27/05/2009 00:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σφίγγει ο κλοιός για το παράνομο downloading

O Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy έχει προτείνει τελευταία ένα νέο νόμο ο οποίος αν περάσει θα στερήσει από την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε χρήστες που μετά από επίσημες προειδοποιήσεις συνεχίζουν να κατεβάζουν στους υπολογιστές τους πειρατικό υλικό. Οι αντίπαλοι του εν λόγω νομοσχεδίου όμως είναι πολλοί. Οι ασχολούμενοι μάλιστα με τα ατομικά δικαιώματα  καταγγέλλουν τον προτεινόμενο νόμο ως αντισυνταγματικό ενώ οι τεχνικοί ισχυρίζονται ότι ένας τέτοιος νόμος είναι βασικά ανεφάρμοστος. Τέλος οι παροχείς υπηρεσιών ιντερνέτ φαίνονται διστακτικοί στο να βοηθήσουν στην αναγνώριση και ταυτοποίηση των χρηστών του διαδικτύου.

Ο Nicolas Sarkozy όμως επιμένει. Άλλωστε ως  σύζυγος  μιας διάσημης ποπ σταρ και  στενός φίλος πολλών  μεγιστάνων των ΜΜΕ και της βιομηχανίας διασκέδασης, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει κρύψει τις διασυνδέσεις του με τα συμφέροντα των εταιρειών μουσικής κλπ. οι οποίες και   υποστηρίζουν στεντορείως την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ενάντια στην πειρατεία μουσικής, ταινιών κλπ.

Πολλοί όμως είναι και οι αντίπαλοι των εν λόγω μέτρων καθώς όπως ισχυρίζονται,οι κυβερνητικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή τέτοιων νόμων ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω κρατικούς ελέγχους που όμως παραβιάζουν την ιδιωτικότητα και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.  Για αυτό και οι συγκεκριμένοι προσπαθούν να χαρακτηρίσουν το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό. Όπως δήλωσε ο Wolfgang Zankl του πανεπιστημίου της Βιέννης και πρόεδρος του European Center for E-Commerce, «η ελευθερία της ανταλλαγής πληροφοριών είναι συνταγματικό δικαίωμα από το οποίο δεν μπορεί κανείς μας να εξαιρεθεί.»

Οι ειδικοί του διαδικτύου ισχυρίζονται ότι ένας τέτοιος νόμος είναι τεχνικά ανεφάρμοστος. Προκειμένου να πετύχει, απαιτείται η εγκατάσταση ειδικού λογισμικού από τους χρήστες ώστε να μπορούν οι αρχές να εντοπίζουν αυτούς που κατεβάζουν υλικό παράνομα. Τέτοια όμως προγράμματα δεν υπάρχουν καν.

Το νομοσχέδιο περνάει ήδη την πρώτη του δοκιμασία  καθώς η αντιπολίτευση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το οποίο και θα ετυμηγορήσει μέσα σε ένα μήνα. Αν το νομοσχέδιο κριθεί συνταγματικό, τότε πιθανόν να ισχύσει και από εφέτος το καλοκαίρι. Στην πράξη, η εφαρμογή του νόμου  θα αποτελείται από κλιμακωτές «τιμωρίες» του όποιου παραβάτη. Στην αρχή θα του στέλνονται ηλεκτρονικά μηνύματα και συστημένες επιστολές. Αν δεν συμμορφωθεί τότε θα του διακόπτεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο από δυο έως δώδεκα μήνες ενώ θα συνεχίζει να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τη συνδρομή του.... Η Υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας Christine Albanel  προβλέπει τη διακοπή περίπου χιλίων συνδέσεων καθημερινά !!! σε περίπτωση εφαρμογής του νόμου.

