Τη χειρότερη εκπαίδευση έχει η Ελλάδα
08/05/2014 20:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τη χειρότερη εκπαίδευση έχει η Ελλάδα

Στην τελευταία θέση της κατάταξης στην Ευρώπη και στην 33η στον κόσμο βρίσκεται το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας

Στην τελευταία θέση της κατάταξης στην Ευρώπη και στην 33η στον κόσμο βρίσκεται το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα του εκδοτικού οίκου Pearson για λογαριασμό του ιδρύματος Economist Intelligence Unit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και έκτο στην παγκόσμια κατάταξη. Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην κορυφή, με τρεις άλλες χώρες της Ασίας και τη Φινλανδία να συνθέτουν την πρώτη πεντάδα. Οι ταξινομήσεις αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και διεθνείς σχολικές εξετάσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος του Pearson John Fallon τόνισε την οικονομική σημασία για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων.

Αυτές οι τελευταίες διεθνείς συγκρίσεις υπογραμμίζουν την επιτυχία των ασιατικών εκπαιδευτικών συστημάτων, με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα να έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην έκτη θέση, πίσω από τη Φινλανδία στην Ευρώπη και μπροστά από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Φινλανδία, η οποία στο παρελθόν ήταν στην πρώτη θέση, έχει κατρακυλήσει στην πέμπτη και υπήρξε μια ευρύτερη πτωτική τάση για ορισμένες σκανδιναβικές χώρες. Επίσης καταγράφεται η άνοδος της Πολωνίας, η οποία έχει αναγνωριστεί για τη μεταρρύθμιση του μετα-κομμουνιστικού εκπαιδευτικού της συστήματος και βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα.

Αυτές οι κατατάξεις βασίζονται σε ένα σύνολο διεθνών εξετάσεων και στοιχείων για την εκπαίδευση, όπως τα τεστ Pisa του ΟΟΣΑ και δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες, η μελέτη «Τάσεις στα Διεθνή Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες» και η μελέτη «Πρόοδος στη Διεθνή Ανάγνωση και Γραφή». Περιλαμβάνουν, επίσης, τα ποσοστά αποφοίτησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μια άλλη ανάλυση που συνοδεύει την κατάταξη δείχνει ότι η επιτυχία από τις κορυφαίες σε επιδόσεις ασιατικές χώρες αντανακλά μια κουλτούρα στην οποία οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία είναι απολύτως σεβαστά και «καθηγητές, μαθητές και γονείς, όλοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εκπαίδευση».

ΗΕλλάδαβρίσκεταιστηνχαμηλότερηκατάταξητηςΕυρώπης, μαζίμεκάποιεςαναδυόμενεςοικονομίεςόπωςηΙνδονησία, τοΜεξικόκαιηΒραζιλία.

Αυτές είναι οι 20 χώρες με την καλύτερη εκπαίδευση, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα:

1 . Νότια Κορέα
2 . Ιαπωνία
3 . Σιγκαπούρη
4 . Χονγκ Κονγκ
5 . Φινλανδία
6 . Ηνωμένο Βασίλειο
7 . Καναδάς
8 . Ολλανδία
9 . Ιρλανδία
10 . Πολωνία
11 . Δανία
12 . Γερμανία
13 . Ρωσία
14 . Ηνωμένες Πολιτείες
15 . Αυστραλία
16 . Νέα Ζηλανδία
17 . Ισραήλ
18 . Βέλγιο
19 . Τσεχική Δημοκρατία
20 . Ελβετία

http://www.bbc.com/news/business-27314075

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 09/05/2014 01:36:58

  Έχουμε όμως πλημμύρα μεταπτυχιακών και 27 ΑΕΙ/ΤΕΙ... Και για να τα τροφοδοτούμε, όπως θέλει ο μέσος Έλληνας, δεχόμαστε μέχρι και τους προβληματικούς ως εισακτέους, που όμως καθορίζουν το "επίπεδο" των σπουδών. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

