#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2010 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πέτρινο χρήμαΣτον Ειρηνικό Ωκεανό υπάρχει ένα μικροσκοπικό νησάκι, το οποίο λατρεύουν οι οικονομολόγοι του κόσμου. Ο λόγος είναι ότι τους βοηθά στο να απαντήσουν στο θεμελιώδες ερώτημα του τι είναι το χρήμα. Το νησί ονομάζεται Yap, και δεν διαθέτει χρυσό ή ασήμι. Πριν από αιώνες όμως, κάποιοι εξερευνητές που ξεκίνησαν από το Yap ανακάλυψαν κοιτάσματα ασβεστόλιθου σε ένα άλλο νησί, αρκετές  εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά. Οι εξερευνητές κατασκεύασαν τεράστιους πέτρινους δίσκους από τον ασβεστόλιθο, και τους μετέφεραν πίσω στη πατρίδα,  επάνω στα φτιαγμένα από μπαμπού πλοιάριά τους.

Το πώς και το πότε οι δίσκοι αυτοί άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως νόμισμα, δεν είναι γνωστό. Αλλά αυτό που είναι γνωστό είναι πως σε κάποια φάση, οι κάτοικοι του Yap αντιλήφτηκαν αυτό που είχαν αντιληφτεί και οι περισσότερες κοινωνίες του κόσμου. Χρειάζονταν κάτι για το οποίο όλοι θα συμφωνούσαν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα ανταλλαγής ή αγοράς κάποιου προϊόντος. Και όπως πολλές κοινωνίες, έτσι και η κοινωνία της νήσου Yap, άρχισε να χρησιμοποιεί αυτό που διέθετε σε σεβαστή ποσότητα, και που θεωρούσε όμορφο ή ακόμη και πολύτιμο, όπως αλλού το χρυσάφι, και αποφάσισε πως αυτό θα είναι το χρήμα. Οι πέτρινοι δίσκοι δηλαδή.

Έτσι, ένα κομμάτι ασβεστόλιθου έγινε κάτι το πολύτιμο, το οποίο όμως δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές συναλλαγές αλλά μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων αγορών ή σαν προίκα, κλπ. Όπως λέει ο ανθρωπολόγος Scott Fitzpatrick, «Αν κάποιος είχε οικονομικές δυσκολίες, αν κάτι πάθαινε η αγροτική παραγωγή του, ή αν δεν είχε άλλες προμήθειες, αλλά διέθετε κάποιες πέτρες, τότε μπορούσε να τις ανταλλάξει». Βέβαια, θα πρέπει να θυμόμαστε, πως αν μη τι άλλο, το συγκεκριμένο νόμισμα ήταν και είναι βαρύ. Πολύ βαρύ. Σχεδόν όσο και ένα αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα αυτού του μειονεκτήματος, είναι ότι η συγκεκριμένη μορφή χρήματος γρήγορα απέκτησε μια αφηρημένη έννοια. «Οι κάτοικοι μιλάνε και αναφέρονται στους πέτρινους δίσκους, αλλά αυτοί δεν αλλάζουν χέρια», λέει ο Fitzpatrick.Φανταστείτε έναν μεγάλο πέτρινο δίσκο στη πλατεία του χωριού. Ο ένας τον δίνει στον άλλο. Όμως ο δίσκος δεν μετακινείται από τη θέση του ποτέ. Απλά, ο κάθε κάτοικος του χωριού γνωρίζει πως τώρα ο δίσκος αυτός ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο. Στη πραγματικότητα, ο δίσκος δεν χρειάζεται να βρίσκεται καν επάνω στο νησί.

Μια φορά, σύμφωνα με τις παραδόσεις των ιθαγενών, μια ομάδα εργασίας έφερνε πίσω στο νησί επάνω σε βάρκα ένα μεγάλο πέτρινο νόμισμα. Λίγο πριν φτάσουν στην ασφάλεια του νησιού, έπεσαν σε καταιγίδα, και η πέτρα κατέληξε στο βυθό της θάλασσας. Οι ναύτες μπόρεσαν και επέστρεψαν σώοι, αναφέροντας στους χωρικούς το τι ακριβώς συνέβη. Όλοι τότε αποφάσισαν, πως ο συγκεκριμένος δίσκος συνέχιζε να διατηρεί την αξία του, ακόμη και αν βρίσκονταν στο βυθό. «Σήμερα λοιπόν, ακόμη και εκείνος ο συγκεκριμένος δίσκος ανήκει σε κάποιον, άσχετα αν δεν τον έχει δει κανείς εδώ και 100 χρόνια», λέει ο Fitzpatrick.

