#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2011 11:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσουνάμι σάρωσε και την Ατλαντίδα;Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο καθηγητή Ρίτσαρντ Φρόϊντ του πανεπιστημίου του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι πιθανότατα εντόπισε την χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σε μια βαλτώδη περιοχή στη νότια Ισπανία.

Οι ερευνητές -σε μια επίκαιρη αναφορά στα τραγικά γεγονότα μετά το σεισμό της Ιαπωνίας- πιστεύουν ότι ένα γιγάντιο τσουνάμι «κατάπιε» την μυθική μητρόπολη, για την οποία έγραψε ο φιλόσοφος Πλάτων πριν περίπου 2.400 χρόνια, αλλά πολλοί επιστήμονες σήμερα θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

«Αυτή είναι η δύναμη των τσουνάμι. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι μπορεί να σαρώσουν την ενδοχώρα σε βάθος 100 χιλιομέτρων και γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε (σ.σ. στην περίπτωση της Ατλαντίδας)», δήλωσε ο Φρόϊντ στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές αρχαιολόγοι και γεωλόγοι (Αμερικανοί, Καναδοί και Ισπανοί) χρησιμοποίησαν μια δορυφορική φωτογραφία που εμφανίζει τα ίχνη μιας βυθισμένης πόλης βόρεια του ισπανικού λιμανιού του Κάδιθ (τα Γάδαρα των αρχαίων Ελλήνων). Η πόλη βρίσκεται λίγο έξω από τα στενά του Γιβραλτάρ, στην περιοχή του Ατλαντικού και κατ’ αρχήν χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια. Εκεί, σε αυτή την τεράστια βαλτώδη περιοχή του Πάρκου Ντόνα Άνα, ένα από τα πιο εκτεταμένα έλη της Ευρώπης, στο αχανές δέλτα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν την Ατλαντίδα, με τη βοήθεια υπόγειων ραντάρ, ψηφιακής χαρτογράφησης της περιοχής και της σύγχρονης υποθαλάσσιας τεχνολογίας.

Εξάλλου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι την θεωρία τους ενισχύει η ανακάλυψη -από την ίδια επιστημονική ομάδα- στην κεντρική Ισπανία μιας παράξενης σειράς ιχνών άλλων πόλεων, που θεωρούν ότι παραπέμπει στην κατασκευή «αναμνηστικών πόλεων», οι οποίες χτίστηκαν κατά το πρότυπο της Ατλαντίδας, όταν οι εναπομείναντες κάτοικοί της αναγκάστηκαν να μετακομίσουν πιο βόρεια και πιο βαθιά στο εσωτερικό της χώρας. Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε την Κυριακή σε ειδική εκπομπή με τίτλο «Βρίσκοντας την Ατλαντίδα» στο κανάλι του National Geographic.

Ο Φρόϊντ παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί με βεβαιότητα πως πρόκειται για την Ατλαντίδα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι πρόκειται περί αυτής. «Βρήκαμε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε δει πριν, πράγμα που παρέχει ένα βαθμό αξιοπιστίας, ειδικά στην αρχαιολογία». Όπως είπε, τσουνάμι στη συγκεκριμένη περιοχή της Ισπανίας έχουν αναφερθεί εδώ και αιώνες, με μεγαλύτερο αυτό που έπληξε την Λισσαβώνα το 1755 και είχε ύψος δεκαόροφου κτιρίου.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω ανασκαφές στην περιοχή αυτή της νότιας Ισπανίας, καθώς και στις μυστηριώδεις «πόλεις» σε απόσταση περίπου 240 χιλιομέτρων, για να μελετήσουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς και να χρονολογήσουν αντικείμενα που θα ανακαλυφθούν.

Άλλες περιοχές του κόσμου, κατά καιρούς, έχουν προταθεί ως πιθανές τοποθεσίες της Ατλαντίδας, μεταξύ αυτών η αρχαία Θήρα (Σαντορίνη).

http://www.skai.gr/news/technology/article/164967/anazitoun-tin-atladida-stous-valtous-tis-notias-ispanias-/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ss_sk avatar
  ss_sk 14/03/2011 13:20:28

  Το τσουνάμι είναι ένα (πολύυυ) μεγάλο κύμα. Και όπως όλα τα κύματα κάποια στιγμή υποχωρεί, επιστρέφει στη θάλασσα...δεν κρατά τις πληγείσες περιοχές πλημμυρισμένες εσαεί. Αυτό είναι "δουλειά" του σεισμού (μετατόπιση/υποβάθμιση τεκτονικής πλάκας) ή της θάλασσας (συνολική ανύψωση θαλάσσιας στάθμης).

