#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/12/2011 22:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μποζόνιο Higgs δεν έχει καμία σχέση με τον Θεό«Εμείς οι επιστήμονες δεν το ονομάζουμε σωματίδιο του Θεού, τα ΜΜΕ το κάνουν…», ανέφερε  ένας κορυφαίος επιστήμονας στη διάρκεια πρόσφατης ραδιοφωνικής του συνέντευξης.

«Ναι. Αλλά εγώ είμαι των ΜΜΕ, και θα συνεχίζω να το αποκαλώ σωματίδιο του Θεού», του απάντησε ο δημοσιογράφος.

Τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται καθημερινά, την ώρα που οι φυσικοί του ερευνητικού κέντρου CERN της Γενεύης, ανακοινώνουν τις τελευταίες εξελίξεις της μακροχρόνιας και αγωνιώδους αναζήτησης του μποζονίου Higgs, αποδεικνύοντας πως η μίξη επιστήμης και ΜΜΕ δεν είναι πάντα επιτυχής.

«Μισώ τον όρο σωματίδιο του Θεού», λέει η Καναδή φυσικός Pauline Gagnon, μέλος της ομάδας ATLAS του CERN, τα μέλη της οποίας έχουν χαρακτηριστεί ως οι «κυνηγοί του Higgs».

«Το Higgs δεν έχει καμιά θρησκευτική σημασία. Είναι γελοίο να του αποδίδεται κάτι τέτοιο, και να το ονομάζουν σωματίδιο του Θεού», λέει η Gagnon, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ανακοίνωση των συναδέλφων της ότι υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις για την ύπαρξη του σωματιδίου.

Ο Oliver Buchmueller, της ανταγωνιστικής ομάδας επιστημόνων CMS, συμφωνεί. «Είναι απαράδεκτο να το ονομάζουν σωματίδιο του Θεού. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αποδίδει τον πραγματικό ρόλο που παίζει το συγκεκριμένο σωματίδιο στο σύμπαν. Δεν έχει καμία σχέση με τον Θεό», λέει.

Το μποζόνιο αναζητείται μετά μανίας επειδή, αν βρεθεί,  θα αποτελεί την εκδήλωση ενός αόρατου πεδίου (πεδίου Higgs), που φημολογείται ότι υπάρχει σε ολόκληρο το σύμπαν.

Το πεδίο αυτό εικάστηκε στη δεκαετία του 1960 από τον Βρετανό επιστήμονα Peter Higgs, ως ο τρόπος με τον οποίο η ύλη απέκτησε μάζα μετά την δημιουργία του σύμπαντος από το Big Bang.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Higgs, το μποζόνιο ήταν ο παράγοντας που έκανε δυνατή την ύπαρξη των αστέρων, των πλανητών, και της ζωής, προσφέροντας μάζα στα πιο στοιχειώδη σωματίδια, τους κύβους δόμησης του σύμπαντος. Εξ ου και η ονομασία του: «το σωματίδιο του Θεού».

«Χωρίς αυτό, ή κάτι σαν κι αυτό, όλα τα σωματίδια απλά θα στριφογύριζαν μέσα στο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός», λέει η επιστήμων ερευνήτρια του Atlas, Pippa Wells.

Και συμφωνεί, πως το μποζόνιο δεν έχει καμία σχέση με θεολογικές αναζητήσεις. «Όταν το ακούω θυμώνω. Μπερδεύει τον απλό κόσμο σχετικά με το τι ακριβώς κάνουμε εδώ στο CERN», λέει.

Ο όρος «σωματίδιο του Θεού» ξεκίνησε το 1993, με αφορμή τον τίτλο ενός βιβλίου του Αμερικανού νομπελίστα Leon M Lederman.

Το βιβλίο είχε ως θέμα του την ιστορία της σωματιδιακής φυσικής, και ο τίτλος του ήταν The God Particle: If the Universe is the Answer, What is the Question? (Το σωματίδιο του Θεού: Αν το σύμπαν είναι η απάντηση, τότε ποιο είναι το ερώτημα;).

