29/08/2009 11:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα βιοκαύσιμα … στέρεψανΕνώ κάποτε η ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας βιοκαυσίμων θεωρούταν ως η απόλυτη λύση για το περιβάλλον και για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, σήμερα έχει  φτάσει σε ένα απότομο τέλος. Τα δύο τρίτα των αμερικανικών διυλιστηρίων παραγωγής biodiesel, δηλαδή δεκάδες εργοστάσια, βρίσκονται σε αργία ενώ πολλές εταιρίες έχουν ήδη κλείσει.

 

Ο λόγος γι αυτή την εξέλιξη  είναι  ότι εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των γραφειοκρατικών εμποδίων, η βιομηχανία των βιοκαυσίμων κρίνεται πλέον ως ασύμφορη. Η παρούσα κρίση μπορεί να φοβίσει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές και έτσι να διακοπεί και η εξέλιξη ακόμη πιο σύγχρονων ενεργειακών τεχνολογιών, που υπόσχονται περισσότερα από ότι η  πανταχόθεν συκοφαντημένη αιθανόλη που παράγεται με βάση το καλαμπόκι.

 

«Αν οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους στα βιοκαύσιμα της πρώτης γενιάς, τότε σας εγγυώμαι ότι  δεν θα υπάρξουν επενδύσεις σε νεότερες τεχνολογίες…» λέει ένας οικονομικός αναλυτής. Σε μια μάλιστα προβεβλημένη περίπτωση, κάποια εταιρία που ήταν να προμηθεύσει το 70% των βιοκαυσίμων στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, φέρεται να εξαπάτησε τους επενδυτές της με αποτέλεσμα να χαθούν οι «πράσινοι στόχοι» που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fantomas avatar
  fantomas 29/08/2009 11:56:18

  Για αυτο τον λογο....... ολοι ''παμε'' αιολικη, υδροηλεκτρικη, φωτοβολταικη ενεργεια!!!

 2. donaE avatar
  donaE 29/08/2009 12:02:31

  Στερεψαν ομως;

  • Swell avatar
   Swell @ donaE 29/08/2009 15:19:09

   Στην Ελλάδα όχι. Εχουμε το ΓΑΠ.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/08/2009 18:06:11

  H βιοαιθανόλη είναι εππιδότηση στο καλαμπόκι και τα ζαχαροτέτοια. Καταναλώνει, στην αλυσίδα παραγωγής της, περισσότερο πετρέλαιο από ότι υποκαθιστά. Το αντικειμενο είναι η επιδότηση. ΄Εχει σαν κακή συνέπεια ότι φέρνει πείνα σε οριακούς λαούς. Ολα τα βιο και οικο και οι ΑΠΕ στερέυουν σε τέτοιες φάσεις (ατυχώς για τους ενδιαφερόμενους, ευτυχώς για τους φορολογούμενους και τους καταναλώτές.

  Και ο Ομπάμα θα κάνει γαργάρα τις πρασινάδες και ο ΓΑΠ. Είπαμε, αειφορίες.

  Το κορύφωμα της φούσκας το 2008 είχε να κάνει με την τιμή του καλαμποκιού, και το ξεκίνημα του ξεφουσκώματος με τα futures του πετρελαίου. Αυτό για τον Σπύρο που δεν ...εγκρίνει την ενασχόλησή μου με τα επιτόκια και τις αγορές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.