#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2010 14:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μέλλον του διαδικτύουΤο διαδίκτυο μπορεί να άλλαξε τον κόσμο, όμως σήμερα ο κόσμος αλλάζει το διαδίκτυο. Εδώ και 30 περίπου χρόνια, οι νέες τεχνολογίες των επικοινωνιών οδήγησαν στη παγκοσμιοποίηση, που αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής μας. Οι εταιρίες που εξέλιξαν τα νέα αυτά προϊόντα, έκαναν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς που βασίζονται στις ανάγκες και στις προτιμήσεις των ιδιωτών καταναλωτών, και όχι των κυβερνήσεων. Τα οικονομικά τους κέρδη ήταν και είναι τεράστια, αφού μπόρεσαν και συνέδεσαν δισεκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ τους, καταργώντας στην ουσία τα σύνορα.

Σήμερα, η ορμή της τεχνολογικής προόδου, σε συνδυασμό με τις απειλές τρομοκρατίας, έχουν αναγκάσει τους πολιτικούς να επεκτείνουν τον ορισμό του τι είναι εθνική ασφάλεια, και να επανεξετάσουν τον όρο «κρίσιμες υποδομές». Το αποτέλεσμα είναι να στραφούν προς τις ιδιωτικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να εντοπίσουν τα αδύναμα σημεία και να αντιμετωπίσουν τις νέες ηλεκτρονικές απειλές. Οι εταιρίες από τη πλευρά τους άρχισαν να σκέφτονται και να λειτουργούν σαν τις εταιρίες που συνεργάζονται εργολαβικά με το στρατό, και των οποίων η επιτυχία εξαρτάται από τη μυστικότητα, την αποκλειστικότητα, τις πολιτικές επαφές, και τις διαβαθμίσεις ασφαλείας.

Έτσι, τα πολιτικά σύνορα, τα οποία φάνηκε πως καταργούνται εξαιτίας της τεχνολογίας των πληροφοριών, άρχισαν να αποκτούν μια νέα σημασία. Και αν η σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία δημιουργεί νέες ευκαιρίες, δημιουργεί επίσης και νέες φοβίες. Μη μπορώντας να φτάσουν την Αμερική σε στρατιωτικές δαπάνες, η Ρωσία και η Κίνα έγιναν ειδικές στον πόλεμο της πληροφορίας. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το πεντάγωνο, η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσει δυνατότητες υποκλοπής των αμερικανικών στρατιωτικών απορρήτων, και «…να στερεί έτσι τη χώρα από τη πρόσβαση σε πληροφορίες απαραίτητες για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων».

Το 2007, μια μαζική ηλεκτρονική επίθεση που ξεκίνησε από τη Ρωσία, κατέστρεψε ολόκληρη την ψηφιακή υποδομή της γειτονικής Εσθονίας. Η Αμερική είναι ευάλωτη από παντού. Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός της τομέας εξαρτώνται από τη καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών της δικτύων. Και παρά τις πολιτικές και οικονομικές τους αντιθέσεις και κόντρες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, καθώς και πολλές άλλες χώρες, μοιράζονται την τρωτότητα απέναντι σε τυχόν κυβερνό–επιθέσεις, και μάλιστα έχουν δεσμευθεί να συνεργαστούν στενά στη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής για την ηλεκτρονική ασφάλεια. Καμία βέβαια κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται πλήρως την άλλη. Και η κυβέρνηση της Αμερικής δεν επιθυμεί να μοιραστεί τεχνογνωσία η οποία θα επέτρεπε στο Πεκίνο να ανιχνεύει τη διαδικτυακή δραστηριότητα των διαφωνούντων στο καθεστώς.

Υπάρχουν γενικά πολλά προβλήματα. Οι εταιρίες τεχνολογίας στη Δύση, ανήσυχες για τις πρόσφατες περιπέτειες της Google στη Κίνα, άρχισαν ήδη να απευθύνονται στις κυβερνήσεις τους για λύσεις προστασίας. Και καθώς οι νέες απειλές γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, οι εταιρίες αυτές θα συνεργάζονται ακόμη περισσότερο με τις μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφάλειας στην εξέλιξη νέων μεθόδων άμυνας. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στην αγκαλιά του στρατιωτικο-βιομηχανικού κατεστημένου. Αυτό θα τις καταστήσει στόχους των ολοκληρωτικών καθεστώτων και των απανταχού χάκερς. Τα σύνορα δηλαδή, θα ξαναγίνουν απαραίτητα.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μάλλον ένας κόσμος που δεν θα διαθέτει ένα και μοναδικό διαδίκτυο, αλλά μια ομάδα συνδεδεμένων intranets, παρακολουθούμενα στενά από τις κυβερνήσεις. Το διαδίκτυο δεν θα εξαφανιστεί, αλλά η άποψη πως ένα και μοναδικό διαδίκτυο μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Δύσης και της Ανατολής, των δημοκρατιών, και των δικτατορικών καθεστώτων, δεν είναι δόκιμη, ούτε ρεαλιστική. Οι χρήστες στη Δύση θα συνεχίσουν να διαθέτουν το ίδιο διαδίκτυο όπως και πριν, όμως η κινεζική κυβέρνηση ήδη ξεκαθάρισε πως θα δημιουργήσει ένα ολόδικο της ίντερνετ. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες ολοκληρωτικές κυβερνήσεις.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι, καθώς οι παράγοντες είναι πολλοί. Όμως είναι σίγουρο, πως οι επιδράσεις που θα διαμορφώσουν το διαδίκτυο του μέλλοντος, θα είναι τόσο πολλές όσα είναι και τα κίνητρα των κρατών και των χρηστών που σήμερα το απολαμβάνουν.