Αντίσταση όμως εναντίον του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υπάρχει και μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαικής Ένωσης,  στις εκλογές της οποίας κεντρικό ζήτημα έχει αναδειχθεί και η ελευθερία του διαδικτύου ιδιαίτερα σε κράτη όπως η Σουηδία που τείνει να χαρακτηρισθεί ως το  παγκόσμιο κέντρο παράνομου file-sharing. Υπάρχει μάλιστα και  το λεγόμενο «Πειρατικό Κόμμα» που συμμετέχει με αξιώσεις στις επικείμενες ευρωεκλογές και πολύ πιθανόν να κερδίσει και μια έδρα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Ο  εκπρόσωπος του κόμματος Christian Engstrom δήλωσε πως ο Γαλλικός νόμος βλάπτει σοβαρά την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών. Η συνεργασία της Γαλλικής κυβέρνησης με τους «πλεονέκτες των εταιρειών»  είπε, «δεν είναι αρμόζουσα συμπεριφορά για μια  δυτική δημοκρατία.»

 Με εξαίρεση την Σουηδία όπου πρόσφατα υπήρξε τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση εναντίον  τεσσάρων ατόμων που κατηγορήθηκαν για λογισμική πειρατεία, τα δικαστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν φαίνονται να έχουν αποτέλεσμα. Η Ρωσία και η Ουκρανία που θεωρούνται και οι μεγαλύτεροι παραβάτες στη διανομή παράνομου υλικού  δεν σχεδιάζουν καν να ενισχύσουν την νομοθεσία τους στα πρότυπα της Γαλλίας ούτε και κινδυνεύουν από μέτρα καθώς δεν υπάγονται στη νομοθεσία της Ε.Ε. Πέρσι πάντως η Ρωσική κυβέρνηση μπόρεσε και έκλεισε ένα σάιτ που κατέβαζε παράνομη μουσική αλλά αυτό επανήλθε σε λειτουργία αμέσως μετά χρησιμοποιώντας όμως διαφορτικό όνομα...

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 27/05/2009 00:33:23

  Δημοκρατία είναι η δύναμη που έχει κάθε συντεταγμένη ομάδα,
  για να περνάει η νομοθετική εξουσία διατάξεις,
  η εκτελεστική να τις εφαρμόζει
  και η δικαστική να παρακολουθεί την εφαρμογή
  έτσι ώστε να μην διαταραχθούν τα προνόμια και η δύναμη κάθε συντεχνίας.

  πχ
  -το να κατεβάζει κανένας παράνομο λογισμικό, είναι λάθος (...άσε που υπάρχει εφάμιλλο και καλύτερο ελεύθερο, εξαιρούνται εξειδικευμένες εφαρμογές)
  -το να πουλάει (κέρδος) κόπιες ταινιών ή μουσικών cd το ίδιο
  -η δημιουργία μονοπωλίων τι είναι?
  -η αισχροκέρδεια της τιμολόγησης?

  και ακόμα:

  Αν ένας κολλητός μου δανείσει ένα βιβλίο να το διαβάσω, ένα cd να το ακούσω, μια ταινία να τη δω ποιος παρανομεί εγώ ή αυτός?
  ή πρέπει να δω την έννοια του "κολλητού" ?
  Αν είναι rapidshare or torrent ή ο γείτονας?
  Αν ακούω μουσική στο ραδιόφωνο, παρανομώ?
  Προσοχή όχι στο ΙΧ αλλά στο φούρνο ή στο περίπτερο κλπ

  Η ουσία είναι ότι ορισμένοι έχουν χάσει την μπάλα, έχουν χάσει τον αγώνα, αλλά φταίει το γήπεδο, ο διαιτητής, η παράγκα κλπ...
  Σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις της παρανομίας, αντί όμως να ακολουθήσουν και να προσεταιρισθούν την τεχνολογία και τα δεδομένα της εποχής, απλά φοράνε την πανοπλία του χωροφύλακα του χθες...
  Έχουν χάσει, οι δεινόσαυροι και απλά δεν το έχουν αντιληφθεί....

  Ας κάνουν μια βόλτα στα Πανεπιστήμια, στα πανηγύρια, στις καφετέριες,
  κατεβαίνουν ανεβαίνουν και πωλούνται τα πάντα...

 2. ANONYMOUS avatar
  ANONYMOUS 27/05/2009 00:49:08

  EINAI O ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ. ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΘΑ ΕΡΙΧΝΕ ΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ DOWNLOADING.ΕΙΝΑΙ ΓΙΓΑΝΤΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.(ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ)

 3. Απορών avatar
  Απορών 27/05/2009 02:47:27

  Καλά κάνετε και μεταφράζετε από ξένα άρθρα, αλλά για λόγους δεοντολογίας, καλό θα ήταν να βάζατε και τις πηγές.

