#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/04/2012 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πιο «παχύσαρκο» κράτος!

[caption id="attachment_155852" align="alignnone" width="592" caption="Ο Εμίρης του Κατάρ"][/caption]

Το Κατάρ είναι ένα μικρό κράτος με ένα μεγάλο πρόβλημα.

Η μικρή λοιπόν αυτή χώρα του Περσικού Κόλπου, μαστίζεται από το φαινόμενο της παχυσαρκίας των κατοίκων της. Μάλιστα, ο πληθυσμός του Κατάρ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον παχύσαρκους όλου του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμη και τους Αμερικανούς που φημίζονται για το πάχος τους.

Σύμφωνα με ειδικές μελέτες, περίπου οι μισοί ενήλικες, και το ένα τρίτο των παιδιών του Κατάρ είναι παχύσαρκοι, ενώ το 17% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Συγκριτικά, στην Αμερική, το 1/3 του πληθυσμού είναι παχείς, και το 8% διαβητικοί.

Παράλληλα, το Κατάρ έχει υψηλά ποσοστά γενετικών ελαττωμάτων, που σε συνδυασμό με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, έχουν αυξηθεί στις τελευταίες δεκαετίες.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Όλα είναι ζήτημα … οικονομίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Κατάρ έγινε και επίσημα το πιο πλούσιο κράτος του κόσμου, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Παράλληλα, το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου, ενώ αποτελεί και την πιο ραγδαία αυξανόμενη οικονομία του κόσμου. Με βάση τα διεθνή αναπτυξιακά κριτήρια, όλα αυτά συνέβησαν κυριολεκτικά εν μια νυκτί. Το αποτέλεσμα αυτής της προόδου είναι να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής των κατοίκων, προς το πιο ανθυγιεινό, ενώ παράλληλα υπάρχει μια προσπάθεια διατήρησης παλιών φυλετικών συνηθειών και παραδόσεων, όπως είναι οι  γάμοι μεταξύ συγγενών.

Σύμφωνα με τον Sharoud Al-Jundi Matthis, υπεύθυνο του κρατικού κέντρου μελέτης του διαβήτη, «υπάρχει μεγάλη συμπύκνωση της γενετικής δεξαμενής…», με αποτέλεσμα όλα αυτά να συντελούν στην αύξηση της παχυσαρκίας, και του νεανικού διαβήτη, που οδηγούν σε υπέρταση, μερική παράλυση, τύφλωση, καρδιοπάθειες, και γενικά μείωση της παραγωγικότητας. «Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί το μέλλον της χώρας…», λέει ο Matthis.

Εδώ και δυο γενιές, οι περισσότεροι ιθαγενείς του Κατάρ, που αριθμούν μόλις 250.000 σε ένα σύνολο πληθυσμού 1.7 εκατ. απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα μιας ισχυρής οικονομίας. Ενώ παλιότερα ζούσαν σε αντίσκηνα στην έρημο, σήμερα ζουν σε συνθήκες κλιματισμού, με άφθονο υπηρετικό προσωπικό για τον καθένα. Η πρωτεύουσα Doha εξελίχθηκε σε μια γυάλινη μητρόπολη γεμάτη από πολυτελή ξενοδοχεία και αυτοκίνητα, με διάφορα στέκια φαστ φουντ στα οποία συχνάζουν οι νέοι, μακριά από τον ήλιο και την καυτή ζέστη.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, μέχρι το 2025, το Κατάρ θα χρειαστεί να αυξήσει κατά 100% τις διαθέσιμες νοσοκομειακές του κλίνες, ενώ οι δαπάνες για την υγεία θα αυξηθούν κατά 60%

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, προωθώντας την γυμναστική, την άσκηση, και γενικά την υγιεινή ζωή. Παράλληλα γίνεται και μια προσπάθεια καταπολέμησης των παραδοσιακών αιμομικτικών σχέσεων.

Οι περισσότερο Καταριανοί έχουν μια γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου ΙΙ, και ως εκ τούτου έχουν πρόσφατα καθιερωθεί οι εθελοντικές εξετάσεις αίματος για ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρευτούν.

Μια άλλη κυβερνητική προσπάθεια αφορά στη κατασκευή πάρκων, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, κλπ αφού μέχρι σήμερα σε όλα τα σημεία της πρωτεύουσας το περπάτημα είναι αδύνατο λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας των (κλιματιζόμενων) διάφορων τροχοφόρων.

Οι γυναίκες του Κατάρ δεν κάνουν ποδήλατο, και γενικά, όλοι οι Καταριανοί που είναι Wahhabi Σουνίτες, δεν δείχνουν καμία διάθεση για οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης. Πρόκειται για μια κουλτούρα που θέλει τις γυναίκες να μην βγαίνουν από το σπίτι, και να φορούν ολόσωμα μαύρα πέπλα και μπούργκες.

Όπως λέει ο 19χρονος Hassan Tiaz, «εδώ στο Κατάρ απλά καθόμαστε, καπνίζουμε, και τρώμε ανθυγιεινά φαγητά. Δεν πολυδουλεύουμε. ¨Όλα γίνονται αυτόματα, και οι περισσότεροι περνάμε την ημέρα μας σε κλιματιζόμενες συνθήκες. Όλα τα βρίσκουμε έτοιμα».