 2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 09/05/2014 08:40:33

  Aπο τη στιγμή που η γνώση της φιλοσοφίας και πρωτίστως της φυσικής και των Μαθηματικών, καθώς και των καλών τεχνών των αρχαίων Ελλήνων, στη σημερινή Ελλάδα είναι πίσω από όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες που τις υιοθέτησαν ήδη απο την Αναγέννηση, είναι φυσικό, και πάλι καλά ,να είμαστε στην 33η θέση. Αν μέσα στο Ελληνικό σχολείο δεν βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη οι φιλοσοφίες των Πυθαγορείων, των Πλατωνιστών, των Επικουρείων, των Ελεατών και εν γένει ΟΛΩΝ των μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων, Αν δεν διδάσκεται εξαντλητικά η τέχνη του Φειδία, του Ικτίνου και του Καλλικράτη, του Πραξιτέλη και του Σκόπα, του Αισχύλου, του Ευριππίδη του Αριστοφάνη και εν γένει όλων των Μεγάλων Ελλήνων, που κάθε σοβαρός επιστήμονας στον κόσμο σήμερα όταν ξεκινάει τη διατριβή του μας ενημερώνει οτι αυτά που θα πεί τα ξεκίνησε ο τάδε αρχαίος Ελληνας και οτι αυτός απλά προχώρησε πάνω στη σκέψη και τους ώμους Εκείνου, πώς θα αποκτήσουμε Παιδεία? Ποιός θα τολμήσει να σπάσει το μεσαιωνικό τείχος που απομονώνει τη σημερινή Ελλάδα απο τις ρίζες της, τις οποίες έχουν βρεί και εκμεταλλέυονται στα εκπαιδευτικά τους συστήματα οι "Φράγκοι?"

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 09/05/2014 09:34:46

   Εδώ δε διδάσκεται η λογική του Αριστοτέλη...

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 09/05/2014 08:45:48

  Δεν το λέω σε καμία περίπτωση για να εφυσηχάσουμε αλλά αν δείτε καλύτερα τα αποτελέσματα του τεστ pisa 2012, η Ελλάδα δεν είναι "τελευταία στην ευρώπη" αφού άλλες 5 χώρες της Ευρώπης έχουν χαμηλότερη βαθμολογία από μας εκ των οποίων οι 3 ανήκουν στην ΕΕ. Να αναφέρω επίσης τις 4 χώρες που βρίσκονται μπροστά μας με οριακή διαφορά απο μας: Ισραήλ, κροατία, Ουγγαρία, Σουηδία. Η Βραζιλία που την αναφέρατε, είναι 15 θέσεις κάτω απο μας. Βέβαια τα παραπάνω δεν αλλάζουν το γεγονός ότι είμαστε κάτω του μέσου όρου.
  Η κατάταξη του τεστ pisa εδώ: http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results-overview.pdf
  Επίσης, η έρευνα του εκδοτικού οίκου Pearson, δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία. Είναι αστείο σαν αναφορά. Να σας αναφέρω ότι η Αγγλία δεύτερη στην λίστα αυτή, είναι πολύ - πολύ πιο κάτω στην έρευνα του ΟΑΣΑ.

 4. Lichnee avatar
  Lichnee 09/05/2014 09:50:15

  Τη λέξη "Κατάληψη" πάντως την ξέρουν καλά και ορθογραφημένα στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια...

 5. Μεσσήνιοςς avatar
  Μεσσήνιοςς 09/05/2014 11:39:18

  σε αυτό το σύστημα βγήκε πρώτη η ΔΑΠ....

 6. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 09/05/2014 12:30:45

  Πώς να μην έχουμε τη χειρότερη Εκπαίδευση,αφού στην Ελλάδα τα Πανεπιστήμια καταλαμβάνονται και η γνώση ενοικιάζεται...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.