  Ας πούμε, με μια πρόχειρη αναζήτηση, βλέπω πως αυτό το άρθρο έχει πηγή το Associated Press. Επειδή δικαίως αγανακτείτε όταν δεν αναφέρουν το antinews και τις σημαντικές αποκαλύψεις του, θα περίμενα από εδώ και πέρα να βάζετε συνδέσμους στα άρθρα που μεταφράζετε.

  Ελπίζω το μήνυμά μου να μη διαγραφεί.

 4. Factorx avatar
  Factorx 27/05/2009 03:10:35

  @Απορών:

  1. καταρχήν δεν έχει πηγή το Associated Press
  2. Δεν ξέρεις αν έχουμε σύμβαση με πρακτορείο.
  3. Για τους αναγνωστες που δεν γνωρίζουν, όλα τα ξένα θέματα των ΜΜΕ προέρχονται απο 4-5 πρακτορεία που τα ΜΜΕ κάνουν συμβάσεις μαζί τους και μετά μεταφράζουν χωρις να είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν την πηγή. Μόνο οταν ειναι αποκλειστικό θέμα. Κι αυτό εδω δεν είναι
  4. Εκπλησσομαι με ορισμένους που καιροφυλακτούν να μας πιάσουν στά πράσσα. Μάταιος ο κόπος
  5. πετας και την βλακεία στο τέλος "μην σε κόψω"
  6. Μ΄ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή
  7 εχεις στείλει παρόμοιες επιστολές για τα άποκλειστικά θέματα μας που κλέβουν καθημερινα
  8. πρέπει να σταματήσω να ασχολούμαι με ηλίθιους
  9 τα χάπια μου

 5. Factorx avatar
  Factorx 27/05/2009 03:10:56

  @Απορών:

  1. καταρχήν δεν έχει πηγή το Associated Press
  2. Δεν ξέρεις αν έχουμε σύμβαση με πρακτορείο.
  3. Για τους αναγνωστες που δεν γνωρίζουν, όλα τα ξένα θέματα των ΜΜΕ προέρχονται απο 4-5 πρακτορεία που τα ΜΜΕ κάνουν συμβάσεις μαζί τους και μετά μεταφράζουν χωρις να είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν την πηγή. Μόνο οταν ειναι αποκλειστικό θέμα. Κι αυτό εδω δεν είναι
  4. Εκπλησσομαι με ορισμένους που καιροφυλακτούν να μας πιάσουν στά πράσσα. Μάταιος ο κόπος
  5. πετας και την βλακεία στο τέλος "μην σε κόψω"
  6. Μ΄ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή
  7 εχεις στείλει παρόμοιες επιστολές για τα άποκλειστικά θέματα μας που κλέβουν καθημερινα
  8. πρέπει να σταματήσω να ασχολούμαι με ηλίθιους
  9 τα χάπια μου

 6. Trionymous avatar
  Trionymous 27/05/2009 03:49:14

  Στο Ευρωκοινοβούλιο πάντως, η πέμπτη και τελική ψηφοφορία αποφάσισε (407 - 57) για το αντίθετο!

  http://www.ispreview.co.uk/story/2009/05/07/europe-rejects-broadband-isp-three-strikes-anti-piracy-legislation.html

  http://news.slashdot.org/article.pl?sid=09/05/07/1618247

  Εκτός αυτού ο πάροχος που θα δεχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να το δηλώσει στους πελάτες του και να τους χρεώσει με το κόστος παρακολούθησης.

  -40% στους πελάτες και + 30% στην τιμή = λουκέτο για τον πάροχο.

  Ήδη το p2p είναι στην 5η γενιά: ενσωματώνει κρυπτογραφία, αποκέντρωση αναζητήσεων, φίλτρα IP...

  Η σούπα αποκλείται να τους δέσει - έχουν μπεί πολλοί μεσα στο καζάνι!

