Προσεχώς… χάπι για την οικονομική ανισότητα
20/03/2015 15:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσεχώς… χάπι για την οικονομική ανισότητα

Ένα χάπι συμπόνιας, το οποίο κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην οικονομική ανισότητα αλλάζοντας τη χημεία του εγκεφάλου τους, αναπτύσσουν Αμερικανοί ερευνητές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν έπειτα από πειράματα ότι ένα φάρμακο παρατείνει τα αποτελέσματα της χημικής ουσίας του εγκεφάλου ντοπαμίνη, που ενισχύει την συμπόνια.

Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή και τα κίνητρα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Current Biology, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τολκαπόνη, ένα φάρμακο το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση στη θεραπεία των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον. «Συνήθως θεωρούμε το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης ως ένα σταθερό χαρακτηριστικό, μέρος της προσωπικότητας του ατόμου», είπε ο Ming Hsu ένας από τους βασικούς ερευνητές της έρευνας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια- Μπέρκλεϊ. «Η μελέτη μας δεν απορρίπτει αυτή την ιδέα, αλλά αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί να επηρεαστεί συστηματικά με τη στόχευση σε συγκεκριμένες νευροχημικές οδούς στον ανθρώπινο εγκέφαλο», σημειώνει.

Στη μελέτη συμμετείχαν 35 εθελοντές, μεταξύ των οποίων 18 γυναίκες. Σε δύο ξεχωριστές επισκέψεις, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα χάπι που περιέχει είτε ένα εικονικό φάρμακο ή τολκαπόνη που παρατείνει τα αποτελέσματα της ντοπαμίνης. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια έπαιξαν ένα απλό οικονομικό παιχνίδι, στο οποίο χώρισαν τα χρήματα μεταξύ τους και με ένα ανώνυμο παραλήπτη. Μετά την λήψη τολκαπόνης, οι συμμετέχοντες χώρισαν τα χρήματα με τους ξένους με έναν πιο δίκαιο και ισότιμο τρόπο από ό,τι μετά τη λήψη του εικονικού φαρμάκου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η οικονομική ανισότητα αξιολογείται στον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του πυρήνα του εγκεφάλου που η ντοπαμίνη επηρεάζει.

«Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την εκμάθηση του πώς η αποστροφή μας προς την ανισότητα επηρεάζεται από τη χημεία του εγκεφάλου μας» επισήμανε ο βασικός συγγραφέας της τρέχουσας μελέτης, Ignacio Saez, του Μπέρκλεϊ. «Μελέτες κατά την τελευταία δεκαετία έχουν ρίξει φως σε νευρικά κυκλώματα που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε σε κοινωνικές καταστάσεις. Αυτό που δείχνουμε εδώ είναι ένας ‘διακόπτης’ του εγκεφάλου που μπορούμε να επηρεάσουμε» σημείωσε ο Saez.

www.business-standard.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KM avatar
  KM 20/03/2015 16:23:47

  Εδώ κολλάει γάντι η φράση «χάπι για τον πόνο του άλλου»!

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ KM 20/03/2015 17:51:22

   Μέχρι τώρα έπαιρναν χάπι (αντικαταθλιπτικό) αυτοί που δεν άντεχαν την οικονομική ανισότητα,τώρα μπορούν να παίρνουν κι αυτοί που την αντέχουν. Αν μη τί άλλο,μια θετική εξέλιξη...

 2. Παράξενος avatar
  Παράξενος 22/03/2015 12:23:37

  Ο κόσμος που δε θα έχει κακό θα είναι κόσμος ρομπότ. Βέβαια δε θα έχει ούτε καλό γιατί το καλό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα προκαθορισμού. Δεν τίθεται θέμα αλληλεγγύης σε μια κυψέλη ή μυρμηγκοφωλιά. Τουλάχιστον όχι με την ελληνική έννοια. Στον υλισμό φυσικά αλλάζουν όλα. H ιδεα του να κάνεις τον άλλο 'καλό' με χάπια είναι μια ακόμη τρανταχτή απόδειξη της αποτυχίας του διαφωτιστικού στόχου της αυτοβελτίωσης. Ο νεωτερικός άνθρωπος απέτυχε να αυτοβελτιωθεί με τη λογική. Τώρα επεμβαίνει στη φύση του για να καλύψει την αστοχία του. Το μετανεωτερικό πρότυπο είναι το μέιτριξ, ούτε συγκρούσεις ούτε ανισότητες. Οι αρχαίοι είχαν συλλάβει την τραγικότητα της ζωής αλλά τους ξεχάσαμε.

 3. Eva avatar
  Eva 24/03/2015 08:28:43

  Να το παραγγειλουμε πριν τα νεα μετρα.

  • airman avatar
   airman @ Eva 24/03/2015 09:00:09

   Να το εντάξουν και στα συνταγογραφούμενα για να το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ! Ο "ψεύτης παππούς" της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαιτείται να κάνει κι αυτός μια παρέμβαση! Και το ασφαλιστικό θα ανασάνει με αυτό το χάπι!

   • Eva avatar
    Eva @ airman 24/03/2015 09:09:25

    Ποιός ΕΟΠΠΥ? Μα δε θα τα πάρουμε εμείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.