#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μυστικό όπλο της ομάδας πυγμαχίας της Μεγάλης ΒρετανίαςΔεν πρόκειται για κάποιο εξεζητημένο πρόγραμμα εκγύμνασης, ούτε φυσικά για κάποια καινούρια μη ανιχνεύσιμη ουσία, αλλά για ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή!

Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης, καταγραφής και ανάλυσης αγώνων και προπονήσεων πυγμαχίας ονόματι iBoxer. Η ραχοκοκαλιά του δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκτενή βάση δεδομένων με στοιχεία για πάνω από 20.000 αθλητές και πρακτικά ατελείωτων ωρών  καταγεγραμμένης δράσης αυτών. Δεδομένα, μέσω των οποίων οι προπονητές και αθλητές της ομάδας boxing της Μ. Βρετανίας,  μπορούν να καταρτίσουν στρατηγικές, να διορθώσουν λάθη τους και να εντοπίσουν αδυναμίες των αντιπάλων.

Όταν ο υπεύθυνος αναλυτής, Robert Gibson, ανοίγει τον υπολογιστή του και εκκινεί το πρόγραμμα,  εμφανίζονται στην οθόνη πληθώρα γραφημάτων με στατιστικά όπως «γροθιές ανά γύρο», «συνολικά χτυπήματα»,  «γροθιές ανά λεπτό», και ότι άλλο έχει σχέση με μπουνιές.

Τα δεδομένα αυτά μπόρεσαν να συγκεντρωθούν από  στατιστικά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας , βίντεο από διάφορες πηγές – όπως τοYou Tube- και μαγνητοσκοπημένο υλικό από τους ίδιους του αναλυτές, με τη χρήση ειδικών καμερών και εξοπλισμού.

Όποτε κάποια ομάδα από ξένη χώρα πάει για φιλικούς αγώνες ή προπόνηση στο ειδικά διαμορφωμένο για τη χρήση του iBoxer γυμναστήριο του Sheffield στο συγκρότημα του English Institute of Sport, βλέπει με θαυμασμό τον εξοπλισμό του συστήματος που  αποτελείται από διάσπαρτες κάμερες, οι οποίες  βρίσκονται ακόμη και στο ταβάνι. Παρ’ όλα αυτά , ενώ είναι διατεθειμένες  να αποκτήσουν κι αυτές αντίστοιχο εξοπλισμό, προσφέρουν περαιτέρω δεδομένα στη συνεχώς αναπτυσσόμενη βάση δεδομένων του συστήματος.

Υπάρχει, μάλιστα, ένα κομμάτι του συστήματος με το οποίο ούτε καν το σύνολο της ομάδας δεν έχει έρθει σε επαφή ακόμα.  Πρόκειται για μια εφαρμογή για smartphones ονόματι Hit Counter, η οποία μπορεί να αναλύσει άμεσα δεδομένα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα!

Φυσικά, αυτό το ακόμα πιο ανεπτυγμένο χαρακτηριστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγώνες του επιπέδου των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου οι κανόνες είναι αυστηροί σε σχέση με τη μετάδοση πληροφοριών στους αθλητές. Με τα ακριβή λόγια του κου Gibson, «θα μας εκτελούσαν με τον πιο βάναυσο τρόπο αν προσπαθούσαμε να μεταφέρουμε τέτοιου είδους πληροφορία σε κάποιον αθλητή κατά τη διάρκεια του αγώνα!».

TopGunZ, από BBC News

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. m.s avatar
    m.s 28/07/2012 14:58:57

    Διαβάζοντας το ενδιαφέρον άρθρο δε μπορώ παρά να θυμηθώ τον Κουβανό πυγμάχο Θεόφιλο Στίβενσον. Αν ψάξει κανείς δύσκολα θα βρεί έναν τόσο σεμνό αθλητή και τόσο προσηλωμένο στο Ολυμπιακό ιδεώδες.
    Είχε αρνηθεί να αγωνιστεί με τον Μοχάμεντ Άλι για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και είχε απαντήσει" τι είναι ένα εκατομμύριο δολάρια μπροστά στην αγάπη 8 εκατομμυρίων Κουβανών "

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.