#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2011 23:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ανεπιθύμητα παρεπόμενα της πράσινης ενέργειας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή, δεν προωθούνται όπως παλιότερα σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος. Αντ` αυτού, ακούμε συνεχώς να μας μιλάνε για οικονομική αποδοτικότητα, και πάνω από όλα για τη δημιουργία «πράσινων θέσεων απασχόλησης». Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την οικονομική πραγματικότητα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Center for Energy Economics του Τέξας, Gürcan Gülen, εκτιμά πως η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης δεν ισχύει ως παράμετρος της όποιας πράσινης πολιτικής. Στη πραγματικότητα, λέει, οι πολιτικές αυτές εξαφανίζουν περισσότερες θέσεις απασχόλησης από αυτές που δημιουργούν.

Εκ πρώτης όψεως, η δημιουργία πράσινων θέσεων απασχόλησης μοιάζει ξεκάθαρη. Η εφαρμογή περισσότερων ανεμογεννητριών, και ηλιακών πάνελ, συνοδεύεται από την αναγκαιότητα για περισσότερους χτίστες, τεχνικούς, εμπόρους, κλπ. Οπότε, επενδύοντας στη πράσινη οικονομία, όχι μόνο βοηθάμε το περιβάλλον, αλλά μειώνουμε και την ανεργία. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Ο  Gülen πιστεύει πως οι υποστηρικτές της πράσινης απασχόλησης δεν ξεχωρίζουν μεταξύ των κατασκευαστικών εργασιών (κατασκευή γεννητριών, κλπ), οι οποίες είναι προσωρινές, και των μακροχρόνιων εργασιών (συντήρηση), που είναι πιο διαρκείς. Επιπλέον, πολλοί υποθέτουν ότι οι νέες αυτές θέσεις  εργασίας, θα αμείβονται πολύ καλύτερα από ότι αυτές στον τομέα της συμβατικής ενέργειας.

Άλλες πάλι φορές, ο ορισμός του τι είναι μια πράσινη θέση απασχόλησης είναι τόσο θολός, που καταντά άχρηστος. Αν κάποιος παραιτηθεί από τη θέση του σε ένα εργοστάσιο, και προσληφθεί σε μια μονάδα ανανεώσιμης ενέργειας, σημαίνει πως αυξήθηκαν και οι πράσινες θέσεις εργασίας;

Ακόμη χειρότερα, ο Gülen ανακάλυψε πως οι ισχυρισμοί για δημιουργία νέων θέσεων, εκτείνονται πέραν των νηφάλιων προσεγγίσεων. Αν κάποιος φαντάζεται τεράστιες εκτάσεις γης να καλύπτονται από ανεμογεννήτριες, κλπ., είναι φυσικό να θεωρεί πως θα απαιτηθούν και πολλές νέες θέσεις στον κατασκευαστικό τομέα. Όμως το πρόβλημα με αυτές τις εκτιμήσεις είναι ότι δεν αναγνωρίζουν το υψηλό κόστος ή την απώλεια θέσεων που αυτές οι πολιτικές συνεπάγονται.

Οι ΑΠΕ, όπως η αιολική και η ηλιακή, δημιουργούν πολύ πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα από ότι οι παραδοσιακές. Αυξάνοντας το κόστος του ρεύματος και των καυσίμων, θα πλήξει την παραγωγικότητα, θα μειώσει την απασχόληση, και θα κατεβάσει το διαθέσιμο εισόδημα των περισσοτέρων ανθρώπων. Οι περισσότερες όμως μελέτες αυτών που υποστηρίζουν τη πράσινη ενέργεια, δεν προσμετρούν αυτά τα έξοδα, παραβλέποντας τόσο το κόστος της επένδυσης, όσο και τις μελλοντικές αυξήσεις των τιμολογίων,  που στο τέλος θα πέσουν στις πλάτες των καταναλωτών.

Οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν πολιτική παρέμβαση για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, είναι συνήθως αυτές που έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα από επιδοτήσεις και δασμούς. Όμως, επειδή αυτές οι πράσινες πολιτικές ανεβάζουν το κόστος των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεπάγονται και την αύξηση των απολύσεων σε κάποιους άλλους τομείς της οικονομίας.

Όταν συνυπολογιστούν όλες αυτές οι παράμετροι, βλέπουμε πως δεν ισχύει η λεγόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ κάποια οικονομικά μοντέλα προβλέπουν ακόμη και μείωση της γενικότερης απασχόλησης. Δηλαδή, οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας (πράσινες), μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των γενικότερων θέσεων εργασίας σε μια οικονομία.

Ακόμη όμως και αν ισχύουν τα παραπάνω, οι οπαδοί της πράσινης ενέργειας μπορούν να ισχυριστούν πως είναι μια καλή μέθοδος για να τονωθεί η οικονομία. Όπως όμως μας λέει ο Gülen, υπάρχουν πάμπολλοι οικονομικοί τομείς, όπως αυτός της υγείας, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εξίσου πολλές θέσεις εργασίας με τις ίδιες κρατικές επενδύσεις.

Κάποιοι επιμένουν πως η επένδυση στις ΑΠΕ θα επιφέρει αυξημένη παραγωγικότητα, υψηλότερα εισοδήματα, και χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Gülen, αυτού του είδους οι ισχυρισμοί δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, και δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα της πράσινης τεχνολογίας και της αγοράς ενέργειας.

Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι πως μέχρι στιγμής, οι τεχνολογίες πράσινης ενέργειας παραμένουν μη αποδοτικές και ιδιαίτερα ακριβές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Η εφαρμογή τους θα πλήξει οικονομικά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και  τους απλούς καταναλωτές, αντί να τους βοηθήσουν.

