
Το πορτογαλικό μοντέλο καταπολέμησης των ναρκωτικών
Όλοι γνωρίζουν ότι ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών έχει αποτύχει. Η Αμερική ξοδεύει περισσότερα από $40 δις κάθε χρόνο για να τα αντιμετωπίσει, και έχει πάνω από 500.000 φυλακισμένους για παραβάσεις ναρκωτικών. Παρόλα αυτά, τα ναρκωτικά συνεχίζουν να διατίθενται παντού. Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Τι θα συνέβαινε αν μια κοινωνία αποφάσιζε να χειριστεί τη χρήση ναρκωτικών ως ζήτημα υγείας, αντί να τη διώκει ποινικά; Τι θα γίνονταν αν διακόπταμε την απαγόρευση δια της βίας της χρήσης ναρκωτικών; Τι θα συνέβαινε αν νομιμοποιούσαμε όχι μόνο τη μαριχουάνα, αλλά και την ηρωίνη, την κοκαΐνη, και τη μεθαδόνη;
Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες φρίκης που περιγράφουν οι πολέμιοι της νομιμοποίησης.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης επιμένουν πως δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται ένα απλό ζήτημα υγείας. Όπως λένε, προέχουν η εκπαίδευση και η θεραπεία, αντί για τη φυλάκιση των χρηστών που δεν βλάπτουν κάποιον τρίτο.
Ποιος έχει δίκιο; Μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι πλέον υποθετική. Η Πορτογαλία αποποινικοποίησε τη χρήση των ναρκωτικών πριν από δέκα χρόνια και σήμερα έχουμε τα αποτελέσματα. Μειώθηκε η χρήση τους μεταξύ των νέων, μειώθηκαν οι περιπτώσεις των υπερβολικών δόσεων και της μόλυνσης από HIV/AIDS, μειώθηκε η εγκληματικότητα, μειώθηκαν τα γενικότερα δικαστικά έξοδα, βελτιώθηκε η πρόσβαση στη θεραπεία, και υπάρχουν πλέον πιο ασφαλείς και πιο υγιείς κοινότητες.
Την 1η Ιουλίου ήταν η 10η επέτειος της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών στη Πορτογαλία. Το 2001 η χώρα αποφάσισε να μη διώκεται η κατοχή μικρών ποσοτήτων παράνομων ουσιών. Η κατοχή τους δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Συνεχίζει να απαγορεύεται, απλά δεν συνοδεύεται από ποινή φυλάκισης. Πρόκειται για κάτι σαν διοικητική παράβαση, που τιμωρείται με κάποιο πρόστιμο. Η πώληση και η διακίνηση των ναρκωτικών συνεχίζει όμως να αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Στη Πορτογαλία, με την ειδικά μελετημένη αυτή πολιτική, οι αστυνομικοί απλά επιδίδουν κλήσεις, αλλά δεν συλλαμβάνουν, όσους κατέχουν μικρές ποσότητες παράνομων ουσιών. Οι αποδέκτες των κλήσεων, υποχρεούνται να παρουσιαστούν ενώπιον μιας επιτροπής, που δεν έχει σχέση με το δικαστικό σύστημα. Αποτελείται από δυο μέλη της ιατρικής κοινότητας και έναν της νομικής, και εξετάζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, αποφασίζοντας αν θα πρέπει να υπάρξει θεραπεία, να επιβληθεί πρόστιμο, ή να επιβληθεί κάποια άλλη διοικητική ποινή.
Η πολιτική αυτή απομάκρυνε το στίγμα που συνόδευε τη χρήση των ναρκωτικών, και κατέστησε το όλο ζήτημα πιο εύκολο να συζητηθεί πολιτικά. Ενθάρρυνε τη συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών και των θεραπευτικών φορέων, επιτρέποντας στην αστυνομία να επικεντρωθεί στην αναζήτηση των μεγαλεμπόρων, αυξάνοντας παράλληλα τις ποσότητες ναρκωτικών που κατάσχονται.
ΟΙ αρμόδιοι της Αμερικής γνωρίζουν πολύ καλά για τη πορτογαλική πρωτοβουλία, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθούν την επιτυχία της. Θα συνεχίζουν να διεξάγουν έναν μάταιο πόλεμο. Εδώ και 40 χρόνια, η Αμερική κυνηγά τα ναρκωτικά, δίνοντας μια μάχη που έχει κοστίσει $1 τρισεκατομμύριο, έχει γεμίσει τις φυλακές της, έχει αποτύχει να μειώσει την χρήση των ναρκωτικών, έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων από υπερβολική δόση και HIV/AIDS, και έχει προκαλέσει σοκαριστικές φυλετικές διακρίσεις που ξεπερνάνε ακόμη και αυτές τις Νοτίου Αφρικής επί απαρτχάιντ.
Ο επί 40 χρόνια πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών απέτυχε. Η Πορτογαλία αποτελεί το ιδανικό εναλλακτικό μοντέλο. Ήρθε η ώρα και για την Αμερική να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο.
Του Tony Newman
S.A.-Huffington Post
http://www.huffingtonpost.com/tony-newman/portugal-drug-laws_b_891703.html
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ




ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Στην Ελλαδα κανει τζιζ το θεμα
Ειναι πολλα τα λεφτα φιλοι μου
Ας ειναι καλα τα κοροιδα οι χρηστες
Το πορτογαλικό μοντέλο αξίζει να μελετηθεί. Δεν αποτελεί αποποινικοποίηση, αποτελεί ενός άλλου είδους "ποινικοποίηση" που είναι, ίσως, περισσότερο τελέσφορη από τα δικά μας φαινόμενα όπου η αστυνομία γνωρίζει τις πιάτσες, όπως και τις γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά αυτές παραμένουν διότι "σε ποια φυλακή να τους χώσουμε όλους αυτούς;".
