Στην εποχή της άμεσης επικοινωνίας οι συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές κυβερνήσεις διαλύονται
19/03/2014 11:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην εποχή της άμεσης επικοινωνίας οι συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές κυβερνήσεις διαλύονται

Οι άνθρωποι θέλουν θέλουν πλέον πιο αποτελεσματική και πιο προσιτή διακυβέρνηση, που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους, και απαιτούν την αποκεντρωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τις αθλητικές επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και τις μεγαλοπρεπείς τελετές έναρξης και λήξης, με τις εικόνες της ρωσικής ιστορίας και του πολιτισμού. Αλλά το κόστος ήταν τεράστιο, η υποτιθέμενη διαφθορά αποκαρδιωτική και η αντίθεση με την πολιτική κατάσταση στην κοντινή Ουκρανία ανησυχητική.

Αφού περίμενε στην ουρά για μια Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επέλεξε αντ 'αυτού στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, μετά από τεράστια πίεση από το Κρεμλίνο, καθώς και μια υπόσχεση χρηματοδότησης 15 δις δολαρίων. Ακολούθησαν τρεις μήνες διαδηλώσεων και ταραχών. Μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία αφαίρεσε την εξουσία από τον καλοζωισμένο Γιανουκόβιτς και κατέφυγε στη Ρωσία. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ρευστή. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει την Κριμαία και οι ευρωπαίοι και αμερικανοί ηγέτες επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Αλλά η έλλειψη ενότητας της Ουκρανίας είναι προφανής. Η Ανατολική Ουκρανία έχει στενές γλωσσικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ η δυτική Ουκρανία κλίνει περισσότερο προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Μερικές από τις περιοχές της Ουκρανίας υπήρξαν ιστορικά μέρος της Ρωσίας, της Πολωνίας ή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μέγας Πέτρος, του οποίου η δυτικοποίηση της Ρωσίας τον δέκατο όγδοο αιώνα παρουσιάστηκε στο Σότσι, πολέμησε τους Τάταρους της Κριμαίας, πολλοί απόγονοι εκ των οποίων διασκορπίστηκαν από τον Στάλιν σε άλλα μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κάποιοι φοβούνται ότι η Ουκρανία τελικά θα διασπαστεί.

Μία Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ θα μπορούσε να φέρει ένα τεράστιο όφελος για την οικονομία της Ουκρανίας. Όταν μικρότερες οικονομίες αποκτούν πρόσβαση σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά, ο όγκος του εμπορίου επεκτείνεται και οι μισθοί αυξάνονται, με ένα μικρό μέρος της επέκτασης του εμπορίου να εκτρέπεται από άλλες χώρες (μία από τις ανησυχίες της Ρωσίας). Αλλά πέρα από τα άμεσα κέρδη από το εμπόριο, ένα τέτοιο σύμφωνο υπόσχεται το άνοιγμα και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της οικονομίας και της πολιτείας της Ουκρανίας. Ο ανταγωνισμός για τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές της ΕΕ θα ανάγκαζε τους ουκρανούς παραγωγούς να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, τον έλεγχο της ποιότητας και το μάρκετινγκ και τις υλικοτεχνικές δυνατότητες. Με την πάροδο του χρόνου, οι ουκρανοί παραγωγοί θα αποτελούσαν μέρος μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας, παράλληλα με τους παραγωγούς της ΕΕ.

Ο Καναδάς και το Μεξικό μεταμορφώθηκαν με αυτόν τον τρόπο από την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ- Καναδά του 1987 και τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου. Κατά μέσο όρο, το 40 % των μεξικανικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον αμερικανικό περιεχόμενο. Αλλά οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου προϋποθέτουν την ύπαρξη καθιερωμένων πολιτικών συνόρων και η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που μπορεί να διασπαστεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ισπανία, το Ιράκ - ή ακόμη και η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια - μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν μια παρόμοια πιθανότητα, αν και λιγότερο ή περισσότερο απομακρυσμένη. Αυτό που είναι κοινό σε όλες αυτές τις καταστάσεις είναι μια ευρεία ποικιλία πολιτιστικών, εθνικών και οικονομικών συμφερόντων.