  Όπως ένας κοντός μεγαλομανής μετανάστης, τσιράκι των εταιριών που πέρασε το νόμο νύχτα στη χώρα του, αλλά και η πολιτική βεβαίως :)

  http://thepiratebay.org/doodles

 7. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 27/05/2009 08:05:27

  Έχω διαβάσει σχεδόν κάθε άποψη που υπερασπίζεται το «δικαίωμα στην πειρατεία» ή αμφισβητεί την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας με τον τρόπο που εφαρμόζεται.
  Και φυσικά όπως σχεδόν όλος ο κόσμος, ο υπολογιστής μου είναι γεμάτος με παράνομα κατεβασμένο οπτικο-ακουστικό υλικό. Οι ταινίες που έχω και τα mp3, αν τα αγόραζα σε DVD ή CD αντίστοιχα, δεν θα με έφτανε μια ολόκληρη περιουσία.
  Παρ’ όλα αυτά, επειδή κάτι με συμφέρει δεν σημαίνει οτι θα το βαφτίσω και «ορθώς γενόμενο». Για να φτιαχτούν αυτά, κάποιοι ιδρώνουν με σκοπό να αποκομίσουν κέρδος. Κι εγώ παίρνω το προιόν τους, το απολαμβάνω, χωρίς να τους δίνω δεκάρα τσακιστή. Ούτε διαφημίσεις παρακολουθώ στο ενδιάμεσο. Κι αν μου ζητήσει κάποιος φίλος, θα γράψω και κανένα CD (διακίνηση) ή θα του στείλω μέσω ίντερνετ κάτι συγκεκριμένο που θα ζητήσει. Κάνω ζημιά ή δεν κάνω? Είναι αδικία από μέρους μου η στάση μου ως καταναλωτή? Θεωρώ πως ναι.
  Επίσης, αν έχω ενστάσεις για το ύψος των τιμών, μπορώ να διαμαρτυρηθώ. Αλλά όσο και αν κατέβουν οι τιμές της μουσικής, των παιχνιδιών και των ταινιών, αν υπάρχει η εναλλακτική του τζάμπα χωρίς κυρώσεις, φυσικά και θα στραφώ εκεί.
  Δεν λέω οτι μου αρέσει η εξέλιξη αυτή και όλο αυτό που πάει να δημιουργηθεί από τον Σαρκοζί και τους κολλητούς του, απλώς δεν έχω τη δύναμη να διαμαρτυρηθώ –και μάλιστα σε έντονο ύφος- γιατί αυτό που θίγεται είναι απλώς το, με την στενή έννοια, «συμφέρον» μου. Δεν νιώθω όμως φορέας δίκαιης θέσης και ηθικού αιτήματος. Πως να βροντοφωνάξω οτι μου πάνε να μου πάρουν τα σώβρακα, όταν θεωρώ ότι έχω τη φωλιά μου λερωμένη από νομικής και ηθικής άποψης στο ζήτημα?

 8. Naruto avatar
  Naruto 27/05/2009 08:35:17

  @ Strange.

  To Internet ηταν και ειναι μεσω ανταλλαγης πληροφοριων. Αρα οποιος κανει πωλησεις ή διαφημησεις εκει δεν εχει κανενα δικαιωμα να μιλαει για τα δικαιωματα του.

  Οι εταιριες παραγωγης μουσικης εχουν πραγματικα σκοτωσει την μουσικη. Το προπαρασκευασμενο τραγουδακι της Sony δεν ανηκει καν στην κατηγορια μουσικη απλα γιατι τεχνη και μαρκετινγ δεν ειναι συμβατα και αντιθετα απο τον ορισμο τους.
  Να σου θυμησω επισης οτι το ολοκληρωμενο για τα "σπασμενα παιχνιδια" του playstation το ειχε βγαλει η ιδια η Sony για ανεβασει τις πωλησεις και μετα παραπονιοταν για την πειρατια.
  Αν λοιπον ισχυσει ο νομος αυτος, οταν η καθε μεγαλη εταιρια να παρακολουθειται απο τις εκαστωτε μυστικες υπηρεσιες και αν παρανομουν να αναστελεται καθε δραστηριοτητα τους για ενα χρονο, αλλα να συνεχιζουν να πληρωνουν φορους βαση της περσινης τουσ κερδοφοριας? Εξαλλου οι εταιριες υποτιθεται οτι εχουν τα δικαιωματα νομικου προσωπου. Και εφοσον τα τραγοθδια-ταινιες κλπ θεωρουνται προιοντα να σταματησουν να προβαλλονται video clip και να κλεισουν οι ραδιοφωνικοι σταθμοι γιατι στα ΜΜΕ απαγορευεται η γριζα διαφημηση.

