#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα αντιβιοτικά αρχίζουν και γίνονται ανίσχυραΤα αντιβιοτικά, όπως και πολλά άλλα φάρμακα, μοιράζονται από τους γιατρούς με τη χούφτα. Ακόμη και για ιογενείς παθήσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν, εντελώς ανεύθυνα, αντιβιοτικά.

Δυστυχώς όμως, αυτή η υπερσυνταγογράφηση, που πολλές φορές είναι και αχρείαστη, έχει δημιουργήσει ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει μια μαζική αύξηση σε αυτού του είδους τα ανθεκτικά βακτήρια, που προκαλούν μόλυνση στο αίμα, κυρίως εξαιτίας του escherichia coli (E. coli).

Τα βακτηρίδια προσαρμόζονται πολύ εύκολα, προκειμένου να επιβιώσουν, και μεταλλάσσονται γενετικά σε διάστημα μερικών μόνο μηνών. Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά απέναντι σε πολλούς απ αυτούς τους εισβολείς, αλλά δεν καταφέρνουν να τους εξουδετερώσουν όλους. Με το πέρασμα του χρόνου, όσα βακτηρίδια επιβιώνουν από την αντιβίωση, καθίστανται ανθεκτικά, συνεχίζουν να αναπαράγονται, με μια επιπλέον ιδιότητα στην γενετική τους δομή, που τα επιτρέπει να συνεχίζουν τη δράση τους.
Η αργή, και παράλληλα προβληματική ανάπτυξη των ανθεκτικών μικροοργανισμών, έχει ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα αντιβιοτικά να έχουν καταστεί πλέον άχρηστα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, στην συνηθισμένη θεραπεία του E. coli  , υπάρχει σήμερα μια πιθανότητα στις δέκα να μην μπορέσει το αντιβιοτικό να φέρει αποτέλεσμα, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του βακτηριδίου. Και όσο αυτό αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι πιέσεις για ακόμη πιο ισχυρά φάρμακα (carbapenems) , που αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας. Ήδη όμως βλέπουμε πως ακόμη και απέναντι σε αυτά, αυξάνεται η αντίσταση των βακτηριδίων. Παντού στην Ευρώπη, υπάρχουν αναφορές για μολύνσεις που είναι αδύνατον να καταπολεμηθούν.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα βλαβερά από τα ωφέλιμα βακτηρίδια. Έτσι, όταν εξουδετερώνουν όλα τα βακτηρίδια αδιάκριτα, δημιουργούνται προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, εξαιτίας της εξασθένησης της γαστρικής χλωρίδας.

Τελευταία, υπάρχει μια σύνδεση των αντιβιοτικών με ψυχιατρικές παθήσεις, αλλά και με την αύξηση του σωματικού βάρους. Σε μια συγκεκριμένη επιστημονική εργασία, σε σχέση με την εξουδετέρωση των «καλών» στομαχικών βακτηριδίων,  οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα αντιβιοτικά που χορηγήθηκαν σε ποντίκια οδήγησαν και σε αλλαγή συμπεριφοράς, πέρα από την διάρροια και τον πόνο στο στομάχι.

Με όλες αυτές τις παρενέργειες, και την ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών, είναι πια απορίας άξιον το γιατί συνεχίζεται η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Πρόκειται για φάρμακα που διαιωνίζουν την ύπαρξη ασθενειών, τις οποίες η ιατρική κοινότητα δεν μπορεί πια να αντιμετωπίσει. Εν τω μεταξύ, η κατάχρησή τους συντελεί σε διογκωμένες  κρατικές δαπάνες (στα πλαίσια του βρετανικού ΕΣΥ) ύψους €10 περίπου  δισ ετησίως.
Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποια φυσικά πανίσχυρα αντιβιοτικά, τα οποία δεν συνοδεύονται από παρενέργειες. Το μέλι, το σκόρδο, κλπ. Όλα αυτά μειώνουν την ανάγκη λήψης αντιβίωσης.
The Activist Post

http://www.activistpost.com/2012/02/scientists-fear-antibiotics-are.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vardarskian avatar
  vardarskian 25/02/2012 10:17:52

  Άρθρο απλό και κατανοητό που αποδίδει τη σοβαρότητα του κινδύνου.
  αλλά εκείνο το "σκόρδο" στο τέλος.. πέθανα στα γέλια...
  εκτός κι αν ο Αττράκτορας απέδωσε έτσι το ξεμάτιασμα!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ vardarskian 25/02/2012 10:28:17

   Έχεις δίκιο.... σκεφτόμουν τον Μητσοτάκη εκείνη την ώρα!

   • vardarskian avatar
    vardarskian @ Strange Attractor 25/02/2012 18:21:41

    χαχα!
    για τα σούπερ ντούπερ μικρόβια υπάρχει μια ελπιδοφόρα ευαισθησία τους σε πάμφθηνα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνταν παλιότερα κι είχαν εγκαταλειφθεί...
    Για το ανθεκτικό όμως που αναφέρεις δεν κάνει τίποτα το σκόρδο... Τσεκαρισμένο...

