#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/07/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Android πάει Πολυτεχνείο...Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή το πρώτο σεμινάριο βασικής εκμάθησης προγραμματισμού σε γλώσσα JAVA και ανάπτυξης εφαρμογών για λειτουργικό Android. Tην οργάνωση ανέλαβε η Ομάδα Εφαρμογών Συστημάτων Πληροφορικής (ΟΕΣΠ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (υπεύθυνος καθηγητής κος Κ. Καρατζάς), με εισηγητή και συντονιστή του σεμιναρίου τον κο Τάσο Μπασούκο.

Σε μια εποχή που  η Ελληνική παιδεία φαντάζει πλήρως απαξιωμένη στα μάτια της κοινωνίας μας, εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες αντίστασης στη μιζέρια της Ελλάδας του Μνημονίου. Αρκετοί νέοι υποψήφιοι μηχανικοί, και όχι μόνο, από διάφορα τμήματα του ΑΠΘ προτίμησαν, αντί για τις παραλίες, να κλειστούν σε μια αίθουσα υπολογιστών για δύο εβδομάδες και να εκμεταλλευτούν τον πολύτιμο χρόνο τους για να χτίσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία πληροφορικής,  με την βοήθεια των φιλότιμων εκπαιδευτών τους.

Το λειτουργικό Android εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς και βρίσκεται πλέον σε κάθε μορφής «έξυπνη» ηλεκτρονική συσκευή, από κινητά μέχρι τηλεοράσεις. Ταυτόχρονα, προσφέρει τη δυνατότητα ανοιχτής πρόσβασης σε χιλιάδες εφαρμογές, από απλά παιχνίδια και εφαρμογές καθημερινής χρήσης, μέχρι εξειδικευμένα επιστημονικά προγράμματα. Το σημαντικό είναι πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία της πλατφόρμας Android, η γνωστή Google, δίνει την δυνατότητα σε όποιον έχει τη θέληση και τις γνώσεις να «γράψει» δικά του προγράμματα και να τα διαθέσει έναντι αμοιβής (άμεσης ή μέσω διαφημίσεων) ή και εντελώς δωρεάν, μέσω του διαδικτυακού της καταστήματος, Google Play.

Και κάπου εδώ ξεκινάει η ιστορία της σχέσης των Μηχανολόγων  του Αριστοτελείου με το Android.  Η ΟΕΣΠ εδώ και 10 περίπου χρόνια δουλεύει πάνω σε τεχνολογίες προσωποποιημένης παροχής πληροφοριών, μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων, με έμφαση στην ποιότητα περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο κ. Καρατζάς, υπεύθυνος για τη διδασκαλία της Πληροφορικής στους πρωτοετείς Μηχανολόγους,  έχει εντάξει καινοτόμα στοιχεία διδασκαλίας, διοργανώνοντας “διαγωνισμούς” προγραμματισμού και κατασκευής αυτοκινούμενων “ρομπότ” με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φοιτητών. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας δημιουργήθηκε το 2011 μια ομάδα φοιτητών, με το όνομα Rappel Team,  που ενδιαφέρθηκε για την δημιουργία μίας έξυπνης εφαρμογής για συσκευές Android, η οποία βασιζόμενη στην συμμετοχή των χρηστών της-επιβατών του ΟΑΣΘ θα μπορούσε να προσφέρει άμεση πληροφόρηση για τη διαθεσιμότητα θέσεων και τις ώρες άφιξης σε κάθε στάση των λεωφορείων των γραμμών του Οργανισμού. Η ΟΕΣΠ ανέλαβε την διδασκαλία και υποστήριξη των φοιτητών της Rappel, και η εφαρμογή είναι πλέον έτοιμη (από τον περασμένο Μάρτιο) και το  «Thessaloniki ByBus»(όπως ονομάζεται η εφαρμογή) μέχρι σήμερα έχει «κατεβαστεί» από το Google Play μερικές χιλιάδες φορές!

Μετά την επιτυχία της  προσπάθειας της Rappel Team, γεννήθηκε η ιδέα της διάχυσης της γνώσης και της εμπειρίας που συγκεντρώθηκε, σε όσους φοιτητές είχαν την όρεξη και τη διάθεση να δουλέψουν πάνω στα δικά τους projects. Ο στόχος ήταν να υποστηριχθούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν πάνω σε ένα “πραγματικό” project, δικής τους έμπνευσης, με τη βοήθεια της ΟΕΣΠ, διευρύνοντας έτσι τις γνώσεις τους και εμπεδώνοντας με δημιουργικό τρόπο τη διδασκαλία της Πληροφορικής. Και έτσι οργανώθηκε το πρώτο αυτό σεμινάριο, το οποίο χάρη στο μεράκι των υπευθύνων και την όρεξη των συμμετεχόντων κρίθηκε επιτυχές και δίνει βάση για ακόμα μεγαλύτερες και καλύτερες διοργανώσεις στο μέλλον.  Ήδη τώρα, μετά το πέρας των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες καλούνται να ξεκινήσουν τα δικά τους projects.

Για όσους επιμένουν σε δακρύβρεχτες διαπιστώσεις για το πόσο δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον της νεολαίας  μας, δεν έχει παρά να πάρει κουράγιο από τους ανθρώπους του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και να ευχηθεί να βρίσκονται κάθε μέρα ανά  την Ελληνική επικράτεια μιμητές  αυτού του εγχειρήματος.

Και, που ξέρετε, η επόμενη  αγαπημένη σας εφαρμογή στο κινητό σας μπορεί στην «ούγια» να γράφει ΑΠΘ.

TopGunZ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κώστας Σταματάκης avatar
    Κώστας Σταματάκης 29/07/2012 19:55:52

    Τέλειωσα από το ΕΜΠ. Όσες φορές απευθύνθηκα σε Ελληνικά Πολυτεχνεία για συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων, για την ανάπτυξη τεχνολογίας, για reverse engineering, για βοήθεια στη μικρή Ελληνική βιομηχανία, βρήκα ανταπόκριση μόνο από το ΑΠΘ. Έχει πολύ άξιους καθηγητές και ερευνητές και αυτό πρέπει αναγνωρίζεται.

  2. Βράμπας Σάκης avatar
    Βράμπας Σάκης 30/07/2012 15:52:07

    Μπράβο σε όλους καθηγητές και μαθητές. Ελπίζω να βρεθούν μιμητές.Η σύνδεση των πανεπιστημίων με τους ανθρώπους και τις εταιρείες της παραγωγής είναι αναγκαία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.