20/07/2009 23:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως ο πατέρας του ελληνικού γύρου της Αμερικής γίνεται… Εβραίος (!!!)Ο γύρος έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως αγαπημένο fast food στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταναλώνεται μανιωδώς και αποτελεί καθημερινή επιθυμία πολλών Αμερικανών. Η εταιρία Kronos  και ο Χρήστος Τομαράς είναι το ιδανικό μέρος για να βρεθούν οι απαντήσεις σε αμερικανικές ερωτήσεις του τύπου τι είναι ο γύρος και πως κατέληξε να θεωρείται χαρακτηριστικό στοιχείο στα ελληνικά μενού σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αμερικής;

Σε μια εποχή μάλιστα που όλοι οι τομείς της βιομηχανίας σίτισης φαίνεται πως υποφέρουν, οι «Τιτάνες» της παραγωγής γύρου (όλοι Έλληνες και με έδρα το Σικάγο) δηλώνουν πως οι πωλήσεις τους είτε παραμένουν σταθερές είτε αυξάνονται! Το γεγονός ότι η Kronos Foods ετοιμάζεται για  μετακόμιση σε νέο μεγαλύτερο εργοστάσιο το οποίο και θα παράγει διπλάσια ποσότητα γύρου απ` ότι σήμερα, είναι μια σημαντική ένδειξη. Όπως λέει και ο Πέτρος Μπαρτζής που είναι ο Πρόεδρος της Devanco Foods, «έχω δει αρκετές οικονομικές υφέσεις και αυτές πάντα κάνουν καλό στο εμπόριο γύρου…»

Η διαδικασία παραγωγής του γύρου στις Αμερικανικές εταιρίες έχει ως εξής όπως  εξηγεί ο Χρήστος Τομαράς. «Ξεκινάμε με κιβώτια βοδινού και αρνίσιου κρέατος το οποίο αλέθεται από ένα μηχάνημα με πίεση τεσσάρων τόνων ενώ συγχρόνως εμπλουτίζεται με ρίγανη, ψωμί, νερό και άλλα μπαχαρικά ώσπου να καταλήξει σε μια εύπλαστη κρεάτινη μάζα η οποία περνάει μέσα από ένα μηχάνημα που ελέγχει για μέταλλα ή κόκαλα. Κατόπιν εφαρμόζεται μια υδραυλική πίεση περίπου 30 κιλών ανά ίντσα ώστε να συμπιεστεί το κρέας μέσα σε κυλίνδρους οι οποίοι καταλήγουν σε καταψύκτες με θερμοκρασίες 20ο κάτω από το μηδέν.»

Ποιος εφεύρε τον γύρο;

Ο γύρος λέγεται ότι ξεκίνησε από την Ελλάδα και είναι παρόμοιος σαν είδος με το Τούρκικο döner καθώς και  το shawarma που είναι διαδεδομένο στη Μέση Ανατολή. Ποτέ όμως δεν παρήχθη σε μεγάλη κλίμακα καθώς  μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του`70 παρασκευάζονταν σε οικογενειακό επίπεδο σε μικρά εστιατόρια της γειτονιάς από καλά κρυμμένες οικογενειακές συνταγές. Κάποιος λοιπόν κάποτε, αποφάσισε να αρχίσει τη μαζική παρασκευή του γύρου, αλλά ποιος;

Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα διίστανται και τριίστανται καθώς οι διάφοροι «μεγιστάνες του γύρου» όπως οι Γιώργος Αποστόλου, Χρήστος Τομαράς, Ανδρέας Παπαντωνίου  και Πέτρος Παρθένης δίνουν διαφορετικές απαντήσεις ο καθένας. Όλοι όμως φαίνεται να καταλήγουν στην περίεργη περίπτωση ενός John Garlic ο οποίος μάλλον είναι αυτός που ξεκίνησε την εργοστασιακή παραγωγή του γύρου αλλά όπως λέει ο κος Παρθένης «Ήταν σαν φάντασμα. Εμφανίσθηκε από το πουθενά…»

Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τον μυστηριώδη αυτόν τύπο που πέθανε το 1994 αλλά η χήρα του Margaret Garlic μπορεί να μας προσφέρει απαντήσεις. Ποιος ήταν λοιπόν ο περιβόητος αυτός άνθρωπος; «Ήταν τεράστιος» λέει η χήρα του, «πάνω από 1.90 με μαύρα σγουρά μαλλιά κα πολλά κιλά… Πρώην πεζοναύτης και πανέξυπνος. Όταν έμπαινε σε κάποιο χώρο ήσουν σίγουρος ότι θα διασκέδαζες…» Ήταν όμως Έλληνας; «Όχι, όχι,» απαντάει. «Ήταν Εβραίος!» Και καθώς αναλογιζόμαστε το περίεργο γεγονός ότι ο πατέρας του Ελληνικού γύρου της Αμερικής ήταν… Εβραίος, ρωτάμε την επόμενη κρίσιμη ερώτηση: «Πώς του ήρθε η ιδέα;»