Το συγκεκριμένο νομισματικό σύστημα ακούγεται αρκετά γνώριμο. Άλλωστε, όταν κάποιοι από εμάς  μπαίνουμε στο διαδίκτυο και πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας ηλεκτρονικά, τι αλλάζει στον κόσμο; Ναι, κάποια ψηφία στον τραπεζικό μας λογαριασμό μετακινούνται, όπως μετακινούνται και κάποια ψηφία στο λογαριασμό της όποιας εταιρίας πληρώνουμε. Αλλά από κει και πέρα; Με άλλα λόγια, ένα μέρος της βυθισμένης πέτρας που μας ανήκε, τώρα ανήκει στην εταιρία….

S.A.-(npr.org.)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 11/12/2010 08:32:06

  Γι'αυτό θα μας δώσουν τώρα την κάρτα του πολίτη για να μην χρειάζεται να μετακινούμε πέτρες.

 2. tony avatar
  tony 11/12/2010 09:03:13

  Νέμω, νόμος, νόμισμα.
  Οι αρχαίοι Ελληνες ήξεραν τι είναι το χρήμα.
  Γίνονται έρευνες ακόμη πάνω σε αυτό?

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/12/2010 09:57:02

  Η κάρτα του πολίτη είναι μέγας κίνδυνος που χρειάζεται εγρήγορση και κινητοποίηση. Δυστυχώς οι αλήτες το έχουν καταλάβει και βασίζονται στην κούραση και το πεσμένο ηθικό.

  Όσο για το πέτρινο χρήμα... Αν οι πέτρες μπορούσαν να μεγαλώνουν ή να πληθύνονται ανάλογα με την παραγωγή πλούτου, μια χαρά θα ήταν.

  Ο λόγος που είναι χίλιες φορές το προβληματικό σύστημα με το χρήμα είναι ότι στην αγορά, συμμετέχουν πολλοί και βλέπεις. Στις πέτρες, η τις κάρτες, μόνο ο μεγάλος αδερφός βλέπει.

 4. giorgos avatar
  giorgos 11/12/2010 10:00:35

  Χρήμα είναι 99% ανθρώπινη πίστη.
  Η κρίση αντανακλά την αναξιοπιστία που κυριάρχησε στις ανθρώπινες σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια.
  Το ότι υπάρχουν αξίες που δεν γίνεται να τις αντιπροσωπεύσει το χρήμα, είναι επίσης μια ακατάλυτη αλήθεια.
  Δύο είναι οι δυνατότητες: "Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ"
  Η υπέρμετρη προσκόληση των ανθρώπων στην δυνατότητα του χρήματος, οδήγησε:
  τον Νόμο μακριά από την Δικαιοσύνη
  την Πρόνοια μακριά από την Υγεία
  την Εκπαίδευση μακριά από την Παιδεία
  την Πληροφορία και την Ενημέρωση μακριά από την Αλήθεια
  την Πολιτική μακριά από το Όραμα
  την Οικονομία στην Ρεμούλα
  την Εκκλησία μακριά από την Θρησκεία
  τις ανθρώπινες σχέσεις στην μοναξιά
  Η επιστροφή μπορεί και πρέπει να γίνει μακρυά από το χρήμα και την συναλλαγή.
  Τότε θα υπάρξει μια αργή αλλά σταθερή αλλαγή προς το καλύτερο.
  Αν ψάχνουμε λύσεις μέσα από το χρήμα τότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε πόλεμο, αυτό λέει η λογική, αυτό δείχνει και η ιστορία.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ giorgos 11/12/2010 11:32:35

   @giorgos

   Μην ανησυχείς πατριώτη. Θα τα ρυθμίσουν όλα οι αγορές. Θα τα φέρουν όλα "ίσα βάρκα, ίσα νερά". Θα τα στρώσουν.

   Οι αγορές ξέρουν καλύτερα πότε να τιμωρούν ένα fail state σαν το δικό μας, πότε να "επιβραβεύουν" τον παραγωγικό εργαζόμενο, και έχουν και κοινωνική ευαισθησία.

   Χωρίς αγορές και ιδίως χρηματιστίρια δεν θα είχαμε πολιτισμό.

