#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/05/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν την κλιματική αλλαγήΗ περιβόητη πράσινη ανάπτυξη μπορεί τελικά να κάνει κακό στον πλανήτη!

Αυτό μας λένε τα τελευταία στοιχεία, που θέλουν τις «πεντακάθαρες», και  φιλικές προς το περιβάλλον ανεμογεννήτριες ανανεώσιμης ενέργειας, να συνεισφέρουν στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή οι τεράστιες προπέλες τους, προκαλούν μεγαλύτερη του κανονικού κυκλοφορία του αέρα.

Αυτό σημαίνει, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ζεστός αέρας στα υψηλότερα στρώματα να τραβιέται προς τα κάτω, και να αναμιγνύεται με τις πιο ψυχρές θερμοκρασίες του εδάφους.

Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Οι δορυφόροι έχουν αποδείξει ότι ο αέρας σε μερικές περιοχές του Τέξας, όπου και βρίσκονται τέσσερα από τα μεγαλύτερα πάρκα αιολικής ενέργειας στον κόσμο, αυξήθηκε σε θερμοκρασία περίπου 1.4 βαθμούς κελσίου από την εποχή που δημιουργήθηκαν τα πάρκα αυτά.

Οι ειδικοί όμως δεν είναι ακόμη απόλυτα σίγουροι, αφού όπως λένε η υπερθέρμανση που παρατηρείται είναι τοπικής εμβέλειας, και με μικρή συνεισφορά στην γενικότερη υπερθέρμανση που ακόμη μελετάται.

telegraph.co.uk

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lotofagos avatar
  lotofagos 01/05/2012 22:36:29

  Δεν μου φαινεται να στεκει κατα την ταπεινη μου γνωμη αυτο. Οι φουρφουρες απλως φρεναρουν λιγο τον ανεμο και τον στροβιλιζουν. Δεν μπορουν να ζεσταινουν τιποτα. Η επιρροη αυτη ειναι πολυ μικρη, χαμηλου υψους και τοπικη για να ανακατεψει στρωματα αερα.

  Αυτο ομως που πρεπει να βαλλουν ολοι στην εξίσωση ειναι πόσο διοξειδιο χρειαστηκε για να κατασκευαστει η φουρφουρα, να μεταφερθει και να στηθει, σε σχέση με το διοξειδιο που (υποτιθεται) θα εκανε οικονομία...

  Το ιδιο ιχύει και γιοα τα Φ/Β. Πόση ενεργεια χρειαζεται για να κατασκευαστουν?

  • akenaton avatar
   akenaton @ lotofagos 02/05/2012 01:10:36

   ΟΛΑ τα συστήματα παραγωγής ενέργειας χρειάζονται ....... ενέργεια για να φτιαχτούν και να στηθούν! Παρακαλώ, μην πυροβολείτε τον .... πιανίστα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να κριθούν μονάχα με μελλοντικά δεδομένα. (Ανανεώσιμες = Ανεξάντλητες, αντιθέτως με τις συμβατικές που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα κάθε τύπου που κάποτε θα τελειώσουν). Το ίδιο ισχύει και για το κόστος / ΜWH που όσο υπάρχουν φτηνά ορυκτά καύσιμα φαίνεται "τσιμπημένο". Στο μέλλον, μπορεί αυτό να αντιστραφεί. Μην ξεχνάμε πως στις ΑΠΕ η χώρα μας έχει τρελά κι ανεξάντλητα αποθέματα (αέρας, ήλιος), πιο τρελά κι από την πλουσιότερη ΑΟΖ. Η τεχνολογία θα μειώσει το κόστος σύντομα και στο εγγύς μέλλον μπορεί να γίνουμε ΑΠΕΑΔΕΣ (σύμφωνα με το: ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΔΕΣ!). Αρκεί να κρατήσουμε δικό μας το οικόπεδο που μας παραδόθηκε από τους προγόνους μας. Αφήστε λοιπόν τα "φουρφούρια" να γυρίζουν και τα "πανέλα" να ρουφάνε τον ήλιο μετατρέποντάς τον σε ΜW. Όσο για αυτά που λέει το άρθρο, ένα πλατύ χαμόγελο είναι αρκετό μάλλον!