 9. Naruto avatar
  Naruto 27/05/2009 09:15:10

  Επισης γιατι να πληρωσω για κατι που εχει terms and Licence : We are not liable for any damage or loss of work that might occur as a result of direct or indirect ...
  Σου πουλησε κανεις αμαξι και σου ειπε οτι αν κολησουν τα φρενα και φυγεις στην στροφη εμεις δεν ξερουμε τιποτα?
  Με την λογικη του ηθικου που αναφερεις, ας γιωουν οι εταιριες ηθικες (καλο ε?) και μετα βλεπουμε και εμεις. What goes around comes around. Karma is a bitch και ολα τα σχετικα.

 10. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 27/05/2009 09:38:45

  Οι εταιριες θεωρουν οτι αυτοι που κατεβαζουν κατι,ειναι χαμενοι πελατες τους,αλλα κατι τετοιο,ουτε κατα διανοιαν δεν ισχυει.
  Αυτος που κατεβαζει κατι,το κανει,ειτε απο μοδα,γιατι δεν εχει και τι αλλο να κανει,αφου δεν εχει μαθει να διαβαζει στη ζωη του,ειτε γιατι δεν εχει λεφτα να αγορασει κατι .
  Αν δε μπορουσε να το κανει,δεν θα πηγαινε να αγορασει,γιατι δεν εχει λεφτα,αλλα και γιατι τα σημερινα κομματια,απλως δεν ακουγονται,και αρα δεν αξιζουν να πληρωσεις γι αυτα.
  Μετα,οι τρελλοι του σπορ,εχουν κατεβασει εκατονταδες χιλιαδες κομματια.Ειναι δυνατον να πιστευει κανεις,οτι ειναι δυνατον να τα αγοραζε ποτέ ολα αυτα;
  Και ποτε θα τα ακουγε;Στην αλλη ζωη;
  Και κατι ακομα.
  Πρωτον,η απληστια -κλοπη των εταιριων.
  Παραδειγμα.
  Οταν στα 80+,αρχισε το CD,πουλιοταν 3.000δρχ.,ενω το βινυλιο,που συνυπηρχε,1.500.Ενω στοιχιζε πολυ περισσοτερο.
  Αρα οι μαγκες,εκλεβαν τον κοσμο απο την αρχη.

 11. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 27/05/2009 09:42:07

  Οι εταιριες θεωρουν οτι αυτοι που κατεβαζουν κατι,ειναι χαμενοι πελατες τους,αλλα κατι τετοιο,ουτε κατα διανοιαν δεν ισχυει.
  Αυτος που κατεβαζει κατι,το κανει,ειτε απο μοδα,γιατι δεν εχει και τι αλλο να κανει,αφου δεν εχει μαθει να διαβαζει στη ζωη του,ειτε γιατι δεν εχει λεφτα να αγορασει κατι .
  Αν δε μπορουσε να το κανει,δεν θα πηγαινε να αγορασει,γιατι δεν εχει λεφτα,αλλα και γιατι τα σημερινα κομματια,απλως δεν ακουγονται,και αρα δεν αξιζουν να πληρωσεις γι αυτα.
  Μετα,οι τρελλοι του σπορ,εχουν κατεβασει εκατονταδες χιλιαδες κομματια.Ειναι δυνατον να πιστευει κανεις,οτι ειναι δυνατον να τα αγοραζε ποτέ ολα αυτα;
  Και ποτε θα τα ακουγε;Στην αλλη ζωη;
  Και κατι ακομα.
  Πρωτον,η απληστια -κλοπη των εταιριων.
  Παραδειγμα.
  Οταν στα 80+,αρχισε το CD,πουλιοταν 3.000δρχ.,ενω το βινυλιο,που συνυπηρχε,1.500.Ενω στοιχιζε πολυ περισσοτερο.
  Αρα οι μαγκες,εκλεβαν τον κοσμο απο την αρχη.
  Και δευτερον,τα χρονια που ισχυει η πατεντα-πνευματικο διακιωμα,που οι Αμερικανοι τα αυξανουν συνεχεια,φτανοντας τα στα 70,ΜΕΤΑ το θανατο του δημιουργου!!!

