Το «Game of Thrones» θυμίζει μια εποχή της ανθρώπινης προϊστορίας
22/06/2014 10:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «Game of Thrones» θυμίζει μια εποχή της ανθρώπινης προϊστορίας

«Η ανθρωποειδής εξέλιξη δεν ήταν μια ειρηνική, βαρετή διαδικασία πολύ αργής αλλαγής μέσα στον χρόνο»

Σε μια σπηλιά στη βόρεια Ισπανία, μια ομάδα επιστημόνων αποκάλυψε τα λείψανα 28 προϊστορικών ανθρώπων, μέλη ενός αινιγματικού είδους που μοιάζει λίγο με τους Νεάντερταλ. Είχαν πρόσωπα Νεάντερταλ, με μεγάλα φρύδια και προεξέχουσα μύτη. Είχαν ισχυρά σαγόνια και στόματα εξαιρετικά μεγάλα, μια ένδειξη ότι χρησιμοποιούσαν τα δόντια τους για να πιάσουν εργαλεία. Αλλά δεν είχαν μεγάλα κρανία ή άλλες ισχυρά σκελετικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στους πρωτότυπους Νεάντερταλ οι οποίοι, εκατοντάδες χιλιετίες αργότερα, περιπλανιόταν στην Ευρώπη της Εποχής των Παγετώνων.

Ήταν προφανώς πρόγονοι των Νεάντερταλ, που πολλές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα είχαν διαχωριστεί από τους προγόνους των σύγχρονων ανθρώπων. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε την περιγραφή των ισπανικών απολιθωμάτων στο περιοδικό Science, αλλά δεν έχει ακόμη ονομάσει αυτόν τον πληθυσμό.

Η αποκάλυψη δεν αλλάζει δραματικά τη γενική εικόνα της εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά την περιπλέκει λίγο, παρέχοντας νέες ενδείξεις ότι υπήρχαν πολλά ξεχωριστά, και σε μεγάλο βαθμό απομονωμένα ανθρώπινα είδη, που υπήρχαν ταυτόχρονα και μερικές φορές ανταγωνίζονταν το ένα με το άλλο σε ένα σκληρό περιβάλλον που χαρακτηρίζονταν από την αύξηση και την υποχώρηση των στρωμάτων πάγου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, ο παλαιοανθρωπολόγος Juan Luis Arsuaga του Universidad Complutense της Μαδρίτης, αναφέρεται σε αυτό ως «σενάριο από το Game of Thrones». Όπως το έθεσε, δεν υπήρχε Μέση Πλειστόκαινος περίοδος που κυβερνούσε τα πάντα, αλλά πολλοί ανταγωνιστικοί οίκοι που συναγωνίζονταν για την ίδια έκταση. «Η ανθρωποειδής εξέλιξη δεν ήταν μια ειρηνική, βαρετή διαδικασία πολύ αργής αλλαγής μέσα στον χρόνο», δήλωσε ο Arsuaga.

Ο χώρος που βρέθηκε το απολίθωμα, σε μια σπηλιά που ονομάζεται Sima de los Huesos, βρίσκεται σε ένα θάλαμο στο κάτω μέρος ενός κατακόρυφου άξονα. Ο Arsuaga νομίζει ότι ήταν ένα νεκροτομείο - μια αποθήκη για τους νεκρούς. Υπάρχουν επίσης πολλά απολιθωμένα οστά αρκούδας και σημάδια από νύχια στον τοίχο. Οι αρκούδες μπορεί να έπεσαν μέσα στο λάκκο και να παγιδεύτηκαν. Οι αρχαιολόγοι έχουν κάποια κόκαλα, αλλά όχι αρκετά στοιχεία για να μελετήσουν.

Τα πρώτα οστά βρέθηκαν στη σπηλιά πριν από πολλά χρόνια και ο Arsuaga και οι συνεργάτες του τα εξέτασαν αρχικά μαζί με ένα άλλο πρώιμο ανθρώπινο είδος, τον Homo heidelbergensis (Χαϊδελβέργειος Άνθρωπος). Όμως η νέα ανάλυση, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή 17 κρανίων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι πρώτοι άνθρωποι ήταν φυσικά διαφορετικοί από τους συγχρόνους τους heidelbergensis.

