
Το μέλλον «προβλέπεται»
Μια έρευνα που θα διχάσει τους ψυχολόγους, πρόκειται να δημοσιευθεί σε ένα από τα σημαντικότερα αμερικανικά περιοδικά ψυχολογίας, όπου ο καθηγητής Daryl Bem υποστηρίζει ότι απέδειξε ότι τα γεγονότα που δεν έχουν ακόμη συμβεί, μπορούν να επηρεάσουν το παρόν.
Δεν έχει να κάνει με ταρώ, ούτε με κρυστάλλινη μπάλα και δεν σχετίζεται με φλυτζάνια του καφέ. Το μέλλον «προβλέπεται». Και δεν το λένε μάγισσες ούτε διορατικοί, αλλά μια ομάδα επιστημόνων του Cornell University στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το άρθρο τους με τίτλο "Feeling The Future", είναι η πρώτη μελέτη με φαινόμενα, τυπικά θεωρούμενα παραφυσικά, το οποίο καταχωρήθηκε στις σελίδες ενός σοβαρού περιοδικού το Journal of Personality and Social Psychology
Έως τώρα, φράσεις του τύπου «το αισθανόμουν», «ήξερα ότι θα συμβεί» έχουν «καεί» επιστημονικά σαν φράσεις αυθυποβολής. Ο Daryl Bem και οι συνεργάτες του ωστόσο, είναι πεπεισμένοι ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Για να το αποδείξουν χρειάστηκε να περιμένουν οκτώ χρόνια στην διάρκεια των οποίων συνέλεξαν μια «κρίσιμη μάζα δεδομένων» αρκετά ικανή να σταθεί όρθια απέναντι στις αντιρρήσεις ελεγκτών και αναθεωρητών οι οποίοι θα περνούσαν από κόσκινο την εργασία τους.
Και τα κατάφεραν: Η εργασία τους θα δημοσιευτεί προς το τέλος του έτους ,αλλά έχει ήδη καταφέρει να προκαλέσει συζητήσεις προορισμένες να κάνουν μεγάλο θόρυβο.
Διερευνώντας τον παράγοντα «psi».
Ο όρος κλειδί με τον οποίο ψυχολόγοι και άλλοι ερευνητές αναφέρονται σε ανεξήγητα φαινόμενα είναι ο παράγων «psi»: με αυτό το ελληνικό γράμμα, εξηγεί ο Bem στο άρθρο του «δεικνύονται όλες οι εκείνες οι διαδικασίες που αναφέρονται σε αφύσικες διεργασίες μετατόπισης ενέργειας και πληροφοριών και που δεν έχουν μια ικανή εξήγηση φυσική ή βιολογική». Μεταξύ αυτών, η τηλεπάθεια, η διόραση, η ψυχοκίνηση ( δηλαδή η προφανής επίδραση σκέψεων και προθέσεων σε διεργασίες πραγματικές και ανεξάρτητες), η πρόγνωση και το προμήνυμα μελλοντικών γεγονότων. Μεγάλη πλειοψηφία ακαδημαϊκών ως επί το πλείστον στην ψυχολογία, δεν δέχεται αυτά τα φαινόμενα, όμως με την επιστημονική και πειραματική υποστήριξη του συγκεκριμένου καθηγητή του Cornell University- ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής των αφύσικων φαινομένων, αλλά και ψυχολόγος που χαίρει εκτίμησης διεθνώς για τις εργασίες τους στην αντίληψη του «εαυτού» , προκάλεσε ζάλη ακόμη και στους πιο ένθερμους αρνητές της ύπαρξης του «psi».
Προβλέποντας το μέλλον
Για να καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη ενός «είδους σχέσης» μεταξύ των γεγονότων που πρόκειται να συμβούν και των αποφάσεων που παίρνουμε στη ζωή καθημερινά, ο καθηγητής εξέτασε πάνω από οκτώ χιλιάδες εθελοντές φοιτητές, υποβάλλοντας τους σε εννέα πειράματα. Η καινοτομία της προσέγγισης έγκειται στο ότι, λαμβάνονται μεν υπόψη φαινόμενα γνωστά, ωστόσο ανατρέποντας τη λογική τη σειρά και το χρόνο.
Τα αποτελέσματα –σημαντικά στατιστικά σε οκτώ από τις εννέα περιπτώσεις-απέδειξαν ότι οι διαδικασίες που αναλύθηκαν λειτουργούν ακόμη κι όταν η αιτία έπεται της επιλογής, ωσάν οι ενέργειές να είναι το αποτέλεσμα αυτού που πρόκειται να έρθει.
