Σημαντική ανακάλυψη για τη θεωρία του Big Bang
17/03/2014 21:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σημαντική ανακάλυψη για τη θεωρία του Big Bang

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν το σημάδι που άφησε το σύμπαν, κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη δημιουργία των πάντων

Σε μια νέα, «συγκλονιστική» όπως χαρακτηρίζεται, ανακάλυψη που επιβεβαιώνει τη θεωρία του Big Bang για τη δημιουργία του σύμπαντος προχώρησε η αμερικανική ομάδα επιστημών BICEP2. Η ομάδα υποστηρίζει ότι βρήκε το σημάδι που άφησε στον ουρανό η ταχεία ανάπτυξη του διαστήματος, που συνέβη κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη δημιουργία των πάντων. Πρόκειται για μια ξεχωριστή σπείρα στο παλαιότερο ανιχνεύσιμο φως από τηλεσκόπιο. «Είναι εκπληκτικό» σχολίασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Μαρκ Καμιονκόφσκι. Η εργασία εξετάζεται διεξοδικά, αλλά ήδη πολλοί κάνουν λόγο για την υποψηφιότητα της ερευνητικής ομάδας στα Νόμπελ.

Η BICEP2 χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο στο Νότιο Πόλο, για να κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις ενός μικρού τμήματος του ουρανού. Στόχος τους ήταν να βρουν ένα ξεχωριστό σημάδι της «διεύρυνσης», της ιδέας δηλαδή ότι το σύμπαν βίωσε μια φοβερή στιγμή στο πρώτο τρισεκατομμυριοστό του τρισεκατομμυριοστού, του τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τη θεωρία της διεύρυνσης, αυτό ήταν το διάστημα που θα χρειάστηκε το βρεφικό σύμπαν να γίνει από κάτι απίστευτα μικρό, σε κάτι περίπου στο μέγεθος ενός βόλου. Το σύμπαν έχει συνεχίσει να μεγαλώνει από τότε και για τα επόμενα 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

[photo_1]

Η θεωρία αυτή για πρώτη φορά εμφανίστηκε στις αρχές του 1980 για να εξηγήσει ορισμένες από τις πλευρές της θεωρίας του Bing Bang, όπως το γιατί το βαθύ διάστημα μοιάζει ίδιο σε όλες τις πλευρές του ουρανού. Ο ισχυρισμός ήταν ότι μια πολύ γρήγορη επέκταση στις αρχές πιθανότατα να εξομάλυνε τυχόν ανωμαλίες. Αλλά η διεύρυνση ήρθε με μια πολύ συγκεκριμένη πρόβλεψη: ότι θα πρέπει να συνδέεται με τα κύματα της βαρυτικής ενέργειας, καθώς και ότι οι κυματισμοί αυτοί στον ιστό του διαστήματος θα αφήναν ένα ανεξίτηλο σημάδι στο αρχαιότερο φως του ουρανού - το περίφημο Κοσμικό Υπόβαθρο Μικροκυμάτων. Η ομάδα BICEP2 ισχυρίζεται ότι έχει επισημάνει αυτό το σήμα. Οι επιστήμονες το αποκαλούν B -mode πόλωση.

«Η ανίχνευση αυτού του σήματος είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους στην κοσμολογία σήμερα. Πολλή δουλειά, από πολλούς ανθρώπους έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο» σχολίασε ο καθηγητής του Κέντρου για την Αστροφυσική Harvard - Smithsonian και ένας από τους επικεφαλής της συνεργασία της BICEP2, John Kovac.

http://www.bbc.com/news/science-environment-26605974

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 17/03/2014 23:42:30

  Το big bang είναι μία θεωρία. Είμαστε μικροί ακόμη για να εξηγήσουμε την δημιουργία του σύμπαντος. Οι θεωρίες μας είναι τόσο επιστημονικες όσο και η απόδοση των σεισμών στον τιτάνα εγκέλαδο. Κάτι είδαμε, κάτι ακούσαμε, βγάλαμε μία θεωρία και μετά προσπαθούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτήν. Γιατί δεν ασχολούνται με πιο πρακτικά θέματα; Εδώ πέρα δεν ξέρουμε πως λειτουργεί ο οργανισμός μας. Μέχρι πριν 2 χρόνια νομίζαμε ότι το αυγό προκαλεί χοληστερίνη ή ότι πρέπει να κάνουμε συνδυασμούς τροφών όταν τρώμε! Η ασχετοσύνη μας είναι απίστευτη. Πάμε να εξηγήσουμε την δημιουργία του σύμπαντος και δεν ξέρουμε καν πόσα ακριβώς και ποια είδη ζουν στον πλανήτη μας. Μόνο έναν πλανήτη εκτός γης επισκεφτήκαμε (σίγουρο αυτό;) πριν μισό αιώνα και τέρμα. Υπάρχουν ακόμη ασθένειες που μας σκοτώνουν με την ίδια άνεση που μας σκότωναν στον μεσαίωνα. Τελικά το μεγαλύτερο επίτευγμα του 20ου αιώνα είναι ότι απέκτησαν οι Β. αμερικανοί και οι ευρωπαίοι αυτοκίνητα και κινητά. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του 21ου θα είναι ότι θα αποκτήσουν αυτοκίνητα και κινητά και όλοι οι κινέζοι...

  • Vee avatar
   Vee @ Άπαντα Επιστάμενος 18/03/2014 01:04:40

   Ποιόν πλανήτη επισκεφθήκαμε πρίν μισό αιώνα βρε Επιστάμενε;

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ Vee 20/03/2014 20:49:33

    Έλα βρε holly-WoodGreen κι εσύ! Slip of the tonque έκανε ο άνθρωπος! Δορυφόρο εννοούσε. Την Σελήνη!

 2. παλιός avatar
  παλιός 18/03/2014 00:04:35

  μονο το Βig Boeing MH370 δεν βρηκαν

  • ANTILOGOS avatar
   ANTILOGOS @ παλιός 18/03/2014 15:49:48

   Μονο αυτά εχουν επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια? Για κουνάτε λογια τον άδειο εγκέφαλο σας. Τομέας Ιατρικης, φαρμακευτικής, μεταφορών, συνθηκών διαβιωσης δεν λενε τιποτα για σας ?

 3. Naruto avatar
  Naruto 18/03/2014 18:58:11

  Η επιστήμη δεν κάνει έρευνα μόνο στην αστρονομία.Τα πεδία της είναι παρά πολλά και αλληλένδετα ,η δε πρόοδος έρχεται σιγά σιγά, κάποτε κολλά και κάποτε κάνει άλματα .Τα τελευταία εκατό χρόνια έχει επιτευχθεί το 95% των ανακαλύψεων απο αρχής κόσμου .Μαλλον δεν πρέπει να παραπονιόμαστε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.