Για όλα αυτά φταίει η κουλτούρα του πλούτου, που έχει αναπτυχθεί στη χώρα. «Όλοι οι κάτοικοι είναι σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα…», λέει. «Όλοι κυκλοφορούν μόνο με αυτοκίνητα, και κανένας δεν περπατάει». Και συμπληρώνει πως οι περισσότεροι ιθαγενείς θεωρούν την χειρωνακτική εργασία, και όλους όσους την ασκούν, ως κάτι το κατώτερο. «Όλοι αυτοί που ιδρώνουν, όπως είναι οι κηπουροί, και οι οικοδόμοι, θεωρούνται κατώτεροι, και πρέπει να εισάγονται από το εξωτερικό… Εμείς απλά τρώμε.», συμπληρώνει.

theatlantic

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 12/04/2012 15:01:54

  Χα να τους στείλουμε και 2 δικά μας θυλαστικα Πάγκαλο κ´Βενιζέλο

  • φαρμακογλωσσα avatar
   φαρμακογλωσσα @ Διηνεκης 12/04/2012 20:00:59

   και να δεις για ποτε θα φουνταρει η καταριανη οικονομια!

 2. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 12/04/2012 15:02:32

  Η παχυσαρκία ειναι θέμα πολύ κακής παιδίας και όχι πλούτου, ειδικά στα παιδιά.

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ ΠΕΛΙΑΣ 14/04/2012 18:17:48

   Μακροσκοπικά αν το δούμε, χώρες με ευημερία (βλέπε ΗΠΑ και μέχρι πρόσφατα Ελλάδα λόγω δανεικής γενιάς βεβαίως και λόγω επιροής παππούδων με κατοχικά σύνδρομα) ήταν ανέκαθεν από τις πρώτες παγκοσμίως στο δείκτη παχυσαρκίας. Γενικά όταν μια κοινωνία πλουτίζει καλλιεργείται η ήσσονος προσπάθεια και η ροπή στις ηδονές (ιδιαίτερα του φαγητού). Είδατε παλαιότερα κανέναν αλβανό χοντρό; (χωρίς διάθεση ρατσισμου το λέω) Σίγουρα η παιδεία μπορεί να ισορροπίσει τις καταστάσεις ακόμη και σε καιρούς ευμάρειας.

 3. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/04/2012 15:18:33

  Εἰλικρινά,ἑάν διάβαζα μόνο τήν τελευταία παράγραφο χωρίς νά διαβάσω τό ὑπόλοιπο ἂρθρο,θά νόμιζα ὃτι ἡ χώρα στήν ὁποία ἀναφέρεται εἶναι ἡ Ἐλλάδα μέχρι πρίν δύο χρόνια...

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/04/2012 15:49:22

   Τώρα όμως;;;;; θα γίνουμε σιδηροπενιάρηδες!

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΕΥΑ 12/04/2012 16:44:44

    Τώωωωωωρα,μόνο πενιάρηδες,γιατί θά μᾶς λείπει πολύ σίδηρο ἀπό τήν λιτότητα...

    • juliet avatar
     juliet @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/04/2012 17:01:31

     Δηλ.οι μόνοι που θα έχουν σίδηρο θα είναι οι γύφτοι;

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ juliet 12/04/2012 22:52:21

      Αὐτοί ἒχουνε ὃλα τά μέταλλα καί ἰχνοστοιχεία...

 4. juliet avatar
  juliet 12/04/2012 15:28:07

  Δεν θα ξεχάσω ένα καλοκαίρι στη Κεφαλλονιά που επειδή αδυνάτισα ,παιδί -κατσίκι,δεν μ΄΄ αφήνε η νόνα μου να φύγω μέχρι να πάρω κανά κιλό όπως έλεγε ,τι θα πει η μάνα του ότι δεν το ταΐζαμε .Μέχρι που του έφυγα να φτάσω μέχρι τη Σάμη και γύρισα υπο τον όρο να μη με πιέζουν να φάω.

 5. avanti avatar
  avanti 12/04/2012 15:43:13

  Κανένα πρόβλημα, να τους στείλουμε την τρόϊκα για μιά πενταετία και θα τους κάνει μοντέλα όλους.

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/04/2012 16:56:19

  Ο Εμίρης τους (βλ. φωτό) είναι ο Μπουλούκ Αλ Μπαούλ;

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Strange Attractor 12/04/2012 17:10:48

   Τσ, τσ, τους μπέρδεψες..είναι ο Τζουτζούκ αλ Σουτζούκ..γιος του...

 7. μισθοφορος avatar
  μισθοφορος 12/04/2012 17:36:55

  οχι ειναι ο φαταχ μπουρεκ αλ πατατ τσουρεκ

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ μισθοφορος 12/04/2012 17:47:48

   αχαχα..είναι φανερό ότι κάτι παραπάνω ξέρεις...!

   • airman avatar
    airman @ ΕΥΑ 13/04/2012 01:31:03

    Μην τον αποπαίρνετε! Άμα ''κάτσει'' και φέρει καμιά ''καραβία'' δολάρια, η ''μεγαλοπρέπεια'' του Αλ Τάνι (και όχι Αλ Θάνι) θα τα επισκιάσει όλα!
    Στην Κρήτη που τους βρήκαν ''άβγαλτους'' (όταν συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη), τους πούλησαν το μέλι 30 ευρώ το κιλό. Και δεν έμεινε μέλι ούτε για φρυγανιά σε ολόκληρη την Κρήτη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.