   Θραξ Αναρμόδιος

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 11/12/2010 11:09:42

  το χρημα βασικα ειναι μια συμβαση,,μια συμφωνια..και γιαυτο και υποκειμενικη σχετικη..

  το μονο ανικειμενικο χρημα ειναι το ενσωματωμενης αξιας..δηλαδη
  χρυσος,διαμανια κοσμηματα,,αι γενικα οτιδηποτε εναι πραγματικα σπανιο,και εχει πραγματικη αξια οπου και να το πας..

  ολο το αλλο ειναι αερας,,που αν δεν εχει αντικειμενικη παραγωγη προιοντος απο κατω,σκαει σαν φουσκα οπως τωρα με την κριση..

  οταν το χρημα γνει εντελως θεωρητικο αορατο χρηματηστηριακο,,,τοτε εχουμε παρακμη..και ευθραυστη οικονομια,,σε γυαλινα ποδια..

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 11/12/2010 11:13:40

  Πάντως, αν ο "θερμός αέρας" (hot air επί το προοδευτικότερον και, άρα, ανώτερον), μπορούσε να γίνει χρήμα, θα είμασταν πλούσιοι.

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 11/12/2010 11:36:05

  Σε λίγο καιρό, το ευρώ θα έχει ίδια αξία με εκείνη τη πέτρα στο βυθό. Υποθετική και αβέβαιη.

 8. tiramola avatar
  tiramola 11/12/2010 11:43:19

  "Τα πιό πολλά πράγματα στη ζωή-αυτοκίνητα, ερωμένες, καρκίνος-είναι σημαντικά μόνο σε εκείνους που τα έχουν.Αντίθετα, το χρήμα είναι εξίσου σημαντικό σε εκείνους που το έχουν και σε εκείνους που δεν το έχουν."
  J.K. Galbraith-ΤΟ ΧΡΗΜΑ

 9. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 11/12/2010 12:52:27

  Θα πρότεινα κάτι πραγματικά επαναστατικό. Στους γνωστούς φοροφυγάδες γιατρούς οι φαρμακευτικές εταιρείες αντί να δίνουν ταξιδάκια σαν δώρο επειδή γράψανε παραπάνω φάρμακα και χρεώσανε το Ελληνικό δημόσιο, να τους δίνουν αυτά τα νομίσματα να τα βάζουν στούς κήπους από τις βίλες τους.
  Τι θα γίνει επιτέλους με αυτό το πράγμα όπου πάει κανείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συναντά και μια κουστωδία γιατρών μετά της οικογενείας των που πάνε σε "συνέδρια". Ειδικότερα τυχαίνει όλα τα "συνέδρια" να γίνονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Μήπως κάποιος υπέυθυνος πρέπει να λάβει κάποιο μέτρο. Κύριε Τοομσεν τι λέτε?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ανώνυμος 11/12/2010 15:18:26

   'Κύριε Τομσεν τι λέτε'. Ιδού όλη η νεοελληνική μας μιζέρια σε μια φράση. Νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας κουμάντο και περιμένουμε να μας το κάνουν το κουμάντο οι ξένοι...

   Αν δεν το κάνουμε μόνοι μας δεν μπορεί να το κάνει κανένας.

 10. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 11/12/2010 18:13:16

  Στα ελληνικά το "νόμισμα" έχει ετυμολογική ρίζα το ρήμα "νέμω", την ίδια με τον "νόμο". Αυτό είναι ενδεικτικό τού γεγονότος ότι όλα τα νομίσματα είχαν εκ γενετής συμβατική και όχι "φυσική" αξία. Άξιζαν όσο το κοινωνικό σύνολο το οποίο τα χρησιμοποιούσε (ως χρήμα) δεχόταν τις συμβάσεις που αφορούσαν στην αξία και κυκλοφορία των συγκεκριμένων νομισμάτων. Αυτό γίνεται και σήμερα, αλλά πολλοί φαίνεται να ξεχνούν αυτή την συμβατική διάσταση τού νομίσματος και θωρούν αφελέστατα ότι έχει κάποιο "φυσικό" αντίκρυσμα. Αν πάψει η εμπιστοσύνη σε ένα νόμισμα, αυτομάτως αυτό το νόμισμα καταρρέει και δεν διαφέρει από μιά πέτρα στον βυθό του ωκεανού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.