 12. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 27/05/2009 10:10:55

  Το να κοστιζει ενα σι ντι της Σαρρη η της Βανδη 20 Ευρο ειναι υβρις. Προσωπικα δεν θα εδινα ουτε 50 σεντς. Αφου το σι ντι αδειο κοστιζει 10 σεντς γιατι να πληρωνουμε εμεις τα μερσεντες και τις πισινες της καθε Βανδη; Πνευματικα δικαιωματα δικαιουται η Βανδη; Γιατι; Για τα μπουτια της;

 13. Ανωνυμη avatar
  Ανωνυμη 27/05/2009 11:12:21

  E, οχι και διασημης ποπ σταρ;
  ποιος την ηξερε πριν του ταραξει τα νερα της οικογενειας του και ποιος αρεσκεται ν' ακουει τους ψιθυρους της;
  Ειναι σα τις σταγονες βροχης, που μονοτονα σκαζουν ηχο στα τσιγκια.
  Τα ευρωπαικα μπουλεβαρ φυλλα μας τη συνεστηναν σα μια διασημη ανδροχωριστα να διαλυει οικογενειες, αναζητωντας χοντρο πουγκι.

 14. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 27/05/2009 11:57:00

  @13 διασημη ποπ σταρ λενε και την πατσουρα την τεκνατζου βισσυ που δεν την ξερουν εκτος ελλαδας παρα μονο στα σκυλαδικα του σιτυ οταν κανει αρπαχτες δηθεν διεθνη καριερα , εσενα ομως σε πειραξε ο χαρακτηρισμος της καρλας που στο κατω κατω ειναι και παγκοσμιως γνωστη;

 15. Απορών avatar
  Απορών 27/05/2009 12:14:06

  FactorX

  Υπάρχουν ολόκληρα τμήματα από άρθρο του AP.

  www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5iCQriTF8y-wLaS7VRAG0zzjO6N7gD98AMMA80

  Παράδειγμα.


  "Με εξαίρεση την Σουηδία όπου πρόσφατα υπήρξε τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση εναντίον τεσσάρων ατόμων που κατηγορήθηκαν για λογισμική πειρατεία, τα δικαστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν φαίνονται να έχουν αποτέλεσμα. Η Ρωσία και η Ουκρανία που θεωρούνται και οι μεγαλύτεροι παραβάτες στη διανομή παράνομου υλικού δεν σχεδιάζουν καν να ενισχύσουν την νομοθεσία τους στα πρότυπα της Γαλλίας ούτε και κινδυνεύουν από μέτρα καθώς δεν υπάγονται στη νομοθεσία της Ε.Ε."

  "With the exception of Sweden, where a court in April convicted four men to one year in jail for helping people download copyrighted material, court cases in Europe have failed to dent the practice. A Spanish court this week will hear the latest industry case against suspected file-sharers.

  Russia and Ukraine are some of Europe's biggest offenders in illegal file-sharing. However, they have no intention of passing legislation similar to that in France and are out of reach of eventual European Union rules."