Η διακίνηση των ναρκωτικών ελέγχεται από τις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες, όχι τις ελληνικές, δεν τις έχω ικανές για κάτι τέτοιο, και απλά συλλαμβάνουν όσους τους χαλάνε την πιάτσα.
Γι αυτό δεν τα νομιμοποιούν. Διότι θα χάσουν μια πηγή εσόδων.
http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_Portugal
"and the number of drug related deaths is now almost on the same level as before the Drug strategy was implemented. "
και η καταναλωση εφ ορου ζωης ναρκωτικων αυξηθηκε..
μπουρδες..
μια μαστουρωμενη κοινωνια θελουμε?
Για να κάνουμε όλη την Ελλάδα σαν την Τοσίτσα.
ποινικοποίηση = κατάχρηση = εξάρτηση = εγκληματικότητα
Όλα τα ναρκωτικά του κόσμου δε φτάνουν να μαστουρώσουν την κοινωνία μας γιατί έχει κάνει καλύτερη δουλειά η τηλεόραση της τσιμτσιλή και της τατιάνας
Φαντάζεστε να ξεκινήσουν να ....επιδοτούνται καλλιέργειες ινδικής κάνναβης;
ΥΓ: Σαφώς είμαι κατά
ΥΓ: Φαντάζομαι ότι θα ηγηθεί ο Γαπ μιας πρωτοβουλίας για την αποποινικοποίηση
Αν υποψιαστω οτι πραγματι οι κυβερνησεις θελουν να περιορισουν τη χρηση των ναρκωτικων θα αρχισω να ...παιρνω και εγω. Ας σοβαρευτουμε λιγο. Οιχρηστες ειναι ασθενεις και σαν τετοιοι πρεπει να αντιμετωπιζωνται. Δωρεαν λοιπον οι δοσεις στους χρηστες απο τα δημοσια νοσοκομεια. Τελος ο τρελλος χορος των δις, τελος τα κινητρα στα κυκλωματα για δημιουργια νεων χρηστων . Το θεμα βεβαια ειναι τεραστιο και πρεπει να αντιμετωπιζεται απο ειδικους . Εχω μια χρονια απορια. Απαντηση παρακαλω μονο απο ειδικους με αντιστοιχη βιβλιογραφια. Τι ποσοστο ατομων που εχουν κανει απεξαρτηση ειναι <> μετα απο τρια χρονια?
Γνωρίζεις Μυρσίνη μου, κανέναν ασθενή, που να επέλεξε την ασθένεια, από την οποία πρόκειται να νοσήσει?
καθαρο ,
Ε δεν είναι και όλοι όσοι κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών ασθενείς. Αυτοί που κάνουν χρήση χασίς και μαριχουάνας τι ασθένεια έχουν; Επειδή τους αρέσει κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Ναι,ναι, να αποποινικοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών! Και να θεσπιστούν φοροαπαλλαγές για τους χρήστες. Και μια άλλη πρόταση θα μπορούσε να είναι η παροχή άτοκων δανείων σε όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν την χρήση τώρα!
να απαγορευτούν όλα τα ναρκωτικά:μαριχουάνα κλπ, ηρωίνη, lsd και συναφή, κρακ, κχατ, σάλβια, καπνός, αλκοόλ, μανδραγόράς, γέροντας, μανιτάρια, ντάτουρα, ....
Αν δεν κανουμε τον Χριστο κεντρο της ζωης μας,οσα μετρα και να παρουμε,η μια τρυπα της κολασης θα κλεινει,αλλες δεκα θ'ανοιγουν!
Στην Ολλανδια εχουμε κρουσματα αλκοολισμου στα 11 χρονα και στην Αγγλια στειλαν για αποτοξεινωση ....3χρονο!!!!!!!
Συζητατε οσο θελετε,πεστε γνωμες,μεθοδους,φερτε παραδειγματα και δεν θα καταληξετε ΠΟΥΘΕΝΑ!
Γιατι φθασαμε εδω που φθασαμε?Γιατι αυτη η καταντια?
"Ανθρωπε,εκεινο που αγαπας αυτο κι εσυ θα γινεις.
Θεος αν τον Θεο αγαπας και γη αν την γη λατρευεις."
Οι στιχοι ειναι του Αγγελου Σιλεσιου.
Αφήστε με στην ησυχία μου... πειραματίζομαι με ένα νέο είδος
αχ τι ωραία... πόσο καλά τα καταφέρνουν οι πορτογάλοι... μπράβο τους! και πόσο αλτρουιστές "Στη Πορτογαλία οι αστυνομικοί απλά επιδίδουν κλήσεις, αλλά δεν συλλαμβάνουν"
"Οι αποδέκτες των κλήσεων, υποχρεούνται να παρουσιαστούν ενώπιον μιας επιτροπής..... Αποτελείται από δυο μέλη της ιατρικής κοινότητας και έναν της νομικής, και εξετάζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης"
ΜΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ, ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ;
Ο τζίρος από την πώληση των ναρκωτικών είναι δις ευρώ. Κάποιοι έγιναν πολύ πλούσιοι και ως γνωστόν ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται. Άρα τους ξέρουν, αλλά έχουν ασυλία και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι που θα τους ζημιώσει.
Το ευκταίο θα ήταν να μην επαιρνε κανεις ναρκωτικά νόμιμα ή παράνομα. Εαν μπλέξεις με αυτά δεν σώζεσαι εύκολα.