Φυσική ή Εξέλιξη;
Σχετικά με την προέλευση αυτής της ικανότητας, ο ψυχολόγος δεν έχει αμφιβολίες. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο παράγων «psi», επιλέχθηκε μια για πάντα θετικά, για τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που φέρνει.
Ας το πάρουμε το παράδειγμα με την κβαντική μηχανική. Στην αρχή κι αυτή ήταν αντικείμενο έντονης κριτικής, κι όμως σήμερα είναι η θεωρία πάνω στην οποία βασίζεται μεγάλο μέρος της μοντέρνας φυσικής.
Οι Αντιδράσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκεκριμένη έρευνα προκάλεσε θύελλα στον ακαδημαϊκό κόσμο. Κι όμως, μια ομάδα αποτελούμενη από τέσσερις ελεγκτές , ακόμη και με τις προτεινόμενες αλλαγές δεν κατάφεραν να βρούν ψεγάδια.
Ο Joachim Krueger – αρθρογράφος στο Psychology Today , λέει: προσωπικά πιστεύω ότι όλα αυτά είναι γελοία και δεν μπορούν να σταθούν. Και έκανε τα πάντα προκειμένου να βρει την Αχίλλειο πτέρνα της έρευνας του Bem, ωστόσο δέχτηκε ότι από άποψη μεθοδολογίας και περιγραφής της έρευνας, τα πάντα είναι άψογα.
Ο Charles Judd, αρχισυντάκτης του περιοδικού Journaλ δήλωσε, ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα δημοσιευθεί συνοδευμένη από ένα κύριο άρθρο όπου θα είναι έκδηλες οι αμφιβολίες του.
Η ελπίδα όμως έγκειται ότι πολλοί ερευνητές θα θελήσουν να εμβαθύνουν, συμπληρώνει.
Πιστεύοντας το αδύνατο
Προβλέποντας τον σκεπτικισμό που θα μπορούσε να συναντήσει, ο Bem, κλείνει το άρθρο του μ’ ένα απόσπασμα από το αριστούργημα του Lewis Carroll η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, στον διάλογό της με τον Ντάμα Κούπα
«Δεν μπορώ να πιστέψω κάτι αδύνατο».
«Τολμώ να πω δεν έχετε εκπαιδευτεί πολύ»
«Όταν ήμουν νέα, εκπαιδευόμουν μία ώρα την ημέρα.Μερικές φορές κατάφερνα να πιστέψω ακόμη και σε έξη αδύνατα πράγματα, πριν το πρωϊνό»
Έχετε πειστεί περισσότερο τώρα;
LaRepubblica
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ




ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Μέλλον είναι το παρελθόν
Δεν τα πιστέυω καθόλου αυτά τα πράγματα. Εκτός από ότι παραβιάζουν θεμελιώδεις νόμους της Φυσικής, (δεν νομίζω ότι πρόκειται για προχωρημένες βόλτες στον κβαντικό χωρόχρονο) μάλλον για φτηνή προπαγάνδα πρόκειται (για να πεισθούν οι ιθαγενείς για παραφυσικές δυνάμεις) ή για απλά για πλάκα.
Αρχαίε, γνωρίζεις για το υδραυλικό πλήγμα? Εκεί υπάρχει μια "θαυμαστή" πρόγνωση του μέλλοντος από ανεγκέφαλα μόρια νερού...
Από τους οκτώ χιλιάδες φοιτητές ποιός μάντεψε τα νούμερα του τζόκερ;
Kανείς, γιατί προφανώς προέβλεψαν ότι το σάβανο τους δεν θα έχει τσέπες.
!!
ναι αλλά τι θα τους πείραζε να αφήσουν πίσω τη φερράρι? Ειναι ανάγκη να την πάρουν μαζί τους?
Και ο ηλεκτρισμός κάποτε θεωρούνταν μαγικό φαινόμενο. Σήμερα;
Η κβαντοφυσική λοιδορήθηκε στην αρχή. Σήμερα εφαρμόζεται σχεδόν στα πάντα. Υπάρχουν πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε (ακόμη).
Ακόμη και ο μέγας Νεύτων είχε πει πως αισθάνεται σαν παιδάκι που περπατά στην αμμουδιά και που ενθουσιάζεται για ένα κοχύλι που βρίσκει, ενώ λίγα μέτρα δίπλα του απλώνεται ένας ολόκληρος άγνωστος ωκεανός....