Ο Arsuaga και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως τα απολιθώματα δείχνουν ότι η καταγωγή του Νεάντερταλ δεν είχε πάρει όλα τα διακριτικά ανατομικά χαρακτηριστικά του ως ένα πλήρες σύνολο, αλλά αυτά εμφανίστηκαν χωριστά σε «ένα μωσαϊκό μοτίβο της εξέλιξης, με διαφορετικές ανατομικές και λειτουργικές μονάδες να εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη της γενεαλογίας των Νεάντερταλ είναι συνδεδεμένη με ένα προσαρμοστικό γνώρισμα που συνδέεται με το μάσημα. Αν και η επιστημονική εργασία δεν εικάζει τι, ακριβώς, οδήγησε στην εξέλιξη των εξειδικευμένων χαρακτηριστικών για το μάσημα, ο Arsuaga είπε ότι αυτοί οι πρόγονοι των Νεάντερταλ μπορεί να χρησιμοποιούσαν τα δόντια τους για να πιάνουν το κρέας ή άλλα αντικείμενα.

Μια βασική διαπίστωση είναι η ημερομηνία των απολιθωμάτων: Έξι ξεχωριστές τεχνικές συγκλίνουν στην ηλικία των περίπου 430.000 χρόνων. Μία τεχνική μέτρησε τους κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου που είχαν δημιουργηθεί πάνω στα κρανία. Μία άλλη χρονολόγησε την ανοιχτόχρωμη λάσπη που βρίσκεται πάνω στην κόκκινη λάσπη στην οποία εγκλωβίστηκαν τα απολιθώματα. Αυτή η ακριβής χρονολόγηση κάνει τα απολιθώματα της Sima τα παλαιότερα στην καταγωγή Νεάντερταλ και επιβεβαιώνει ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων και οι Νεάντερταλ διαχωρίστηκαν πριν από 430.000 και πλέον χρόνια.
Ο Arsuaga και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι αυτοί οι πρωτο-Νεάντερταλ είχαν τη δύναμη του λόγου και ζούσαν σε κοινωνικές ομάδες. Τα απολιθώματα στη Sima προέρχονταν από ανθρώπους που ζούσαν σε κοντινές χρονικές περιόδους και ίσως να ήταν μέλη μιας φυλής, λένε οι επιστήμονες. Υπάρχουν ελάχιστοι πρόγονοι του ανθρώπου πιο ενδιαφέροντες από τους Νεάντερταλ, ένα είδος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το καλύτερο παράδειγμα ευφυούς είδους που έχει εξαφανιστεί στην ιστορία του πλανήτη. Είχαν μεγάλα κρανία και μεγαλύτερο εγκέφαλο από τους σύγχρονους ανθρώπους (αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν πιο έξυπνοι). Έζησαν μέχρι και περίπου 30.000 χρόνια πριν, όταν το είδος τους εξαφανίστηκε από το αρχείο των απολιθωμάτων.

Το πώς εξαφανίστηκαν και το γιατί, όπως και το σε ποιο βαθμό μπορεί να διασταυρώθηκαν με τους ανατομικά σύγχρονους ανθρώπου είναι μια διαρκής πηγή συζήτησης και διαμάχης μεταξύ σημαντικών επιστημόνων. Πρόσφατη έρευνα δείχνει κάποια πρόσμιξη γονιδίων, με τους σύγχρονους ανθρώπους έξω από την Αφρική να έχουνπερίπου 1 έως 3 τοις εκατό DNA του Νεάντερταλ. Αλλά ως είδος, οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν. Στη θέση τους ήρθαν ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι, που εξελίχθηκαν στην Αφρική και είναι οι πρόγονοι όσων ζουν σήμερα. Οι Νεάντερταλ «προφανώς ήταν πολύ έξυπνοι διαισθητικά. Ήταν σπουδαιοι κατασκευαστές εργαλείων. Ήταν έξυπνο. Ήταν πολυμήχανοι. Ζούσαν σε δύσκολους καιρούς» σχολιάζει ο Ian Tattersall, παλαιοανθρωπολόγος στο American Museum of Natural History. Αλλά δεν δημιούργησαν συμβολικά αντικείμενα, όπως έργα τέχνης, και πιθανώς η ομιλία τους δεν περιλάμβανε τη συμβολική γλώσσα, είπε. Μπορεί να μην φαντάζονταν το μέλλον ή να δημιουργούσαν αφηγήσεις του παρελθόντος όπως εμείς. Όπως επισημαίνει ο Tattersall, τα πρώτα γνωστά συμβολικά αντικείμενα είναι γεωμετρικές χαράξεις σε λείες πλάκες ώχρας στη Νότια Αφρική, που χρονολογούνται περίπου 80.000 χρόνια πριν.

