Το Flappy Bird και άλλες εφευρέσεις για τις οποίες μετάνιωσαν οι δημιουργοί τους
12/02/2014 17:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Flappy Bird και άλλες εφευρέσεις για τις οποίες μετάνιωσαν οι δημιουργοί τους

Ο Dong Nguyen , σχεδιαστής του παιχνιδιού Flappy Bird, το απέσυρε από τα καταστήματα app, λέγοντας ότι η επιτυχία του του είχε καταστρέψει την απλή ζωή του

Ο σχεδιαστής του παιχνιδιού για κινητά Flappy Bird το απέσυρε από τα καταστήματα app, επειδή η επιτυχία του κατέστρεψε την απλή ζωή του. Δεν είναι όμως ο μόνος εφευρέτης που προχώρησε στην απόσυρση της δημιουργία του.

Να προσέχεις τι εύχεσαι, ειδικά αν έχεις εφεύρει κάτι. Αυτή την εβδομάδα, ο Dong Nguyen , ο σχεδιαστής του παιχνιδιού Flappy Bird, το απέσυρε από τα καταστήματα app, λέγοντας ότι η επιτυχία του –το είχαν κατεβάσει πάνω από 50 εκατομμύρια φορές, αποφέροντάς τους περίπου 36.000 ευρώ από διαφημιστικά έσοδα κάθε μέρα – του είχε καταστρέψει την απλή ζωή του. Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Δεν μπορώ να το αντέξω άλλο».

Βέβαια, το να μετανιώσεις για ένα παιχνίδι δεν είναι το ίδιο με το εκφράζεις τη λύπη σου για τη δημιουργία ενός όπλου. Ο Nguyen δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος εφευρέτης που «δημιούργησε ένα τέρας». Ιδού κάποιοι μετανοημένοι «συνάδελφοί» του:

Το λαμπραντούντλ

Το λαμπραντούντλ δεν είναι ένα τέρας – είναι μάλλον αξιολάτρευτο. Αλλά αυτό που είναι τερατώδες είναι ο τρόπος που τα σκυλιά εκτρέφονται για διασταύρωση και διατίθενται στο εμπόριο, από όταν ο εφευρέτης του λαμπραντούντλ, Wally Conron, δημιούργησε το πρώτο της ράτσας στη δεκαετία του 1980. « Έχω προκαλέσει μεγάλη ζημιά» δήλωσε στο Associated Press την περασμένη εβδομάδα. «Έχω δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Υπάρχουν πολλά μη υγιή και εγκαταλελειμμένα σκυλιά εκεί έξω». Ο Conron σκέφθηκε το λαμπραντούντλ όταν δούλευε για τη Royal Guide Dog Association της Αυστραλίας, θέλοντας να δημιουργήσει ένα σκυλί για μία τυφλή γυναίκα, της οποίας ο σύζυγος ήταν αλλεργικός στα σκυλιά. Δεν ήξερε ότι η εφεύρεσή του θα γινόταν τόσο δημοφιλής.

Το AK-47

Έξι μήνες πριν από το θάνατό του, τον Δεκέμβριο, ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο σχεδιαστής του ομώνυμου όπλου, έγραψε στον επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας: «το πνευματικό μαρτύριό μου είναι αφόρητο. Ένα και μόνο ερώτημα: εάν το όπλο μου σκότωσε ανθρώπους αυτό σημαίνει ότι εγώ, ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, 93 ετών, γιος ενός αγρότη, χριστιανός και ορθόδοξος, είμαι υπεύθυνος για θανάτους ανθρώπων, ακόμη και αν ήταν εχθροί;»


Η ηλεκτρονική σήμανση

Το ηλεκτρονικό σύστημα σχεδιάστηκε αρχικά στη δεκαετία του 1960, ως ένας τρόπος παρακολούθησης πρώην κρατουμένων που πήγαιναν σε σχολεία και χώρους εργασίας, για την ανταμοιβή τους για την καλή συμπεριφορά. Ο εφευρέτης του Bob Gable και ο αδελφός του Kirkland αργότερα τρομοκρατήθηκαν από το γεγονός ότι η εφεύρεσή τους είχε γίνει μια μορφή ελέγχου και τιμωρίας. «Δεν είναι ευχάριστο» δήλωσε ο Kirkland Gable στον Guardian το 2010, «αλλά δεν έχω τον έλεγχο του σύμπαντος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα εκτός ελέγχου».


Το σπρέι πιπεριού

Όταν η αστυνομία ψέκασε με σπρέι πιπεριού τους ειρηνικούς διαδηλωτές σε μια πανεπιστημιούπολη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 2011, ένας από τους επιστήμονες που βοήθησαν να εξελιχθεί στη δεκαετία του '80 κατήγγειλε τη χρήση του. «Δεν έχω δει ποτέ μια πιο ακατάλληλη και μη ενδεδειγμένη χρήση χημικών στοιχείων» είπε ο Kamran Loghman στους New York Times.


Γραφεία «καμπίνες»

Στα τέλη της δεκαετίας του '60, μια νέα μορφή γραφείων εμφανίστηκε, με σκοπό να δώσει στους εργαζόμενους ησυχία και να αυξήσει την παραγωγικότητα, παρέχοντας περισσότερο χώρο εργασίας. Αντ' αυτού, έγινε τρόπος για να στριμώχνουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους σε μικρότερους χώρους, μια οπτική συντομογραφία της ομοιομορφίας και της άψυχης εργασίας. Ο εφευρέτης του γραφείου «καμπίνα» Bob Propst είπε το 1997 πως «η ‘θαλαμοποίηση’ των ανθρώπων στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι μαζική παραφροσύνη».

theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Lichnee avatar
    Lichnee 12/02/2014 19:26:41

    Για όποιον θέλει να δει πόσο "εθιστικό" είναι (προσωπικά μου είναι παντελώς αδιάφορο game),ένα link για direct download. h*p://download.pandaapp.com/android-app/flappy-bird-id23126.html#.UvuuZPl_uu4

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.