O Nεύτων δεν διατύπωσε τους νόμους του κάνοντας γκάλοπ σε φοιτητές...
Η ανάρτηση αναφέρεται σε εύρημα της ψυχολογίας και όχι της φυσικής. Φαντάζομαι πως γνωρίζεις ότι τα ψυχολογικά ευρήματα κάθε είδους πάντοτε βασίζονται σε πειράματα που είθισται να γίνονται σε εθελοντές (κυρίως φοιτητές).
Ο Φρόυντ π.χ. διατύπωσε την ψυχαναλυτική θεωρία του χρησιμοποιώντας στατιστική;
Ο Φρόυντ διατύπωσε και ανέπτυξε μια ψυχαναλυτική θεωρία την οποία δεν προσπάθησε να αποδείξει πειραματικά.
Από κει και πέρα η περισσότερη επιστημονική έρευνα των ψυχολόγων (σε διάφορα θέματα) επί ζητημάτων πνευματικών διεργασιών και κοινωνικής συμπεριφοράς, συνήθως στα πανεπιστήμια, γίνεται μέσω τέτοιων πειραμάτων.
Εδώ δεν πρόκειται απλά για "κοινωνική συμπεριφορά". Μιλάμε για το συγκλονιστικότερο φαινόμενο από τη δημιουργία του κόσμου. Ε αυτό δεν αποδεικνύεται με στατιστική.
Βρωμόσκυλε κούνα λίγο το μυαλό σου να φύγουν οι αράχνες και κόψε ρε παιδάκι μου τις εξυπνάδες. Χορτάσαμε από ημιμαθείς κρετίνους. Σε λίγο θα σκάσει μυτη και κανένας Αντίοχος να μας πει πως πάλι και εδώ φταίνε οι Εβραίοι.
εκτός τόπου και χρόνου
Γλίτσα, εσύ που δεν είσαι ημιμαθής και δεν έχεις αράχνες στο κεφάλι σου, διάβασε το άρθρο http://dbem.ws/FeelingFuture.pdf
και πες μας τι λέει ο πίνακας 6 στη σελίδα 39;
Ο Νεύτων στο τέλος είχε παρατήσει την φυσική και ασχολούνταν με περίεργες έρευνες στα όρια του υπερφυσικού. Κάποιοι μίλησαν ακόμη και για μαύρη μαγεία. Ενώ ως διευθυντής του νομισματοκοπείου έστελνε στην κρεμάλα παραχαράκτες που απειλούσαν την νομισματική σταθερότητα της Αγγλίας. Α, ναι, αφιέρωσε και πολύ χρόνο στο να δυσφημίσει τον μεγάλο ανταγωνιστή του Λάϊμπνιτζ, ο οποίος διατύπωσε σχεδόν ταυτόχρονα με τον Νεύτωνα τον απειροστικό λογισμό. Τελικά κατάφερε να τον ξεκάνει.
Ε και; Εμείς κρατάμε τους νόμους του και αδιαφορούμε για όλα τ' άλλα.
Αυτό δεν το έγραψα για να υποτιμήσω την ιδιοφυϊα του Νεύτωνα. Το αντίθετο. Αυτός ο άνθρωπος φαίνεται να αδιαφορούσε στο τέλος για το μεγαλύτερο δημιούργημα του, την Φυσική. Και ασχολούνταν με διάφορα άλλα. Σκοτεινή προσωπικότητα. Μ' αρέσει, όμως...
Πάντως η νευτώνεια μηχανική έχει αναιρεθεί από την θεωρία της σχετικότητας. Θεωρητικά ισχύει κατά προσέγγιση. Στο εγγύς διάστημα μας αρκεί. Σε κοσμικό επίπεδο οδηγεί σε σοβαρά σφάλματα. Όπως επίσης δεν ισχύει σε κβαντική κλίμακα.
Και ο Αινστάιν δεν παραδέχθηκε ποτέ την κβαντική φυσική, παρότι αυτός εξήγησε την κβαντική φύση του φωτός. Μια ιδιοφυία μπορεί να έχει και τις κακές στιγμές της...
Και πήρε ( ο Αϊνστάιν) και νόμπελ για την θεωρία που θεμελίωσε την κβαντομηχανική που ποτέ δεν δέχθηκε ως ολοκληρωμένη θεωρία! Για την ακρίβεια, δεν την απέρριψε, την θεωρούσε ελλιπή. Σε αντίθεση με την ορθόδοξη ερμηνεία της σχολής της Κοπεγχάγης. Δεν είναι "κακές στιγμές". Τα αίτια είναι βαθύτερα.
