#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/11/2010 08:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ψηφιακό μέλλον είναι έξυπνο

Όταν οι αγελάδες θέλουν να τις αρμέξουν, μουγκρίζουν. Κατά τα άλλα, δεν πολύ-επικοινωνούν. Μέχρι σήμερα. Μια νέα ολλανδική εταιρία, η Sparked, έχει επινοήσει ένα σύστημα που παρακολουθεί την υγεία των αγελάδων. Ένας αισθητήρας τοποθετημένος στο αυτί του ζώου, ανιχνεύει τα ζωτικά του στοιχεία και τα μεταδίδει ασύρματα σε έναν Η/Υ, ο οποίος τα αναλύει, και ειδοποιεί τον κτηνοτρόφο αν υπάρχει ζήτημα, αν για παράδειγμα η αγελάδα είναι έτοιμη να γεννήσει.

Όσο εξωπραγματικό και αν ακούγεται, αυτές οι καλωδιωμένες αγελάδες αποτελούν μέρος μιας ενδιαφέρουσας νέας τάσης. Ο πραγματικός κόσμος αρχίζει να συγκλίνει με τον ψηφιακό κόσμο, χάρη στην εξάπλωση των αισθητήρων, των δικτύων, και του αναλυτικού λογισμικού. Σε λίγο καιρό θα υπάρχουν δυο διασυνδεδεμένοι κόσμοι: Ο αληθινός, και η ψηφιακή του αντανάκλαση.

Αν όλα αυτά ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία, αυτό οφείλεται στο ότι τα «έξυπνα συστήματα», όπως έχει ονομαστεί η νέα τάση, δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένα ή κατανοητά. Καθώς όμως οι αισθητήρες γίνονται όλο και πιο μικροί, με περισσότερες δυνατότητες, αρχίζουν να διεισδύουν σε πάρα πολλές δραστηριότητες, από τους κινητήρες των αεροπλάνων έως τα κτίρια, τα ξυπνητήρια, και τα οικόσιτα ζώα. Συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, τα οποία αναλύονται, και ακολουθεί κάποια εφαρμογή. Το ίδιο εξελίσσονται και οι υποδομές, με τις «έξυπνες πόλεις», όπου όλο και περισσότερα συστήματα παρακολουθούνται και συνδέονται, να πολλαπλασιάζονται ραγδαία.

Όλα αυτά είναι καλοδεχούμενα. Όσο περισσότερη η πληροφόρηση, τόσο καλύτερη η διαχείριση των πόρων. Οι έξυπνες πόλεις έφτασαν τη κατάλληλη στιγμή, πάνω που οι απαιτήσεις στις αστικές περιοχές αυξάνονται αλματωδώς. 350 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να μετακινηθούν προς τα αστικά κέντρα της Κίνας έως το 2025. Οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για τη κοστολόγηση και ρύθμιση της διάθεσης του ηλεκτρικού, και την ως εκ τούτου  μείωση του σε ώρες αιχμής. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, αν το αμερικανικό σύστημα ενέργειας ήταν πιο αποδοτικό κατά 5%, θα γλιτώναμε εκπομπές αερίων που ισοδυναμούν σε 53 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Βέβαια τα έξυπνα συστήματα θα αναστατώσουν και πολλές βιομηχανίες. Επειδή οι πανάκριβοι κινητήρες της είναι γεμάτοι από αισθητήρες, η Rolls-Royce δεν χρειάζεται πλέον να τους πουλάει, αλλά μπορεί να τους νοικιάζει, χρεώνοντας με το χρόνο χρήσης. Η εταιρία μπορεί επίσης να προχωρά και  σε διάγνωση του κινητήρα εκ του μακρόθεν.  Σε ολόκληρη την οικονομία, τα έξυπνα συστήματα θα επιταχύνουν τη μετάβαση από την ιδιοκτησία υλικών αγαθών στη παροχή υπηρεσιών. Η οικονομική αξία θα συνδεθεί με τη πληροφορία και τους  αλγόριθμους που χρειάζονται για την ανάλυσή της.

Όπως όμως με κάθε νέα τεχνολογία, έτσι και με αυτήν, υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά.