  • Καλλίξενος avatar
   Καλλίξενος @ vardarskian 26/02/2012 22:14:54

   Χμ . . . Αναρωτήθηκες ποτέ πως κατάφερναν οι Αιγύπτιοι γιατροί να κάνουν κρανιοτομές πριν 4000 χρόνα; Με τι να γιάτρευαν ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης τους ασθενείς τους; Μήπως και τότε δεν υπήρχαν γρίπες, ελικοβακτηρίδια, εμφράγματα και καρκίνοι; Δεν υπήρχαν βέβαια τεχνητά αντιβιοτικά, αλλά φαίνεται πως υπήρχαν φυσικά. Έχεις ακούσει για την πρόπολη; Ξέρεις ότι εκτεταμένα κλινικά πειράματα στις ΗΠΑ απέδειξαν πρόσφατα πως έλκη στομάχου θεραπεύονται οριστικά 100% με μαστίχα Χίου, το ρετσίνι του μαστιχόδεντρου που φυτρώνει ΜΟΝΟ στη Χίο; Μια τσιχλίτσα την ημέρα και την BAYER κάνει πέρα. Λές οι δανειστές μας να πάρουν μέσω της παραπαίουσας ΑΤΕ τα χωράφια στη Χίο και ξεριζώσουν όλα τα μαστιχόδεντρα; Λές;

 2. thanos avatar
  thanos 25/02/2012 11:44:07

  Εξαιρετική επιλογή για μετάφραση.
  Βέβαια, πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας, γιατί δε φταίνε μόνο οι γιατροί για την αλόγιστη χρήση φαρμάκων, αλλά κ εμείς που επιλέγουμε το γιατρό μας με βάση την ποσότητα φαρμάκων που μας χορηγεί.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ thanos 25/02/2012 18:22:28

   Πόσο σωστός...

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 25/02/2012 12:17:59

  Πολύ καλό άρθρο...καταλαβαίνω όμως και πόσο βολεύει τις εταιρίες η συνεχής χρηματοδότηση για έρευνα..

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 25/02/2012 14:23:21

  Σοβαρό πρόβλημα στη χρήση των αντιβιοτικών που δημιουργεί ανθεκτικές ράτσες μικροβοίων, είναι και η πρόωρη διακοπή της θεραπείας. Οι ασθενείς, υποφέροντας από τις παρενέργειες των αντιβιοτικών , σταματούν τη θεραπεία αμέσως μόλις έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα της αρρώστιας. Το σωστό είναι, η λήψη να συνεχίζεται και 2-3 μέρες μετά.

 5. Σίχαμα avatar
  Σίχαμα 25/02/2012 18:29:06

  πολύ ενδιαφέρον το άρθρο

 6. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 25/02/2012 20:26:47

  Ας μην ξεχνάμε ότι στις ιώσεις δεν κάνουν τίποτα τα αντιβιότικα διότι δεν βάλλουν ιούς αλλά βακτήρια ή μύκητες.

 7. voter avatar
  voter 25/02/2012 22:22:09

  Πολυ καλό το άρθρο αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να αποδώσει την τραγικη κατάσταση της χώρας μας στο θέμα αυτό. Λογω της ανθεκτικότητας στα αντιβιωτικα , τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν ισως τον υψηλοτερο βαθμο ενδονοσοκομειακών λοιμωξεων στην ΕΕ , που κατα τόπους οδηγεί σε θνητότητα 50% (προσφατη έρευνα σε αιματολογικη κλινικη πανεπιστημιακου νοσοκομειου της Αθηνας )

  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2012/02/bloomberg.html Δειτε και εδω .

 8. ιωάννης33 avatar
  ιωάννης33 26/02/2012 07:09:38

  Σε μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων όπως τα φάρμακα,η έρευνα εχει σκοπό να φέρει νέα φάρμακα αλλά και νέους ιούς.
  Τα αντιβιωτικά,σε αντίθεση με τα σποτάκια της τι-βι,είναι η εύκολη λύση των γιατρών και όχι των ασθενών.

  • voter avatar
   voter @ ιωάννης33 26/02/2012 10:21:25

   Αγαπητε Ιωάννη 33

   συμφωνώ απολύτως .Το ήθος δεν έχει εκλείψει μόνο από την πολιτική , έχει εκλείψει και από την επιστήμη .Για αυτό χρειάζεται η ενημέρωση , τι σημαίνει επι της ουσίας η χρήση των αντιβιοτικών .Κανείς δεν εξαιρείται της αρρώστιας και όλοι έχουμε την πιθανότητα να μπουμε σε ένα νοσοκομείο για μια απλή σκωληκοειδίτιδα και να μην βγουμε ποτε γιατί θα προσβληθούμε απο ενα ανθεκτικο μικρόβιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.