Ο Lederman, σύμφωνα με συναδέλφους του, ήθελε να ονομάσει το βιβλίο The Goddamned Particle (Το καταραμένο σωματίδιο), ώστε να ταιριάζει περισσότερο με την επιστημονική απόγνωση για την αποτυχημένη αναζήτηση του σωματιδίου. Ο εκδοτικός οίκος όμως αρνήθηκε, επειδή μπορεί να αντιδρούσε το ιδιαίτερα θρησκόληπτο αμερικανικό αναγνωστικό κοινό, και έτσι έπεισε τον Lederman να χρησιμοποιήσει άλλον τίτλο.

«Ο Lederman θα πρέπει να λογοδοτήσει…», είπε πριν από 6 χρόνια ο ίδιος ο Higgs, που σήμερα είναι 82 ετών.

 

Science daily

http://www.sciencedaily.com/

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τάσος avatar
  τάσος 14/12/2011 23:49:05

  είναι ό,τι το ξύλινο σίδερο, αντίφασις εν εαυτή. το σωματίδιο του θεού.

 2. Ο φίλος της σοφίας avatar
  Ο φίλος της σοφίας 15/12/2011 00:37:23

  Στα τέλη της δεκαετίας του 80, δούλευα στο Fraunhofer Institute στο Βερολίνο. Τότε μας είχε επισκεφτεί εκεί ο τότε υπουργός έρευνας και τεχνολογίας της τότε Δυτικής Γερμανίας (αν θυμάμαι καλά: J. Booblath). Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αργότερα τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος εάν πράγματι αληθεύει αυτό, και εάν ο ίδιος το γνωρίζει, πως τα χρήματα των φορολογουμένων που δίνονται στην έρευνα, γενικά πάνε χαμένα? Αυτός απάντησε πως, "... πράγματι γνωρίζουμε ότι το 50% των χρημάτων που δίνουμαι για την έρευνα πάει χαμένο! Όμως αυτό που δεν γνωρίζουμε, λέει, είναι πιο από τα δύο 50% είναι το χαμένο"!

  Το ίδιο συμβαίνει και με το πείραμα και την έρευνα που γίνεται στο CERN.
  Είναι βέβαιο πως και σ' αυτό το πείραμα, το 50% από την έρευνα δεν θα πάει χαμένο! Και αυτό είναι τα χιλιάδες μικρά πράγματα που γίνονται για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό το μεγάλο πείραμα. Είναι ο εξοπλισμός, ό,τι πιο σύγχρονο. Είναι η γνώση απο μια σειρά διαδικασιών που αφορούν την εκτέλεση του πειράματος. Είναι οι χιλιάδες συνεργάτες που δουλεύουν νύχτα μέρα για να γίνει πραγματικότητα αυτό το πείραμα κλπ. Αυτά δεν θα πάνε χαμένα.

  Όσον αφορά το ίδιο το πείραμα αμφιβάλλω για τα αποτελέσματα του. Ο λόγος είναι πως το φυσικό πρότυπο που θέλουν να επαληθεύσουν με αυτό το πείραμα είναι από μόνο του αντιφατικό καθώς αυτο περιέχει και μεταφυσικές παραμέτρους!!!
  Συνήθως καταφεύγουμαι στα μεταφυσικά όταν μας τελειώνουν τα επιχειρήματα ή όταν έιμαστε απελπισμένοι. Και είμαστε απελπισμένοι γιατί αυτά που γνωρίζουμε απλά "δεν μας βγένουν". Άλλωστε, τι άλλο μπορει να υποδηλώνει εκτός από απελπισία η αναφορά στο "σωματίδιο του θεού"!!!

