Πώς η Apple θα μπορούσε να κερδίσει, σώζοντας την Ελλάδα
12/05/2015 12:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς η Apple θα μπορούσε να κερδίσει, σώζοντας την Ελλάδα

Ένα ανέκδοτο που ακούγεται συχνά τελευταία...

Είναι ένα ανέκδοτο που ακούγεται συχνά τελευταία: η Apple θα έπρεπε να αγοράσει την Ελλάδα με όλα τα άχρηστα μετρητά που διαθέτει. Γεγονός είναι πως αν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και οι ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν λίγη φαντασία, θα μπορούσαν ίσως να ενεργοποιήσουν μια διάσωση για τη σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα, γράφει στο Bloomberg o Leonid Bershidsky.

Το 2012, στη γενική συνέλευση της Apple, ένας επενδυτής ρώτησε τον Τιμ Κουκ αν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει τα αυξανόμενα μετρητά της εταιρείας -που έφταναν στα 97,6 δισεκατομμύρια τότε- για να αποκτήσει την Ελλάδα. «Έχουμε εξετάσει πολλά πράγματα, αλλά όχι αυτό», είχε απαντήσει ο Κουκ. Βέβαια, δεν μπορούν να αγοραστούν ολόκληρες χώρες, οπότε όλοι γέλασαν και συνέχισαν. Τα πράγματα σύντομα άλλαξαν προς το καλύτερο για την Ελλάδα, όταν έλαβε το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία και ιδιώτες δανειστές συμφώνησαν σε «κούρεμα». Όμως, η οικονομία της απέτυχε να αναπτυχθεί και το χρέος της- στο 175% του ΑΕΠ- παρέμεινε μη βιώσιμο. Στο μεταξύ, η Apple υπερδιπλασίασε το «θησαυρό» της, που σήμερα φτάνει στα 194 δισεκατομμύρια σε μετρητά.

Η εταιρεία καταβάλει γενναία μερίσματα και επαναγοράζει μετοχές, αλλά τα μετρητά συνεχίζουν να αυξάνονται. Δεν υπάρχει τρόπος να επενδυθούν όλα. Για χρόνια, ο Κουκ συζητά για πρωτοποριακά προϊόντα τα οποία έχει στα σκαριά η εταιρεία του, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν η σταδιακή βελτίωση των υφιστάμενων προϊόντων, μία μέτρια υπηρεσία μουσικής και ένα υπερτιμημένο smartwatch. Και αυτά δεν απαίτησαν μεγάλο κεφάλαιο. Αν η Apple δεν αρχίζει να φτιάχνει αυτοκίνητα- ή ίσως διαστημόπλοια- θα συνεχίσει να συσσωρεύει ρευστό.

Το ίδιο ισχύει και με άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Οι μη χρηματοπιστωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις διαθέτουν 1,73 τρισεκατομμύριο σε ρευστό, 4% πάνω από αυτό που διέθεταν πριν από ένα χρόνο, ενώ 1,1 τρισ. από αυτό ανήκει στις 50 μεγαλύτερες εταιρείες, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση του Moody's. Οι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συγκεντρώσει 439 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα βρίσκονται εκτός των συνόρων, γιατί αν επαναπατριστούν θα υπόκεινται σε φόρο 35%. Το να ξοδευτούν ή να επιστραφούν στους κατόχους μετοχών είναι πρόβλημα. Κανείς δεν περιμένει να μεταρρυθμίσουν σύντομα οι ΗΠΑ το φορολογικό τους σύστημα και να λύσουν αυτό το θέμα.