  Όταν π.χ. το Yahoo χρησιμοποιεί το άρθρο και βάζει το λογότυπο του AP, ενώ αναφέρει τους δημοσιογράφους στηο τέλος του κειμένου, δεν νομίζω πως το Antinews έχει κάποια ειδική συμφωνία. Ακόμη κι αν είχε, πέρα από συμφωνίες, είναι σωστό να αναφέρονται πάντα οι δημοσιογράφοι.

  news.yahoo.com/s/ap/20090521/ap_on_re_eu/eu_europe_fighting_internet_piracy


  - Εκπλησσομαι με ορισμένους που καιροφυλακτούν να μας πιάσουν στά πράσσα. Μάταιος ο κόπος
  - πετας και την βλακεία στο τέλος “μην σε κόψω”

  Έκοψες αντίστοιχο σχόλιο από άλλον, πάλι σε θέμα του Antimagazine, όταν ρώτησαν την πηγή. Αν θυμάμαι καλά, ήταν από το Wired. Επίσης, στο ιστολόγιο ελάχιστοι είναι οι σύνδεσμοι που οδηγούν απευθείας στις πηγές από άλλους. Άλλο να βάζει κάποιος πως το Χ θέμα είναι από toistologiomou.blogspot (ανύπαρκτη διεύθυνση) ή toistologiomou.blogspot.com, το οποίο έχει εκατοντάδες αναρτήσεις και άλλο να δίνει την πηγή της είδησης ως όφειλε, από toistologiomoy.blogspot.com/2009/05/27/eidhsh. Το διαδίκτυο δεν είναι χαρτί, για να λειτουργεί με όρους χαρτιού. Δεν κοστίζει παραπάνω ένας σωστός σύνδεσμος, εκτός κι αν υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν γίνεται αυτό.


  - πρέπει να σταματήσω να ασχολούμαι με ηλίθιους

  Επειδή το ιστολόγιο είναι δημοφιλές, δεν σημαίνει πως υπάρχει ασυλία σε θέματα δεοντολογίας ή γλώσσας. Βαπτίζοντας όσους έχουν στοιχεία και δεν συμφωνούν με την άποψή σου "ηλίθιους", απλά δείχνει πως βρίσκεσαι σε λάθος δρόμο.

  Κι εμένα τι με κόφτει;

  Έλα ντε. Μάλλον όντως είμαι ηλίθιος, για να ασχολούμαι με κάτι από προσωπική επιλογή και να ξεπληρώνεται με ύβρεις και αχαριστία.

 16. matakis avatar
  matakis 27/05/2009 12:46:51

  Το downloading δεν βλάπτει την μουσική, το αντίθετο θα έλεγα. Μέσω downloading έχω γνωρίσει συγκροτήματα τα οποία δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να αγόραζα δουλειά τους για να την γνωρίσω. Χάρη στο downloading έχω ανακαλύψει μουσικά διαμάντια τα οποία έχω φροντήσει να κάνω γνωστά σε όσο περισσότερους μπορώ. Αν ποτέ εμφανιστούν στην Ελλάδα για συναυλία (όπου από εκεί έχουν τα πραγματικά τους έσοδα οι καλιτέχνες), πιστεύω το downloading θα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην απήχηση που θα έχουν.

 17. matakis avatar
  matakis 27/05/2009 12:48:08

  Παράνομο είναι το αραπάκι που γυρνάει στις καφετέριες και πουλάει ΚΑΙ προϊόντα downloading. Με αυτά να ασχολούμαστε και όχι με το τι κατεβάζει ο καθένας στον υπολογιστή του...

 18. Factorx avatar
  Factorx 27/05/2009 13:49:46

  @Απορών:

  1 Απο τη στιγμη που ειναι στο διαδίκτυο χωρίς "αποκλειστικό" είναι δικαίωμα του καθενός να το χρησιμοποιήσει.

  2 Διυλίζεις τον κώνωπα για ένα θέμα που είναι "τρίτο" και γι αυτό το βάλαμε στο antimagazine

  3 Ολοι καταλαβαίνουν οτι το θέμα μας ειναι "σουμα" επειδή όλοι οσοι κυκλοφορουν στο διαδίκτυο το έχουν ήδη διαβάσει

  4. να σου πω και την γνώμη μου: δεν είσαι ηλίθιος. Κάποιος καομοίρης μεταφραστής είσαι που άντιγραφει έργα άλλων και παριστάνει τον δημοσιογράφο, κοπτόμενος για την δεοντολογία

  5. Και σημαντικότερο: Γιατι δεν εμφανίοζεσαι εδω ως "επώνυμος"; Ντρέπεσαι; Η ως "ανώνυμος" που κανει και γκρίζες διαφημίσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.