Το Ισλαμικό Κράτος και το μέλλον των πυραμίδων της Αιγύπτου
16/03/2015 15:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ισλαμικό Κράτος και το μέλλον των πυραμίδων της Αιγύπτου

Διεθνής ανησυχία από τις απειλές τζιχαντιστών για επερχόμενη βεβήλωση της φαραωνικής κληρονομιάς της Αιγύπτου.

Αναστάτωση προκλήθηκε από την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του διάσημου ισλαμιστή ιεροκήρυκα από το Κουβείτ Ιμπραήμ Αλ Καντάρι, ο οποίος έθεσε θέμα καταστροφής όλων των κτισμάτων στην Αίγυπτο από την εποχή των φαραώ. Στα πλαίσια συνέντευξης του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Γουατάν, ο Αλ Καντάρι δήλωσε πως για να αποδεχθούν οι Αιγύπτιοι τις επιβουλές του ισλαμικού νόμου της Σαρία θα πρέπει να παρθούν επαναστατικά μέτρα.

Μέσα στην λίστα αυτών των επιλογών ο κληρικός δεν απέκλεισε την καταστροφή των Πυραμίδων, της Μεγάλης Σφίγγας της Γκίζας και όλων των φαραωνικών στοιχείων στην Αίγυπτο. Ο κληρικός ωστόσο παραδέχεται πως τα μνημεία αυτά σήμερα δεν εξυπηρετούν θρησκευτικά ή πολιτικά συμφέροντα, παρά μόνο αποτελούν προϊόντα τουριστικής προβολής και αρχαιολογικής μελέτης. Η πιθανή καταστροφή τους ωστόσο έχει να επιδείξει, σύμφωνα με τον εξτρεμιστή κληρικό, την σταδιακή αντικατάσταση του φαραωνικού παρελθόντος της χώρας με ένα ακόμα πιο λαμπρό εξισλαμισμένο μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, η αποδόμηση των Πυραμίδων και λοιπών φαραωνικών συμβόλων θα σημάνει ένα ουσιαστικό τέλος στην λατρεία ειδωλολατρικών συμβόλων στην χώρα. Σύμφωνα με την άποψη του κληρικού, «το γεγονός ότι οι πρώτοι μουσουλμάνοι της Αιγύπτου δεν κατέστρεψαν τα φαραωνικά κτίσματα, δεν σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να τα καταστρέψουμε, αν θέλουμε, την παρούσα χρονική στιγμή.»

Παρόμοιες απόψεις για το μέλλον των φαραωνικών μνημείων στην Αίγυπτο εξέφρασε και ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπάκρ Αλ Μπαγκντάντι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλ Μπαγκντάντι, οι ισλαμιστές έχουν «ιερό καθήκον» να αντικαταστήσουν την ειδωλολατρική πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου με τις πιο μετριοπαθείς διδαχές του ισλαμικού πολιτισμού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σύμφωνα με τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, θα πρέπει να βεβηλωθούν και τα σπάνιας ομορφιάς μνημεία της Αιγύπτου, ως μια συμβολική κίνηση νέας απαρχής για τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Οι απόψεις των Αλ Καντάρι και Αλ Μπαγκτάντι αντηχούν παλαιότερες παροτρύνσεις από ακραίους σαλαφιστές το 2012, οι οποίοι ένθερμα στήριξαν την καταστροφή αρχαίων αιγυπτιακών μνημείων. Η άποψη αυτή βασίζονταν πάνω σε έναν οξύμωρο παραλληλισμό με τον προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος κατέστρεψε ειδωλολατρικά σύμβολα στην Μέκκα εκατοντάδες χρόνια πριν. Οι σαλαφιστές επομένως, ζητούσαν οι σύγχρονοι μουσουλμάνοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του θρησκευτικού πατέρα τους και να καταστρέψουν κάθε μνημείο που δεν συνάδει με τις αρχές τις ισλαμικής κουλτούρας. Επιπλέον, οι σαλαφιστές είχαν ζητήσει από την τότε «επαναστατική» κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι να καταργήσει το αιγυπτιακό υπουργείο τουρισμού, θεωρώντας πως η τουριστική βιομηχανία της χώρας προωθεί την πορνεία και άσωτη ζωή των γηγενών πληθυσμών.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγες μόνο μέρες ύστερα από τις τρομακτικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου με τις εκτεταμένες καταστροφές σε μνημεία και μουσιακά εκθέματα στις βόρειο-ανατολικές επαρχίες του Ιράκ. Οι καταστροφές έλαβαν χώρα κοντά στο δέλτα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη – περιοχές οι οποίες σύμφωνα με τους αρχαιολόγους φιλοξένησαν τους πρώτους πολιτισμούς πάνω στην γη. Οι ανυπολόγιστης αξίας βεβηλώσεις των αρχαίων μνημείων και συντηρημένων μουσειακών εκθεμάτων από την εποχή του Ασσυριακού πολιτισμού (9ος αιώνας π.Χ.) καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα. Την περασμένη εβδομάδα φανατικοί ισλαμιστές ισοπέδωσαν και βεβήλωσαν τρεις αρχαίες πόλεις-κέντρα του Ασσυριακού πολιτισμού που βρίσκονται σήμερα στα βόρειο-ανατολικά σύνορα του Ιράκ.