«Από εμένα» λέει η κα Margaret Garlic. «Παρακολουθούσα ένα τηλεπαιχνίδι όπου παρουσιαζόταν ένας Έλληνας εστιάτορας που έκοβε γύρο. Μαζί με τον άνδρα μου που τότε πουλούσε αυτοκίνητα, πήραμε τη συνταγή από έναν Έλληνα και πήγαμε στο Σικάγο με την μεγάλη Ελληνική παροικία, νοικιάσαμε έναν χώρο και εκεί κατασκευάσαμε τον πρώτο γύρο σαν σε γραμμή συναρμολόγησης…. Έγινε πάταγος»  Στην συνέχεια συνεταιρίσθηκαν με τον Πέτρο Παρθένη αλλά τα στυλ και οι προσωπικότητές  τους δεν ταίριαζαν και πολύ οπότε και το ζεύγος Garlic του πούλησε το μερίδιο του της εταιρίας και αναχώρησε για την Φλόριντα όπου τα οικονομικά τους δεν πήγανε και πολύ καλά. Μάλιστα μετά το θάνατο του συζύγου της, η κα  Garlic δούλεψε και ως σερβιτόρα για να μεγαλώσει τα παιδιά τους.

Και καθώς ο γύρος γνώριζε πιένες και κάποιοι ελάχιστοι έγιναν εξαιτίας του πολυεκατομμυριούχοι, η θέα των γυράδικων παντού έδειχνε να πειράζει ελαφρώς τον John Garlic.

«Ήταν δική μας η ιδέα» λέει αναπολώντας η χήρα του. Σήμερα σπάνια αναφέρεται στο δικό της ρόλο  και αυτόν του συζύγου της στη διάδοση του γύρου στις ΗΠΑ και όποτε το κάνει ο κόσμος νομίζει πως αστειεύεται. Δεν κρατάει κακία όμως. «Ότι έγινε έγινε» μας λέει. «Κάναμε και άλλα πράγματα στη ζωή μας και έχουμε πολλές καλές αναμνήσεις…»

(στην φωτογραφία ο Χρ. Τομαράς)

http://www.nytimes.com/2009/07/15/dining/15gyro.html?_r=2&pagewanted=all

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βανζέλ Παπαντό avatar
  Βανζέλ Παπαντό 21/07/2009 01:27:34

  Λέει το ρεπορτάζ: "Gyros ...are similar to the döner kebabs of Turkey and shawarma of the Middle East, which are slices of meat, rather than a minced loaf."
  Τρία πουλάκια...Κι αυτός ο υπέργηρος ντεμέκ Έλληνας πουλάει αυτό το γελοίο μίγμα κιμά για γύρο;! Μα για όνομα!

 2. Σαος avatar
  Σαος 21/07/2009 09:44:10

  Έχουν και στην Ελλάδα γύρο από είδος μοσχαρίσιου κιμά με μπαχαρικά και άλλα τέτοια και τον εμπορεύονται ως ντόνερ.

 3. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 21/07/2009 11:49:47

  Διεθνώς έχουν διαμορφωθεί διάφορες παραλλαγές προερχόμενες όλες από χώρες της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας.
  1) Ο γύρος όπως τον ξέρουμε εμείς από χοιρινό. Χοιρινό οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε άρα αυτό είναι καθαρά ελληνικό.
  2) Ο γύρος όπως τον ξέρουμε εμείς αλλά το κρέας του δεν είναι χοιρινό. Είναι είτε μοσχάρι είτε πουλερικό.
  Και στις δυο πιο πάνω περιπτώσεις πρόκειται για καθαρό κρέας.
  3) Το ντονερ. Στην Ελλάδα θα το βρείτε στο Μπαϊρακτάρη και θα το ζητήσετε ως μοσχάρι. Είναι αυτό που γράφει η ανάρτηση, δεν έχει χοιρινό δεν είναι καθαρό κρέας αλλά μείγμα και το τρώνε οι μουσουλμάνοι.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 21/07/2009 15:51:23

  "Ο γύρος έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως αγαπημένο fast food στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταναλώνεται μανιωδώς και αποτελεί καθημερινή επιθυμία πολλών Αμερικανών".

  ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!

  Όσοι έχουν πάει ή ζήσει στην Αμερική ξέρουν πως ο γύρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα χάμπουργκερ, το κοτόπουλο πανέ και τα σάντουιτς.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/07/2009 16:11:05

  Δεν είδα να γράφεται στην ανάρτηση ότι ο γύρος είναι πρώτος στις προτιμήσεις των Αμερικανών. Είναι άλλωστε ένα από τα πολλά φαστ φουντ των ΗΠΑ.
  Λέει ότι "...έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως αγαπημένο fast food"
  που διαφωνείς;

  • ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ avatar
   ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ @ Strange Attractor 21/07/2009 20:12:53

   ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ......ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ ΒΑΨΑΝΕ!!!

   ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ,
   ΕΙΤΕ χάμπουργκερ, ΕΙΤΕ το κοτόπουλο πανέ ΕΙΤΕ τα σάντουιτς ΕΙΤΕ ΓΥΡΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΩΝΕ........... Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΒΑΡΕΣΕ ΛΙΜΙΤ ΑΠ!!!

   ΑΜ...ΠΩΣ!!

   ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΟΣΟΥΜΕ!!
   ΑΒΑΝΤΙ ΠΟΠΟΛΟ, ΠΑΝΤΙΕΡΑ ΡΟΣΣΑ!!
   ΑΜ...ΠΩΣ!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.