Πόσο δύσκολο είναι να καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα;
09/07/2014 07:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο δύσκολο είναι να καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα;

Γιατί οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε πείραμα προτίμησαν το ηλεκτροσόκ από τις σκέψεις τους.

Αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες δεν είναι το πόσο σκληρή θεώρησαν οι συμμετέχοντες την πρόκληση, αλλά το τι θα έκαναν για να την αποφύγουν. Ποιο ήταν το έργο τους; Να καθίσουν σε μια καρέκλα και να μην κάνουν τίποτα, εκτός από το να σκέφτονται. Κάποιοι το θεώρησαν τόσο αφόρητο, που βρήκαν την ασφαλή, αλλά ανησυχητική ευκαιρία να δώσουν στον εαυτό ήπια ηλεκτροσόκ σε μια προσπάθεια να σπάσουν την ανία.

Τα δύο τρίτα των αντρών πάτησαν ένα κουμπί για να βιώσουν ένα απότομο τίναγμα κατά την 15λεπτη μοναξιά τους. Ένας άνθρωπος - μια ακραία περίπτωση- θεώρησε ότι το να σκέφτεται είναι τόσο δυσάρεστο, που επέλεξε το ηλεκτροσόκ 190 φορές. Υπό τις ίδιες συνθήκες, το ένα τέταρτο των γυναικών πάτησαν το κουμπί του ηλεκτροσόκ. Η διαφορά, υποψιάζονται οι επιστήμονες, είναι ότι οι άνδρες τείνουν να αναζητούν περισσότερο τις αισθήσεις απ’ ό,τι οι γυναίκες.
Η έκθεση από ψυχολόγους των Πανεπιστημίων Βιρτζίνια και Χάρβαρντ είναι μία από τις λίγες εκπλήξεις που αντιμετωπίζουν το ερώτημα γιατί οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν ότι είναι τόσο δύσκολο να μην κάνουν τίποτα. Σε περισσότερες από 11 ξεχωριστές μελέτες, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι άνθρωποι μισούσαν το να τους αφήνουν να σκέφτονται, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, την εκπαίδευση, το εισόδημά τους ή το πόσο χρησιμοποιούσαν τα smartphones ή τα social media.
Ο Timothy Wilson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν ήταν κατ' ανάγκην μια αντανάκλαση των ρυθμών της σύγχρονης ζωής και της εξάπλωσης των κινητών συσκευών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αντ' αυτού, αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι δημοφιλή λόγω της διαρκούς τάσης μας να κάνουμε κάτι και όχι να μην κάνουμε τίποτα.
Η πρώτη εκτέλεση των πειραμάτων άρχισε με τους μαθητές να μπαίνουν -μόνοι, χωρίς τηλέφωνα, βιβλία ή οτιδήποτε άλλο για να γράφουν- σε μια λιτή αίθουσα, όπου τους είπαν να σκεφτούν. Οι μόνοι κανόνες ήταν ότι θα έπρεπε να μείνουν καθιστοί και να μην κοιμηθούν. Ενημερώθηκαν - ειδικά, ή αόριστα- ότι θα έχουν έξι έως 15 λεπτά μόνοι.
Οι μαθητές δέχθηκαν ερωτήσεις όταν ο χρόνος τελείωσε. Κατά μέσο όρο, δεν απόλαυσαν την εμπειρία. Προσπάθησαν πολύ για να συγκεντρωθούν. Το μυαλό τους περιπλανήθηκε ακόμα και χωρίς τίποτα να αποσπά την προσοχή τους. Ακόμα και όταν τους δόθηκε χρόνος να σκεφτούν το τι πρέπει να σκεφτούν, δεν βοήθησε.

Σε περίπτωση που το μη οικείο περιβάλλον ήταν αυτό που εμπόδιζε την ικανότητά τους να σκέφτονται, οι ερευνητές διεξήγαγαν το πείραμα και πάλι με τους ανθρώπους στο σπίτι.
Είχαν και πάλι τα ίδια αποτελέσματα, μόνο που οι άνθρωποι βρήκαν την εμπειρία ακόμα πιο άθλια και «έκλεψαν» με το να σηκώνονται από την καρέκλα τους ή να κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους. Για να δουν εάν η επίδραση αυτή αφορούσε μόνο φοιτητές, οι επιστήμονες επιστράτευσαν περισσότερα από 100 άτομα, ηλικίας 18-77, από μια εκκλησία και μια λαϊκή αγορά. Ούτε σε αυτούς άρεσε να τους αφήνουν μόνους με τις σκέψεις τους.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ακολούθησε λίγο μετά. Για να ελέγξουν αν οι άνθρωποι προτιμούσαν κάτι πράγματι άσχημο από το τίποτα, έδωσαν στους φοιτητές τη δυνατότητα χορήγησης ενός ήπιου ηλεκτροσόκ. Προηγουμένως τους είχαν ζητήσει να βαθμολογήσουν πόσο δυσάρεστο ήταν το σοκ, μαζί με άλλες επιλογές, όπως το να κοιτούν φωτογραφίες των κατσαρίδων ή να ακούνε τον ήχο από ένα μαχαίρι που τρίβεται σε ένα μπουκάλι. Όλοι οι φοιτητές που συμμετείχαν είπαν ότι θα πλήρωναν για να αποφύγουν ένα ήπιο ηλεκτροσόκ όταν τους το έδειξαν. Προς έκπληξη των ερευνητών, 12 από τους 18 άνδρες έδωσαν στον εαυτό τους μέχρι και τέσσερα ηλεκτροσόκ. Το ίδιο και έξι από τις 24 γυναίκες.

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι το ν μείνουν απλά μόνοι με τις σκέψεις τους ήταν προφανώς τόσο απωθητικό, που οδήγησε πολλούς συμμετέχοντες στο να κάνουν στον εαυτό τους ένα ηλεκτροσόκ, το οποίο νωρίτερα είχαν πει ότι θα πλήρωναν για να αποφύγουν» έγραψαν οι επιστήμονες στο περιοδικό Science. Η Jessica Andrews-Hanna από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο είπε ότι πολλοί μαθητές θα έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν μια επίπονη διάλεξη. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τα κίνητρα όσων προτίμησαν το ηλεκτροσόκ στην εν λόγω έρευνα. «Φανταστείτε το σκηνικό: ένα άτομο που του λένε να καθίσει σε μια καρέκλα με τα καλώδια συνδεδεμένα στο δέρμα του και ένα κουμπί που θα δίνει ακίνδυνα αλλά δυσάρεστα ηλεκτροσόκ και να τους λένε να καθίσουν ακριβώς εκεί και να διασκεδάσουν με τις σκέψεις τους», είπε. «Καθώς κάθονται εκεί, δεμένοι σε αυτό το μηχάνημα, το μυαλό τους αρχίζει να περιπλανιέται και πηγαίνει φυσικά στο ηλεκτροσόκ – είναι πραγματικά τόσο άσχημο;
Γιατί πράγμα ενδιαφέρονταν αυτοί που διεξήγαγαν το πείραμα; Μήπως ήταν μια περίπτωση του ‘η περιέργεια σκοτώνει’;»

http://www.theguardian.com/science/2014/jul/03/electric-shock-preferable-to-thinking-says-study

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.