#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/10/2011 10:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσοι άραγε άγνωστοι Steve Jobs, χάθηκαν για πάντα;
Η παρούσα ανάρτηση δεν είναι για τον Steve Jobs. Είναι για τους αμέτρητους ανθρώπους που έζησαν, και που διέθεταν τον ίδιο συνδυασμό ταλέντων με αυτόν, αλλά για τους οποίους ούτε μάθαμε, ούτε θα μάθουμε ποτέ τίποτα.

Οι περισσότεροι από τα 106  περίπου δισεκατομμύρια ανθρώπων που έζησαν στον πλανήτη, είναι νεκροί. Σχεδόν το 94% του συνόλου.

Και οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν Ασιάτες (πάνω από το 60%).

Και οι περισσότεροι από αυτούς τους Ασιάτες ήταν πάμφτωχοι. Γεννημένοι από αγράμματους χωρικούς, υπόδουλοι στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, στο έλεος κάποιας μορφής δεσποτικής και αυστηρά ιεραρχικής κυβέρνησης ή καθεστώτος, όλοι αυτοί οι Steve Jobs του παρελθόντος, δεν είχαν ποτέ καμιά ευκαιρία να μεγαλουργήσουν.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν, πως όλοι αυτοί δεν έφτασαν ποτέ τους στα 30 χρόνια ηλικίας, πόσο δε μάλλον στα 50. Ένας τρομερά μεγάλος αριθμός πέθανε σε παιδική ηλικία, από αιτίες που ήταν πολύ πιο εύκολο να θεραπευτούν, απ ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας.

Όσοι τα κατάφεραν να φτάσουν στην ενηλικίωση, δεν είχαν την ευκαιρία να παρατήσουν το κολέγιο, διότι ποτέ δεν πήγαν σε κολέγιο.

Ακόμη και οι ελάχιστοι, που είχαν την ευκαιρία να φτάσουν στη κορυφή των τότε κοινωνιών, χαράμισαν ολόκληρη την ζωή τους στη …καλλιγραφία.

Όσοι προσπάθησαν να καινοτομήσουν, μάλλον θα τιμωρήθηκαν αυστηρά.

Σήμερα, βάσει των εκτιμήσεων της Credit Suisse, ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα $195 τρισεκατομμύρια. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα «γεννήθηκαν» σχετικά πρόσφατα, μετά την βιομηχανική επανάσταση του 180υ αιώνα, οπότε και για πρώτη φορά στην ιστορία, η καινοτομία ανταμείφθηκε.

Ο περισσότερος από αυτόν τον πλούτο ανήκει στους Δυτικούς. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να αποτελούν μόλις το 1/5 της ανθρωπότητας, αλλά σε αυτούς ανήκουν τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του πλούτου ανήκε στον  ίδιο τον Steve Jobs, και σήμερα έχει περάσει στους κληρονόμους του. Υπ αυτήν την έννοια, ο   Jobs αντιπροσωπεύει την πελώρια ανισότητα η οποία χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Το 1955, το κορυφαίο εισοδηματικά 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ κέρδιζε το 9% του συνολικού εισοδήματος. Σήμερα κερδίζει το 14%.

Δεν βλέπουμε όμως καμιά ομάδα νεαρών να θέλει να «καταλάβει» την Silicon Valley. Κανένας δεν απεχθάνεται τον πλούτο των διάφορων  Steve Jobs, με τον τρόπο που απεχθάνεται αυτόν των τραπεζιτών της Wall Street.

Αντιθέτως, ο Steve Jobs αποτελεί υποκείμενο λατρείας. Κάποιος μάνατζερ ενός hedge-fund, που προφανώς διαθέτει πακέτο μετοχών της Apple, τον χαρακτήρισε πρόσφατα ως έναν άλλο Leonardo da Vinci!

Έτσι, το ερώτημα δεν είναι πως θα μπορέσουμε να παράγουμε κι άλλους Steve Jobs. Η ανθρώπινη φυσική αναπαραγωγή το εξασφαλίζει αυτό.

Το ερώτημα είναι, πως θα διασφαλίσουμε ότι οι επόμενοι Steve Jobs θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις προοπτικές τους.

Υιοθετημένο παιδί, γιος ενός Σύριου Μουσουλμάνου οικονομικού μετανάστη, παράτησε το κολέγιο, υπήρξε χίπις που προσηλυτίστηκε στον Βουδισμό, και  πειραματίστηκε με το LSD… όλα αυτά τα στοιχεία είναι τέτοια, που καμιά λογική επιχείρηση δεν θα ήθελε να τον προσλάβει. Είναι αμφίβολο αν και η ίδια η Apple θα προσλάμβανε κάποιον με αυτό το βιογραφικό, στα 20 του.

