#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2011 07:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα προβλήματα με τα paywalls στην ενημέρωση
Εδώ και μερικούς μήνες, η πρόσβαση σε κάποια ειδησεογραφικά σάιτς απαιτεί συνδρομή. Πρόκειται για τα περίφημα paywalls.

Μέχρι πρόσφατα, όποιος ήθελε, για παράδειγμα, να διαβάσει τη διαδικτυακή έκδοση της The New York Times, το μόνο που χρειάζονταν ήταν να πληκτρολογήσει nytimes.com. Αυτό είναι πλέον αδύνατο. Το paywall που μπήκε, αποτρέπει τη πρόσβαση στα άρθρα της εφημερίδας σε όσους δεν είναι συνδρομητές. Στο εξής, οι φανατικοί της ενημέρωσης θα πρέπει να βάζουν το χέρι στη τσέπη για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Και όπως όλα δείχνουν, αυτό θα είναι το μέλλον του διαδικτύου. Η πληροφόρηση θα κοστίζει. Για αυτό και η New York Times δαπάνησε μεγάλα ποσά, ποντάροντας στο μέλλον αυτό. Όπως εκτιμά το Bloomberg, της κόστισε περίπου $50 εκατομμύρια.

Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι αυτό που θα ήθελαν οι υπεύθυνοι της εφημερίδας. Ένα μικρό κολπάκι με Javascript, γκρεμίζει εύκολα τον τοίχο που έστησε η εφημερίδα. Τέσσερις σειρές κειμένου, και η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Υποτίθεται ότι το paywall της εφημερίδας λειτουργεί επιτρέποντας τη πρόσβαση σε 20 μόνο άρθρα το μήνα. Μόλις κάποιος πιάσει το όριο αυτό, θα πρέπει να πληρώσει μια συνδρομή για να συνεχίσει να διαβάζει. Όπως όμως απέδειξε το εργαστήριο δημοσιογραφίας Nieman του πανεπιστημίου Harvard, αν κάποιος κάνει δεξί κλικ στη σελίδα του άρθρου πίσω από το μπάνερ με τη προτροπή για συνδρομή, και μετά επιλέξει inspect element στο browser του, τότε εμφανίζεται το εν λόγω άρθρο.

Με βάση το παραπάνω, ένα προγραμματιστής εφηύρε ένα πολύ απλό κόλπο, που γκρεμίζει τελείως το πανάκριβο σύστημα τοίχου της εφημερίδας. Το ονομάζει NYTClean, και όπως λέει του ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό την ώρα που έτρωγε. Λειτουργεί ως σελιδοδείκτης (bookmark) σε οποιονδήποτε browser. Απλά σύρεις το λινκ στο χώρο των σελιδοδεικτών, μπαίνεις σε κάποιο άρθρο της New York Times, και αν το σύστημα το μπλοκάρει, κλικάρεις το NYTClean, και το άρθρο αποκαλύπτεται.

Όπως λέει ο δημιουργός του, ήδη δέχτηκε δεκάδες χιλιάδες hits για το «προϊόν» μέσα σε λίγες ώρες. «Δεν μπορείς να βλέπεις ένα τέτοιο σύστημα ασφάλειας και να μη προσπαθείς να το προσπεράσεις…», λέει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  εφημερίδας, «Όπως γίνεται με κάθε υπηρεσία που απαιτεί πληρωμή, έτσι και εμείς περιμέναμε, πως ένα ποσοστό ανθρώπων θα ψάξει να βρει τρόπους να αποφύγει τη ψηφιακή συνδρομή… θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε αλλαγές στη δομή του paywall μας, που θα ισχύσει διεθνώς από την 28/3».

Προς το παρόν, το paywall της εφημερίδας ισχύει πιλοτικά μόνο στο Καναδά. Στα τέλη του μήνα θα ισχύει παγκοσμίως. Ήδη η εφημερίδα στράφηκε δικαστικά εναντίον ενός λογαριασμού του Twitter, που διανέμει δωρεάν τα άρθρα της στο διαδίκτυο.

S.A.-AlterNet

ΣΧΟΛΙΑ

  1. anonymous avatar
    anonymous 27/03/2011 12:01:43

    Το πρόβλημα είναι αλλού δεν μπαίνουμε σ' αυτά τα sites. Εξάλλου κατευθυνόμενη πληροφόρηση είναι να την πληρώνουμε κιολας?

  2. Underdog avatar
    Underdog 27/03/2011 19:35:12

    Εγώ πάντως συνεχίζω και διαβάζω την εφημερίδα χωρίς να πληρώνω ένα σεντ και χωρίς να κάνω τίποτα το διαφορετικό από το παρελθόν, ένα απλό κλικ. Μήπως αναφέρεσθε σε άρθρα Αρχείου;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.