#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2014 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το οικονομικό χάσμα των γενεώνΟι καλές συνθήκες που απόλαυσαν οι baby boomers τελείωσαν και δεν θα επαναληφθούν, γράφει ο Janan Ganesh.

Όποιος πιστεύει ότι η Βρετανία είναι μια μοναδικά ταξική κοινωνία, πρέπει να δοκιμάσει τη Γαλλία, την Ινδία ή, αν πρόκειται για αυτό, την ανατολική ακτή της Αμερικής. Η φυλή επίσης δεν είναι τόσο ένα τόσο εμπρηστικό ένα θέμα εδώ, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Εξάλλου, η άφιξη των άλλων λευκών Ευρωπαίων είναι αυτή που έχει αναστατώσει τους ντόπιους κατά την τελευταία δεκαετία. Όσο για τη θρησκεία, υπάρχει ένα όριο ως προς το πόσο κακόβουλα μπορεί να διαιρέσει ένα λαό του οποίου η πίστη είναι χλιαρή ή ανύπαρκτη.

Το πραγματικό ρήγμα στη Βρετανία αφορά, όλο και περισσότερο, τις γενιές. Οι παλιοί φαίνεται να τα κατάφεραν καλά με την πολιτεία και την οικονομία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.  Οι νέοι είναι τα θύματα. Και αυτή η ανισότητα επιδεινώνεται από τη δημοσιονομική εξυγίανση των τελευταίων ετών, με εξαιρέσεις για τους ηλικιωμένους. Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η κρατική σύνταξη θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 2,5 τοις εκατό ετησίως μέχρι το 2020 και καυχήθηκε ότι τα προνόμια, όπως το επίδομα θέρμανσης, παραμένουν άθικτα. Την επόμενη μέρα, ο καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν αναγνώρισε πως το στεγαστικό επίδομα για τους ανθρώπους κάτω των 25 ετών είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει τον επόμενο γύρο των περικοπών των δαπανών. Η αντίθεση δεν χάθηκε για τους νέους.

Αν αγανακτούν με τις γενιές του baby boom, υπάρχει  λόγος. Ένα τυπικό πρόσωπο που γεννήθηκε το 1950 δεν θα θυμάται και πολλά από τη μεταπολεμική λιτότητα. Μεγάλωσε υπό ένα νεόκοπο κράτος πρόνοιας. Αν ήθελε να σπουδάσει, η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση περίμενε. Αν όχι, μια επικερδής απασχόληση στη βιομηχανία ήταν εκεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η επαγγελματική τους ζωή ήταν μια ιστορία σταδιακής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Ίσως κάποιος να αγόρασε το πρώτο του σπίτι στα 20. Αν ήταν στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας, η επακόλουθη αύξηση του κεφαλαίου μπορεί να ήταν αρκετή για να ζήσει μέχρι τη συνταξιοδότηση, ακόμα και πριν κλωτσήσουν τις «τριπλοκλειδωμένες»  συντάξεις τους. Ο τεράστιος αριθμός τους και η τάση τους να ψηφίζουν ενθαρρύνει τους πολιτικούς να σέρνονται προς αυτούς. Οι κόλακες κυνηγούν τους γκριζομάλληδες.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε φτάσει να θεωρούμε την εμπειρία των baby-boomers ως τον φυσικό τρόπο των πραγμάτων, ένα είδος βρετανικούς αναφαίρετου δικαιώματος που πρέπει να περάσει στην επόμενη γενιά ως θέμα «δικαιοσύνης». Το μόνο που θέλουμε - λένε οι νέοι, ή τουλάχιστον οι υπερασπιστές τους - είναι ο τρόπος ζωής των γονέων μας.
Αλλά αυτός ο τρόπος ζωής ήταν πραγματικά μια ιστορική ανωμαλία, το προϊόν σχεδόν ευμενών περιστάσεων που δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η Βρετανία ανταγωνιζόταν οικονομικά τη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, κομμάτια της ανατολικής Ασίας και όχι κάτι άλλο. Η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ανατολική Ευρώπη και μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής είχαν αποκλειστεί από τον κομμουνισμό ή τον εθνικό προστατευτισμό τους. Δεν είναι τέχνασμα να παραδίδεις σταθερά αυξανόμενους μισθούς στον μέσο Βρετανό εργαζόμενο όταν τα πολυπληθέστερα έθνη του κόσμου δεν αποτελούν μέρος της παγκόσμιας προσφοράς εργασίας.