δηλαδή;
Ο Αϊνστάιν είχε άλλη άποψη για την φυσική πραγματικότητα. Δεν δεχόταν τη "εικόνα" του κόσμου όπως προέκυπτε από την κβαντική φυσική. Και όχι μόνο αυτός. Έχει γίνει ολόκληρη τιτανομαχία εκεί μέσα. Δεν μπορώ να επεκταθώ τώρα. Εξ άλλου χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο. Υπάρχουν πολλά βιβλία που αναφέρονται σ' αυτό. Τελικά η σχολή της Κοπεγχάγης δικαιώνεται με τα μέχρι σήμερα δεδομένα... Υπάρχουν όμως πάντα οι αντιρρήσεις σε θέματα ερμηνείας...
Για το θέμα της ανάρτησης πάντως, είμαι σίγουρος ότι θα τραβούσε τα .... μαλλιά του
Είχε πεθάνει ο γκόμενος και του σάλεψε
Διαδόσεις του Ψινάκη....
lol
Έτσι όμως έγινε. Μετά τον θάνατο του γκόμενου στράφηκε στο παράδοξο για να επικοινωνήσει μαζί του.
Κατά τήν γνώμη μου, κλειδί γιά ὅλ’ αὐτά εἶναι ἡ γραμμική ἀντίληψη τοῦ χρόνου πού ἔχουμε στό κεφάλι μας. Ἡ ὁποία, βεβαίως, εἶναι ἀπολύτως λογική, ὡς συνυφασμένη μέ ἕνα σωρό ἄλλα ἐμπειρικά καί κυρίως ἐπιστημονικά πορίσματα (ἀπό τόν δεύτερο νόμο τῆς θερμοδυναμικῆς ἕως τό «βέλος τοῦ χρόνου», πού ἔρχεται νά ἐπιβεβαιώσει τήν γραμμική ἀντίληψη κτλ.). Μποροῦμε ὅμως νά σκεφτοῦμε καί μιά ἄλλη «διάσταση» τοῦ χρόνου: νά συνέβησαν τά πάντα ἅπαξ, λ.χ. κατά τήν (καί ὡς μιά) «μεγάλη ἔκρηξη», καί στό δικό μας κεφάλι (μυαλό καί σῶμα), καί στό γύρω μας σύμπαν, αὐτά νά «ἐρμηνεύνονται» (ἐκτυλίσσονται) μέ γραμμικό τρόπο.
"Οὐ κατὰ χρόνον εἶναι γενητὸν τὸν κόσμον, ἀλλὰ κατ᾿ ἐπίνοιαν."
Ηράκλειτος
καλως η κακως η πραγματικοτητα, αρα και το καθε μελλον, δεν ειναι tabula rasa. o οποιοσδηποτε με λιγο μυαλο καταλαβαινει την αλληλοσυνδεση ισχυρης αντιληψης και γνωσεων με το καθε πιθανο ντομινο του χρονου.........
Ας περιμένουμε να δούμε πρώτα πώς μαγείρεψαν τα στατιστικώς σημαντικά αποτελέσματα. Για την ώρα μικρό καλάθι, μόνο αοριστολογίες φαίνονται.
Οι Αμερικάνοι με την πρόβλεψη του μέλλοντος θέλουν να μάθουν ποιον πόλεμο θα χάσουν προσεχώς.
+++
Πολυ καλη ατακα!
για ολα αυτα η ντορα εκανε κινημα..ολα θα πανε καλα!
Πολύ φορτισμένο σημειολογικά το "psi". Από Ψ αρχίζει η λέξη Ψυχή, με Ψ συμβολίζουμε την κυματοσυνάρτηση του Schrödinger.
Να θυμίσω ότι ο Ανρύ Μπεργκσόν, από τους βασικούς του Υπαρξισμού ανέπτυξε την θεωρία της Ενοράσεως σαν βασικό μηχανισμό της αντιλήψεως. Η θεωρία αφήνει ευθέως δυνατότητες μαντείας, αφού εμφανίζει τα μέλλοντα γενέσθαι σαν προεγγεγραμμένα στον εγκέφαλό μας, απ' όπου ανασύρεται η εμπειρία τους άμα τη αισθήσει τους.