Τρία είναι τα κύρια σημεία ανησυχίας. Πρώτον, όσο πιο πολύ συνδέεται ο κόσμος, τόσο περισσότερες οι ευκαιρίες σαμποτάζ από κάποιους χάκερς (βλ. stuxnet).

Δεύτερον, τα έξυπνα συστήματα προσφέρουν Οργουελικούς τρόπους ελέγχου των πολιτών, στα απολυταρχικά καθεστώτα.

Τρίτο, και ίσως σημαντικότερο, είναι ότι οι περισσότεροι αισθητήρες θα σημαίνουν και λιγότερη ιδιωτικότητα. Οι καταναλωτές μόλις τελευταία άρχισαν να συνειδητοποιούν πως κάθε online πράξη τους, αφήνει και ένα ψηφιακό ίχνος. Τα έξυπνα συστήματα άρχισαν να φέρνουν αυτό το φόβο και στις offline δραστηριότητες. Θα είναι γνωστό το τι τρώμε, πόσο υγιείς είμαστε, κλπ. Κάποιοι μάλιστα ειδικοί, πιστεύουν πως με την επεξεργασία παρόμοιων στοιχείων, θα μπορούν να γνωρίζουν ακόμη και πως τα πάει ο γάμος μας.

Τα έξυπνα συστήματα θα γίνουν όλο και πιο σύνθετα, δυσκολεύοντας την κατανόηση του τι ακριβώς συμβαίνει με τις πληροφορίες που διαχειρίζονται. Το κοινωνικό δίκτυο Facebook μας δίνει μια εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί. Διαθέτει ένα «ταμπλό»που επιτρέπει στους χρήστες να καθορίζουν το πόσες από τις πληροφορίες τους αφορούν, θα είναι διαθέσιμες δημοσίως. Οι περισσότεροι βέβαια ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν πως λειτουργεί το εν λόγω ταμπλό.

Στις Δυτικές κοινωνίες αρκεί η υπάρχουσα νομοθεσία για να αντιμετωπισθεί η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από πλευράς των smart systems. Όχι όμως σε όλες. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν τη διαφάνεια αυτών των συστημάτων. Μακροπρόθεσμα, τα έξυπνα συστήματα θα δημιουργήσουν περισσότερη διαφάνεια, αλλά για να γίνουν αποδεκτά, θα πρέπει να μην είναι πανταχού παρόντα. Αλλιώς, ο κόσμος θα επαναστατήσει. Ακόμη και στη τεχνολογικά φιλική Καλιφόρνια, ο κόσμος άρχισε να αντιδρά στους έξυπνους μετρητές. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κερδίσουμε από ένα πιο έξυπνο κόσμο, όμως αυτό θα συμβεί μόνο αν οι άνθρωποι-χρήστες συναινέσουν.

S.A.-The Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 11/11/2010 10:59:24

  Εμείς πάντως ακόμη κάνουμε εκλογές χειρόγραφες. Χαρτάκι χαρτάκι.

  Και διαλογή με το χεράκι-χεράκι και μετά τηλεγράφημα-τηλεφώνημα στο Υπ. Εσ. και μετά τα καταχωρίζουμε στο "σύστημα" της Singular, και βγαίνει και ο CEO της στην τηλεόραση και μας λέει τα συγκεντρωτικά. Οτι τάχα μου έχουμε μηχανογραφημένες εκλογές. Τον κακό μας τον καιρό...

  Ούτε ίσα με τα προπατζήδικα δεν είμαστε. Τα οποία εδώ και χρόνια είναι online.

  Ρε βρεμένη σανίδα που θέλουν ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι κυβερνήτες της δεκαετίας και οι κυβερνήσεις τους. Βρεμένη σανίδα.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • HAL avatar
   HAL @ Θραξ Αναρμόδιος 11/11/2010 18:42:23

   Μια χαρά είναι το χαρτάκι-χαρτάκι...

   Για ρίξε μια ματιά:

   http://www.schneier.com/blog/archives/2004/11/the_problem_wit.html
   https://www.eff.org/issues/e-voting
   http://idle.slashdot.org/tag/voting

 2. Άργος avatar
  Άργος 14/11/2010 09:40:34

  Τεστ

  εδώ

  • Άργος avatar
   Άργος @ Άργος 14/11/2010 09:42:11

   α και Α, β και Β.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.