Ο μόνος τρόπος που είχε για να γίνει διευθυντής ο Jobs, ήταν να ιδρύσει την δική του εταιρία.

Και για αυτό (οι Κινέζοι να δώσουν προσοχή εδώ) ο καπιταλισμός χρειάζεται μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία, για να αποδώσει καρπούς.

Σε μια ελεύθερη κοινωνία, ο οποιοσδήποτε «περίεργος» μπορεί να τα καταφέρει. Μπορεί ακόμη και να αποτύχει, όπως άλλωστε απέτυχε αρχικά και ο Jobs. Σε μια ελεύθερη όμως κοινωνία, μπορεί να επανέλθει, και να φέρει την  επανάσταση στις ζωές μας.

Κάπου στη μακρινή Συρία του πατέρα του, ένας άλλος Steve Jobs μόλις πέθανε. Τον δολοφόνησε μια τυραννική κυβέρνηση.

Και δυστυχώς, κανένας δεν ξέρει τι θα μπορούσε να προσφέρει με την διάνοιά του, αν ζούσε.

 

Του Niall Ferguson, καθηγητή ιστορίας στο  Harvard University.

 

The Daily Beast

http://www.thedailybeast.com/newsweek/2011/10/09/the-geniuses-we-ll-never-know.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/10/2011 10:40:24

  Πολύ καλό, οι επιλογές σου "Παράξενε" είναι πάντα εξαιρετικές και αναπάντεχες. Θάπρεπε ο συγγραφέας να αναφέρει ένα "Στηβ Τζομπς που διέπρεψε και φάνηκε αν και δεν είναι γνωστός στο ευρύτερο κοινό: Τον μεγάλο Ινδό μαθηματικό Σρινιβάσα Ραμανούζιαν (Srinivasa Ramanujan, δείτε εδώ: h--p://en.wikipedia.org/wiki/Srinivasa_Ramanujan).

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ Νίκος Αργεάδης 11/10/2011 12:13:20

   Νίκο, ο Ramanujan, είναι (πολύ) γνωστός και απολαμβάνει τις τιμές του εκεί που πρέπει δηλαδή στην Μαθηματική κοινότητα. Η επιστήμη είναι λίγο διαφορετική σε θέματα δημοσίων σχέσεων.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Χρήστος 11/10/2011 12:26:35

    Έχεις δίκιο Χρήστο, δεν είναι και το καλύτερο συγκριτικό παράδειγμα -και δεν υποτιμώ την ιδιοφυΐα του Ραμανούζιαν- αλλά όπως σωστά υπαινίσεσαι, στις επιστήμες και στα μαθηματικά τα κριτήρια είναι μη αγοραία. Π.χ. τον "λατρευει" τον Στιβ Τζομπς ο της Γουώλ Στρήιτ γιατί προφανώς κέρδησε πολλά χρήματα. Εμείς από την άλλη, θαυμάζουμε τους Ραμανούζιαν γι' αυτό που είναι, όπως και ο Χάρντυ, ο "Αγγλος μαθηματικός που τον κάλεσε να πάει στο Καίμπριτζ.

    • Χρήστος avatar
     Χρήστος @ Νίκος Αργεάδης 11/10/2011 12:45:24

     Για να ξέρεις τον Χάρντυ ή μαθηματικός είσαι ή έχεις διαβάσει την απολογία του (ίσως επίσης και τον Θείο Πέτρο και την εικασία του Γκολντμπαχ;)

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Χρήστος 11/10/2011 16:02:02

      Δεν είμαι μαθηματικός, αν και έχω πάρει αρκετα μαθηματικά στο πανεπιστήμιο (Στην Αμερική). Χρησιμοποίησα ως βοήθημα στην τάξη το κλασσικό του σύγγραμμα Καθαρά Μαθηματικά (Pure Mathematics). Πριν αρκετά χρόνια (μάλλον το 2003 αν δεν κάνω λάθος) διάβασα το βιβλίο του Δοξιάδη, εξαιρετικό, αλλά τελευταία απήλαυσα το Logicomix, και απ' όσο ξέρω βγήκε και 2ος τόμος.

     • Χρήστος avatar
      Χρήστος @ Νίκος Αργεάδης 11/10/2011 16:19:40

      παλιό αλλά κλασσικό σύγγραμα! Εγώ έχω ανα χείρας το Ιnequalities (Hardy, Littlewood, Polya). Για δεύτερο τόμο στο Logicomix με πιάνεις αδιάβαστο (αν και μέ ένα πρόχειρο ψάξιμο δεν βρήκα τίποτα).