   • ERASMUS avatar
    ERASMUS @ akenaton 02/05/2012 09:36:28

    Τα κοιτάσματα δεν τελειώνουν τόσο εύκολο
    Η Ελλάδα έχει λιγνίτη για άλλα 50 χρόνια
    Τα κοισματα λιθανθράκων παγκόσμια αντέχουν για 250 χρόνια
    Το φυσικό αέριο αντέχει καμιά 200αρια χρόνια
    Πετρέλαιο υπάρχει αρκετό ακόμα ( 100 χρόνια ) .Τα νέα κοιτάσματα είναι βαθύτερα είτε κοιτάσματα πετρελαιουχων άμμων ( που τις μεγαλύτερες ποσότητες εφάμιλλες της Σαουδικής Αραβίας τις κατέχει ο Τσαβες !!!!!! ).Οπότε το θέμα είναι γεωπολιτικό περισσότερο παρά θέμα επάρκειας κοιτασμάτων.

    Το θέμα των ΑΠΕ είναι λίγο αμαρτωλό
    Αυτή την στιγμή έχουμε δυνατότητα να εξάγουμε το σύνολο της παραγωγής τους στο εξωτερικό.
    Θα μου εξηγήσεις γιατί όλη η παραγωγή αποροφαται υποχρεωτικά στο εσωτερικό με τιμές από 3 έως 7 φορές πιο ακριβά απ ότι οι άλλες μορφές ….?
    Αφού οι παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ είναι κατά κόρον εξαγωγική βιομηχανία , η τουλάχιστον έτσι λένε ,αφού μπορούν γιατί δεν το στέλνουν το ρεύμα στην Γερμανία ( που το έχει ζητήσει !!! ) να μπει και κανένα φράγκο στην Ελλάδα ?

 2. ΗΡΩΝ avatar
  ΗΡΩΝ 02/05/2012 10:48:20

  Πόσο χρόνο ζεί και παράγει ένα Φωτοβολταϊκό; Εάν στην ίδια έκταση υπήρχε δάσος, πόσο CO2 θα κατανάλωνε στον ίδιο χρόνο; Εάν τα λεφτά που κοστίζουν τα Φ/Β δίνονταν για εκσυγχρονισμούς κλασσικών μονάδων τι βελτιώση θα είχαμε στο περιβάλλον; Τι εφεδρεία χρειάζονται οι ΑΠΕ και με τι συνέπεια στο περιβάλλον; (Θα δεχόσουν να εγχειρισθεί το παιδί σου σε χειρουργείο που τροφοδοτείται από ανεμογεννήτρια μόνο;). Οι παράμετροι της εξίσωσης είναι πάρα πολλές και, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να βγάλεις, επιλέγεις. Η πραγματικότητα φαίνεται μόνο από το αποτέλεσμα. Πέρισυ η Αγγλία πάγωνε γιατί παρά το τρομερό κρύο, δεν φυσούσε. Η κεντρική Ευρώπη έχει υποστεί στο παρελθόν black out επειδή λόγω αύξησης ταχύτητας του ανέμου οι ανεμογεννήτριες βγήκαν εκτός. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσει κανείς στους οικολόγους και τους πολιτικούς που κανονίζουν αρπαχτές για τους εθνικούς εργολάβους.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/05/2012 16:23:26

  Zεστός αέρας στα υψηλότερα στρώματα και πιο ψυχρές θερμοκρασίες του εδάφους υπάρχουν μόνον κατά τη διαρκεια θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή σε ένα ποσοστό 5 % των νυκτών ενός έτους (εκτός άν βρισκόμαστε σε πυκνοδομημένη πόλη χωρίς πράσινο τύπου Αθήνας, όπου δημιουργείται ισχυρή θερμική νησίδα και ακίνητες στρωματώσεις). Τις υπόλοιπες νύχτες ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
  Κατά τα άλλα, ισχύει πάντοτε ο έλεγχος ενεργειακού ισοζυγίου:
  Το περιβαλλοντικό όφελος από ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες + φωτοβολταικά + υδατοπτώσεις) είναι μιά διαφορά μεγέθους: Έχεις την θερμική ενέργεια που καταναλώνει κατά τη λειτουργία του ένα συμβατικό σύστημα (άνθρακος, πετρελαίου, πυρηνικό) και την ενέργεια που χρειάστηκε η κατασκευή του. Έχεις και την ενέργεια που χρειάστηκε η κατασκευή ενός ισοδύναμου συστήματος ΑΠΕ (δηλαδή που αποδίδει ίδια ποσότητα χρησιμοποιήσιμης ηλεκτρικής ενέργειας με το συμβατικό) σύν των ενδεχόμενων συμβατικών back up του. Το όφελος προκύπτει άν αφαιρέσεις το δεύτερο νούμερο από το πρώτο. Δεν είναι απλός ο υπολογισμός.
  Αντί για ενέργεια μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ως συγκριτικό μέγεθος το διοξείδιο του άνθρακος που απελευθερώνεται κατά τη λειτουργία και την κατασκευή των συστημάτων, ΑΠΕ ή συμβατικών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.