26/06/2009 23:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε αναζήτηση του μυστικού της αιώνιας νιότης.

[youtube jBbG2tSDfOo]
_______________________________________________
Η  Brooke Greenberg έχει το μέγεθος βρέφους και την πνευματική ηλικία νηπίου. Είναι όμως 16  ετών. Γιατί άραγε δεν μεγαλώνει; Ο πατέρας της Howard Greenberg, 52 ετών, αναρωτιέται «μήπως η κόρη μου είναι η πηγή της νεότητας;» Η ιατρική επιστήμη από την πλευρά της αδυνατεί να εξηγήσει την περίπτωση. Τι να συμβαίνει άραγε; Ο προσωπικός παιδίατρος της Brooke, Lawrence Pakula από το J. Hopkins School of Medicine λέει πως δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο στην ιατρική ιστορία.

Το σώμα της Brooke δεν αναπτύσσεται ενιαία, αλλά μάλλον σαν ανεξάρτητα κομμάτια χωρίς κανέναν συγχρονισμό μεταξύ τους. Το κορίτσι δεν έχει διαγνωσθεί να πάσχει από κάποιο γενετικό σύνδρομο ή κάποια ανωμαλία χρωμοσωμάτων που να εξηγεί αυτή την αδυναμία ανάπτυξής της. Σε μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Mechanisms of Ageing and Development," οι συγγραφείς περιγράφουν την παραδοξότητα της Brooke που έχει ακόμη τα πρώτα της δόντια ενώ τα οστά της έχουν ηλικία μόλις δέκα ετών.... Όσο για τον εγκέφαλό της, αυτός είχε ελάχιστη ανάπτυξη τα τελευταία δέκα και χρόνια.  

Τα μόνα επάνω της που μεγαλώνουν φυσιολογικά είναι τα μαλλιά και τα νύχια της.

Η 16χρονη Brooke ζυγίζει 10 κιλά και έχει ύψος περίπου 60 εκατοστά. Δεν μπορεί να μιλήσει αλλά γελάει όταν είναι χαρούμενη και αναγνωρίζει τα πρόσωπα γύρω της.  Επικοινωνεί με ήχους μωρουδίστικους και ζητάει επίμονα κάτι όταν το  θέλει.

Τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής της η Brooke αντιμετώπισε πολλές ιατρικές περιπτώσεις εκ των οποίων μερικές άκρως επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή της. Τις ξεπέρασε όλες χωρίς να μπορούν οι γιατροί να δώσουν καμία εξήγηση. Για παράδειγμα ξεπέρασε εγχειρήσεις για πολλαπλά έλκη στομάχου, ξεπέρασε εγκεφαλικό, υπέστη συγκοπή, έπεσε σε λήθαργο που διήρκεσε 14 ημέρες και τέλος εμφάνισε όγκο στον εγκέφαλο αναγκάζοντας τους γονείς της να κάνουν ετοιμασίες κηδείας. «Είχαμε προετοιμαστεί για το θάνατο του παιδιού μας» λέει ο πατέρας της Brooke, «λέγαμε τα αντίο μας και μετά μάθαμε ότι ο όγκος εξαφανίστηκε και ότι η κόρη μας είναι και πάλι υγιής.... Χωρίς καμία εξήγηση.» Οι γιατροί που την παρακολουθούν αγνοούν πλήρως τόσο τον λόγο των συχνών ξαφνικών ασθενειών όσο και αυτόν των ξαφνικών αυτομάτων ιάσεων της Brooke.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την απουσία «γήρανσης» στον οργανισμό της  Brooke, καθώς και την σημασία της στο γενετικό προφίλ του ανθρώπου γενικότερα, οι ερευνητές   μελετούν δείγματα κυττάρων αλλά και το DNA του κοριτσιού ελπίζοντας να εντοπίσουν κάποια πρωτοφανή μετάλλαξη που ίσως να επηρέασε τον τρόπο που η Brooke αναπτύσσεται. Πιστεύεται πως αν κάποιο τέτοιο γονίδιο εντοπισθεί και απομονωθεί, τότε μπορεί να δοθούν οι απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα του γιατί γερνάμε και γιατί πεθαίνουμε.

«Χωρίς να θέλουμε να εντυπωσιάσουμε, θα έλεγα πως είναι μια ευκαιρία για να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί είμαστε θνητοί... και αν κάνουμε λάθος το αφήνουμε, αν όμως πετύχουμε τότε κερδίσαμε το χρυσό δαχτυλίδι...» λέει ο Dr Walker, ένας από τους ερευνητές που ασχολούνται αποκλειστικά με την περίπτωση της  Brooke. Αν το συγκεκριμένο γονίδιο ή η ομάδα γονιδίων ταυτοποιηθούν, τότε ο Walker σχεδιάζει να το δοκιμάσει σε πειραματόζωα ώστε να διευκρινιστεί αν θα μπορέσουν στο μέλλον να το «ανάβουν» ή να το «σβήνουν» κατά περίπτωση καθυστερώντας ή αναστέλλοντας την ανάπτυξη του ζώου. Η ιδέα είναι ότι μακροπρόθεσμα ίσως οι επιστήμονες να καταφέρουν να χειραγωγήσουν την όλη διαδικασία της ανθρώπινης γήρανσης. Αυτό βέβαια δημιουργεί  χίλια μύρια ερωτηματικά. Και αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Πρακτικά κάτι τέτοιο όπως η αναστολή της γήρανσης δεν είναι εφικτό καθώς δεν μπορεί η ανθρωπότητα να επιβιώσει χωρίς θανάτους και μόνο με συνεχή αναπαραγωγή. Ένας όμως σοβαρός λόγος μελέτης του φαινομένου θα είναι για  να δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον,  ώστε οι αστροναύτες να μπορούν να ταξιδεύουν στο διάστημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα....

Όσον αφορά στη Brooke και στο πόσα χρόνια ακόμη  μπορεί να ζήσει, κανένας δεν γνωρίζει. Προς το παρόν, και όπως αποτυπώνεται στα φωτογραφικά άλμπουμ της οικογένειας, όλοι μεγαλώνουν και γερνάνε εκτός από την Brooke. Οι γονείς και οι 3 αδελφές της είναι ενθουσιασμένοι με την πιθανότητα πως κάποια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να ανακύψει από την περίπτωση της Brooke της οποίας η ζωή κυριαρχείται από τα απολύτως βασικά: τροφή, στέγη και άνευ όρων οικογενειακή αγάπη.  Όπως λέει ο πατέρας της, «και αν η κόρη μας είναι αυτή που κρατάει το μυστικό της γήρανσης; Της ανθρώπινης θνησιμότητας; Θέλουμε να το ανακαλύψουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Ο καθένας είναι εδώ για κάποιον λόγο. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που υπάρχει η Brooke.»

Πηγή: http://www.newsweek.com/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στον … Μπάτμαν | ANTI WEBLOG avatar
    Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στον … Μπάτμαν | ANTI WEBLOG 11/07/2009 23:07:34

    [...] 26 Ιουνίου η οποία  δεν μεγαλώνει  και δεν γερνάει (http://www.antinews.gr/?p=7067); Οι επιστήμονες την μελετούν ενδελεχώς προκειμένου [...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.