 3. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/12/2011 01:22:40

  Ἐπιτέλους! Ὠσαννά! Μᾶς πρήξανε, τὸ σωματίδιο τοῦ Θεοῦ καὶ τὸ σωματίδιο τοῦ Θεοῦ. Ἔλεος.

  • factorx avatar
   factorx @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/12/2011 01:48:59

   Γιατί δεν διαβάζεις τίποτα άλλο; Από το αυτί σε πήραμε;

 4. Enzo avatar
  Enzo 15/12/2011 01:36:11

  Ο άνθρωπος μια μέρα θα καταλήξει να γίνει ο ίδιος θεός .

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ Enzo 15/12/2011 08:07:37

   ή μάλλον να θυμηθεί ότι είναι Θεός!

   • Εγώ avatar
    Εγώ @ daughter of mercy 15/12/2011 09:44:50

    Enzo και daughter of mercy, τα σχόλιά σας είναι η ουσία του προπατορικού αμαρτήματος. Όποτε ο άνθρωπος ξεχνάει τον Θεό και νομίζει ότι είναι θεός ο ίδιος, προξενεί τρομερές καταστροφές στην ανθρωπότητα. Χίτλερ, Στάλιν, Μάο, τρεις διάσημοι άθεοι τού 20ού αιώνα, στους οποίους οφείλονται τουλάχιστον 100.000.000 θάνατοι συνανθρώπων μας.

    • Θεος avatar
     Θεος @ Εγώ 15/12/2011 11:33:41

     Εχεις δικηο τεκνο μου. Κι' εγω εκνευριζομαι μερικες φορες, αλλα ειμαι μεγαλοψυχος.

    • ΕΥΑ avatar
     ΕΥΑ @ Εγώ 15/12/2011 19:31:04

     Την αγάπη έχουμε χάσει...όταν τη βρούμε, τότε νομίζω, θα νιώσουμε και την ύπαρξη του Θεού μέσα μας...

 5. ktisias avatar
  ktisias 15/12/2011 09:09:17

  Θνητός Θεός !

 6. Ignoramus avatar
  Ignoramus 15/12/2011 11:00:51

  που ειναιεκεινοςο δασκαλος απο το τσοτιλι που τον δειρανε οι παπππουδες να μας πη την αποψι του

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Ignoramus 15/12/2011 16:27:11

   ;;;;;;;;;;;;;

 7. m.s avatar
  m.s 15/12/2011 12:10:53

  Pippa Wells!!!!
  σώζει.... από την άγνοια.

  Τελικά πολύ κυκλοφορεί αυτό το όνομα...

 8. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 15/12/2011 16:40:12

  Pippa Middleton!

  σώζει… από την άνοια.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Τιγράνης 15/12/2011 16:56:32

   h__p://www.youtube.com/watch?v=7SLIRpW-6qA&feature=related

 9. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 15/12/2011 17:01:41

  χαχαχαχαχαχαχα!!!! Τέλειο!! Αυτό είναι που λέμε βασιλική...

 10. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 15/12/2011 22:25:29

  πάντως κάποιοι έχουν μεγάλη αγωνία να μην ανακαλυφθεί τέτοιο πράγμα.
  Βλέπεις, όλη τους η ζωή στηρίζεται στην ύπαρξη ή όχι του θεού, κάτι που ποτέ δεν θα απαντηθεί με απόλυτο τρόπο.
  Ενώ αν λειτουργούσαν ανεξάρτητα από το αν υπάρχει θεός ή όχι, δεν θα τους ενδιέφερε καθόλου!

 11. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 17/12/2011 20:31:42

  Όταν διάβασα πρώτη φορά τον όρο θεώρησα πως είναι υπερβολικός. Άραγε και του θεού να ήταν, το μοναδικό ήταν; Ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Η φύση είναι ενιαία και αυθύπαρκτη, εκδηλώνεται με μυριάδες μορφές. Όταν κατανοήσουμε ένα μέρος της κάποιο άλλο θα πρέπει να εξιχνιάσουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.