Οι πληγείσες πόλεις είναι οι Ντούρ Σαρρούκιν, Χάτρα και Νίμρουντ, οι οποίες τοποθετούνται γεωγραφικά σήμερα στα σύνορα βορείου Ιράκ και του ημι-αυτόνομου Κουρδικού κράτους. Οι επιθέσεις σε αυτές τις πόλεις χαρακτηρίστηκαν από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως πράξεις εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με αρχαιολογικούς υπολογισμούς, η καταστροφή της Νίμρουντ ισοδυναμεί σε βαρύτητα με την κατεδάφιση δύο βουδιστικών αγαλμάτων-μνημείων από τον 6ο αιώνα μ.Χ. στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν, στο κεντρικό Αφγανιστάν από εξτρεμιστές ταλιμπάν το φθινόπωρο του 2001.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 16/03/2015 19:25:52

  Σκέφθηκε κανείς οτι τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν προσβληθεί απο κάποιο είδος αρρώστιας σαν αυτές που βλέπουμε στις ταινίες που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε ζόμπι ;

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Naruto 16/03/2015 20:13:18

   Δαιμονισμένοι άνθρωποι είναι.

 2. Κατά τον δαίμονα εαυτού avatar
  Κατά τον δαίμονα εαυτού 16/03/2015 21:11:17

  Άλαλα τα χείλη των ασεβών! Τι θα δούμε ακόμα; Από την άβυσσο της βαρβαρότητας κατευθείαν, έρχονται ετούτα τα δαιμονισμένα στίφη των εγκληματιών. Αδιανόητο.

 3. Ηλίας avatar
  Ηλίας 18/03/2015 15:54:10

  Φανατικός μουσουλμάνος είσαι όταν με λύσσα αρνείσαι την ύπαρξη χιλιάδων άλλων θεών που διάφορες άλλες θρη­­σκείες επι­κα­λούνται, αλλά εκμαίνεσσαι όταν κάποιος αρνείται την ύπα­ρξη του δι­κού σου (εβραιοχριστιανικής προέλευσης) θεού, ονόματι Αλλαχ. Φανατικός χριστιανός είσαι όταν με λύσσα αρνείσαι την ύπαρξη χιλιάδων άλλων θεών που διάφορες άλλες θρη­­σκείες επι­κα­λούνται, αλλά εκμαίνεσσαι όταν κάποιος αρνείται την ύπα­ρξη του δι­κού σου (εβραιικής προέλευσης) θεού, ονόματι Ιαχωβάς ή Γιαχβέχ. Οι διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι φανατικοί χριστιανοί κατέστρεφαν αρχαία μνημεία για τους ίδιους λόγους μέχρι πριν 700 περίπου χρόνια ενώ οι φανατικοί μουσουλμάνοι το κάνουν σήμερα.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ηλίας 18/03/2015 20:54:26

   Ο ένας και αληθινός Θεός,δεν περιμένει από κανέναν χριστιανό να είναι φανατικός στην πίστη του πρός εκείνον. Περιμένει απλώς ο χριστιανός να Τον πιστεύει με την καρδιά του άν και μόνο άν το θέλει...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ηλίας 18/03/2015 22:20:47

   Δεν στα είπαν καλά για τα μνημεία Ηλία και αναπαράγεις ανακρίβειες, ανάγοντας τις εξαιρέσεις σε κανόνα. Επίσης, ο Θεός μας δεν έχει όνομα, όπως το εννοείς εσύ (πόσο μάλλον το συγκεκριμένο που αναφέρεις).

   • Ηλίας avatar
    Ηλίας @ ΚΜ 19/03/2015 14:37:22

    Για τα μνημεία θα σου πω μόνο να δεις την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Όσο για το όνομα θα διαφωνήσω ή μήπως ο Θεός (πατήρ) των Χριστιανών είναι άλλος από τον Θεό των Εβραίων ??

    • KM avatar
     KM @ Ηλίας 19/03/2015 15:29:07

     Την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας την έκαναν οι Μωαμεθανοί, άσχετε άνθρωπε! Όχι οι Χριστιανοί. Από αυτό και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο σοβαρός είσαι (και να δώσει αντίστοιχη βάση σε αυτά που γράφεις). ΥΓ: Και ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης δεν ήταν μόνο ο Θεός-Πατέρας. Απλώς το μυστήριο της Τριαδικότητος του Θεού αποκαλύφθηκε αργότερα. (Και πάλι, φαίνεται ότι μιλάς, με πολύ αέρα για πράγματα που δε γνωρίζεις.) Αλλά και πάλι, σου λέω ότι το «όνομα» δεν είναι όνομα όπως το εννοείς εσύ με το μυαλό σου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.