Οι ευνοϊκές συνθήκες δεν σταμάτησαν εκεί. Ο αυτοματισμός δεν είχε μειώσει ακόμα το ανθρώπινο στοιχείο στη διαδικασία παρασκευής. Και οι γενιές του baby boom δεν είχαν μια κουστωδία γερόντων που έπρεπε να περιποιηθούν με πλούσιες συντάξεις. Πρόκειται για μια γενιά μοναδικά καλότυχη, στην οποία προηγήθηκαν γονείς που δεν γνώρισαν ποτέ την κεϋνσιανή πλήρη απασχόληση και ακολούθησαν κληρονόμοι οι οποίοι δεν καλύφθηκαν από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό των μισθών. Το να θεωρούμε την εμπειρία τους ως κάτι που μπορεί να αναπαραχθεί με το σωστό μίγμα κυβερνητικών πολιτικών και καλών προθέσεων είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για την πτώχευση μιας χώρας.

Έρευνες των κοινωνικών στάσεων δείχνουν ότι οι νέοι το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από εκείνους που χαμογελούν χαζά και διαμαρτύρονται για λογαριασμό τους. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1979 είναι πιο εχθρικοί προς την πληρωμή υψηλότερων φόρων για τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας από τους baby- boomers ή την γενιά πριν από αυτούς. Επίσης, υποστηρίζουν περισσότερο τη φορολογική μείωση του ελλείμματος, είναι λιγότερο «ερωτευμένοι» με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας και γενικότερα αμφισβητούν το κράτος - όπως θα έκανε και ο καθένας αν περνούσε την επαγγελματική ζωή του ξεπληρώνοντας ένα δημόσιο χρέος που είχαν δημιουργήσει άλλοι.

Η κυβέρνηση μπορεί να μαλακώσει την κατάσταση της νεολαίας, φυσικά. Ένας πιο χαλαρός πολιτικός σχεδιασμός, με τον καιρό, θα μετέτρεπε τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε μια εφικτή προοπτική για τους ανθρώπους που σήμερα έχουν παραιτηθεί σε μια ζωή ως ενοικιαστές. Ένα διαφορετικά διανεμητικό προφίλ λιτότητας θα μπορούσε να κάνει μια μικρή διαφορά επίσης: λιγότερα χρήματα για τους συνταξιούχους και περισσότερα για την εκπαίδευση και τις επενδύσεις.

Αλλά κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστεύει ότι η καλή ζωή των μέσων του 20ού αιώνα θα επανέλθει, μόνο αν οι νέοι ψηφίζουν σε επαρκείς αριθμούς και «οργανωθούν». Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναδημιουργήσει τις διαρθρωτικές συνθήκες που οδήγησαν στη μεταπολεμική ευημερία σε ολόκληρη τη Δύση. Δεν υπάρχει κανένας νόμος του σύμπαντος που να λέει ότι κάθε γενιά πρέπει να είναι πιο ευημερούσα από την προηγούμενη. Η ιστορία αφορά κρίσεις, ανατροπές και μειώσεις, όσο περίπου και την μετρονομική πρόοδο. Οι δυσκολίες της σημερινής γενιάς δεν αποτελούν εξαίρεση. Η άνεση της προηγούμενης γενιάς αποτελούσε. Καθήκον των πολιτικών για τους νέους είναι να είναι ειλικρινείς σχετικά με αυτό, να τους βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού και να ψαλιδίσουν τα παλαιά χρέη που θα τους κυνηγούν για όσο ζουν.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 08/01/2014 09:58:47

  Αν μιά κυβέρνηση ήταν ΙΚΑΝΗ να μειώσει την ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ των πολιτικών και των πολιτών της το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 08/01/2014 11:51:21

  Αν κατάλαβα καλά το πνεύμα του άρθρου είναι το εξής:
  1)Όσοι γεννήθηκαν από το 1940 έως το 1955 είναι τυχεροί.
  2)Όσοι γεννηθήκατε μετά είστε άτυχοι.
  3)Όσοι γεννηθήκατε μετά, μην διεκδικείτε όσα απέλαυσαν και απολαμβάνουν οι προηγούμενοι. Είπαμε, είστε άτυχοι.

  Πως μου αρέσουν τέτοια συμπεράσματα!