Οπότε η ιδέα των πέντε μεγαλύτερων κατόχων μετρητών που θα μπορούσαν τώρα να σώσουν την Ελλάδα και να ωφεληθούν από τη διαδικασία είναι ενδιαφέρουσα. Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ για να ρίξει το χρέος της στο διαχειρίσιμο επίπεδο του 70% του ΑΕΠ. Αυτό είναι περίπου το 48% του συνολικού ρευστού που έχουν οι πέντε εταιρείες. Για την αποπληρωμή του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβραβεύσει αυτές τις εταιρείες με μία ειδική συμφωνία για εταιρικούς φόρους, περίπου σαν αυτούς που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία τώρα. Αυτή η συμφωνία είναι υπό διερεύνηση από την ΕΕ και πιθανότατα είναι καταδικασμένη. Όμως, η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική. Η ΕΕ, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, θα μπορούσε να είναι διατεθειμένη να κάνει μία ειδική απαλλαγή για τις ελληνικές εταιρείες για τη βοήθεια που θα παρείχαν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν κάποιες ενστάσεις, αλλά- ως ο μεγαλύτερος μέτοχος στο ΔΝΤ- θα έχαναν χρήματα αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και η αποσταθεροποίηση που θα έφερνε ένα Grexit σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα για λιγότερα από τα μισά μετρητά τους- και μόλις 13% πάνω από ότι θα τους κόστιζε να πληρώσουν τους αμερικανικούς φόρους- οι εταιρείες θα μπορούσαν να λάβουν μία επ' αόριστον εγγύηση για χαμηλή φορολογία. Δεν είναι κακή συμφωνία. Η Ελλάδα από την πλευρά της, θα είχε ανακούφιση χρέους αλλά και την ευρωπαϊκή έδρα των εταιρειών. Πολλά στελέχη ίσως να καλωσόριζαν τη μετακίνηση σε ένα ζεστό παραλιακό μέρος και η Ελλάδα θα μπορούσε να δει την αρχή μίας δυναμικής τεχνολογικής συγκέντρωσης, που θα μπορούσε να έλξει και άλλες εταιρείες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Με τέτοια βοήθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε πιθανότατα να έχει λιγότερη λιτότητα από ό,τι απαιτούν οι δανειστές της. Αλλά θα χρειαζόταν ακόμη να μεταρρυθμίσει τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες και να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις, ή θα κινδύνευε να αποκλειστεί από τα προφανή οφέλη τις συνεργασίας με τους τιτάνες της τεχνολογίας.

«Είμαι σίγουρος ότι μία τέτοιου είδους διάσωση θα είχε την έγκριση των Ελλήνων, σε ένα δημοψήφισμα», καταλήγει ο Bershidsky. «Το μόνο που θα χρειαζόταν για να πραγματοποιηθεί θα ήταν λίγη ευελιξία. Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι μία αξία που δεν φαίνεται να διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική κρίση σήμερα. Οπότε, αντί για αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να σκοντάφτει προς την πτώχευση και οι αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν ρευστό που δεν ξέρουν πώς να το ξοδέψουν».

bloombergview.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 12/05/2015 16:44:46

  Ακόμη και να μας χάριζαν τα χρήματα οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις , οι αριστεροί θα αρνιόταν να τα πάρουν γιατι τους χαλάει την θεωρία . Πιστεύουν οτι η φτώχεια οδηγεί τον κόσμο στο κόμμα τους και μάλον δεν έχουν άδικο . Ο Μάρξ έγραφε κάποτε οτι ο κομμουνισμός αναπτύσσεται στους κοπρώνες του καπιταλισμού . Προφανώς εννοούσε τις φτωχογειτονιές των μεγαλουπόλεων . Μήπως γί αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβούνται την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού ; Οτι κάποτε τα εθνικά κράτη θα τα αντικαθιστούσαν πολυεθνικές εταιρείες που θα εξέδιδαν μάλιστα και δικό τους εταιρικό νόμισμα ,το είχα διαβάσει σε ενα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας πριν απο δεκαετίες . Μπορεί να έφτασε η ώρα να το δούμε και αυτό . Πρεπει να παραδεχτούμε πάντως οτι ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς .

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 13/05/2015 11:52:05

  "η Apple θα έπρεπε να αγοράσει την Ελλάδα" Ti μακακία είναι αυτή πάλι? Με 97 δις ούτε το μικροσκοπικό λουξεμβούργο δεν αγοράζουν. Τους το είπε κάποιος ότι ότι το αεπ της ελλάδος, τα χρήματα που βγάζει η χώρα σε έναν μόνο χρόνο είναι 250 δις και τα χρέη 350?
  Και ότι το "αγοράζω την χώρα", ακόμη κι αν ήταν δυνατό, δεν σημαίνει καλύπτω το ΑΕΠ. Η χώρα κοστίζει δεκάδες ή εκατοντάδες τρις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.