#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2014 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ένα πέμπτο μας είναι Νεάντερταλ (ούγκ!)Μπορεί οι τελευταίοι Νεάντερταλ να έχουν πεθάνει εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, αλλά μεγάλα τμήματα του γενετικού κώδικά τους ζουν στους σύγχρονους ανθρώπους. Αν και πολλοί από εμάς μπορεί να υποστηρίζουμε ότι ελάχιστα μοιάζουμε στους Νεάντερταλ, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός μεταφέρει πάνω από το ένα πέμπτο του DNA του αρχαϊκού ανθρώπου.

Το εύρημα αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν περίπου 20% του γονιδιώματος του Νεάντερταλ , χωρίς να χρειάζεται να πάρουν το γενετικό υλικό από εύθραυστα και αρχαία απολιθώματα. Τα ίχνη του Νεάντερταλ στο γενετικό υλικό μας είναι η διαρκής κληρονομιά των σεξουαλικών συνευρέσεων μεταξύ των άμεσων προγόνων μας και των Νεάντερταλ που συναντήθηκαν όταν αποχώρησαν από την Αφρική και την Ευρασία, περίπου 65.000 χρόνια πριν. Οι πληθυσμοί και των δύο ομάδων ήταν πιθανόν τόσο μικροί που η διασταύρωση ήταν ένα σπάνιο γεγονός, αλλά τα οφέλη ορισμένων γονιδίων Νεάντερταλ ήταν τόσο μεγάλα, ώστε εξαπλώθηκαν μέσω του πληθυσμού και επεκτάθηκαν σε σύγχρονους μη Αφρικανούς.

Οι Benjamin Vernot και Joshua Akey στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ συνέδεσαν τα γονιδιώματα πάνω από 600 ατόμων από την Ευρώπη και την Ανατολική Ασία. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ανάλυση μέσω υπολογιστή για να βρουν παραλλαγές γονιδίων που έφεραν όλα τα χαρακτηριστικά που προέρχονται από τους Νεάντερταλ. Για να διαπιστώσουν εάν η τεχνική λειτούργησε, σύγκριναν τα γονίδια με τα επίσημα των Νεάντερταλ, τα οποία είχαν λάβει από ορυκτά απολιθώματα το 2010 από ερευνητές στη Γερμανία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι περισσότεροι μη - Αφρικανοί είχαν από  1 έως 3 % DNA του Νεάντερταλ, το συνολικό ποσό στο σύγχρονο άνθρωπο έφτασε περίπου το 20%. «Παρά το γεγονός ότι οι Νεάντερταλ έχουν εκλείψει, υπάρχουν ακόμα πολλές γενετικές πληροφορίες σχετικά με αυτούς στα δικά μας γονιδιώματα. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα μας βοηθήσει να θεραπεύσουμε τον καρκίνο, αλλά μας βοηθά να μάθουμε την ιστορία μας» λέει ο Vernot. Οι λεπτομέρειες της μελέτης αναφέρθηκαν στο Science.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η ακόμη βαθύτερη έρευνα των σύγχρονων γονιδιωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει να βρούμε γενετικά ίχνη και άλλων αρχαϊκών ανθρώπων. Σε μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, ο David Reich στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναζήτησε γονίδια Νεάντερταλ στο DNA πάνω από 1.000 ανθρώπους που ζουν. Διαπίστωσε ότι οι Νεάντερταλ έχουν αφήσει ένα σημάδι σε διακριτές περιοχές του σύγχρονου ανθρώπινου γονιδιώματος, αλλά σε άλλα δεν άφησαν κανένα ίχνος.
Πολλά από τα γονίδια των Νεάντερταλ που ζουν σε άτομα σήμερα εμπλέκονται στην παραγωγή κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Ο Reich εικάζει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πάρει τα γονίδια των Νεάντερταλ που ήταν καλύτερα προσαρμοσμένα στο κρύο περιβάλλον, ίσως επειδή παρήγαγαν περισσότερες ή πιο χοντρές τρίχες, ή πιο σκληρή επιδερμίδα. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν DNA του Νεάντερταλ σε πολλές άλλες περιοχές των γονιδιωμάτων τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξέλιξη αφαίρεσε σταδιακά το αρχαϊκό DNA, μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς.
Ο Reich διαπίστωσε ότι σχεδόν καθόλου γονίδια Νεάντερταλ δεν υπήρχαν στους όρχεις του σύγχρονου άνδρα και ότι το χρωμόσωμα Χ ήταν σχεδόν εντελώς άνευ DNA του Νεάντερταλ. «Όταν οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι διασταυρώθηκαν ήταν πραγματικά στο χείλος της βιολογικής συμβατότητας. Διασταυρώθηκαν και οι Νεάντερταλ άφησαν ένα σημαντικό βιολογικό ίχνος στον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά παρόλα αυτά ο πληθυσμός έπρεπε να λύσει κάποια προβλήματα στη συνέχεια, επειδή ορισμένες παραλλαγές οδήγησαν τον Νεάντερταλ σε μειωμένη ανδρική γονιμότητα», είπε ο Reich. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι το περισσότεροι DNA του Νεάντερταλ που βρέθηκε σε ανθρώπους σήμερα, κληροδοτήθηκε από τα θηλυκά.
«Οτιδήποτε σχετίζεται με το αρσενικό στους Νεάντερταλ έχει εκκαθαριστεί από τα γονιδιώματα μας», δήλωσε ο Chris Stringer, επικεφαλής της ανθρώπινης προέλευσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. «Το DNA του Νεάντερταλ μας έχει κληροδοτηθεί, αλλά αυτή η μετάδοση ήταν κυρίως μέσω της θηλυκής γραμμής, επειδή τα αρσενικά θα ήταν σημαντικά λιγότερο γόνιμα και ενδεχομένως ακόμη και στείρα».

