«Τα ρομπότ θα είναι πιο έξυπνα από εμάς ως το 2029»
25/02/2014 09:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τα ρομπότ θα είναι πιο έξυπνα από εμάς ως το 2029»

Μέχρι το 2029, οι υπολογιστές θα είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τη γλώσσα μας, να μαθαίνουν από εμπειρία και να ξεγελούν ακόμα και τους πιο ευφυείς ανθρώπους, σύμφωνα με το διευθυντή μηχανικής της Google Ρέι Κούρτσβαϊλ

Μέχρι το 2029, οι υπολογιστές θα είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τη γλώσσα μας, να μαθαίνουν από εμπειρία και να ξεγελούν ακόμα και τους πιο ευφυείς ανθρώπους, σύμφωνα με το διευθυντή μηχανικής της Google Ρέι Κούρτσβαϊλ. Ο 66χρονος Κούρτσβαϊλ, ένας από τους κορυφαίους μελλοντολόγους του κόσμου και developer τεχνητής νοημοσύνης, έχει κάνει στο παρελθόν αρκετές ακριβείς προβλέψεις για τον τρόπο που εξελίσσεται η τεχνολογία. Το 1990, είπε ότι ένας υπολογιστής θα είναι σε θέση να νικήσει έναν πρωταθλητή σκακιού από το 1998 – ένας άθλος που κατάφερε ο Deep Blue της IBM ενάντια στον Γκάρι Κασπάροφ το 1997.

Όταν το διαδίκτυο ήταν ακόμα ένα μικρό δίκτυο που χρησιμοποιούταν από μια μικρή ομάδα ακαδημαϊκών, ο Κούρτσβαϊλ είχε πει ότι σύντομα θα γίνει δυνατή η σύνδεση σε όλο τον κόσμο.Τώρα, ο Κούρτσβαϊλ λέει ότι εντός 15 ετών τα ρομπότ θα μας έχουν ξεπεράσει, έχοντας εκπληρώσει το λεγόμενο τεστ Turing, στο οποίο οι υπολογιστές μπορούν να παρουσιάζουν ευφυή συμπεριφορά ίση με εκείνη ενός ανθρώπου. Μιλώντας σε μια συνέντευξη στον Observer, είπε ότι η πρόβλεψή του είχε προαναγγελθεί από τις πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και ταινίες του Χόλιγουντ, όπως το Her με τον Χοακίν Φίνιξ. «Το κοινό έχει δει πράγματα όπως το Siri (λογισμικό αναγνώρισης φωνής της Apple), όπου μπορείτε να μιλήσετε με έναν υπολογιστή. Έχουν δει τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα της Google. Οι απόψεις μου δεν είναι ριζοσπαστικές πια» είπε.
Αν και πιστώνεται με την επινόηση του πρώτου επίπεδου σαρωτή του κόσμου και της σύνθεσης text-to-speech (από-κείμενο-σε-ομιλία), ο Κούρτσβαϊλ είναι ίσως πιο διάσημος για τη θεωρία της «μοναδικότητας» - ένα σημείο στο μέλλον, όπου άνθρωποι και μηχανές προφανώς θα «συγκλίνουν».

Η απόφασή του να εργαστεί για την Google ήρθε όταν η εταιρεία απέκτησε μια σειρά από άλλους developers AI, από τους δημιουργούς του ρομπότ BigDog, Boston Dynamics, ως τους Βρετανούς DeepMind. Ο συνιδρυτής της γιγαντιαίας μηχανής αναζήτησης Λάρι Πέιτζ ήταν σε θέση να πείσει τον Κούρτσβαϊλ να αναλάβει «την πρώτη πραγματική δουλειά του» με την υπόσχεση «πόρων κλίμακας Google». Με τα πρωτοφανή δισεκατομμύρια που είναι διατεθειμένη να δαπανήσει η εταιρεία και μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας στο δυναμικό της, είναι σαφές ότι αποτελεί μόνο θέμα χρόνου το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, στο οποίο τα ρομπότ θα μπορούν να αστειεύονται, να μάθουν ή ακόμη και να φλερτάρουν.

www.independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θρίαμβος avatar
    Θρίαμβος 25/02/2014 11:08:13

    Σε ορισμένες χώρες ακόμη και τα λάχανα είναι εξυπνότερα από τους κατοίκους τους.

  2. IP 1311.2.728 avatar
    IP 1311.2.728 25/02/2014 12:31:44

    Είναι ήδη πιο έξυπνα από εμένα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.