«Συγνώμη μεν αλλά…» από τον Πάπα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς κληρικούς
12/04/2014 09:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Συγνώμη μεν αλλά…» από τον Πάπα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς κληρικούς

Ο Πάπας παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των καθολικών κληρικών που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών «δεν είναι και μικρός» αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι σε σχέση με το σύνολο των ιερέων της καθολικής εκκλησίας είναι μικρός.

«Συγνώμη» ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος για το «κακό» που υπέστησαν παιδιά από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας που τα κακοποίησαν σεξουαλικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλη «ηθική ζημία» που έγινε από «ανθρώπους της Εκκλησίας» και θα επιβληθούν κυρώσεις και ότι ένιωσε «προσωπικά υποχρεωμένος» να ζητήσει συγχώρεση. Η δήλωση του Πάπα έγινε σε εκδήλωση προς τιμήν της καθολικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Καθολικό Διεθνές Γραφείο για τα Παιδιά, στην οποία, εκτός των άλλων, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν έχασε την ευκαιρία να χαρακτηρίσει «παιδοκτονία» την άμβλωση χαρακτηρίζοντάς την «αποτρόπαιο έγκλημα». Υπενθυμίζεται ότι η Καθολική Εκκλησία, επισήμως, ακόμη και για λόγους προστασίας της ανθρώπινης ζωής ή σε περιπτώσεις βιασμών, δεν επιτρέπει την άμβλωση.

Ο Πάπας παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των καθολικών κληρικών που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών «δεν είναι και μικρός» αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι σε σχέση με το σύνολο των ιερέων της καθολικής εκκλησίας είναι μικρός. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του ότι η Καθολική Εκκλησία δεν θα κάνει «βήμα πίσω» στην προσπάθειά της ν’ αντιμετωπίσει ριζικά το φαινόμενο».

Οι δηλώσεις του Πάπα για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς κληρικούς έρχονται ένα μήνα μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε το Βατικανό από τον ΟΗΕ ότι δεν συνεργάζεται επαρκώς με τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση του φαινοένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς, γιατί «βάζει πάνω από όλα την φήμη της εκκλησίας και προσπαθεί να προστατεύσει τους εμπλεκόμενους υπόπτους ιερείς, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα παιδιά». Ο Πάπας Φραγκίσκος τότε είχε απαντήσει, δια μέσου συνέντευξης, υποστηρίζοντας ότι «κανένας δεν κάνει περισσότερα από όσα η Καθολική Εκκλησία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά παρόλα αυτά όλες οι κατηγορίες στρέφονται ακόμη εναντίον της».

Επίσης, υπενθύμισε ότι ίδιος, πριν από ένα χρόνο, συνέστησε επιτροπή για να οργανώσει σειρά δράσεων υποστήριξης και βοήθειας προς τα παιδιά που πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς και αρνήθηκε τις επικρίσεις ότι δεν θέλει να παραδεχτεί θαρραλέα και ανοιχτά το εύρος του προβλήματος αλλά και της ζημιάς που έχει προκαλέσει. Ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος, είχε περιθωριοποιήσει συστηματικά τις καταγγελίες και είχε γίνει στόχος σφοδρότατων επικρίσεων, με πολλές οργανώσεις να τον καταγγέλλουν ως «συνένοχο συγκάλυψης του σκανδάλου».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η «συγνώμη» του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς και όλες οι σχετικές παρατηρήσεις του, δεν περιλαμβάνονταν στο επίσημο γραπτό κείμενο το οποίο διανεμήθηκε χθες στα ΜΜΕ. Το γεγονός σχολιάστηκε από αναλυτές που εκτίμησαν ότι πρόκειται για μια μάλλον προσωπική πρωτοβουλία του Πάπα, που, εκτός των εντυπώσεων, πιθανότατα δεν σηματοδοτεί καμία άλλη αλλαγή όσον αφορά στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς εκ μέρους του Βατικανού. Οι παρατηρήσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στην ιδιαίτερα κακή εντύπωση που προκάλεσε, την περασμένη εβδομάδα, του επικεφαλής της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων, Καρδιναλίου Άντζελο Μπανιάσκο, ότι το Βατικανό συμμορφούμενο με την ιταλική νομοθεσία, δεν υποχρεούται δια των κληρικών του να αναφέρει στις πολιτειακές αρμόδιες αρχές τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που υποπέφτουν στην αντίληψή του.

Πηγές: bbc, france info, corriere della sera

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.