S.A.- Ihavenet.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. jopil avatar
  jopil 06/12/2010 15:07:19

  Αδύνατη η επιβολή τέτοιας φύσης και έκτασης internet-ικής περιχαράκωσης, για τον απλό λόγο ότι ένα οποιοδήποτε PC, (windows, linux, unix, ARM or Intel or other μP based) προγραμματίζεται ευκολότατα ώστε να συμπεριφέρεται ταυτόχρονα ώς ένας router και ώς ένα VPN-node. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι
  με ένα απλό και μικρό πιάτο δορυφορικής εκπομπο-λήψης, που μπορεί να είναι και ιδιοκατασκευή, όπως επίσης και το σχετικο sat-modem, σχέδια για το οποίο αλλά και υλικά κατασκευής του ευκολότατα βρίσκει κανείς παντού, ένα τέτοιο PC καθίσταται σε μηδέν χρόνο gateway προς τα λοιπά διεθνή branch του internet. Από το μόνο που κινδυνεύει το διεθνές internet, είναι η παύση λειτουργίας επιλεκτικά, DNS Server, ή αποκλεισμός από αυτούς, όσων site θέλουν κάποιες κυβερνήσεις να τα αποκλείσουν. ΟΜΩΣ, ή πρόσφατη μεθοδολογία που ακολούθησε το WikiLeaks και έκανε re-route τα site του, μέσω κοινοποίησης των πραγματικών IP διευθύνσεων προσπέλασής τους, μή στηριζόμενο στα DNS entries, δείχνει ότι και αυτή η μέθοδος θα προκαλέσει μόνο περιορισμένη ή παροδική παύση των ζωτικών site πληροφορίας στο internet. Χωρίς DNS, οι κοινότητες χρηστών μπορούν άνετα να συνεργαστούν ώστε σε λίγες ώρες η ελεύθερη πληροφόρηση να μπορεί πάλι να ρέει ελέυθερη.
  Βεβαίως, εάν κάποιες κυβερνήσεις αποφασίσουν να κλείσουν τους provider τότε
  το μόνο που μένει είναι δορυφορικό ιντερνετ, όπου θα μπορεί να υπάρχει και φυσικά το HAM Radio και το HAM Radio Internet μικτό δίκτυο.
  Γιάννης

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ jopil 06/12/2010 15:44:09

   Γιάννη, για πες μας λίγα παραπάνω σχετικά με το πως αντιμετώπισε το WikiLeaks την κατάσταση.

   Δεν ξέρω πολλά από δίκτυα, τα βασικά μόνο και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς λέγοντας "έκανε re-route τα site του, μέσω κοινοποίησης των πραγματικών IP διευθύνσεων προσπέλασής τους, μή στηριζόμενο στα DNS entries".

   Πως δηλαδή κοινοποίησε τις Ip διευθύνσεις του;
   Αν εγώ πληροφορηθώ μια τέτοια διεύθυνση και πάω να συνδεθώ, πως παρακάμπτεται το DNS; Είναι δυνατόν;

   Μήπως εννοείς ότι, μετά που τον κυνηγήσαν, πήγε το site σε νέο ip στο οποίο για να έχει πρόσβαση κάποιος χρειάζεται τις άλλες διευθύνσεις, αυτές που κοινοποίησε, και οι οποίες κάνουν re-routing στην "τελική", πως να το πω, ip; Η κάτι άλλο;

   Θραξ Αναρμόδιος

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 07/12/2010 10:04:10

  jopil

  ευχαριστώ για τις πληροφορίες

  Θραξ Αναρμόδιος

 3. Pankalos avatar
  Pankalos 07/12/2010 11:21:29

  You are missing the point.
  Τα wikileaks συνεχίζουν να είναι στον αέρα γιατί το επιτρέπουν ακόμα κάποιοι. Μέσα στο 2011 προβλέπεται εγκατάλειψη του net neutrality και ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων δικτύων παράλληλων, με διαφορετικά μοντέλα τιμολόγησης και υπηρεσιών. Και βεβαίως, έλεγχος του περιεχομένου της κίνησης που θα περνάει μέσα από τα δίκτυα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Internet που ξέρετε σήμερα θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά οι ταχύτητες θα μειωθούν δραστικά και το περιεχόμενο θα αλλάξει εντελώς. Ναι, τα blogs θα συνεχίσουν να είναι ελεύθερα, αλλά ενημερωτικά sites ή "άλλου περιεχομένου" σαν τα wikileaks θα υπάγονται σε άλλη κατηγορία και σε άλλους κανονισμούς.
  Οσον αφορά τα VPN, onion routing, encryption, IP addressing κλπ, ναι, ωραία είναι, αλλά ξεχάστε τα. Για να βγάλεις ένα site στον αέρα και μην το διαβάζεις μόνο εσύ και ο σκύλος σου χρειάζεσαι bandwidth, χρειάζεσαι κάποιο IP range και βεβαίως να μπορεί να σε βρεί κάποιος router. Guess what? Όλα αυτά ελέγχονται από service providers, εκτός κι αν έχετε κανένα κολλητό στο ΠΑΣΟΚ ή στον "αναρχοαυτόνομο" χώρο με κουμπαριές και αλλαξοκωλιές με κανένα πρύτανη και σας βγάλει στη ζούλα στον αέρα από κανένα "ακαδημαϊκό ίδρυμα" όπως κάνει το indymedia.gr.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.