Τα καλά του νερού: μειώνει και την κούραση
28/04/2014 09:43
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα καλά του νερού: μειώνει και την κούραση

Η έλλειψη νερού είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της κούρασης που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Pasteur. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο χρυσός κανόνας είναι να μην περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό

Η έλλειψη νερού είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της κούρασης που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Pasteur. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο χρυσός κανόνας είναι να μην περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Μετά το οξυγόνο, το νερό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού καθώς αποτελεί το 65% του σώματός μας. Είναι απαραίτητο στο σύνολο των ζωτικών διαδικασιών. Τα υγρά καλύπτουν σχεδόν όλο μας το κορμί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των κυττάρων. Το νερό διατηρεί τον όγκο του αίματος και του λεμφώματος, παράγει το σάλιο που επιτρέπει να καταπίνουμε τα τρόφιμα, χρησιμεύει ως λιπαντική ουσία για τις αρθρώσεις και για τα μάτια, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος, επιτρέπει τις χημικές αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα, διευκολύνει την απορρόφηση και την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουμε.

Το νερό επιδρά σημαντικά στην απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έπιναν πολύ νερό κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας έχαναν περισσότερο βάρος από αυτούς που έπιναν το ελάχιστο.

Βελτίωση των πνευματικών ικανοτήτων

Πίνοντας νερό συχνά και διατηρώντας το σώμα σου ενυδατωμένο όσο πρέπει, βελτιώνει τις γνωστικές και πνευματικές ικανότητες. Μια βελτίωση που καταγράφεται κυρίως στην μνήμη, η οποία ενισχύεται σημαντικά. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Pasteur μια απλή μείωση του νερού στο ανθρώπινο σώμα κατά 2% μπορεί να προκαλέσει προσωρινή σύγχυση μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης απέναντι σε μια γραπτή σελίδα ή σε μια οθόνη υπολογιστή.

Κάνει καλό στους μύες

Χωρίς νερό, οι μύες χειροτερεύουν σιγά σιγά. Μια καλή ενυδάτωση βοηθά στο να αποφεύγονται οι τραυματισμοί μυών και τενόντων. Οι μελέτες δείχνουν ότι 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τους πόνους της πλάτης και των αρθρώσεων ακόμη και σε ποσοστό 80% στους ανθρώπους που υποφέρουν από τέτοιου είδους πόνους.

Ανάλογα τον άνθρωπο

Οι ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από το ύψος του, το κλίμα, την ηλικία αλλά και τον τρόπο ζωής. Μέσα σε ένα μέσο κλίμα, ένας άνθρωπος μέσου αναστήματος καταναλώνει περίπου δύο λίτρα σωματικών υγρών την ημέρα. Στην πραγματικότητα, το σώμα χάνει ένα λίτρο νερό την ημέρα με τα ούρα, και την ίδια ποσότητα δια μέσου του ιδρώτα, των κοπράνων και της αναπνοής. Συνεπώς, είναι σημαντικό να πίνουμε ικανοποιητικές ποσότητες, δηλαδή τουλάχιστον ένα λίτρο νερό ένα δεν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε νερό. Τα άτομα που αθλούνται ή που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα, καλό θα ήταν να πίνουν ένα επιπλέον λίτρο νερό ανά ώρα άσκησης.

Παντού υπάρχει νερό

Μπορούμε να πιούμε χυμούς, ζεστά ροφήματα, ζωμούς κλπ. Μάλιστα, σχετικά πρόσφατες μελέτες άφηναν να εννοηθεί ότι το νερό από τα τρόφιμα (χυμοί, ζωμοί κλπ) απορροφάται καλύτερα από το νερό των ροφημάτων. Μην αμελείτε τα κολοκυθάκια, τις κολοκύθες, τα καρότα, το αγγούρι. Να θυμάστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν από 80% μέχρι 95% νερό και για να έχετε μια πιο ακριβή ιδέα της ημερήσιας πρόσληψης υγρών, να ξέρετε ότι τα κρέατα και τα ψάρια περιέχουν από 65% μέχρι 70% νερό, το γάλα και τα τυριά από 30% μέχρι 50%, το ψωμί 30%, τα μπισκότα και οι φρυγανιές μόνο 5% ενώ τα δημητριακά που συνήθως τρώμε στο πρωινό μόνο 3%.

Τι νερό να πίνουμε;

Αν κάποιος πάσχει από υπέρταση, θα πρέπει να αποφεύγει το μεταλλικό νερό, που περιέχει μεγαλύτερη αναλογία ανόργανων αλάτων, όπως το νάτριο, και να προτιμά νερό που έχει χαμηλές ποσότητες σε αυτά τα άλατα.

Το νερό της βρύσης προέρχεται τόσο από υπόγεια όσο και από υπέργεια ύδατα. Ενίοτε μπορεί να εκτίθεται σε πολύ μικρές ποσότητες ουσιών, που προέρχονται κυρίων από τη γεωργία και σε δεύτερο βαθμό από τη βιομηχανία ή τα εργοστάσια επεξεργασίας. Μπορούμε, συνεπώς, να τοποθετήσουμε φίλτρα άνθρακα για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες συνέπειες υπάρχουν από αυτές της εναποθέσεις. Η πιο συνηθισμένη και φθηνή λύση είναι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που μειώνουν την περιεκτικότητα του νερού σε βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και το χλώριο. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν και τη γεύση. Ένα άλλο απλό τέχνασμα είναι να γεμίσετε μια κανάτα με νερό και να την αφήσετε για δώδεκα ώρες, καθώς όλες αυτές οι χημικές ουσίες είναι εξαιρετικά πτητικές και θα εξατμιστούν.

http://www.franceinfo.fr/sciences-sante/modes-de-vie/les-bienfaits-de-l-eau-1396005-2014-04-24

Μετάφραση – επιμέλεια: Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.