#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/05/2009 13:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνέντευξη του δημάρχου της Τήλου

Πριν από λίγο διάστημα οι γάμοι ομοφυλοφίλων κηρύχθηκαν «ανύπαρκτοι και ανυπόστατοι» -με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Ρόδου-, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας. Στην ίδια απόφαση, ο δήμαρχος της Τήλου που τέλεσε τους γάμους, θεωρείται ότι δεν παρανόμησε και δεν υπήρξε εναντίον του δίωξη για «παράβαση καθήκοντος».

Ένα χρόνο μετά, για τον Τάσο Αλιφέρη -δήμαρχο του νησιού και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ- «η υπόθεση για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών παραμένει ανοικτή».  «Παράβαση καθήκοντος, για την ώρα, μπορούμε να χρεώσουμε μόνον στη Νομοθετική εξουσία, που δεν έχει νομοθετήσει σχετικά. Η διάταξη του Αστικού Κώδικα, η οποία προβλέπει τις προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη διοικητική πράξη -πολιτικό γάμο- δεν αναφέρεται στη διαφορά φύλλου», τόνισε -στη συνέντευξη που είχαμε μαζί του- ο Τάσος Αλιφέρης.

Η κοινωνία της Τήλου

Απότοκο της απόφασης του δημάρχου να τελέσει τους 2 γάμους ομοφύλων υπήρξαν -όπως παραδέχεται και ο ίδιος- αρκετές διαμαρτυρίες από τον τοπικό πληθυσμό.
«Συζητήσαμε με τους πολίτες του νησιού και τελικά υπήρξε αποδοχή σε μεγάλο ποσοστό. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Εκκλησία, η οποία με καθαίρεσε από μια σειρά εκκλησιαστικών επιτροπών, στις οποίες συμμετείχα και παραμένω αποκλεισμένος μέχρι και σήμερα, παρά τη θέληση μου. Επίσης, είναι γεγονός ότι η ενέργεια μου προβλημάτισε και τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σ΄ όλη τη χώρα, με πολυποίκιλες και αντιφατικές αντιδράσεις».

Τουριστικό δέλεαρ;

Στην ερώτηση μας εάν η ενέργεια του είχε ως κίνητρο την αύξηση της «τουριστικής πελατείας» του νησιού, ο Τάσος Αλιφέρης, υπεραμύνθηκε μιας άλλης εκδοχής, τονίζοντας: «Στο κέντρο της πολιτικής μας -εδώ στην Τήλο- είναι η ευτυχία του ανθρώπου. Η συγκεκριμένη διοικητική πράξη είναι ενταγμένη σ΄ αυτήν την αντίληψη, όπως η πράσινη ανάπτυξη που υλοποιούμε με έργα στο νησί, η αγορά πλοίου για να σπάσουμε τα ναυτιλιακά μονοπώλια, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Σίγουρα, όμως, με την ενέργεια αυτή το νησί απέκτησε ένα περισσότερο ελκυστικό πρόσωπο». Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι στην Τήλο η πλειοψηφία των σημερινών της κατοίκων είναι επύλιδες.

Πριν από μερικά χρόνια η Τήλος είχε 150 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα, φθάνει τους 600, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση καταγωγής με το νησί.
«Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν να μείνουν στην Τήλο, επειδή ακριβώς τους εμπνέει αυτό που υλοποιούμε - διαφορετικές συνθήκες ζωής για μία άλλη κοινωνία, πιο ανθρώπινη και φιλική προς το περιβάλλον. Αναπόφευκτα, λοιπόν και η τουριστική μας πελατεία είναι διαφορετική από αυτή των άλλων νησιών της Δωδεκάνησου».

Πάμε για... νέους γάμους;
«Αυτή τη φορά θα είμαι προσεκτικός. Παραμένω ακλόνητος στις θέσεις μου για την τέλεση πολιτικών γάμων ομοφύλων. Προσεκτικός, για να μην πάει πίσω η υπόθεση των ατομικών ελευθεριών και υπάρξουν και νέες παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η νομοθετική εξουσία θα πρέπει επιτέλους να νομοθετήσει και να βάλλει τέρμα στο κενό νόμου που υπάρχει».   

(στις φωτογραφίες ο δήμαρχος και ένας απο τους γάμους που έγιναν στην Τήλο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. niva avatar
  niva 15/05/2009 09:57:27

  Δημαρχε Keep walking

 2. estoni avatar
  estoni 16/05/2009 07:19:41

  Ο καθένας είναι τι πουλάει, φθάνει να το κάνει με καλό τρόπο.

 3. Колосов avatar
  Колосов 29/05/2009 14:38:15

  Благодарен. Появилась оригинальная мысль, но она нуждается в поверхностной реорганизации моей мысли, займусь завтра. Скоро поделюсь с читателями блога!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.