  Ο Φρόϊντ λοιπόν ας μείνει στο σκουπάκι του, ας ξεχάσει τα τσουνάμια (καταστρέφουν δε βυθίζουν πόλεις) και ας αφήσει τις εξηγήσεις για την εξαφάνιση της (όποιας) Ατλαντίδας στους γεωλόγους. Κι αν δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο να θυμηθεί πώς καταστράφηκε ο Μινωικός Πολιτισμός.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ss_sk 14/03/2011 13:56:25

   Ναι αλλά το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
   Δηλαδή συνήθως το τσουνάμι είναι απόρροια μετατόπισης/υποβάθμισης τεκτονικής πλάκας,ή γιγαντιαίας κατολίσθησης, οπότε μπορεί να υπήρχε και καταβύθιση και τσουνάμι.
   Αλλωστε στο παράδειγμα της μινωικής κρήτης το τσουνάμι προκλήθηκε απ΄την καταβύθιση σχεδόν της μισής Θήρας λογώ της γιγάντιας ηφαιστιακής έκρηξης.
   Οι εστίες του κυκλαδικού πολιτισμού είτε καταβυθίστηκαν και καταστράφηκαν από το τσουνάμι, είτε θάφτηκαν από την ηφαιστειακή τέφρα.

   Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος αρχαιολόγος έχει βρει την Ατλαντίδα (αν όντως υπήρξε) ή κάτι άλλο, πάντως η χρήση υπεδάφειων ραντάρ και ψηφιακής χαρτογράφησης στην αρχαιολογική έρευνα εχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

   • gram avatar
    gram @ Κάποιος 14/03/2011 15:46:37

    Μια πρόσθεση που δεν ξέρω κατά πόσον είναι ακριβής. Ορισμένοι έχουν επιπλέον συνδιάσει το τσουνάμι της Σαντορίνης με τη διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας από τους Εβραίους και τον Μωησή. Με άλλα λόγια, το κύμα που σκέπασε την Κρήτη, "άδειασε" προσωρινά την Ερυθρά θάλασσα κάνοντας την κοίτη της βατή. Τα χρόνια, νομίζω γύρω στο 1200πχ, κάπως βγαίνουν σωστά απ' ότι θυμάμαι

    • ss_sk avatar
     ss_sk @ gram 14/03/2011 16:21:08

     Η υποχώρηση της θάλασσας από την ακτή συμβαίνει μόνο όταν πρόκειται να χτυπήσει τσουνάμι - είναι η μοναδική (σίγουρη) ένδειξη. Αν λοιπόν η "διάνοιξη" της Ερυθράς οφειλόταν σε αυτό πολύ απλά δε θα είχαμε σήμερα Εβραίους: θα είχαν πνιγεί.

     Στην έρευνα για τον εντοπισμό της Ατλαντίδας μία υπόθεση καταστροφής από τσουνάμι είναι άχρηστη - το πρόβλημα δεν είναι ότι πλημμύρισε αλλά ότι βυθίστηκε! Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι σεισμός είναι η αιτία καταστροφής τότε ψάχνουμε για τις "γειτονικές" περιοχές που προφανώς επλήγησαν από τσουνάμια αλλά παρέμειναν πάνω από τη θάλασσα - αυτές οι κουκκίδες αν ενωθούν θα οδηγήσουν στο σωστό σημείο.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 14/03/2011 14:39:27

  H χαμένη Ατλαντίδα 1/5 http://bit.ly/eEgiut
  ~History Channel - Lost Worlds

 3. Αστος avatar
  Αστος 14/03/2011 16:45:40

  "Άλλες περιοχές του κόσμου, κατά καιρούς, έχουν προταθεί ως πιθανές τοποθεσίες της Ατλαντίδας, μεταξύ αυτών η αρχαία Θήρα (Σαντορίνη)."

  Μη ξεχνας και την Αλβανια......xD

  h**p://www.youtube.com/watch?v=396VfgRH8Uw

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Αστος 14/03/2011 22:51:41

   Σ'αυτό το βίντεο-παρωδία, μάς λένε ότι η Αλβανία είναι η αρχαιότερη χώρα του κόσμου. Πάλι καλά που δεν μάς λένε ότι ο Μινωϊκός Πολιτισμός και ο Πλάτων ήταν... Αλβανοί. Υπάρχουν κι άλλοι παραχαράκτες ακόμα πιό φευγάτοι, στην.. έρημο Γκόμπι της Μογγολίας!!! Τι έχουν να δουν ακόμα τα ματάκια μας..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.