Για να ξεφύγει ο πλανήτης από την ανάγκη των ορυκτών καυσίμων, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να φθηνύνει η ενέργεια άνθρακα. Άρα χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη στα ζητήματα της επόμενης γενιάς των ΑΠΕ. Οι σημερινοί προϋπολογισμοί είναι ιδιαίτερα μικροί, και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Στο μεταξύ, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν ακούνε τους πολιτικούς τους να μιλάνε μόνο για τα κέρδη των ΑΠΕ, χωρίς να αναφέρουν τα αυξημένα τους κόστη.

S.A.-Project Syndicate

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/02/2011 00:32:02

  Η αυξηση της ανεργείας από τα αιολικά στην Ισπανία από τα αιολικά είναι καταγεγραμένη (http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/06/blog-post_04.html).

  Οι Μέρκελ το είπε ωμά: Κόβω επιδοτήσεις για ΑΠΕ στην Γερμανία, ξέρω ότι έχουμε πολλους που φτιάχνουν αιολικά, θα κάνουμε εξαγωγές (http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html) .

  Η Γερμανία και τα κίνητρά της http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_6706.html

  Η Γερμανία, ΤΙΓΚΑ στα αιολικά, 6,5% της ηλεκτροπαραγωγής είναι αιολική. 1,5% της συνολικής ενέργειά της από ΑΠΕ http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/02/2010-wasser-und-windkraft-inkl.html

  Δες την τελυταία φωτό στην τελευταία μου ανάρτηση. H Vestas έχει τις δουλειές. Εδώ οι χωματουργοί και οι μπετατζήδες. http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_1004.html

  Ο ...ΙΟΒΕ (με Στουρνάρα) είπε ότι και η Ακαδημία : Πανάκριβο πράγμα, και θα οδηγήσει πολύ κόσμο κάτω από φτωχεια. Είδατε τι έκανε ο ΦΠΑ. Περιμένετε να πάειο πάνω 60% το ρεύμα. Και δεν λέει ΤΙ είναι τα δις επενδύσεις... Είναι εισαγωγές Γερμανικές. Με 16 δις φτιάχνεις πυρηνικό και έχεις ρέυμα στο 1/3 της τιμής (capital cost πολύ χαμηλότερο για πυρηνικό από αιολικά)

  Το ενεργειακό μέλλον μέχρι το 2030 το είπε η Exxon. Προβλέπει αύξηση της Ασίας, και του Κάρβουνου. Δεν ξέρω αν η εξξον έιναι στην Ασία, αλλά δεν έιναι στο κάρβουνο.http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/01/2030.html

  Φωνάζω τότο καιρό γιατι βλέπω απάτες. ΑΠΑΤΗ είναι. Καλοστημένη, μεθοδευμένη, αλλά ΑΠΑΤΗ. Ούτε καν Ουτοπία. Στις Ουτοπίες δεν υπάρχει ένας που εισπράττει, εδώ υπάρχει (με αρκετή Ευρωπαϊκή παρέα). Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, όποια οικο-ΜΚΟ και αν δεις από που έχει €€€: Osram (θυγατρική), Siemens, και Vestas. Μία μία τις έχω ψάξει στην Ελλάδα. Κάθε πράσινο blog στην Αμερική, μέχρι που πέθανε το cap and trade: Siemens. (http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/06/blog-post_12.html)

  Ποιος είναι ο ΜΟΝΟΣ governor στις ΗΠΑ που θέλει να κάνει δικότου cap and trade; Ο Σβαρτζενεγερ. Ρεπουμπλικάνος μεν, Αυστριακός δε. Ein volk.

  ΟΛΑ υπέρ των Γερμανικών εξαγωγών. Αυτό είναι το θάυμα (και ...σώζει τον πλανήτη από υπερθέρμανση -- αυτό με τον Τοτό το ξέρετε...).

  Συγγνώμη για τα λινκς, αλλά έχουν και τα πρωτογενή στοιχεία. Έχουν αρχίσει και ξυπνάνε και οι Πασόκοι στην Βουλή το τελευταίο είναι από ΙΟΒΕ (Στουρνάρας) με κάποιον Κώστα Καρτάλη. Άντε άντε.. έχω αρχίσει και βαριέμαι αυτό το θέμα.

  • sawas avatar
   sawas @ archaeopteryx 16/02/2011 12:37:56

   Αρχαίε
   μέχρι το 1 τρις ευρώ έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

   h**p://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0031:FIN:EL:PDF

   Ο σκοπός δεν είναι το CO2 (αφορμή) αλλά κυρίως το πετρέλαιο (αιτία).

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ sawas 16/02/2011 12:53:30

    ευχαριστώ για τον σύνδεσμο ( σου χρωστώ για τον Lindzen).

    Μα την ΕΕ, έχω επιφυλάξεις.. Ενας ένας λένε άλλα, και οι Γερμανοί μαζί. Η ΕΕ ούτε Θεός είναι ούτε αλάνθαστη. Πολλοί διαπλεκόμενοι μανδαρίνοι και κομισάριοι. Δηλαδή και το κλίμα τους αλλάζει και με την κατάλληλη διαπλοκή κάνεις ό,τι θες.

    Με την Ελλάδα, είναι απλό. Ποιοι υπερισχύουν; Οι Τραπεζίτες ή οι αιολικοί; Ποιον να πρωτο-πληρωνουμε;

 2. george avatar
  george 16/02/2011 01:06:54

  Για όσους δεν το κατάλαβαν, έρχεται η κάθαρση (ή το τέλος), πολλοί θα φύγουν, αυτοί που θα απομείνουν, έχουν μεγάλο φορτίο να κουβαλήσουν. Κουράγιο σε όσους το επωμιστούν. Εύχομαι να είμαστε πολλοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.