Σαουδάραβες: πλούσιοι και δυστυχισμένοι
04/02/2014 10:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαουδάραβες: πλούσιοι και δυστυχισμένοι

Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλά πράγματα: πολυτέλεια, επιρροή, ασφάλεια, ακόμη και χρόνο. Πόσο απογοητευτικό θα πρέπει να είναι, τότε, το να είσαι πολύ πλούσιος, αλλά να μην έχεις ποτέ αυτό που ακριβώς θες…

Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλά πράγματα: πολυτέλεια, επιρροή, ασφάλεια, ακόμη και χρόνο. Πόσο απογοητευτικό θα πρέπει να είναι, τότε, το να είσαι πολύ πλούσιος, αλλά να μην έχεις ποτέ αυτό που ακριβώς θες… Τέτοιο δίλημμα αντιμετωπίζει η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο, οι Αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας.

Το βασίλειό τους έχει πουλήσει στον υπόλοιπο κόσμο πετρέλαιο αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων περίπου κατά τα τελευταία τρία χρόνια μόνο, συσσωρεύοντας ένα θησαυρό κρατικών περιουσιακών στοιχείων σχεδόν τόσο μεγάλο όσο το ΑΕΠ της που φτάνει τα 745 δις δολάρια.

Οι τεράστιες νέες επενδύσεις στις υποδομές, τη βιομηχανία, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση σκορπούν λεφτά με τη σέσουλα. Ένα νέο υπόγειο σύστημα σιδηροδρόμων στην πρωτεύουσα Ριάντ πρόκειται να σκαφτεί και όχι μία γραμμή την φορά αλλά όλες μαζί, με έξι πλήρεις γραμμές να αναμένεται να ανοίξουν το 2018. Και αυτό είναι μόνο ένα σιδηροδρομικό έργο μεταξύ πολλών.

Το βασίλειο θα δαπανήσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς για τις πόλεις Τζέντα και Μέκκα, καθώς και 12 δισεκατομμύρια δολάρια για μια ταχεία γραμμή 450 χιλιομέτρων από τη Μέκκα στη Μεδίνα, αλλά και δισεκατομμύρια επιπλέον σε ένα εθνικό δίκτυο εμπορευματικών μεταφορών.

Ωστόσο, παρά την ευφορία που θα περιμένατε, τα 30 εκατ. κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας (το ένα τρίτο των οποίων είναι ξένοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους) είναι μες στην γκρίνια. Ενώ ξεφυτρώνουν λαμπερά νέα κτίρια, πανεπιστήμια, «οικονομικά κέντρα» και ολόκληρες πόλεις, ο κρατικός μηχανισμός έχει παραμείνει μπλεγμένος στη γραφειοκρατία.

Και ενώ οι Σαουδάραβες γίνονται όλο και πιο εκλεπτυσμένοι και κοσμικοί - περίπου 160.000 από αυτούς σπουδάζουν στο εξωτερικό με κρατικές υποτροφίες και όσοι μένουν πίσω είναι από τους πιο εθισμένους στο internet- οι κοινωνικοί, πολιτικοί και θρησκευτικοί περιορισμοί παραμένουν ασφυκτικοί.

«Η κυβέρνηση κρατά τους ανθρώπους ήσυχους με χρήματα και στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτό δεν λειτουργεί, με απειλές », λέει ένας διπλωμάτης στο Ριάντ. «Αλλά αυτό δεν είναι ένα ευχάριστο μέρος». Αν μη τι άλλο, οι απλοί Σαουδάραβες δεν έχουν λόγο για το πού δαπανώνται τα χρήματα. Πολύ συχνά αυτό που βλέπουν, μετά από τα πολυδιαφημιζόμενα πριγκηπικά εγκαίνια κάθε νέου έργου, είναι τεράστια κενά κτίρια και αχρησιμοποίητες εγκαταστάσεις. Αυτό που ακούν είναι ιστορίες για το ποιος προνομιούχος αυλικός ή μεγιστάνας των επιχειρήσεων τσέπωσε τα χρήματα.

Παρά την έντονη πόλωση ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς Σαουδάραβες και πιο προοδευτικές μορφές, υπάρχει γενική συμφωνία σε δύο σημεία. Το ένα είναι ότι δεν είναι ώρα να ταράξουν τα νερά: η βία και η αναταραχή που προκάλεσε αλλού η αραβική άνοιξη έχουν τρομάξει σε μεγάλο βαθμό τους Σαουδάραβες.

