10/11/2009 19:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο τραπέζι ξανά τα μέτρα για το κάπνισμα

«Πολλά ελλείμματα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», διαπιστώνει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι επαναξιολογεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο νόμος.

Σημείωσε δε, ότι ακόμη και ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει κριτική για τις εκφάνσεις, που υπήρχαν στο νόμο και την πλήρη απουσία διοικητικών αποφάσεων, που θα επέτρεπαν να υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή του.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ανάγκη να ενημερωθούν οι νεότερες ηλικίες, προκειμένου να μη γίνεται έναρξη του καπνίσματος και εξήγησε ότι δεν αρκούν μόνο τα διοικητικά μέτρα και η επιβολή του νόμου, παρότι είναι αναγκαία. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα, καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής, Π. Μπεχράκης, ζήτησε «να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις από τη νομοθεσία», επικαλούμενος την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης, η οποία «στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποδεικνύει ότι χωρίς εξαιρέσεις τα πράγματα προχωρούν».

Ζήτησε, επίσης, να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων, ως ένα ακόμη μέτρο, που θα δώσει τη δυνατότητα να ελλατωθεί το κάπνισμα στα παιδιά και θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για να το κόψουν οι μεγάλοι.

Πρότεινε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και στοχευμένες δράσεις για τη γυναίκα, αλλά και την ίδρυση ιατρείων διακοπής καπνίσματος για τις εγκύους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dr.thess avatar
  dr.thess 11/11/2009 09:13:03

  δεν μπορω να βρω καφε που να απαγορευεται το καπνισμα .....καπνιζουν ακόμα οι τσιφτετέλληνες μεσα στα μουτρα του αλλουνου

 2. nikolas avatar
  nikolas 11/11/2009 21:53:06

  ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΥΠΗΡΞΕ. ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑ...ΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ.

 3. Ευδοκια avatar
  Ευδοκια 12/11/2009 12:25:53

  Τωρα που θα απαγορευθει τελείως , θα το καταλαβουμε όλοι. "Οπως Αμερική".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.