#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2010 13:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας τα διαχώρισαν οι άνεμοι...Το θεαματικό πέρασμα των κυνηγημένων από την Αίγυπτο Ισραηλιτών στην Ερυθρά Θάλασσα δεν ήταν θαύμα. Αντίθετα, σύμφωνα με νέες προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες, κάτι τέτοιο είναι εφικτό εξαιτίας των ισχυρών ανέμων της περιοχής.

Το Βιβλίο της Εξόδου περιγράφει τη διαφυγή των Ισραηλιτών πριν από περίπου 3.000 χρόνια, χάρη στη θεϊκή παρέμβαση.

Τώρα, οι προσομοιώσεις των Αμερικανών επιστημόνων δείχνουν ότι είναι δυνατό οι δυνατοί άνεμοι να παραμέρισαν τα νερά.

Όπως ισχυρίζονται, οι άνεμοι δημιούργησαν μια "γέφυρα" ξηράς σε μια περιοχή, από όπου οι Ισραηλίτες οδηγούμενοι από το Μωυσή κατάφεραν, περπατώντας πάνω σε λασπωμένο αλλά ασφαλές έδαφος, να φτάσουν απέναντι, καθ' οδόν προς τη "γη της επαγγελίας".

Η μελέτη

Η έρευνα έγινε υπό τον Καρλ Ντριους του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) και του πανεπιστημίου Κολοράντο των ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE. Η μελέτη δείχνει ότι ένα ισχυρός ανατολικός άνεμος με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, που φυσούσε όλη τη νύχτα, μπορεί να απώθησε τα νερά ύψους περίπου δύο μέτρων, σε ένα σημείο όπου ο αρχαίος ποταμός Νείλος, σε κάποια καμπή του με σχήμα U, πιστεύεται ότι ενωνόταν με μια παράκτια λιμνοθάλασσα.

Η νέα μελέτη αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έρευνας του Αμερικανού επιστήμονα σχετικά με τις επιπτώσεις των ανέμων στα βάθη των υδάτων.

Η έρευνα για την Έξοδο βασίζεται σε ανακατασκευή των πιθανών τοποθεσιών και βαθών των πλωτών διαύλων στο δέλτα του ποταμού Νείλου, που έχουν μεταβληθεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα ήταν μέσω αυτού του σημείου και όχι της σημερινής Ερυθράς Θάλασσας, όπου έγινε η διάσχιση από τους Ισραηλίτες.

Η "γέφυρα"

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της ταχύτητας των ανέμων, είναι δυνατό να δημιουργήθηκε μια στενή χερσαία δίοδος.

Η δίοδος έκλεισε ξανά μόλις ο άνεμος κόπασε, πνίγοντας τον αιγυπτιακό στρατό που καταδίωκε τους Ισραηλίτες, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση.

H μοναδική αυτή "γέφυρα" εκτιμάται ότι είχε μήκος 3 με 4 χιλιόμετρα και πλάτος 5 χιλιόμετρα.

Οι μελετητές εκτιμούν ότι παρέμεινε "ανοιχτή" επί τέσσερις ώρες τουλάχιστον.

"Ο διαχωρισμός των υδάτων μπορεί να κατανοηθεί μέσω της δυναμικής των υγρών. Ο άνεμος μετακινεί το νερό με τρόπο σύμφωνο με τους φυσικούς νόμους, δημιουργώντας ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στο νερό και μετά επιτρέπει ξανά στο νερό να εισβάλει και να καλύψει το πέρασμα" δήλωσε ο Ντριους.

Θεωρίες

Στο παρελθόν, αρκετοί επιστήμονες είχαν αποπειραθεί να ερμηνεύσουν το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας μέσω φυσικών εξηγήσεων.

Κάποιοι πρότειναν ότι ένα τσουνάμι μπορεί να ανάγκασε τα νερά αρχικά να υποχωρήσουν και έπειτα να επανέλθουν γρήγορα.

Άλλοι υποστήριξαν ότι είναι εφικτό ένας ισχυρός και επίμονος άνεμος να χαμηλώσει πολύ το επίπεδο του νερού σε μια περιοχή, ώστε να μπορούν να τα διασχίσουν περπατώντας οι άνθρωποι.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0012481

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΒΙΤΗΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΒΙΤΗΣ 22/09/2010 17:36:45

  Η ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΟΙ ΑΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ?.ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΑΝΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΟΛΙΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΕΤΕ ΝΑ ΦΥΣΑΤΕ!!!.ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ ΤΟΥΣ.

 2. καινός avatar
  καινός 22/09/2010 18:19:40

  η σάμπως η άμμος που ήταν από κάτω από τη θάλασσα στέγνωσε για να περάσουν...

 3. Mary papageorgiou avatar
  Mary papageorgiou 23/09/2010 13:00:12

  ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΘΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.