Το άλλο είναι ότι η ηγεσία του βασιλείου δεν υφίσταται. Ο βασιλιάς Αμπντάλα, τουλάχιστον 90 ετών, θεωρείται υπόχρεος σε έναν μικρό κύκλο συμβούλων και υιών, με αντίπαλους αυλικούς να περιτριγυρίζουν τον 83χρονος διάδοχο του θρόνου Σαλμάν και άλλους υποψήφιους για τη διαδοχή. Εν μέσω ίντριγκας και ελιγμών, αυτό που ξεχωρίζει είναι η έλλειψη φαντασίας ή οράματος.

Οι γείτονες και οι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας, επίσης, είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικοί. Δεν ανησυχούν μόνο για τα εσωτερική στελέχη. Τα τελευταία χρόνια η εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας έχει γίνει πιο αποφασιστική και πιο ασταθής. Έχει κάποια μέτρια επιτυχία. Φοβισμένοι από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, πολλοί ήσυχοι υποστηρικτές της οποίας αντιπροσωπεύουν μία από τις λίγες πιθανές απειλές για τον έλεγχό τους στο βασίλειο, οι Αλ Σαούντ υποστήριξαν σθεναρά την απομάκρυνσή τους από την κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Η βίαιη Σαουδική παρέμβαση στο γειτονικό Μπαχρέιν ενίσχυσε επίσης μία φιλική σουνιτική οικογένεια που κυβερνούσε, ενάντια σε αυτό που οι Σαουδάραβες αντιλαμβάνονται ως επικίνδυνη, επηρεασμένη από το Ιράν σιιτική εξέγερση.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι θεωρούν ότι έχουν επικρατήσει προς το παρόν έναντι τέτοιων αντιπάλων όπως το Ιράν και το Κατάρ, όσον αφορά την περιφερειακή επιρροή. Ωστόσο, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος παραμένουν πολύ ασταθή και εξαρτώνται από τη συνεχή γενναιοδωρία της Σαουδικής Αραβίας. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες των Σαουδάραβων να επηρεάσουν άλλους περιφερειακούς ανταγωνιστές, για παράδειγμα, το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο, έχουν προχωρήσει πολύ λιγότερο ομαλά. Το βασίλειο δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί με την αποφασιστικότητα, τη διπλωματική ικανότητα ή ακόμη και τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις που το Ιράν χρησιμοποίησε για να ενισχύσει τις θέσεις του σε αυτές τις μάχες. Ακόμα χειρότερα, πολλοί από όσους ευνόησε κατέληξαν να είναι αναξιόπιστοι, στην καλύτερη περίπτωση, ή θανατηφόρα φανατικοί στη χειρότερη περίπτωση.

« Έχουν ένα πολύ περιορισμένο εύρος ζώνης» σχολιάζει ένας ξένος διπλωμάτης. «Δεν μπορούν να κυβερνήσουν την χώρα τους, πόσο μάλλον να έχουν μια φιλόδοξη περιφερειακή ατζέντα». Οι Σαουδάραβες όμως δεν τα έχουν θαλασσώσει μόνο απέναντι στους εχθρούς τους. Μια πρωτοβουλία του βασιλείου να προωθήσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, μια λέσχη έξι χωρών από πλούσιες αραβικές μοναρχίες, προς την πολιτική ένωση, γρήγορα τορπιλίστηκε από το Ομάν, το Δεκέμβριο, προς ανακούφιση κάποιων μελών.

Ακόμα χειρότερα, οι Σαουδάραβες αισθάνθηκαν επίσης απόρριψη από τον παλαιότερο και ισχυρότερο σύμμαχό τους, την Αμερική, όταν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα απέτυχε να αξιοποιήσει αυτό που θεωρήθηκε ως μια χρυσή ευκαιρία για να πλήξει τον Μπασάρ Άσαντ, αφού χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των ανταρτών στα προάστια της Δαμασκού τον Αύγουστο. Εμφανώς οργισμένο, το βασίλειο πήρε την άνευ προηγουμένου απόφαση να μην αναλάβει την έδρα μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

economist.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.