      Σε κάθε περίπτωση σου προτείνω να διαβάσεις την Απολογία ενός Μαθηματικού. Αξίζει τον κόπο.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 11/10/2011 17:29:16

      Αγαπητέ Χρήστο, θα έπρεπε να πώ ότι θα βγει σύντομα ο 2ος τόμος του Logicomix. Το πρώτο το "ρουφηξα" μονορούφι πρόσφατα σε συνέδριο όπου ήμουν.
      Ναι, θα την διαβάσω την "απολογία ενος μαθηματικού". Σ' ευχαριστώ. Να είσαι καλά.
      Υποθέτω οτι είσαι μαθηματικός.

 2. Ellinoid avatar
  Ellinoid 11/10/2011 12:57:37

  Καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο δάσκαλος, αλλά θεωρώ το άρθρο υποκριτικό και ανόητο ως επιχειρηματολογία. Ουσιαστικό όσον αφορά τον πυρήνα του.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 11/10/2011 14:23:11

  Αν πάρουμε παράδειγμα τον αθλητισμό, θα δούμε το φαινόμενο που περιγράφει ο αρθρογράφος να ισχύει και στα δικά μας.
  Π.χ. ο Έλληνας Γκάλης ανέδειξε το ταλέντο του στην μπασκετομάνα Αμερική. Αν μεγάλωνε στην Ελλάδα, δεν θα το ήξερε ποτέ.
  Ο Πύρρος Δήμας έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, επειδή έζησε σε μια χώρα που για τους δικούς της λόγους ήξερε να πάρει ένα παιδάκι και να το κάνει σούπερ αθλητή στην άρση βαρών.
  Αν ήταν στην Ελλάδα θα έπαιζε μπίλιες στις αλάνες στην καλύτερη περίπτωση.
  Ο Β. Χατζηπαναγής, είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια ποδοσφαιρικά αναπτυγμένη χώρα, με οργανωμένα τμήματα ποδοσφαίρου, και έγινε αυτός που έγινε.
  Αν μεγάλωνε στην Ελλάδα θα εξαντλούσε το ταλέντο του στα σφαιριστήρια.
  Και άλλα πολλά παρόμοια παραδείγματα.
  Πόσοι λοιπόν Έλληνες δεν χάθηκαν οριστικά, επειδή η χώρα μας είναι πίσω από το φεγγάρι στην ανάδειξη του ταλέντου των παιδιών μας;

 4. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 12/10/2011 16:08:44

  Ασχολουνται με τον αχρηστο κεφαλαιοκρατη του τιποτα ( jobs) , εκτισε την περιουσια του πανω σε αιμα χιλιαδων σκλαβων και πλουτισε , χωρις να προσφερει ουσιαστικα τιποτα στην ανθρωποτητα και απο την αλλη φτηνουν ανθρωπους που εβγαλαν την ανθρωποτητα απο το μεσαιωνα της και την πηγαν στην διαστημικη εποχη του αυτοματισμου και της ρομποτικης (νικολα τεσλα)


  Οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ευεργετες παντα πεθαινουν στην ψαθα χωρις να νοιαζωνται για το προσωπικο οφελος τους ( βλεπε μοτσαρτ) , δινουν τα παντα και δε ζητανε παρα την ελαχιστη αποδοχη και την αναγνωριση του εργου τους , που αυτο ερχεται μετα θανατον δυστυχως

  Αυτοι οι ανθρωποι ειναι οι λεγομενοι γραφικοι στην εποχη τους , διοτι εβλεπαν 200 χρονια μπροστα που δεν μπορουσαν να δουν οι υπολοιποι , ηταν εχθροι του κατεστημενου που τους πολεμουσε λυσαλλεα
  Αφου το αμφισβητουσαν και το κοροιδευαν , βεβαια σε αυτους οφελειται η προοδος της ανθρωποτητας


  Δυστυχως το σημερινο συστημα θελει αντιπαραγωγικους βλακες για το υπηρετουν ως πειθηνια οργανα του και να κυβερναει τα δισεκατομμυρια ποπολα ,που στην συνειδηση τους θα τους κανουν ειδωλα
  Γιαυτο παμε κατα διαολου και μια χουφτα ανθρωπων κινει τα νηματα δισ πολιτων στον πλανητη
  Η ανθρωποτητα πρεπει να ξαναζησει ενα δευτερο ευρωπιακο διαφωτισμο για να ξυπνησει απο το ληθαργο της

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.