 3. GLAD avatar
  GLAD 08/01/2014 12:37:39

  Το καλύτερο ίσως θέμα ανταλλαγής απόψεων . κατά την γνώμη μου εδώ και πάρα πολύ καιρό στο Antinews , κι όμως μέχρι αυτή την ώρα τα "τελευταία σχόλια" ασχολούνται με τον Ξηρό , τα 25 ευρώ κλπ.
  Εδώ κρίνονται όλα.
  Εδώ θα φανεί η υπεροχή των προοδευτικών φιλελεύθερων απόψεων έναντι των συντηρητικών και των οπισθοδρομικών αριστερών που δεν έχουν λύσεις να προτείνουν.
  Άποψή μου για την δική μας νεολαία (φυσικά μπορεί να υπάρχουν πολλές ακόμη ιδέες ή και αντιρρήσεις ) :
  Γρήγορη επανεκπαίδευση σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας (προς τους οποίους ούτως ή άλλως πρέπει να στραφεί όλη η κοινωνία και η χώρα) , για να ξεφύγουν από τον θανατηφόρο κλοιό , του (για πόσον καιρό ακόμη?) αντιπαραγωγικού Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος .
  Καμία ηλικιακή διάκριση στην εργασία και στις αμοιβές - ο καλύτερος και ο πλέον παραγωγικός θα παίρνει τα πιο πολλά .
  Συνεχής επανάκριση και αξιολόγηση όλων των εργαζομένων παντού .
  Διευκόλυνση (άρα και των νέων ) δημιουργίας νέων εταιρικών "σχημάτων" .
  Ελαχιστοποίηση των κρατικών υποχρεώσεων που επιβάλλουν την ανάγκη υψηλής φορολογίας (άρα και των νέων ) .
  Κατάργηση κάθε οικονομικού χαρακτήρα διάταξης (και ιδιαιτέρως ασφαλιστικές εισφορές ) που επιβαρύνει τους νέους με βάση την σοσιαλιστική απάτη της "αλληλεγγύης των γενεών" .
  Οι παλαιότεροι να ζήσουν με όσα "άφησαν στην άκρη" ή όσα πλήρωσαν στα ταμεία τους - λίγα ή πολλά δεν έχει ενδιαφέρον , αυτά είναι "τα δικά τους" - δεν τους οφείλει κανείς νεότερος τίποτα .
  Βέβαια ως γνωστόν οι γκριζομάλλιδες και οι ασπρομάλλιδες είναι πολλοί περισσότεροι ψηφοφόροι , αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μόνο οι νεότεροι με την εργασία τους μπορεί να ανατρέψουν την τραγική κατάσταση στην οποία οι παλαιότεροι ενσυνείδητα οδήγησαν την χώρα .
  Για να ζήσουν οι νέοι καλύτερα και οι παλαιότεροι όσο μπορούν καλά και όχι το αντίθετο , διότι αυτό εν τέλει είναι και το ηθικό .

 4. Γιάννης Β. avatar
  Γιάννης Β. 09/01/2014 01:09:46

  Οι baby boomers είναι τα παιδιά της λεγόμενης Great Generation.
  Η Great Generation είναι η γενιά που έζησε, πολέμησε και νίκησε στον Β'ΠΠ και μεγαλούργησε με το New Deal.
  Οι baby boomers της Ελλάδας είναι τα παιδιά της δεκαετίας του 60 και 70. Αυτά έζησαν μία ανέμελη και πολύ καλή ζωή τις δεκαετίες μέχρι την χρεοκοπία του 2010. Και επειδή έζησαν καλή ζωή, δεν έμαθαν τα αυτονόητα όπως είναι η εγκράτεια και η αποταμίευση. Έμαθαν τον εύκολο πλουτισμό, τα δανεισμό και την αλαζονεία.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Γιάννης Β. 09/01/2014 12:32:41

   "Οι baby boomers της Ελλάδας είναι τα παιδιά της δεκαετίας του 60 και 70"

   Έχεις κάνει σοβαρό λάθος στις ημερομηνίες. Οι baby boomers είναι τα άτομα που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του 40 και 50.
   Κατά την wikipedia 1945 - 1964.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Baby_boomers.

   Τους ακολούθησε η γενιά X = γεννηθέντες μεταξύ 1960 - 1980 και η γενιά Υ = γεννηθέντες 1985 - 1996
   http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_X
   http://www.startup.gr/index.php?about=89&id=1541


   Τι σχέση έχει με baby boomers ένα άτομο που γεννηθηκε πχ το 1978 και το έτος 2000 ήταν 22 ετών; Ήταν η ελλάδα χώρα με οικιστική ή άλλη άνθιση τότε; Ήταν η ανεργία στο 5% όπως ήταν το 1960 και το 1970, σε μία εποχή πληρους απασχόλησης και στην ελλάδα και στο εξωτερικό; Ήταν η εποχή τότε που με απολυτήριο β΄βάθμιας εκπαίδευσης ήσουν περιζήτητος "γραμματιζούμενος"; Ήταν τότε η εποχή που η ελλάδα αναπτυσσόταν με ποσοστό μεταξύ 8% - 12% (1950 - 1974 το λεγόμενο ελληνικό οικονομικό θαύμα);

   • Γιάννης Β. avatar
    Γιάννης Β. @ Γιώργος Αχαιός 09/01/2014 21:18:42

    Έγραψα για τους baby boomers των ΗΠΑ, όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος των FT,
    και για τους δικούς μας όπως εγώ τους αντιλαμβάνομαι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.