Υπάρχει ζωή στον Άρη;
17/12/2014 15:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχει ζωή στον Άρη;

Το σκάφος Curiosity της NASA εντόπισε «ίχνη μεθανίου» που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποδείξεις ζωής στον Άρη.

Τα μυστηριώδη ίχνη μεθανίου, που δεν μπορεί να εξηγηθούν εύκολα από τη γεωλογία ή άλλες θεωρίες, έχουν βρεθεί από ένα όργανο του το ρομπότ το οποίο προσγειώθηκε στον πλανήτη το 2012. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τι προκαλεί τα ίχνη αυτά, αλλά είναι πιθανό να είναι πολύ μικροί ζωντανοί οργανισμοί που μοιάζουν με βακτήρια. Αν το αέριο προέρχεται από ζωντανούς μικροοργανισμούς, τότε θα σηματοδοτήσει μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία. Στη Γη, το 95% του μεθανίου προέρχεται από μικροβιακούς οργανισμούς, αλλά υπάρχουν πολλές μη-βιολογικές διαδικασίες που μπορούν επίσης να το παράγουν.

Οι επιστήμονες είπαν ότι το ρόβερ πρέπει τώρα να ελέγξει ξανά και ξανά την πιθανότητα ζωής, εν όψει μιας μη επανδρωμένης αποστολής το 2020 που θα αναζητήσει την πηγή του μεθανίου. Η αποστολή ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα μπορούσε επίσης να παρέχει επιπλέον ενδείξεις. Το 2019 θα προσγειωθεί ένα ρόβερ 300 κιλών στον Άρη, εξοπλισμένο με ένα τρυπάνι δύο μέτρων και επιπλέον εξοπλισμό για τη διερεύνηση ιχνών ζωής - αν και το ευρωπαϊκό ρομπότ μπορεί να μην είναι σε θέση να φτάσει στο ίδιο μέρος του πλανήτη που διερευνάται σήμερα από το Curiosity.

Προηγούμενες δορυφορικές παρατηρήσεις είχαν εντοπίσει ασυνήθιστες ποσότητες μεθανίου στον πλανήτη, αλλά τίποτα τόσο εντυπωσιακό όσο η απροσδόκητη «σχισμή» που μετρήθηκε από το Curiosity στον 96 μιλίων Κρατήρα Γκέιλ, όπου τα στοιχεία δείχνουν πως δισεκατομμύρια χρόνια πριν έρεε το νερό. Η NASA ανέφερε πέρυσι ότι ο Κρατήρας Γκέιλ περιείχε τα απομεινάρια μιας αρχαίας λίμνης γλυκού νερού, η οποία μπορεί να ήταν ένα φιλόξενο περιβάλλον για τη ζωή στο μακρινό παρελθόν. Το εργαστήριο πάνω στο ρόβερ έχει εντοπίσει το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα δεκάδες φορές τους τελευταίους 12 μήνες. Στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014, η ποσότητα του μεθανίου αυξήθηκε και στη συνέχεια υποχώρησε.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, επιστήμονες της NASA δήλωσαν ότι εκτός από τα ζωντανά μικρόβια, άλλες πιθανές εξηγήσεις για το μεθάνιο περιλαμβάνουν τις ακτίνες του ήλιου που αποδομούν το οργανικό υλικό που άφησαν πίσω τους οι μετεωρίτες. Οι επιστήμονες είπαν ότι άλλες θεωρίες, όπως οι ηφαιστειακές καταθέσεις που παγιδεύτηκαν στον πάγο και ονομάζονται κλαθρικά, είχαν αποκλειστεί από τη μικρή χρονική κλίμακα των ιχνών.

Ο δρ Chris Webster, του Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, δήλωσε: «Για να κυριολεκτήσουμε, οι παρατηρήσεις μας είναι απόδειξη για την παραγωγή μεθανίου στον Άρη και από μόνες τους δεν μπορούν να παρέχουν άμεσα στοιχεία της μικροβιακής ζωής. Ωστόσο, από την θετική ανίχνευση μεθανίου στον Άρη, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι το μεθάνιο προέρχεται εν μέρει από τη μικροβιακή δραστηριότητα». «Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Δρ Webster, «Δεν έχουμε καμία ιδέα για το τι θα δούμε στο μέλλον, ή αν θα δούμε ποτέ υψηλές τιμές και πάλι».

Μια άλλη ανακάλυψη του Curiosity ήταν αυτή του νερού που βρέθηκε στο λεπτόκοκκο έδαφος μέσα στον κρατήρα Γκέιλ, το οποίο δημιουργήθηκε από μια μαζική επίθεση μετεωριτών, περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Κάθε κυβικό πόδι στο έδαφος του Άρη βρέθηκε να περιέχει περίπου δύο ποτήρια νερό, όχι «ελεύθερο», αλλά δεσμευμένο σε ορυκτά. Το ρόβερ είναι τώρα έτοιμο να ξεκινήσει την αναρρίχηση στο Mount Sharp, ένα βουνό ύψους 18.000 ποδιών στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ιζηματογενή στρώματά του θα παρέχουν δελεαστική στιγμιότυπα από την ιστορία του Άρη.

http://www.independent.co.uk/news/science/nasa-finds-evidence-of-life-on-mars-9929510.html

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 07/01/2015 14:45:15

    “Oι Πυλώνες της Δημιουργίας – Nεφέλωμα του Αετού”. Με τη συμπλήρωση 20 ετών από τη λήψη (Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble), μίας από τις πλέον διάσημες, εικονικές διαστημικές φωτογραφίες του κόσμου, NASA και ESA την αναδημιουργούν, με τις εκπληκτικής ευκρίνειας λεπτομέρειες http://bit.ly/1Klel0Y (~news- hour-tcp.bs.org). Credits: NASA and ESA (European Space Agency) http://www.esa.int/ESA

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.