Η Σκωτία, για παράδειγμα, έχει πολύ τοπική εξουσία, αλλά θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της το Σεπτέμβριο. Οι αυτονομιστές αναφέρονται στην αγγλική βιαιότητα του δέκατου όγδοου αιώνα και ισχυρίζονται ότι η Σκωτία θα είναι σε θέση να κρατήσει όλο το πετρέλαιό της στη Βόρεια Θάλασσα και να ρίξει το μερίδιο του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην πραγματικότητα και οι δύο είναι πιθανό να μοιραστούν. Όσοι προτιμούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν την απώλεια των αγορών, την πιθανή απώλεια της στερλίνας, καθώς και τη μειωμένη σημασία για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Το στοίχημα είναι ότι οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν για να παραμείνουν.

Στην Ισπανία, κάποιοι Καταλανοί έχουν ζητήσει επεισοδιακά ανεξαρτησία, όπως και κάποιοι Φλαμανδοί στο Βέλγιο και κάποιοι Κεμπεκουά στον Καναδά. Το Ιράκ περιοδικά αγγίζει τη διαίρεση σε σουνιτικά, σιιτικά και κουρδικά κράτη (οι Κούρδοι έχουν ήδη σημαντική αυτονομία). Στην Καλιφόρνια, κάθε μία ή δύο δεκαετίες, βγαίνουν στην επιφάνεια προτάσεις για να χωριστεί η πολιτεία σε Βόρεια και Νότια Καλιφόρνια. Ο πιο άνυδρος και πυκνοκατοικημένος νότος ήταν ανέκαθεν πιο συντηρητικός πολιτικά από το βορρά (το Λος Άντζελες είναι εξαίρεση). Η διοχέτευση νερού σε μια δύσκολη χρονιά ξηρασίας, μαζί με την πρόταση του Κυβερνήτης Jerry Brown για μαζική νέα υποδομή για να στείλουν νερό νότια, έχει συναντήσει αυξημένες εντάσεις.

Ένας εξέχων επενδυτής, ο Tim Draper, θέλει να θέσει μια πρόταση προς ψηφοφορία σχετικά με το να χωριστεί η Καλιφόρνια σε έξι χωριστές πολιτείες. (Στην Καλιφόρνια λαμβάνονται συχνά σημαντικές αποφάσεις - από τον περιορισμό των φόρων ακίνητης περιουσίας ως στερεότυπους περιορισμούς στις κρατικές δαπάνες - με την πρωτοβουλία ψηφοφορίας). Ακόμη και αν η προτεινόμενη πρωτοβουλία του Draper περάσει, αυτό θα απαιτούσε έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, κάτι το οποίο είναι απίθανο.

Ποιες ευθύνες θα πρέπει να αφεθούν κατά κύριο λόγο σε άτομα που ενεργούν εντός των αγορών, οικογενειών και κοινοτήτων και ποιες ανήκουν στην κυβέρνηση; Και σε ποιο επίπεδο διακυβέρνησης – ομοσπονδιακό, περιφερειακό, δημοτικό ή υπερεθνικό - ασκούνται καλύτερα οι τελευταίες αρμοδιότητες;

Αυτές είναι διαχρονικές ερωτήσεις. Αλλά σε μια εποχή αυξημένης και άμεσης επικοινωνίας, οι συγκεντρωτικές, γραφειοκρατικές μεγάλες κυβερνήσεις διαλύονται ή και χειρότερα. Οι άνθρωποι θέλουν πιο αποτελεσματική και πιο προσιτή κυβέρνηση, που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους, και απαιτούν την αποκεντρωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της αντιστροφής της τάσης για αυξημένες στο μέγεθος, το πεδίο εφαρμογής και τον συγκεντρωτισμό κυβερνήσεις, με την εξουσία να αφορά πιο τοπικά περιβάλλοντα, πιο κοντά στο σημείο όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να είναι όλο και πιο απρόθυμοι να ζήσουν από τις τρέχουσες διαδικασίες λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης. Ακόμη και με τον κανόνα της δημοκρατικής πλειοψηφίας, οι μειονότητες πιστεύουν ότι τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους - οικονομικά, πολιτιστικά ή θρησκευτικά- δεν προστατεύονται. Ο πολλαπλασιασμός των προσκλήσεων για αποκέντρωση, απόσχιση και ανεξαρτησία είναι μόνο μία εκδήλωση αυτής της τεκτονικής μετατόπισης.

www.project-syndicate.org

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.