Οι νέες αποκαλύψεις στην Ισπανία ενισχύουν τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι η ανθρώπινη προϊστορία ήταν μια δύσκολη περίοδος με μια ποικιλία ανθρώπινου είδους. «Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει μόνο ένα είδος Homo στον κόσμο», δήλωσε ο Tattersall. «Αλλά αν κοιτάξουμε στο αρχείο των απολιθωμάτων, συνειδητοποιούμε ότι είναι εντελώς συνηθισμένο να υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Homo στον κόσμο, που προσπαθούσαν να υπάρχουν ταυτόχρονα. Αυτό που είναι ασυνήθιστο για μας είναι το να είμαστε μόνοι μας. Νομίζω ότι αυτό λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο για το πόσο διαφορετικοί είμαστε».

http://www.washingtonpost.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 23/06/2014 09:10:29

  Με έχει κουράσει αφάνταστα το game of thrones. Δίχως αρχή τέλος και μέση. Παρακολουθεί 30 οικογένειες και φατρίες ταυτόχρονα και ανάθεμα αν τις θυμόμαστε όλες. Πολύ σεξ και δίχως λόγο. Πολλά τέρατα μικρά και μεγάλα. Νάνοι και δράκοι. Είναι η μοναδική σειρά που έχει ταυτόχρονα και δράκους και νάνους και τέρατα και .... Ζόμπι (!!!) αλλά προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι ..... ρεαλιστική!!! Έχει την ξανθιά με τους δράκους που τα χει πάρει σβάρνα όλα... Πολύ ρεαλιστικό. Σε κάθε επισόδιο 2 κύκλους τώρα μας δείχνει για 20 λεπτά τα σταρκάκια να περιφέρονται δίχως λόγο και αιτία στις ερημιές. Αν είναι τα σταρκάκια να κάνουν κάτι σημαντικό ας τα δείξει όταν θα το κάνουν στο μέλλον. Ας μας πει "τώρα επαναφέρω στην υπόθεση τα σταρκάκια που μέχρι τώρα δεν τα έδειχνα γιατί κάνανε αδιάφορα και βαρετά πράγματα στις ερημιές". 7 βασίλεια είναι σε πόλεμο αλλά ανάθεμα κι αν έχουμε δει πάνω από μία μάχες 4 χρόνια τώρα... Μοιάζει με τον σπάταλο αλλά άσχετο μάγειρα που είχε πληθώρα ακριβών υλικών στην διάθεσή του και τα πέταξε ατάκτως όλα στην κατσαρόλα.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Άπαντα Επιστάμενος 23/06/2014 18:36:42

   Γιατι το βλεπετε; επειδη καποιοι αλλοι το παινεψαν; που Κυριος οιδε ποια τα μετρα τους και ποια η κουλτουρα τους; Τη μερα που ολοι θα παραδεχτουμε οτι ολα αυτα που μας πλασαρουν θα τα περναμε απο τη δικη μας κριτικη και δεν θα τα καταπινουμε αμασητα, θα εχουμε κανει ενα μεγαλο βημα απο τη απεξαρτηση των δολιων. Παρεμπιπτοντως, διαβαζω κριτικες ετσι για ενημερωση προκειμενου να παω κνηματογραφο. Καμμια σχεση με τη πραγματικοτητα. Ο απλος κοσμος κρινει πολυ καλυτερα και βεβαια πρωταρχικο ρολο παιζει η ηλικια. Τα 15χρονα θα γραψουν οτι τρελαινονται με τον Γκοντζιλα πχ. Ενταξει, δεκτο αλλα απο κει και περα μπορεις να βγαλεις καποια συμπερασματα που συνηθως ειναι σωστα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.