19/11/2009 21:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα αρχαία πωλούνται πλέον μέσω Ιντερνέτ Μια μικρή αναζήτηση αρκεί να κάνει κανείς στο google, και θα βρεθεί αντιμέτωπος με πληθώρα ιστοσελίδων που εμπορεύονται έναντι αδράς αμοιβής αρχαία Ελληνικά νομίσματα, κοσμήματα, μέχρι και ειδώλια. Για παράδειγμα το μεγαλύτερο site δημοπρασιών, Ebay, έχει αρκετές δημοπρασίες αρχαίων νομισμάτων αλλά και διάφορες άλλες ιστοσελίδες, όπως το http://www.forumancientcoins.com/, που έχει πληθώρα αντικειμένων και μάλιστα τα προσφέρει με όλα τα πιστοποιητικά γνησιότητας.

Το αστείο της υπόθεσης είναι, ότι ενώ τα παραπάνω αντικείμενα πωλούνται ελεύθερα σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, αν αποφασίσει κάποιος Έλληνας να αποκτήσει ένα από αυτά, κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως αρχαιοκάπηλος. Είναι μάλλον προτιμότερο τα αρχαία μας να σκορπίζονται στα τέσσερα σημεία του πλανήτη, παρά να μείνουν στον τόπο τους, έστω και στα χέρια ιδιωτών, τη στιγμή που έχουν μπαζωθεί τεράστιες εκτάσεις με αρχαιολογικά ευρήματα και έχουν ξεφυτρώσει επαύλεις.

Αν παρόλα αυτά κάποιος θέλει να αποκτήσει ένα τέτοιο αντικείμενο, πρέπει να περάσει έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας για να ακολουθήσει την νόμιμη οδό.

Πριν από την αγορά, πρέπει να επικοινωνήσει με την Εφορία Αρχαίων Ιδιωτικών Συλλογών για να ενημερωθεί για τις περαιτέρω ενέργειες.
Μετά γίνεται η παραγγελία των νομισμάτων, τα οποία όταν τα παραλάβει και χωρίς να ανοίξει τον φάκελο με τα νομίσματα, ξαναέρχεται σε επαφή με την Εφορία Αρχαίων Ιδιωτικών Συλλογών για να κλείσει ένα ραντεβού μαζί τους.

Στην εφορία πηγαίνει με τον φάκελο κλειστό και με την απόδειξη πληρωμής του προϊόντος.Εκεί ανοίγεται ο φάκελος, γίνεται καταμέτρηση των νομισμάτων και τα φωτογραφίζουν. Μετά δηλώνει ότι η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό κράτος, συμπληρώνει μια αίτηση κατοχής και μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διώκεται ποινικά. Παίρνει ένα χαρτί για το μουσείο και μερικά ακόμα έγγραφα που θα του ταχυδρομηθούν εν καιρώ.

Αργότερα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με το Νομισματικό μουσείο, που μετά από ραντεβού θα αξιολογήσει τα νομίσματα, θα κρατήσει όσα κρίνει ανάλογα με την αξία τους και για τα υπόλοιπα θα δώσει στον ενδιαφερόμενο άδεια κατοχής για τα υπόλοιπα.

Είναι προφανές λοιπόν, γιατί πλέον αυτές οι αγορές στην Ελλάδα γίνονται «χέρι με χέρι» και ξεπηδούν τεράστιες παράνομες ιδιωτικές συλλογές που συνήθως ανήκουν σε «επώνυμους» και «ευυπόληπτους» πολίτες που φυσικά και δεν διώκονται ποινικά.

 http://www.allday-news

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.