Τελικά η ομοφυλοφιλία είναι και θέμα γονιδίων
22/11/2014 18:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελικά η ομοφυλοφιλία είναι και θέμα γονιδίων

Η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη για το ομοφυλοφιλικό γονίδιο «υπονομεύει την αντίληψη ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι μια επιλογή». Η μελέτη ανέλυσε το γενετικό κώδικα 818 ομοφυλόφιλων ανδρών για να βρει κοινούς γενετικούς δείκτες, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι απέχει πολύ από την εύρεση του «γκέι γονιδίου».

Η νέα επιστημονική έρευνα διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών NorthShore στις ΗΠΑ. Ο ψυχίατρος Alan Sanders συνέλεξε δείγματα αίματος και σάλιου από 409 ζεύγη μη πανομοιότυπων διδύμων, δηλαδή συνολικά 818 ατόμων, όλων γκέι, που προέρχονταν από 384 οικογένειες (ο μοριακός βιολόγος είχε μελετήσει μόνο 40 ζεύγη διδύμων). Όπως διαπίστωσε, υπάρχουν σαφείς σχέσεις μεταξύ αρσενικού σεξουαλικού προσανατολισμού και δύο συγκεκριμένων περιοχών του ανθρώπινου γονιδιώματος. Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «υπονομεύουν την αντίληψη ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι μια επιλογή».

Η μελέτη είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε ανάλογη έχει γίνει στο παρελθόν και τονίζει δύο γενετικές περιοχές που έχουν συνδεθεί με την ανδρική ομοφυλοφιλία σε ξεχωριστή έρευνα: τη Xq28, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1993, και τη 8q12, που εντοπίστηκε το 2005. Ο Sanders πάντως επεσήμανε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι πολύπλοκος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τόσο περιβαλλοντικούς, όσο και γενετικούς. Όπως είπε, ακόμη κι αν η έρευνα καταλήξει όντως σε λίγα «γκέι γονίδια», αυτά πιθανώς θα ασκούν μικρή σχετικά επίδραση από μόνα τους, κάτι άλλωστε που έχουν δείξει έρευνες και για άλλα πολύπλοκα φαινόμενα όπως η νοημοσύνη, όπου επίσης είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς «γονίδια της εξυπνάδας».

Πολλοί πάντως αμφισβητούν τα ευρήματα. «Οι βιολογικές εξηγήσεις για την ομοφυλοφιλία είναι σαν τα iPhones» σχολίασε η δημοσιογράφος Samantha Allen στο Daily Beast. «Κάθε χρόνο βγαίνει κι από μία».

www.independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. 22/11/2014 21:56:55

  To εχουμε ξαναπεί οτι είναι άρρωστοι οι άνθρωποι και ως ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και συμπαράσταση απο την κοινωνία. Αλλωστε η ασθένειά τους δεν είναι κολλητική, αν δεν τόχεις στα γονίδιά σου.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. 22/11/2014 22:07:20

   Σωστός.

 2. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 22/11/2014 23:59:44

  Σήμερα πάντως που άνοιξα την Τι Βι γυρισα τρία κανάλια και εκομπη χωρις gay δεν υπήρχε.Ετσι στατιστικά αν το δεις,σε κάποιους χώρους το στρεητ γονιδιο σπανίζει

 3. Yet avatar
  Yet 23/11/2014 09:24:42

  Αν δεχτούμε όμως οτι ξαφνικά αυτό το συγκεκριμένο γονίδιο μεταφέρεται ταχύτατα και επικρατεί της επιλογής αρσενικού-θηλυκού που με σκοπό τον πολλαπλασιασμό των ειδών μέχρι σήμερα υπερτερούσε στη φύση, τότε μακροπρόθεσμα θα υπάρξει πρόβλημα ύπαρξης για τα ανθρώπινα όντα.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. @ Yet 23/11/2014 11:17:21

   Αν έχεις δίκιο αγαπητέ Yet τότε ίσως βρισκόμαστε στην καμπή της εξαφάνισης του homo Sapiens μέσω της επικράτησης της ομοφυλοφυλίας ως βιολογικής ασθένειας παρακμής. Τα είδη δεν εξαφανίζονται μόνο απο έλλειψη τροφής, σφαγές και καταστροφές, αλλά και απο βιολογική παρακμή ενίοτε...Εν πάσει περιπτώσει, μέχρι να γίνει αυτό, θα είμαστε σε άμυνα...

  • George N avatar
   George N @ Yet 23/11/2014 19:30:03

   Με την τεχνολογία που έχουμε δεν χρειάζεται να υπάρξει επαφή οπότε δεν θα υπήρχε και κανένα πρόβλημα :-) Τι σας κάνει όμως να πιστεύετε ότι υπάρχει αύξηση των ομοφυλόφιλων? Είναι μια πολύ μικρή μειονότητα και από όσο μπορούμε να ξέρουμε υπήρχε πάντα. Μήπως σας δίνει αυτήν την εντύπωση το ότι πια είναι ορατοί λόγω της μεγαλύτερης ανεκτικότητας της κοινωνίας μας?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.