέρες, χωρίς φαγητό εβδομάδες και χωρίς ηθικούς φραγμούς,
  μία ολόκληρη ζωή.» ~αγνώστου

 14. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 14/12/2013 13:40:21

  Τι "κολλήματα" που έχει αυτος ο άνθρωπος...
  Άβυσσος η ψυχή... Χαμένα πήγαν τόσα χρόνια πείρας και δουλειάς στα νιάτα του, τόσες χιλιάδες εργατοώρες στο μαγειρείο και στο σερβίρισμα, σε πιτσαρίες και σε γυράδικα, στην πανέμορφη Μασσατσιούσετς..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.