http://www.theguardian.com/science/2014/jan/29/fifth-neanderthals-genetic-code-lives-on-humans

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 31/01/2014 11:31:30

  Η παλαιότερη θεωρία ήταν ότι ο Homo sapiens και ο νεαντερνταλ ήσαν διαφορετικά είδη (όχι διαφορετικές φυλές αλλά είδη, όπως πχ άλογο και όνος) και η μεταξύ επιμειξία τους αδύνατη. Επίσης ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έκανε "γενοκτονία" στον Νεάντερνταλ.

  Απότι φαίνεται τίποτα από τα δύο παραπάνω δεν ισχύει και απλά οι δύο πληθυσμοί συγχωνεύτηκαν.

 2. Mariana avatar
  Mariana 31/01/2014 11:38:13

  Μερικοί, πιθανόν να έχουν και πλέον του ενός πέμπτου. Ίσως η ΕΕ (με πρωτοβουλία Σαμαρά ως προεδρεύοντος) να κατατάξει τους πολίτες της σε 4-5 μεγάλες κατηγορίες* με βάση μετρήσεις νεαντερταλικού DNA και να αναθεωρήσει διάφορα καθολικά δικαιώματα όπως αυτό της ψηφοφορίας, εκπαίδευσης, περίθαλψης, εργασιακών δικαιωμάτων κλπ. Αυτό μπορεί να γίνει με ειδικούς "οίκους αξιολόγησης" ή φαστ τρακ με διάταγμα του Ελληνικού κοινοβουλίου (δεδομένης της προεδρίας της Ελλάδος στην ΕΕ).

  *Ενδεικτικά:
  Α' κατηγορία, Γερμανόφωνοι, Σκανδιναυοί, Φινλανδοί. (έως 1/5 νεαντερταλικό DNA)
  Β' κατηγορία, Γαλλία, Ιταλία (έως 2/5 νεαντερταλικό DNA)
  Γ' κατηγορία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία (έως 3/5 νεαντερταλικό DNA)
  Δ' κατηγορία, χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (έως 4/5 νεαντερταλικό DNA)
  Ε' κατηγορία, Ελλάδα. ( > 4/5 ή εξ ολοκλήρου)

 3. Δημιος avatar
  Δημιος 31/01/2014 12:48:09

  φάνηκε και στις εκλογές

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 31/01/2014 13:11:14

  Mariana,

  1)Οι Νεάντερνταλ ζούσαν σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς και για πολύ περισσότερα χρόνια στην κεντρική και βόρεια ευρώπη αφού από τον νότο κατέφθαναν οι Homo sapiens.
  Αυτό σημαίνει ότι έχεις κάνει λάθος στα ποσοστά που έδωσες.

  Μπορούν βέβαια οι ευρωγερμανοί να το κάνουν αλλιώς: όσο περισσότερο νεαντερνταλ είσαι, τόσο το καλύτερο.


  2)Μου κάνει εντύπωση που θεωρείς την ελλάδα χειρότερη απο τους ανατολικούς. Στους πιο φτωχούς απο αυτους (ουκρανία, ρωσία, βουλγαρία, ρουμανία, βοσνία κτλ) η σύνταξη είναι ... 50 ευρώ και ο μισθός 130 ενώ στους πιο πλούσιους (εσθονοί, λετονοί, λιθουανοί κτλ) ο μισός από τον ελληνικό.

 5. πΔπ avatar
  πΔπ 31/01/2014 13:14:06

  Άει κίχου Μαριάνα!

 6. Λαγός με πετραχήλι avatar
  Λαγός με πετραχήλι 31/01/2014 13:38:04

  Χαχαχα! Καταπληκτικό. Το ''Ε’ κατηγορία, Ελλάδα. ( > 4/5 ή εξ ολοκλήρου)'' δε, το καλύτερο!

 7. Jimakos avatar
  Jimakos 31/01/2014 13:51:25

  Και καλά θα κάνουν αφού οι Nεάντερταλ στην Ελλάδα στελεχώνουν κατα προτεραιότητα το δημόσιο τομέα και απολαμβάνουν ειδικά δικαιώματα σε εργασία, υγεία, παιδεία, εφορία, τράπεζες κτλ.
  Ενας πληβείος.

 8. Λαγός με πετραχήλι avatar
  Λαγός με πετραχήλι 31/01/2014 14:06:24

  Αμέσως ..παρεξηγήθηκαν οι έχοντες την μύγα και μη έχοντες ίχνος χιούμορ!

 9. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 31/01/2014 18:52:10

  Έχω βαρεθεί να γράφεις ηλίθια σχόλια, στα σχόλια μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.